300+ TOP First Women in India GK Questions and Answers

First Women in India GK Quiz Questions | MCQs

1. Who is the First Woman Governer of India?

Answer: Sarojini Naidu

Notes:

  • sarojini naidu’s birthday is celebrated as national women’s day in India on feb 13
  • sarojini naidu is the first women governor of India
  • sarojini naidu is known as “Nightingale of India”
  • important literary works are “Broken wing”,”The Golden Threshold”,”The Bird of Time”

2. Who is the First Female Prime minister of India?

Answer: Indira Gandhi

3. Who is the first Woman Chief Minister of India?

Answer: Sucheta Kriplani

4. Who is the First Woman Minister of India?

Answer: Vijayalakshmi Pandit

5. Who is the First Woman Central Minister of India?

Answer: Rajkumari Amrit Kaur

6. Who is the First Woman Speaker of India?

Answer: Meira Kumar

7. Who is the First Woman Speaker of a State Assembly?

Answer: Shano Devi

8. The First Indian Woman who Swam across English channel?

Answer: Arti Saha

9. The First Indian Woman who Swam across Gibraltar Strait?

Answer: Arti Pradhan

10. Who is the First Miss World from India?

Answer: Reetha Faria

11. Who is the First Miss Universe from India?

Answer: Susmitha sen

12. Who is the first Miss India?

Answer: Pramila Esther Abraham

13. Who is the first woman IPS?

Answer: Kiran Bedi

14. Who was the first woman IAS?

Answer: Anna Malhotra

15. Who was the first Woman High court Judge?

Answer: Anna Chandy

16. Who was the first female Chief Justice of High court?

Answer: Leila Seth

17. Who was the first Lady Magistrate?

Answer: Omana Kunjamma

18. Who is the first woman to become the Chief Election Commissioner of India ?

Answer: V.S. Ramadevi

19. Who is the first Indian woman to win Nobel Prize?

Answer: Mother Teresa

20. Who is the first woman to win Bharat Ratna?

Answer: Indira Gandhi

21. Who is the First Indian woman to win a Medal in Olympics?

Answer: Karnam Malleswari

22. Who is the first women president of India?

Answer: Pratibha Patil

23. The first Indian woman who reached space?

Answer: Kalpana Chawla

24. First women Nominated to Rajyasabha?

Answer: Rukmini Devi Arundale

25. First women, to win Dadhasaheb phalke award?

Answer: Devika Rani Roerich

26. The first women president of INC(Indian national congress)

Answer: Annie Besent

27. First women musician to get Bharat Ratna?

Answer: M S Subbulakshmi

First Women in India objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *