[GOA] GPSC Civil Service Recruitment MCQs and Answers

GPSC Civil Service GK Multiple Choice Questions

1. Which article of the Indian constitution deals with the formation of new states and alteration of areas, boundaries or names of existing states?

A. Article 2

B. Article 3

C. Article 4

D. Article 5

Answer: B

2. Which was the first state to be formed on linguistic basis in India?

A. Maharashtra

B. Gujarat

C. Andhra Pradesh

D. Kerala

Answer: A

3. Which state of India shares its border with maximum number of neighboring countries?

A. Arunachal Pradesh

B. Sikkim

C. Assam

D. Meghalaya

Answer: B

4. Which of the following states has the largest area under waste land?

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Maharashtra

D. Madhya Pradesh

Answer: B

5. Which is the largest district in terms of area in India?

A. Leh

B. Kutch

C. Shillong

D. Imphal

Answer: A

6. In which state is the Simlipal National Park located?

A. West Bengal

B. Odisha

C. Jharkhand

D. Chhattisgarh

Answer: C

7. Which state has the largest percentage of urban population as per 2011 census?

A. Tamil Nadu

B. Maharashtra

C. Gujarat

D. Goa

Answer: D

8. Which state has the highest sex ratio as per 2011 census?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Karnataka

D. Andhra Pradesh

Answer: A

9. Which state has the lowest population density as per 2011 census?

A. Arunachal Pradesh

B. Mizoram

C. Sikkim

D. Nagaland

Answer: B

10. Which state has the highest literacy rate as per 2011 census?

A. Mizoram

B. Kerala

C. Goa

D. Tripura

Answer: B

GPSC Civil Service Recruitment MCQs

11. Which union territory has the highest density of population?

A. Chandigarh

B. Delhi

C. Puducherry

D. Lakshadweep

Answer: B

12. Which of the following states has the largest Scheduled Tribes population?

A. Madhya Pradesh

B. Rajasthan

C. Odisha

D. Jharkhand

Answer: A

13. Which of the following states has the largest Christian population as per 2011 census?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Nagaland

D. Meghalaya

Answer: A

14. Which state has the lowest female literacy rate as per 2011 census?

A. Rajasthan

B. Bihar

C. Jharkhand

D. Arunachal Pradesh

Answer: A

15. Which state has the highest number of Jute mills?

A. West Bengal

B. Bihar

C. Assam

D. Odisha

Answer: A

16. Which state is the largest producer of tea in India?

A. Tamil Nadu

B. Kerala

C. Assam

D. West Bengal

Answer: C

17. Which state has the largest inland saline wetland in India?

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Madhya Pradesh

D. Maharashtra

Answer: B

18. Which state has the largest mangrove forests in India?

A. Odisha

B. West Bengal

C. Andhra Pradesh

D. Tamil Nadu

Answer: B

19. Which state has the largest area under waste land?

A. Rajasthan

B. Madhya Pradesh

C. Maharashtra

D. Uttar Pradesh

Answer: A

20. Which state has the lowest total forest cover as per ISFR 2019 report?

A. Haryana

B. Punjab

C. Rajasthan

D. Gujarat

Answer: B

21. Where is the headquarters of North Eastern Electric Power Corporation Limited (NEEPCO) located?

A. Guwahati

B. Shillong

C. Itanagar

D. Imphal

Answer: B

22. Where is the headquarters of the North Eastern Space Applications Centre (NESAC) located?

A. Shillong

B. Itanagar

C. Guwahati

D. Agartala

Answer: C

23. Where is India’s only floating National Park located?

A. Kerala

B. Karnataka

C. Assam

D. West Bengal

Answer: A

24. Which is the state with highest installed power capacity in India?

A. Maharashtra

B. Gujarat

C. Tamil Nadu

D. Rajasthan

Answer: C

25. Which state has the lowest installed power capacity in India?

A. Goa

B. Meghalaya

C. Sikkim

D. Mizoram

Answer: B

26. In which state is the Palamu Tiger Reserve located?

A. Chhattisgarh

B. Jharkhand

C. Odisha

D. West Bengal

Answer: B

27. In which state is the Bandipur National Park located?

A. Kerala

B. Karnataka

C. Tamil Nadu

D. Andhra Pradesh

Answer: B

28. In which state is the Dandeli Wildlife Sanctuary located?

A. Goa

B. Maharashtra

C. Karnataka

D. Kerala

Answer: C

29. Which is the state with highest crime rate against women as per NCRB 2019 data?

A. Rajasthan

B. Delhi

C. Haryana

D. Uttar Pradesh

Answer: B

30. Which state has the highest youth literacy rate as per 2011 census data?

A. Kerala

B. Mizoram

C. Goa

D. Tripura

Answer: C

31. Which state has the lowest sex ratio at birth as per NITI Aayog report 2019-20?

A. Haryana

B. Punjab

C. Rajasthan

D. Uttar Pradesh

Answer: A

32. In which state is the Lonar Crater Lake situated?

A. Rajasthan

B. Madhya Pradesh

C. Maharashtra

D. Gujarat

Answer: C

33. Which is India’s largest saltwater lake?

A. Sambhar Lake

B. Chilika Lake

C. Kolleru Lake

D. Pulicat Lake

Answer: B

34. In which state is the Chamera Hydroelectric Project located?

A. Himachal Pradesh

B. Uttarakhand

C. Sikkim

D. Arunachal Pradesh

Answer: A

35. Which is the longest river of Peninsular India?

A. Godavari

B. Krishna

C. Mahanadi

D. Kaveri

Answer: A

36. Which is the highest peak in the Eastern Ghats?

A. Anai Mudi

B. Mahendragiri

C. Kanchenjunga

D. Dodabetta

Answer: B

37. Which is the highest peak in the Western Ghats?

A. Anamudi

B. Dodabetta

C. Agasthyamalai

D. Brahmagiri

Answer: A

38. Which is the longest National Highway in India?

A. NH-44

B. NH-48

C. NH-27

D. NH-16

Answer: B

39. Which port has the maximum traffic handled in India?

A. Kandla

B. Mumbai

C. JNPT

D. Vishakhapatnam

Answer: C

40. Which is India’s first solar powered airport?

A. Kochi

B. Bengaluru

C. Hyderabad

D. Kolkata

Answer: C

41. Where is India’s first helicopter taxi service launched?

A. Mumbai

B. Bengaluru

C. Delhi

D. Kolkata

Answer: B

42. Which city airport has the highest passenger traffic in India?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Bengaluru

D. Hyderabad

Answer: B

43. Which is the headquarters of the Indian Coast Guard?

A. Mumbai

B. Visakhapatnam

C. Chennai

D. Kochi

Answer: B

44. Where is the headquarters of the National Institute of Ocean Technology (NIOT) located?

A. Visakhapatnam

B. Kochi

C. Chennai

D. Mumbai

Answer: C

45. Which city has the highest population density as per 2011 census?

A. Delhi

B. Mumbai

C. Kolkata

D. Chennai

Answer: B

46. Which is the most polluted city in India as per IQAir 2020 report?

A. Delhi

B. Kanpur

C. Varanasi

D. Patna

Answer: A

47. Where is India’s first Dinosaur museum located?

A. Hyderabad

B. Mumbai

C. Delhi

D. Bengaluru

Answer: B

48. Where is the headquarters of the Geological Survey of India located?

A. Kolkata

B. Dehradun

C. Jaipur

D. Nagpur

Answer: B

49. Where is the headquarters of the Survey of India located?

A. Dehradun

B. Jaipur

C. Bengaluru

D. Hyderabad

Answer: A

50. Where is the headquarters of the Anthropological Survey of India located?

A. Kolkata

B. Lucknow

C. Mumbai

D. Chennai

Answer: A

51. Where is the headquarters of the Botanical Survey of India located?

A. Pune

B. Kolkata

C. Dehradun

D. Bengaluru

Answer: C

52. Where is the headquarters of the Zoological Survey of India located?

A. Kolkata

B. Dehradun

C. Pune

D. Jaipur

Answer: A

53. Where is the headquarters of the National Centre for Seismology located?

A. Dehradun

B. Roorkee

C. Pune

D. Visakhapatnam

Answer: B

54. Where is India’s first university exclusively for women located?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Kolkata

D. Chennai

Answer: A

55. Where is the Indian Institute of Science located?

A. Mumbai

B. Bengaluru

C. Kharagpur

D. Chennai

Answer: B

56. Where is the headquarters of Defence Research and Development Organisation (DRDO) located?

A. Bengaluru

B. Pune

C. Hyderabad

D. Delhi

Answer: C

57. Where is Vikram Sarabhai Space Centre located?

A. Sriharikota

B. Thiruvananthapuram

C. Bengaluru

D. Hyderabad

Answer: B

58. Where is India’s first nuclear power plant located?

A. Kudankulam

B. Tarapur

C. Rawatbhata

D. Kalpakkam

Answer: B

59. Where is India’s first indigenously built nuclear powered submarine based?

A. Mumbai

B. Visakhapatnam

C. Kochi

D. Chennai

Answer: B

60. Where is India’s first Liquid Propulsion Rocket Engine Testing Facility located?

A. Bengaluru

B. Sriharikota

C. Hyderabad

D. Thiruvananthapuram

Answer: D

61. Where is India’s National Centre for Polar and Ocean Research located?

A. Pune

B. Goa

C. Visakhapatnam

D. Kochi

Answer: B

62. Where is India’s first war museum located?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Kolkata

D. Bengaluru

Answer: A

63. Where is the headquarters of the Securities and Exchange Board of India (SEBI) located?

A. New Delhi

B. Mumbai

C. Kolkata

D. Chennai

Answer: B

64. Where is the headquarters of Life Insurance Corporation of India (LIC) located?

A. Kolkata

B. Mumbai

C. New Delhi

D. Hyderabad

Answer: B

65. Where is the headquarters of the Small Industries Development Bank of India (SIDBI) located?

A. Pune

B. Lucknow

C. Ahmedabad

D. Mumbai

Answer: D

66. Where is the headquarters of the Unique Identification Authority of India (UIDAI) located?

A. Bengaluru

B. Delhi

C. Mumbai

D. Hyderabad

Answer: B

67. Where is the headquarters of the National Disaster Management Authority (NDMA) located?

A. Chennai

B. Delhi

C. Kolkata

D. Mumbai

Answer: B

68. Where is the National Museum of Natural History located?

A. Mysore

B. Hyderabad

C. Delhi

D. Kolkata

Answer: C

69. Where is the headquarters of the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) located?

A. Bengaluru

B. Delhi

C. Kolkata

D. Hyderabad

Answer: B

70. Where is the headquarters of the Indian Council of Medical Research (ICMR) located?

A. Chandigarh

B. Lucknow

C. Kolkata

D. New Delhi

Answer: D

71. Where is India’s first National Data Repository located?

A. Bengaluru

B. Hyderabad

C. Mumbai

D. Chennai

Answer: B

72. Which city houses the National Museum of India?

A. Mumbai

B. Kolkata

C. Hyderabad

D. New Delhi

Answer: D

73. Where is the headquarters of Solar Energy Corporation of India Limited (SECI) located?

A. Gurgaon

B. Bengaluru

C. Mumbai

D. Chennai

Answer: A

74. Where is the headquarters of the Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) located?

A. Delhi

B. Gurgaon

C. Mumbai

D. Chennai

Answer: C

75. Where is India’s first Garbage Café opened?

A. Indore

B. Ambikapur

C. Mysore

D. Surat

Answer: B

76. Which was the first city in India to introduce the BRT corridor?

A. Ahmedabad

B. Pune

C. Indore

D. Jaipur

Answer: B

77. Which was the first city in India to introduce CNG for public transport system?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Ahmedabad

D. Lucknow

Answer: B

78. Which was the first city in India to introduce intra-city metro rail?

A. Delhi

B. Kolkata

C. Chennai

D. Mumbai

Answer: Kolkata

79. Which city has the largest urban agglomeration in India as per 2011 census data?

A. Delhi

B. Mumbai

C. Kolkata

D. Chennai

Answer: A

81. Which state has the largest inland fish production in India?

A. West Bengal

B. Andhra Pradesh

C. Odisha

D. Kerala

Answer: B

82. Which state has the highest milk production in India?

A. Rajasthan

B. Gujarat

C. Punjab

D. Haryana

Answer: A

83. In which state is the Kanha National Park located?

A. Madhya Pradesh

B. Chhattisgarh

C. Jharkhand

D. Odisha

Answer: A

84. Which is the largest mangrove forest in India?

A. Bhitarkanika

B. Sundarbans

C. Pichavaram

D. Godavari

Answer: B

85. Which is the highest peak in the Nilgiri Hills?

A. Doddabetta

B. Anamudi

C. Agasthyamalai

D. Nilgiri Peak

Answer: A

86. Which is the largest national highway in India?

A. NH44

B. NH48

C. NH27

D. NH16

Answer: A

87. Which city airport has the highest international passenger traffic in India?

A. Delhi

B. Mumbai

C. Bengaluru

D. Chennai

Answer: A

88. Where is the headquarters of the Railway Board located?

A. Mumbai

B. Kolkata

C. Chennai

D. New Delhi

Answer: D

89. Where is the headquarters of the Indian Railways Catering and Tourism Corporation (IRCTC) located?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Kolkata

D. Chennai

Answer: B

90. Which is the first state in India to implement the e-NAM agricultural marketing platform?

A. Haryana

B. Gujarat

C. Maharashtra

D. Punjab

Answer: C

91. Which state has the highest number of operational SEZs (Special Economic Zones) in India?

A. Tamil Nadu

B. Maharashtra

C. Gujarat

D. Telangana

Answer: B

92. Which was the first state in India to establish a separate Department of Environment?

A. West Bengal

B. Kerala

C. Karnataka

D. Maharashtra

Answer: A

93. Which state has the largest area under Sericulture in India?

A. Karnataka

B. Andhra Pradesh

C. Tamil Nadu

D. West Bengal

Answer: A

94. Which is India’s largest gold refinery?

A. MMTC-PAMP

B. Tanishq

C. Malabar Gold

D. Kalyan Jewellers

Answer: A

95. Which state has the highest fish production in India?

A. West Bengal

B. Gujarat

C. Maharashtra

D. Tamil Nadu

Answer: A

96. Which is the nodal agency for the Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban)?

A. State Governments

B. Ministry of Housing and Urban Affairs

C. NITI Aayog

D. Ministry of Rural Development

Answer: B

97. What is the retirement age of judges of the Supreme Court of India?

A. 60 years

B. 62 years

C. 65 years

D. No retirement age

Answer: B

98. How many members can the Rajya Sabha have at maximum?

A. 250

B. 238

C. 255

D. 245

Answer: D

99. Who was the first Chairman of the Rajya Sabha?

A. Dr. S. Radhakrishnan

B. Dr. Zakir Hussain

C. V.V. Giri

D. Mohammad Hidayatullah

Answer: A

100. Which Schedule of the Indian Constitution deals with Anti-Defection law?

A. Ninth Schedule

B. Tenth Schedule

C. Twelfth Schedule

D. Eighth Schedule

Answer: B

101. Which city hosted the first Asian Games held in India?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Kolkata

D. Chennai

Answer: B

102. Who was the first Indian woman to win a medal at the Olympics?

A. Karnam Malleswari

B. Mary Kom

C. PT Usha

D. Saina Nehwal

Answer: A

103. Who was the first Indian to win the Nobel Prize?

A. C.V. Raman

B. Rabindranath Tagore

C. Mother Teresa

D. Amartya Sen

Answer: B

104. Who composed the National Anthem ‘Jana Gana Mana’?

A. Bankim Chandra Chatterjee

B. Rabindranath Tagore

C. Sarojini Naidu

D. Muhammad Iqbal

Answer: B

105. Who was the first Governor General of Independent India?

A. C. Rajagopalachari

B. Rajendra Prasad

C. Jawaharlal Nehru

D. Lord Mountbatten

Answer: D

106. Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army?

A. Sam Manekshaw

B. K.M. Cariappa

C. Maharaja Yeshwantrao Holkar

D. Maharaja Ranjit Singh

Answer: B

107. Who was the first Chief Justice of India?

A. M.C. Mahajan

B. H.J. Kania

C. M. Patanjali Sastri

D. B.K. Mukherjea

Answer: B

108. Who was the first Indian woman to climb Mount Everest?

A. Bachendri Pal

B. Junko Tabei

C. Santosh Yadav

D. Dicky Dolma

Answer: A

109. Who was the first Chairman of ISRO?

A. Vikram Sarabhai

B. Satish Dhawan

C. K. Kasturirangan

D. G. Madhavan Nair

Answer: A

110. Who was the founder of the Bharatiya Jana Sangh?

A. Syama Prasad Mukherjee

B. Deendayal Upadhyaya

C. Atal Bihari Vajpayee

D. Lal Krishna Advani

Answer: A

111. Who was the first Chairman of the Planning Commission of India?

A. Jawaharlal Nehru

B. Vallabhbhai Patel

C. Indira Gandhi

D. Morarji Desai

Answer: A

112. Who was the founder of the Banaras Hindu University?

A. Annie Besant

B. Pandit Madan Mohan Malaviya

C. Sir S. Radhakrishnan

D. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

Answer: B

113. Who was the first Deputy Prime Minister of India?

A. Vallabhbhai Patel

B. Morarji Desai

C. Lal Bahadur Shastri

D. Sardar Swaran Singh

Answer: C

114. Who was the first Indian woman to swim across the English Channel?

A. Arati Saha

B. Shanti Devi

C. Bula Choudhury

D. Khudhbaroti Devi

Answer: A

115. Who was the first Chief Minister of Jammu and Kashmir?

A. Bakshi Ghulam Mohammad

B. Sheikh Abdullah

C. Ghulam Nabi Azad

D. Mehbooba Mufti

Answer: B

116. Who composed the song ‘Sare Jahan Se Accha’?

A. Muhammad Iqbal

B. Rabindranath Tagore

C. Bankim Chandra Chatterjee

D. Sarojini Naidu

Answer: A

117. Who was the first Indian woman to win a medal at the Paralympics?

A. Deepa Malik

B. Devendra Jhajharia

C. Mariyappan Thangavelu

D. Varun Singh Bhati

Answer: A

118. Who was the first President of the Indian National Congress?

A. Dadabhai Naoroji

B. Womesh Chandra Bonnerjee

C. Pherozeshah Mehta

D. Gopal Krishna Gokhale

Answer: B

119. Who was the first Indian woman to climb Mount Everest?

A. Bachendri Pal

B. Junko Tabei

C. Santosh Yadav

D. Malavath Poorna

Answer: A

120. Who was the first Chief Election Commissioner of India?

A. Sukumar Sen

B. K.V.K. Sundaram

C. T. Swaminathan

D. Nagendra Singh

Answer: A

121. Who was the first Indian to win the Booker Prize?

A. Arundhati Roy

B. Salman Rushdie

C. Aravind Adiga

D. Kiran Desai

Answer: A

122. Who was the first Indian to win the Academy Award (Oscar)?

A. A.R. Rahman

B. Satyajit Ray

C. Bhanu Athaiya

D. Amrish Puri

Answer: C

123. Who was the first Miss World from India?

A. Aishwarya Rai

B. Sushmita Sen

C. Reita Faria

D. Yukta Mookhey

Answer: C

124. Who was the first Indian woman to win a medal at the World Athletics Championships?

A. Anju Bobby George

B. Karnam Malleswari

C. PT Usha

D. Neeraj Chopra

Answer: A

125. Which was the first bank established in India?

A. Allahabad Bank

B. Bank of India

C. Punjab National Bank

D. Bank of Baroda

Answer: A

126. Which was the first insurance company established in India?

A. Life Insurance Corporation

B. Oriental Insurance Company

C. United India Insurance Company

D. National Insurance Company

Answer: B

127. Which was the first mutual fund established in India?

A. SBI Mutual Fund

B. ICICI Prudential Mutual Fund

C. UTI Mutual Fund

D. HDFC Mutual Fund

Answer: C

128. Which was the first airline established in India?

A. Air India

B. Indian Airlines

C. Jet Airways

D. IndiGo

Answer: A

129. Which was the first car manufactured in India?

A. Hindustan Ambassador

B. Maruti 800

C. Premier Padmini

D. Hindustan Contessa

Answer: C

130. Which was the first metro rail service in India?

A. Delhi Metro

B. Kolkata Metro

C. Bengaluru Metro

D. Mumbai Metro

Answer: B

131. Who was the first Chairman of NITI Aayog?

A. Narendra Modi

B. Arun Jaitley

C. Rajnath Singh

D. Amitabh Kant

Answer: B

132. Who was the first Lokpal of India?

A. P.C. Ghose

B. Pinaki Chandra Ghose

C. Ajay Kumar Tripathi

D. Lalit Kant Singh

Answer: A

133. Who was the first Chairman of CBDT?

A. N.A. Palkhivala

B. Ashok Lahiri

C. S.R. Hashim

D. Ram Nath Chopra

Answer: A

134. Who was the founder of the Bhoodan movement?

A. Vinoba Bhave

B. Jayaprakash Narayan

C. E.M.S. Namboodiripad

D. Baba Amte

Answer: A

135. Who was the first Chairperson of National Commission for Women?

A. Poornima Advani

B. Jayanti Patnaik

C. Leela Seth

D. Vibha Parthasarathi

Answer: B

136. Who was the founder of the Banaras Hindu University?

A. Annie Besant

B. Pandit Madan Mohan Malaviya

C. Sir S. Radhakrishnan

D. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

Answer: B

137. Who was the first woman President of the Indian National Congress?

A. Indira Gandhi

B. Vijaya Lakshmi Pandit

C. Sucheta Kripalani

D. Nellie Sengupta

Answer: B

138. Who was the first Chairman of ISRO?

A. Vikram Sarabhai

B. Satish Dhawan

C. K. Kasturirangan

D. G. Madhavan Nair

Answer: A

139. Who was the first Chairman of SAARC?

A. Maumoon Abdul Gayoom

B. Khaleda Zia

C. I.K. Gujral

D. Mahinda Rajapaksa

Answer: C

140. Who was the first Indian woman to win the Miss Universe title?

A. Sushmita Sen

B. Lara Dutta

C. Yukta Mookhey

D. Priyanka Chopra

Answer: A

141. Who was the first Prime Minister of India?

A. Dr. Rajendra Prasad

B. Jawaharlal Nehru

C. Lal Bahadur Shastri

D. Gulzarilal Nanda

Answer: B

142. Who was the first Indian woman swimmer to cross the English Channel?

A. Arati Saha

B. Shanti Devi

C. Bula Choudhury

D. Khudhbaroti Devi

Answer: A

143. Who was the first Indian to win the All England Open Badminton Championships?

A. Prakash Padukone

B. Pullela Gopichand

C. P.V. Sindhu

D. Saina Nehwal

Answer: A

144. Who was the first Indian woman to win a medal at the Olympics?

A. Karnam Malleswari

B. Mary Kom

C. PT Usha

D. Saina Nehwal

Answer: A

145. Who was the first Chairperson of the National Commission for Minorities?

A. Tahir Mahmood

B. John Joseph

C. Zoya Hasan

D. Wajahat Habibullah

Answer: A

146. Who was the first Speaker of the Lok Sabha?

A. M.A. Ayyangar

B. G.V. Mavalankar

C. N. Sanjiva Reddy

D. Balram Jakhar

Answer: B

147. Who was the first Chairman of ISRO?

A. Vikram Sarabhai

B. Satish Dhawan

C. K. Kasturirangan

D. G. Madhavan Nair

Answer: A

148. Who was the first Chairman of the Atomic Energy Commission of India?

A. Homi J. Bhabha

B. Vikram Sarabhai

C. Raja Ramanna

D. Kasturirangan

Answer: A

149. Who was the first Indian woman to win the Miss World title?

A. Aishwarya Rai

B. Sushmita Sen

C. Reita Faria

D. Yukta Mookhey

Answer: C

150. Who was India’s first woman photojournalist?

A. Homai Vyarawalla

151. Who was the first Deputy Chairman of Planning Commission of India?

A. Gulzarilal Nanda

B. V. T. Krishnamachari

C. C. Subramaniam

D. Y. B. Chavan

Answer: B

152. Who was the first Chairman of University Grants Commission (UGC)?

A. Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

B. Dr. Triguna Sen

C. Justice Rajendra Prasad

D. Dr. Shanti Swarup Bhatnagar

Answer: B

153. Who was the first Chief Minister of Jammu and Kashmir?

A. Bakshi Ghulam Mohammad

B. Sheikh Abdullah

C. Ghulam Nabi Azad

D. Mehbooba Mufti

Answer: B

154. Who was the first Chief Justice of India?

A. M.C. Mahajan

B. H.J. Kania

C. M. Patanjali Sastri

D. B.K. Mukherjea

Answer: B

155. Who was the first Chairman of the Finance Commission of India?

A. John Mathai

B. K.C. Neogy

C. A.K. Chanda

D. Raj Krishna

Answer: B

156. Who was the first Indian to win the World Billiards Championship?

A. Geet Sethi

B. Michael Ferreira

C. Wilson Jones

D. Pankaj Advani

Answer: B

157. Who was the first Chairman of the Atomic Energy Regulatory Board (AERB)?

A. A. Gopalakrishnan

B. S.K. Sharma

C. R. Bhattacharya

D. S.S. Bajaj

Answer: A

158. Who was the first Chairman of the National Green Tribunal?

A. Swatanter Kumar

B. Lokeshwar Singh

C. Adarsh Kumar Goel

D. Justice Dilip Babasaheb Bhosale

Answer: B

159. Who was the first Indian woman to win an Asian Games gold medal in 400m race?

A. Kamaljit Sandhu

B. P.T. Usha

C. Manjit Kaur

D. Saraswati Saha

Answer: A

160. Who was the first Chief of Defence Staff of India?

A. General Bipin Rawat

B. Admiral Karambir Singh

C. Air Chief Marshal R.K.S. Bhadauria

D. General M.M. Naravane

Answer: A

161. Who was the first Chairman of ISRO?

A. Vikram Sarabhai

B. Satish Dhawan

C. K. Kasturirangan

D. G. Madhavan Nair

Answer: A

162. Who was the first Indian woman to scale Mount Everest?

A. Bachendri Pal

B. Junko Tabei

C. Santosh Yadav

D. Dicky Dolma

Answer: A

163. Who was the first Chairman of the National Innovation Foundation?

A. Sam Pitroda

B. R.A. Mashelkar

C. Anil Kakodkar

D. Vijay Bhatkar

Answer: B

164. Who was the first Chairman of NITI Aayog?

A. Narendra Modi

B. Arun Jaitley

C. Rajnath Singh

D. Amitabh Kant

Answer: B

165. Who was the first Indian woman to win a medal at the Olympics?

A. Karnam Malleswari

B. Mary Kom

C. PT Usha

D. Saina Nehwal

Answer: A

166. Who was the first Chairman of the Prasar Bharati Board?

A. Jawhar Sircar

B. A.S. Guha

C. Mrinal Pande

D. Shashi Shekhar Vempati

Answer: B

167. Who was the first Chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?

A. Nripendra Misra

B. Pradip Baijal

C. R.S. Sharma

D. R.K. Arnold

Answer: B

168. Who was the first Chairman of the Central Water Commission (CWC)?

A. A.N. Khosla

B. D.J. Gumbel

C. S. Varadachari

D. R.J. Rao

Answer: A

169. Who was the first Chairman of the Central Electricity Authority (CEA)?

A. R.K. Rastogi

B. Krishnamurthy

C. R.K. Mehta

D. R.V. Shahi

Answer: B

170. Who was the first Chairman of the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI)?

A. T.S. Vijayan

B. J. Hari Narayan

C. Subhash Chandra Khuntia

D. C.L. Baradhwaj

Answer: B

171. Who was the first Chairman of the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA)?

A. Hemant Contractor

B. M. Damodaran

C. Supratim Bandyopadhyay

D. Shri G.N. Bajpai

Answer: D

172. Who was the first Chairman of the Inland Waterways Authority of India (IWAI)?

A. A.P.V. Epao

B. Arvind Pande

C. Jayant Singh

D. Pravir Pandey

Answer: A

173. Who was the first Director General of the National Cadet Corps (NCC)?

A. Lt Gen Rajeev Chopra

B. Lt Gen P.P. Kumar

C. Lt Gen H.S. Lidder

D. Lt Gen Vinod Vashisht

Answer: C

174. Who was the first Director General of the Border Security Force (BSF)?

A. K.F. Rustomji

B. D.K. Mehta

C. Prakash Singh

D. K.K. Sharma

Answer: A

175. Who was the first Director of the Intelligence Bureau (IB)?

A. T.G. Sanjeevi Pillai

B. T.V. Sanjeevi Pillai

C. B.N. Mullik

D. Ajit Doval

Answer: B

176. Who was the first Chairman of the National Book Trust?

A. Jawaharlal Nehru

B. Balraj Puri

C. Sachidananda Sinha

D. Kamaladevi Chattopadhyay

Answer: B

177. Who was the first chairman of the Lalit Kala Akademi?

A. M.F. Husain

B. K.K. Hebbar

C. J. Swaminathan

D. Rasipuram Krishnaswami Narayan

Answer: D

178. Who was the first Chairman of Hindustan Aeronautics Limited (HAL)?

A. R.M. Alagappa

B. C.G.K. Reddy

C. K. Santhanam

D. T. Suvarna Raju

Answer: C

179. Who was the first Chairman and Managing Director of Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL)?

A. P.D. Gupta

B. U.D. Choubey

C. Atul Sobti

D. Subir Raha

Answer: B

180. Who was the first Managing Director of Life Insurance Corporation (LIC) of India?

A. V. Krishnamurthy

B. S.B. Mathur

C. D.K. Mehrotra

D. C.R. Prasad

Answer: C

181. Who was the first Chairman of the Railway Board?

A. Nitish Kumar

B. John Mathai

C. Lalit Narayan Mishra

D. Jagjivan Ram

Answer: B

182. Who was the first Chairman of Coal India Limited (CIL)?

A. Partha S. Bhattacharyya

B. S. Narsing Rao

C. C.K. Dey

D. Anil Kumar Jha

Answer: C

183. Who was the first Chairman of the Securities and Exchange Board of India (SEBI)?

A. C.B. Bhave

B. U.K. Sinha

C. G.V. Ramakrishna

D. Ajay Tyagi

Answer: C

184. Who was the first Chairman of the National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)?

A. Harsh Kumar Bhanwala

B. Ramesh Chand

C. B. Sivaraman

D. GR Chintala

Answer: C

185. Who was the first Chairman of the Damodar Valley Corporation (DVC)?

A. Andrew W. Green

B. J.J. Dey

C. R.N. Mukherjee

D. K.L. Rao

Answer: A

186. Who was the first chairperson of the National Commission for Women (NCW)?

A. Jayanti Patnaik

B. Poornima Advani

C. Leela Seth

D. Mamta Sharma

Answer: A

187. Who was the first Chairman of the National Commission for Scheduled Castes (NCSC)?

A. Ram Shankar Katheria

B. P.L. Punia

C. Suraj Bhan

D. Raghubar Das

Answer: C

188. Who was the first Chairman of the National Commission for Scheduled Tribes (NCST)?

A. Nand Kumar Sai

B. Tsering Samphel

C. Ravi Thakur

D. Oraon

Answer: B

189. Who was the first Chairperson of the National Commission for Minorities (NCM)?

A. Tahir Mahmood

B. Wajahat Habibullah

C. John Joseph

D. Zoya Hasan

Answer: A

190. Who was the first Chairperson of the National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR)?

A. Priyank Kanoongo

B. Stuti Kacker

C. Shanta Sinha

D. Yogesh Dube

Answer: C

191. Who was the first Chairperson of the National Green Tribunal (NGT)?

A. Swatanter Kumar

B. Justice Adarsh Kumar Goel

C. Justice Lokeshwar Singh Panta

D. Justice Dilip Babasaheb Bhosale

Answer: A

192. Who was the first Chairman of the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI)?

A. J.B.L. Katakam

B. N.A. Palkhivala

C. R.C. Cooper

D. T.N. Manoharan

Answer: B

193. Who was the first chairman of the Central Water Commission (CWC)?

A. A.N. Khosla

B. D.J. Gumbel

C. S. Varadachari

D. R.J. Rao

Answer: A

194. Who was the first Chairman of the Atomic Energy Regulatory Board (AERB) of India?

A. S.S. Bajaj

B. R. Bhattacharya

C. A. Gopalakrishnan

D. S.K. Sharma

Answer: C

195. Who was the first Chairman of the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?

A. R.S. Sharma

B. Nripendra Misra

C. Pradip Baijal

D. R.K. Arnold

Answer: C

196. Who was the first Chairperson of the National Commission for Backward Classes (NCBC)?

A. Ram Shankar Katheria

B. Justice Eswaraiah

C. Bhagwan Lal Sahni

D. Vinod Sonkar

Answer: B

197. Who was the first chairman of the Prasar Bharati Board?

A. Jawhar Sircar

B. Mrinal Pande

C. A.S. Guha

D. Shashi Shekhar Vempati

Answer: C

198. Who was the first chairman of the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)?

A. T.S. Vijayan

B. C.L. Baradhwaj

C. J. Hari Narayan

D. Subhash Chandra Khuntia

Answer: C

199. Who was the first chairman of the Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA)?

A. Hemant Contractor

B. Supratim Bandyopadhyay

C. G.N. Bajpai

D. M. Damodaran

Answer: C

200. Who was the first chairman of the Central Electricity Authority (CEA) of India?

A. R.V. Shahi

B. R.K. Mehta

C. Krishnamurthy

D. R.K. Rastogi

Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *