300+ First in Kerala – GK Questions and Answers Quiz

First in Kerala – GK Questions and Annswers for KPSC Exam

1. First Chief Minister

Answer:E. M. S. Namboodiripad

2. First Governor of Kerala

Answer:Dr.B.Ramakrishna Rao

3. First general election

Answer:1957

4. First congress chief minister

Answer:R.Sankar

5. First Legislative Assembly Speaker

Answer:R.Sankaranarayanan Thampi

6. First Chief Justice

Answer:Justice K.T.Kosi

7. First Woman High Court Judge

Answer:Anna Chandi

8. First Woman Magistrate

Answer:Omana Kunjamma

9. First woman Parliament Member

Answer:Aani Mascreen

10. First woman Legislative Assembly Member

Answer:Thottakkadu Madhavi Amma

First in Kerala - GK Questions

11. First Women minister in Kerala

Answer:K. R. Gowri Amma

12. First woman Chief Secretary

Answer:Padma Ramachandran

13. First woman Chief Engineer

Answer:P.K.Thresya

14. First Woman IPS Officer of kerala

Answer:Sreelekha

15. First woman I.A.S of kerala

Answer:Anna Malhothra

16. First woman’s magazine

Answer:Keraleeya Suguna Bodhini

17. First child friendly panchayath in Kerala

Answer:Nedumbassery

18. First e-literate panchayath in Kerala

Answer:Pallichal (Thiruvananthapuram)

19. First baby friendly District in Kerala

Answer:Eranamkulam

20. First baby friendly panchayath in Kerala

Answer:Venganoor (Thiruvananthapuram)

21. First Bio-Village in Kerala

Answer:Udumbannoor

22. First computerized panchayath in Kerala

Answer:Vellanadu (Thiruvananthapuram)

23. First panchayath to get swaraj Trophy for the best panchayath

Answer:Kanjikuzhi (Alappuzha)

24. First case-less village

Answer:Varavoor Panchayat (Thrissur)

25. First computerized collectorate in Kerala

Answer:Palakkad

26. Kudumbasree started fisrt in Kerala

Answer:Alappuzha

27. First Dam in Kerala

Answer:Mullapperiyar

28. First Hydro Electric project in private sector in Kerala

Answer:Maniyar (Pathanamthitta)

29. First Hydro electric project

Answer:Pallivasal

30. First Diesel electric project

Answer:Brahmapuram

31. First windmill electric station

Answer:Kanjikkottu (Palakkad)

32. First National Park in Kerala

Answer:Eravikulam (Idukki)

33. First wildlife sanctuary in Kerala

Answer:Periyar wildlife sanctuary

34. First Bird Sanctuary in Kerala

Answer:Thattekad Bird Sanctuary

35. First Forest Reserve in Kerala

Answer:Konni

36. Kerala’s first museum

Answer:Thiriuvananthapuram Museum

37. First Zoo in Kerala

Answer:Thiriuvananthapuram Zoo

38. First library

Answer:Thiruvananthapuram

39. First coastal police station in Kerala

Answer:Neendakara

40. First Malayalam journal published in Kerala

Answer:Rajyasamacharam

41. First Malayalam News magazine

Answer:Kavana Kaumudi

42. First Inspector General (IG) of Kerala Police

Answer:N. Chandrashekaran Nair

43. The first Director General of Police (DGP) of Kerala Police

Answer:Anandasayanam Iyer

44. First woman Police station

Answer:Kozhikode

45. First woman IPS Officer

Answer:Sreelekha

46. First woman IAS Officer

Answer:Anna Malhotra

47. First tourist police station in Kerala

Answer:Mattancherry

48. First open prison in Kerala

Answer:Nettukalthery (Kattakada)

49. First novel

Answer: Kundalatha (Appu Nedungadi)

50. Director of first talky movie in Malayalam

Answer: S.Nottani

51. First Malayalam novel filmed

Answer:Marthanda Varma

52. First University

Answer:Kerala University

53. First Medical College

Answer:Thiruvananthapuram

54. First Engineering College

Answer:Thiruvananthapuram

55. First College

Answer:CMS College, Kottayam (1840)

56. First English School

Answer:Mattancherry (1818)

57. First Limited Company

Answer:Punaloor Paper mill

58. First railway service

Answer:Thirur (Beppur)

59. First airlines service

Answer:Thiruvananthapuram (Mumbai – 1935)

60. First Bank

Answer:Nedungadi Bank, Kozhikode (1899)

61. First Post office

Answer:Alappuzha (1857)

62. First radio station

Answer:Thiruvananthapuram

63. First hanging bridge

Answer:Punaloor

64. First electric train

Answer:Ernakulam (Shornnur)

65. First Jew church

Answer:Mattancherry (first in India)

66. First computer centre

Answer:Kochi

67. First Concrete bridge

Answer:Karamana (Thiruvananthapuram 1900)

68. First coir factory

Answer:Alappuzha Daras Company (1859)

69. First Government hospital

Answer:Civil Hospital, Thiruvananthapuram

70. First Rubber plantation

Answer:Nilamboor (1896)

71. First Co-operative Medical College

Answer:Pariyaram Medical College

72. First autobiographer in Malayalam

Answer: Vaikkathu Pachumoothathu

73. First collection of Malayalam poems

Answer:Vellinakshtram (M.P.Appan)

74. First book printed in Malayalam

Answer:Horthoos Malabaricus

75. First Medical science magazine

Answer:Dhanwanthiri

76. First movie hero in Malayalam cinema

Answer:AK Aroor

77. First movie heroine in Malayalam cinema

Answer:Kamalam

78. First neo realistic cinema

Answer:Newspaper boy

79. First Malayalam film that won President’s Gold medal

Answer:Chemmeen

80. First Malayalam film that won President’s Silver medal

Answer:Neelakuyil

81. First Malayalam film dubbed in another language

Answer:Jeevitha Nouka

82. First recipient of Malayalam film State Award

Answer:Kumara Sambhavam

83. First Cinema Studio

Answer:Udaya Studio in Alappuzha

84. First Malayalee president of Indian National Congress

Answer:Sir. C Sankaran Nair

85. First person who won D.Lit in Kerala University

Answer:C.P. Ramaswami

86. First Malayalee Director of VSSC

Answer:G. Madhavan Nair

87. First Malayalee President of Indian Medical Council

Answer:Dr. C.O. Karunakaran

88. First Sports Council President

Answer:Col. Godavarma Raja

89. First Malayalee who won Rajeev Gandhi Khel Ratna Award

Answer:K.M. Beenamol

90. First Olympian of kerala

Answer:Suresh Babu

91. First church leader who won Padmasree

Answer:Kardinal Antony Padiyara

92. First Malayalee Member of UPSC of kerala

Answer:Dr. KG Adiyodi

First in Kerala GK Questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *