300+ TOP Foundation Compulsory English MCQs & Answers

Foundation Compulsory English Multiple Choice Questions

1. Boman Desai was born in ______.
A. 1930
B. 1950
C. 1940
D. 1960

Answer: B 1950

2. The story “Between the Mosque and the Temple” is derive from Boman Desai’s which novel?
A. “The Memory of Elephants”
B. “A Woman Madly in love”
C. “A Woman from Bombay”
D. “Asylum, USA”

Answer: A “The Memory of Elephants”

3. How did the common people refers to Babu?
A. Baiji
B. Sisterji
C. Ammaji
D. Maiji

Answer: D Maiji

4. How did Babu visit the place?
A. By bus
B. By walking
C. by car
D. by bike

Answer: B By walking

5. How many footsteps did Banu measure “Between the Mosque and the Temple”?
A. 230
B. 235
C. 232
D. 237

Answer: C 232

6. What was the issue between the Hindus and Muslims?
A. Placement of temple
B. Placement of mosque
C. placement of school
D. Placement of a rubbish bin

Answer: D Placement of a rubbish bin

7. Who wrote “My Financial Career”?
A. Boman Desai
B. Stephen Leocock
C. Langston Hughes
D. Jawaharlal Nehru

Answer: B Stephen Leocock

8. Where did the narrator want to go?
A. Bank
B. Jail
C. Station
D. Temple

Answer: A Bank

9. “My Financial Career” was first published in _____.
A. 1920
B. 1915
C. 1910
D. 1917

Answer: C 1910

10. How much salary has been raised a month by narrator?
A. 60 dollars
B. 50 dollars
C. 6 dollars
D. 56 dollars

Answer: B 50 dollars

Foundation Compulsory English MCQs

11. How much dollars the narrator wants to deposite?
A. 59 dollars
B. 50 dollars
C. 59 dollars
D. 56 dollars

Answer: D 56 dollars

12. Instead of six dollars the narrator withdraw how much dollars?
A. 58 dollars
B. 52 dollars
C. 56 dollars
D. 55 dollars

Answer: C 56 dollars

13. Who gave the ” Speech on Indian Independence”?
A. Gandhiji
B. Sardar Patel
C. Rabinranath Tagor
D. Jawaharlal Nehru

Answer: D Jawaharlal Nehru

14. When did Nehru deliver a “speech on Indian Independence” to the nation
A. Midnight at 14th August,1947
B. Midnight at 14th August,1945
C. Midnight at 14th August,1948
D. Midnight at 14th August,1946

Answer: A Midnight at 14th August,1947

15. Who was the first prime minister of Independent India?
A. Gandhiji
B. Rajendr Prasad
C. Jawaharlal Nehru
D. Indira Gandhi

Answer: C Jawaharlal Nehru

16. According to Nehru, who was the architect of Indian freedom?
A. Sardar Patel
B. Gandhiji
C. B.R.Ambedkar
D. Aurobindo

Answer: B Gandhiji

17. The life span of Jawaharlal Nehru is ____.
A. 1889-1964
B. 1880-1960
C. 1875-1935
D. 1878-1964

Answer: A 1889-1964

18. Who wrote the poem ‘ The World Is Too Much With Us ‘?
A. Emily Dickinson
B. William Wordsworth
C. Boman Desai
D. William Blake

Answer: B William Wordsworth

19. What type of the poem ‘ The World Is Too Much With Us’?
A. Sonnet
B. epic
C. ballad
D. elegy

Answer: A Sonnet

20. The World Is Too Much With Us’ was first published in….
A. 1809
B. 1808
C. 1807
D. 1811

Answer: C 1807

21. Where people have sold their hearts?
A. to the God of wealth
B. to the God of nature
C. to the God of revenge
D. to the God of piece

Answer: A to the God of wealth

22. In which religion dislike the poet in this sonnet?
A. Muslim
B. Jain
C. Christian
D. Hindu

Answer: C Christian

23. What is the rhyme scheme of the sonnet “The World is too much with Us”?
A. ABBAABBACDDDCC
B. ABBAABBACCDDEE
C. AABBCCDDEE
D. ABBAABBACDCDCD

Answer: D ABBAABBACDCDCD

24. How many lines in sonnet?
A. 18
B. 14
C. 20
D. 12

Answer: B 14

25. Which kind of natural imagined are not presented in “The World is too much with Us”?
A. the sun
B. the moon
C. the wind
D. the river

Answer: D the river

26. What is described as baring “her bosom to the moon” in the poem?
A. the moon
B. the river
C. the sea
D. the sun

Answer: C the sea

27. Who wrote the poem “Success is Counted Sweetest”?
A. Emily Dickinson
B. Emily Bronte
C. Charles Dickens
D. William Wordsworth

Answer: A Emily Dickinson

28. Emily Dickinson bis _____ poet.
A. Russian
B. Indian
C. American
D. British

Answer: C American

29. Emily Dickinson had written about ____ poems.
A. 1500
B. 1700
C. 1609
D. 1800

Answer: B 1700

30. Who gave the clear definition of victory?
A. defeated soldier
B. defeated politician
C. defeated boxer
D. none of them

Answer: A defeated soldier

31. “I Too Sung America” was first published in ____.
A. 1935
B. 1911
C. 1925
D. 1945

Answer: C 1925

32. What is synonym for “company” as it is used in “I Too Sing America”
A. Factory
B. Slavery
C. both a and b
D. guests

Answer: D guests

33. Where does the poet eat when guest visits in the home?
A. in a dining table
B. in a room
C. in a kitchen
D. in a bad

Answer: C in a kitchen

34. If he does not work hard, he will fail.(Use “Unless”)
A. Unless he work hard,he will fail.
B. Unless he works hard,he will fail.
C. Unless he did works hard,he will fail.
D. Unless he did not work hard,he will fail.

Answer: A Unless he work hard,he will fail.

35. If you do not love God , God will not love you. (Use “Unless”)
A. If you love God,God will not love you.
B. Unless you love God,God will love you.
C. Unless you do not love God,God will not love you.
D. Unless you love God,God will not love you.

Answer: D Unless you love God,God will not love you.

36. He is really sobber.(Make it exclamatory)
A. ob sobber is he!
B. ob sobber he is !
C. ob sobber he was!
D. ob sobber was he !

Answer: B ob sobber he is !

37. O that a life of joy.(Make it assertive)
A. I wish I have a life of joy.
B. I wish I has a life of joy.
C. I wish I had a life of joy.
D. I wish I was a life of joy.

Answer: A I wish I have a life of joy.

38. Sravan plays like a professional batsman.(Use “as if”)
A. Sravan plays as if he is a professional batsman.
B. Sravan plays as if he was a professional batsman.
C. Sravan plays as if he were a professional batsman.
D. Sravan plays as if he are a professional batsman.

Answer: C Sravan plays as if he were a professional batsman.

39. He is handsome.(Make it Negative)
A. He is not beautiful.
B. He is not handsome
C. both a and b
D. He is not ugly.

Answer: D He is not ugly.

40. My pocket has been picked.(Change the voice)
A. Someone has picked my pocket.
B. Someone have picked my pocket.
C. Someone was picked my pocket.
D. Someone were picked my pocket.

Answer: A Someone has picked my pocket.

41. Do we make mistakes?(Change the voice)
A. Were mistakes made by us?
B. Is mistakes made by us?
C. Are mistakes made by us?
D. Was mistakes made by us?

Answer: C Are mistakes made by us?

42. Change the voice.(Change the voice)
A. Let the voiced be change.
B. Let the voiced be changed.
C. The voiced be changed.
D. Let the voice changed.

Answer: B Let the voiced be changed.

43. God is great . Everybody knows it. ( join the sentences)
A. because
B. since
C. but
D. that

Answer: D that

44. I can not see. It is very dark.(join the sentence)
A. but
B. because
C. that
D. where

Answer: B because

45. Everyone ____seen it.
A. have
B. has
C. was
D. were

Answer: A have

46. Politics ___ a dirty game.
A. is
B. was
C. are
D. were

Answer: A is

47. Two and two____ four.
A. make
B. made
C. Makes
D. none

Answer: C Makes

48. Lata Mangeshkar is one of ___ best singers of India.
A. a
B. the
C. an
D. none

Answer: B the

49. Listen ! the peacock ____ for rain.
A. calling
B. called
C. call
D. calls

Answer: A calling

50. I saw the man. He had three eyes. ( join the sentence)
A. whose
B. who
C. whom
D. that

Answer: B who

51. I met a man. His father live in U.K.
A. whom
B. that
C. whose
D. who

Answer: C whose

Foundation Compulsory English objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *