800+ TOP Haryana GK Questions and Answers MCQs

Haryana GK Multiple Choice Questions | General Knowledge | Current Affairs | HPSC

haryana gk questions in english

1. Which one is the largest district by area wise in Haryana

A. Bhiwani
B. Sirsa
C. Hisar
D. Jind

Answer: A Bhiwani

2. Who was the first Chief Minister of Haryana

A. Bhagwat Dayal Sharma
B. Bansi Lal
C. Banarsi Das Gupta
D. Bhajan Lal

Answer: A Bhagwat Dayal Sharma

3. In which year, Haryana becomes the first state to achieve 100% electrification in rural area

A. 1965
B. 1970
C. 1978
D. 1989

Answer: B 1970

4. In which year Haryana was formed as a separate state

A. 1962
B. 1966
C. 1969
D. 1972

Answer: B 1966

5. Which one is recognised as a state tree of Haryana

A. Sal
B. Neem
C. Peepal
D. Deodar

Answer: C Peepal

6. Total number of districts in Haryana

A. 16
B. 18
C. 20
D. 22

Answer: D 22

7. The literacy rate of Haryana according to 2011 census

A. 72.5%
B. 76.6%
C. 78.3%
D. 80.7%

Answer: B 76.6%

8. Which one is the largest city by area wise in Haryana

A. Gurgaon
B. Rohtak
C. Chandigarh
D. Faridabad

Answer: D Faridabad

9. In which year the National Games is schedule to be held in Haryana for the first time

A. 2016
B. 2018
C. 2020
D. 2022

Answer: D 2022

10. The Haryana Formation day is celebrated on

A. 3rd August
B. 15th September
C. 1st November
D. 8th December

Answer: C 1st November

Haryana GK Questions

11. The Indian National Lok Dal was founded by

A. Choudhary Devi Lal
B. Om Prakash Chautala
C. Bansi Lal
D. Bhajan Lal

Answer: A Choudhary Devi Lal

12. The National Dairy Research Institute is located in

A. Ambala
B. Karnal
C. Panipat
D. Hisar

Answer: B Karnal

13. The Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University was established in the year

A. 1968
B. 1970
C. 1976
D. 1982

Answer: B 1970

14. In which year, Sultanpur Bird Sanctuary became a National Park

A. 1972
B. 1981
C. 1987
D. 1991

Answer: D 1991

15. Total number of Wildlife Sanctuaries in Haryana

A. 6
B. 8
C. 9
D. 10

Answer: B 8

16. Haryana State Labour Policy came into existance in

A. 2004
B. 2005
C. 2006
D. 2007

Answer: C 2006

17. Which one district is newly formed in the year 2016

A. Palwal
B. Nuh
C. Fatehabad
D. Charkhi Dadri

Answer: D Charkhi Dadri

18. Who is the longest-serving chief minister of Haryana

A. Bansi Lal
B. Bhajan Lal
C. Chaudhary Devi Lal
D. Om Prakash Chautala

Answer: A Bansi Lal

19. Total number of Wildlife Sanctuaries in Haryana is

A. 7
B. 8
C. 9
D. 10

Answer: B 8

20. Total number of State Legislative Assembly constituencies are in Haryana

A. 85
B. 87
C. 90
D. 92

Answer: C 90

21. How many State Legislative Assembly constituencies are reserved for the candidates belonging to the Scheduled castes

A. 17
B. 18
C. 19
D. 20

Answer: A 17

22. When did Haryana formation day is celebrated?

Answer:1st November

23. who is the first chief minister in Haryana?

Answer:Bhagwat Dayal Sharma

24. What is the official language of Haryana?

Answer:Hindi

25. the first time the president’s rule was imposed in Haryana?

Answer:21 November 1967

26. where is the famous and old temple of Sita Mata established at Haryana?

Answer:Gurgaon

27. In which year Haryana became a state?

Answer:1966

28. in which district of Haryana is the Rajdoot motorcycle manufactured?

Answer:Faridabad

29. which one of the following union territories does the boundary of Haryana?

Answer:New Delhi

30. In which district is the tomb of gullam ruler Rajiya Sultan situated?

Answer:Kaithal

31. How many states does the boundary of Haryana touch?

Answer:5

32. What is the total area of Haryana?

Answer:44,212 KM2

33. How many seats are allotted to the lower house of parliament from Haryana state?

Answer:10

34. The maximum area in the district of Haryana is?

Answer:Bhiwani

35. which of the following dance is performed by women in Haryana?

Answer:Teej Dance

36. who among the following is a founder of Hisar district?

Answer:Firozshah Tughlaq

37. Central Institute for Research on Buffaloes is situated at?

Answer:Hisar

38. Panchkula district was founded in which year?

Answer:1995

39. which state is to the east of Haryana?

Answer:Uttar Pradesh

40. where is the biggest animal husbandry form in Asia situated in Haryana?

Answer:Hisar

41. Treaty of Surji Anjangaon was signed in which year?

Answer:1803

42. what is the rank of Haryana state according to the area?

Answer:21

43. the percentage of Haryana area according to Indian area?

Answer:1.34%

44. In which year Haryana becomes the first state to achieve 100% electrification in a rural area?

Answer:1970

45. The National Dairy Research Institute is located in?

Answer:Karnal

46. which area of Haryana is located in the Shivalik mountain ranges?

Answer:North. East

47. what is the number of blocks in Haryana?

Answer:140

48. which city of Haryana is a major hub for information technology?

Answer:Gurgaon

49. The per capita milk available in Haryana is?

Answer:660 gm

50. When was the famous battle of Panipat fought?

Answer:1556

51. which one of the following folk dance belongs to Haryana?

Answer:Naach

52. In which district of Haryana is Badkhal Lake situated?

Answer:Faridabad

53. Mamta kharab is associated with the game of?

Answer:Hockey

54. who is considered at first satyagraha of Haryana?

Answer:Lal Murlidhar

55. in which district of Haryana Atlas cycle in manufactured?

Answer:Sonepat

56. which city of Haryana is known as the city of Weavers?

Answer:Panipat

57. which two city of Haryana was established by the Firoz Shah Tughlaq?

Answer:Hissar and Fatehabad

58. from where it Jat Gazette published?

Answer:Rohtak

59. Haryana Day is observed on which date?

Answer:1st November

60. Bhagwat Dayal Sharma belongs to which party?

Answer:Indian National Congress Party ( INC )

61. who was the first governor of Haryana?

Answer:Dharam Veer

62. in which place of Haryana gold coin belonging to the age of Samudragupta was found?

Answer:Jagadhari

63. where is the Indian Institute of Management located in Haryana?

Answer:Rohtak

64. largest Indus Valley site of India is located at?

Answer:Rakhigiri

65. which unique project is being launched in Haryana to trace the standard of female children in Haryana?

Answer:Apni Beti Apni Dhan

66. Longest serving CM of Haryana?

Answer:Bansi Lal

67. which district of Haryana is famous for making vessels from bronze?

Answer:Rewari

68. Lala Lajpat Rai University of Veterinary and Animal Sciences belongs to which district of Haryana?

Answer:Hissar

69. where is Sheetla Temple located in Haryana?

Answer:Gurugram

70. which district of Haryana is known as the powerhouse of boxing?

Answer:Bhiwani

71. which river flows between Haryana and Uttar Pradesh?

Answer:Yamuna

72. Saina Nehwal is born in which district of Haryana?

Answer:Hissar

73. who is the founder of the Haryana Vikas party?

Answer:Ch. Bansi Lal

74. in which district of Haryana Rajdoot motorcycle is manufactured?

Answer:Faridabad

75. Number of Lok Sabha seats in Haryana?

Answer:10

76. which district of Haryana is famous for the production of Grain?

Answer:Sirsa

77. where is the lowest literacy rate in the state?

Answer:Nuh

78. what is the name of the first Haryanvi novel?

Answer:Jhaduffiri

79. The Mughal period “Matiya Fort” is located in Haryana.

Answer:Palwal

80. who was first in the Indian cricket team from Haryana?

Answer:Navab Mansure Ali

81. who is known as the Haryana Kesari?

Answer:Pt. Nekiram Sharma

82. which district is known as the Kashi of Haryana?

Answer:Bhiwani

83. which district of Haryana is known as the Kapil Muni ki Nagri?

Answer:Kaithal

84. which district of Haryana is known as the City of Mastyr?

Answer:Jhajjar

85. Rank of Haryana in the production of mushrooms in India?

Answer:Third

86. Pradhanmantri Fasal Bima Yojana started in which state of India?

Answer:Haryana

87. PM Narendra Modi started Beti Bachao Beti Padhao which district in Haryana?

Answer:Panipat

88. Name the two Haryana scientist who is honored with the Vighan Ratna ?

Answer:Dr. Sudesh Kumar Yadav and Dr. Pankaj Garg

89. Lakshmi Narayan Mandir is located where?

Answer:Yamuna Nagar

90. what was the old name of Yamunanagar?

Answer:Abdullahpur

91. where is the Krishna Museum located in Haryana?

Answer:Kurukshetra

92. when was the famous Badkhal Lake constructed in Haryana?

Answer:1947

93. which district is known as the Amba Rajput?

Answer:Ambala

94. Pandit Dindayal Sharma was born in which district of Haryana?

Answer:Jhajjar

95. which tree is found in the morni area ?

Answer:Pine Tree

96. which of the folk dance form of Haryana is performed by both men and women?

Answer:Rap

97. what is the price of Haryana in the country in terms of population?

Answer:18th

98. in which year Ambala cantonment was established?

Answer:1843

99. who built the Kos Minar?

Answer:Sher Shah Suri

100. where is the headquarter of West command of Indian defense?

Answer:Chandimandir

101. In which year Haryana was formed as a separate state?

Answer:1966

102. which is recognized as a state tree of Haryana?

Answer:Peepal

103. Total number of districts in Haryana?

Answer:22

104. Which is the largest district area-wise in Haryana?

Answer:Bhiwani

105. Who was the first Chief Minister of Haryana?

Answer:Bhagwat Dayal Sharma

106. In which year Haryana becomes the state first state to achieve 100% electrification in a rural area?

Answer:1970

107. The literacy rate of Haryana according to the 2011 Census is?

Answer:76.6%

108. Which is the largest city by area-wise in Haryana?

Answer:Faridabad

109. In which year the national games is scheduled to be held in Haryana for the first time ?

Answer:2022

110. The Haryana formation day is celebrated on?

Answer:1st November

111. The Indian National Lok Dal was founded by?

Answer:Choudhary Devi Lal

112. The National Dairy Research Institute is located in?

Answer:Karnal

113. The Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University was established in which year?

Answer:1970

114. In which year, Sultanpur Bird Sanctuary became a national park?

Answer:1991

115. Total number of wildlife sanctuaries in Haryana?

Answer:8

116. Haryana state labor policy came into existence in?

Answer:2006

117. which district in newly formed in the year 2016?

Answer:Charkhi Dadri

118. who is the longest-serving Chief Minister of Haryana?

Answer:Bansi Lal

119. Total number of state Legislative Assembly Constituencies in Haryana?

Answer:90

120. How many state MLA seats for scheduled castes are present in Haryana?

Answer:17

121. In which year Haryana was formed as a separate state?

Answer:1966

122. ‘Prosperous farmer, our identity’ is the slogan of which department?

Answer: Haryana State Agricultural Marketing Board

123. ‘Soor Samman Award’ is given for distinguished talent in which field?

Answer: Literature

124. Who was the editor of the weekly magazine ‘Haryana Tilak’?

Answer: Neki Ram Sharma

125. At which place in Haryana did the famous battle between Babur and Ibrahim Lodi take place in 1526 AD?

Answer: Panipat

126. Under whose control was the state of Haryana during 1756-1757?

Answer: Marathas

127. Who led the Revolt of 1857 from Rohtak region?

Answer: Bisarat Ali

128. Who has been introduced by Pandit Lakhmichand Sangi as a Guru?

Answer: Mansingh

129. The reason for the defeat of the heroes of Haryana in the revolution of 1857 was?

Answer: 30. Not getting cooperation from other princely states, not getting arms in sufficient quantity, not getting a vision

131. Which city was founded by Firoz Shah Tughlaq?

Answer: Hisar

132. In which field did Rao Tularam fight the British in the freedom struggle of 1857?

Answer: Narnaul, Rewari

133. Which was the most popular film of Haryana in 1984, whose songs are most popular?

Answer: Chandrawal

134. On 30 January 1970, there were fierce demonstrations regarding which incident?

Answer: Plan to hand over Chandigarh to Punjab

135. 40 Hafiz’s tomb is situated in which district of Haryana?

Answer: Hisar

136. On 8th March 2016, the President awarded Haryana Government for what achievement?

Answer: To improve the sex ratio

137. What is the full form of HARIS?

Answer: Haryana registration information system

138. When was the Haryana State Agricultural Marketing Board (HSAMB) established?

Answer: August 1, 1969

139. In which district of Haryana is the famous Bhuteshwar temple?

Answer: In Jind district

140. Which district of Haryana has the least forest area?

Answer: Fatehabad

141. In which district of Haryana is mustard cultivated the most?

Answer: Mahendragarh

142. What is the full form of HSIIDC?

Answer: Haryana State Industrial and Infrastructure Development Corporation

143. In which district Internat Solar Alliance has been established?

Answer: Gurgaon

144. How much amount is given to the couple performing inter-caste marriage?

Answer: One lakh rupees (1,00,000 rupees)

145. Who was the ruler of Rewari at the time of Akbar?

Answer: Hemchandra

146. For what reason Agroha Dham is known all over India?

Answer: Because of Maharaja Agrasen

147. Where is the very ancient banyan tree which is believed to be related to the knowledge of Gita?

Answer: Jyotisar

148. Kalpana Chawla died in the space mission?

Answer: 1 February 2003

149. Where did the important battle between Babur and Ibrahim Lodi take place in April 1526?

Answer: In Panipat

150. On the banks of which river is the Narkatari (Ankar) pilgrimage mentioned in the Amarkavya Mahabharata?

Answer: Saraswati

151. In which district of Haryana is the golf course of Aravali built?

Answer: Faridabad

152. What is the script of Ashoka Pillar?

Answer: Brahmi

153. Who was the main leader of non-cooperation movement in Haryana? :
Lala Lajpat Rai

154. Which sage has a monastery at Asthal Bohar?

Answer: Mastnath

155. When was All India Radio Rohtak established?

Answer: 8 May 1976

156. Adi Badri is believed to be associated with which holy river?

Answer: Saraswati

157. Arya settled on the banks of Saraswati due to which the name of this state was changed from ______ to Haryana?

Answer: Haryana

158. Where is the Indian Institute of Management established?

Answer: Rohtak

159. Which State and/or Union Territory has a common High Court?

Answer: Haryana, Chandigarh and Punjab

160. A huge fair of which deity is organized in the month of Phalgun in Imlauta, Bhiwani district?

Answer: Shri Hanuman

161. What is Upanayana Sanskar?

Answer: The sacred sacred thread ceremony of the child

162. Which award is given by Urdu Sahitya Akademi for specialty in Urdu literature?

Answer: Halle Award

163. EDUSAT Projects is related to?

Answer: By giving education through satellite

164. In which district is the historical town Rania situated?

Answer: In Sirsa

165. In which district is the biggest animal farm of Asia?

Answer: Hisar

166. How much amount has been provisioned for gold medalist in Olympic Games in Haryana?

Answer: 6 crores

167. In which part of the body do women wear Kadulla ornaments?

Answer: in the side

168. Kapil Muni is believed to be related to which city of Haryana?

Answer: Kaithal

169. In whose name the Medical University is proposed in Karnal (Haryana)?

Answer: In the name of Kalpana Chawla

170. As per Census 2011, the total population of Haryana is?

Answer: 2,53,51,462

171. Who is the MP from Karnal Lok Sabha seat?

Answer: Ashwani Kumar (BJP)

172. Where is the place named Karna Jheel situated?

Answer: Karnal

173. In which district of Haryana is the tourist place Karnjeel situated?

Answer: Karnal

174. When did Kalpana Chawla die in the space mission?

Answer: February 1, 2003

175. Kakroi Micro Hydro Electric Project is built on which canal?

Answer: Western Yamuna Canal

176. In which city is the fort of Kanod situated?

Answer: Mahendragarh

177. In which district is Kabuli Bagh situated?

Answer: Panipat

178. Kalka Nagar is situated on which National Highway?

Answer: NH-22

179. In which district of Haryana is the Kala Titar tourist place located?

Answer: Sirsa

180. In which district is the Kalesar National Park located?

Answer: Yamunanagar

181. How many villages have been carved out of Bhiwani district and included in Charkhi Dadri?

Answer: 185

182. Which festival is also called ‘Basoda’?

Answer: Seeli Satam

183. In which district is the historical site Gohana located?

Answer: Sonepat

184. Which milch animal is called ‘Black Gold’ in Haryana?

Answer: Murrah buffalo

185. Which person has the longest tenure as Chief Minister of Haryana?

Answer: Bhajan Lal (3952 days)

186. In which place Honda Motorcycle is manufactured?

Answer: Manesar

187. Who guided Chandragupta Maurya to become the ruler of Magadha?

Answer: Kautilya

188. By whom was the reconstruction of the Sthaneshwar temple of Kurukshetra done?

Answer: Maratha Sadashiv Rao

189. At which place is the government mill in Kurukshetra district?

Answer: Shahabad

190. Where was the Special Economic Zone established in Haryana?

Answer: Bawal (Gurugram Manesar NH 8)

191. What is the average temperature in winter in Haryana?

Answer: 12 degree Celsius

192. The full form of ‘KMP’ is?

Answer: Kundli Manesar Palwal

193. Kotla lake is in which district of Haryana?

Answer: Mewat

194. Who got the Kos Minars constructed?

Answer: Sher Shah Suri

195. Which district was formed last?

Answer: Charkhi Dadri

196. Which river forms the central boundary of Haryana and Uttar Pradesh?

Answer: Yamuna

197. Kaurvi is a form of which dialect?

Answer: Vertical bid

198. Which is the largest city of Haryana state in terms of area?

Answer: Faridabad

199. Which district is prominent in mineral resources?

Answer: Mahendragarh

200. In which month the Khalsa Panth was established?

Answer: Baisakh

201. How was the Khilafat movement opposed in Haryana?

Answer: By forming Khilafat Committee

202. Which district of Haryana is leading in production of Mushroom crop?

Answer: Sonepat

203. With whom is the name of Vikas Yadav related in the field of sports?

Answer: Boxing

204. Khodiya is an entertainment program on which occasion?

Answer: On the occasion of the boy’s marriage

205. At which place is the Vulture Conservation and Breeding Center in Haryana?

Answer: Pinjore

206. Gujari Mahal is situated in which district of Haryana?

Answer: Hisar

207. Gurgaon was named Gurugram because of whom?

Answer: Guru Dronacharya, (Because it is believed? Pandavas had given this village to Guru Dronacharya in 8. Gurudakshina)

208. Who was the khayal singer of Gudiyani (Rewari)?

Answer: Kallan Khan

209. Which of the oldest industries was built in Gurugram?

Answer: Car

210. In which city is Gurdwara Neem Sahib situated?

Answer: Kaithal

211. By which king was the fort built at Gohana?

Answer: Prithviraj Chauhan

212. Which book was written by Greek Ambassador Megasthenes?

Answer: Indica

213. In which district of Haryana is Gharaunda town located?

Answer: Karnal

214. Who was the architect of Chandigarh?

Answer: Le Corbusier

215. Which is the first paperless department of Haryana?

Answer: Industrial Training Department

216. Who became the first Chief Minister of Haryana

Answer: Pandit Bhagwat Dayal Sharma

217. What is the Trigveda period name of Chautang River?

Answer: Visual medicine

218. In which city is the Chaudhary Charan Singh Agricultural University located?

Answer: Hisar

219. In which year the Chaudhary Charan Singh Agriculture University was established?

Answer: 1970

220. Which is the birth place of Chaudhary Chotu Chhoturam?

Answer: Garhi Sampla

221. On which hill a fair is organized in the memory of Chyavan Rishi?

Answer: Dhosi hill (Mahendergarh)

222. Chudani Dham is related to which great man?

Answer: Saint Garibdas

223. Which festival is celebrated on Kartik Purnima in Bilaspur located near Jagadhri?

Answer: Kapal Mochan Mela

224. According to Census 2011, what is the percentage of literacy in Haryana?

Answer: 6%

225. What is the name of the famous lake for tourism located in Karnal?

Answer: Karna Lake

226. According to Census-2011, which district of Haryana has the highest female literacy rate?

Answer: Gurugram

227. Jananayak Chaudhary Devi Lal Award is given for which field?

Answer: For maximum agricultural production

228. What is the place of Haryana in India in terms of population?

Answer: 17th

229. Which mineral substance is found in Mahendragarh district?

Answer: limestone, calcite, copper

230. Who was the President of India when the first President’s rule was imposed in Haryana?

Answer: Zakir Hussain

231. Mainly by Jui Canal; In which district of Haryana is irrigation done?

Answer: Bhiwani

232. Where is the origin of Tangri river?

Answer: Peacock Hill

233. Dera Sacha Sauda Ashram is in which district?

Answer: Sirsa

234. The foundation of which university of Haryana has been laid by Dr. Rajendra Prasad?

Answer: Kurukshetra

235. Who was victorious in the first war fought in Tarawadi?

Answer: Prithviraj Chauhan

236. Which canal of Haryana has originated from a place called Tajewala?

Answer: Western-Yamuna Canal

237. Tavadu town is under which district?

Answer: Mewat

238. In which district of Haryana is the tourist place Tiliyar situated?

Answer: Rohtak

239. In which month does the festival of Teej fall?

Answer: Sawan

240. With which deity is the very ancient Hindu temple at Tosham associated?

Answer: Vishnu

241. The place named Thanesar was the capital of which state?

Answer: Harsh Vardhan

242. Who was the last Hindu ruler to sit on the throne of Delhi?

Answer: Hemchandra

243. At which place is the country’s first very modern Anganwadi?

Answer: Hasanpur (Sonipat)

244. Who is the first lady of the country? Who has been appointed to the top post in Haryana Forest Department on 30 October 2015?

Answer: Amarinder Kaur

245. On which National Highway is Dharuhera Industrial Area situated?

Answer: Delhi-Jaipur

246. In which district is Navagraha Kund situated?

Answer: Kaithal

247. Which place is also known as ‘Chhoti Kashi’ due to the location of Navagraha Kundo?

Answer: Kaithal

248. Narnaul is famous for whose mining?

Answer: Iron Ore and Copper (Zinc) Ore

249. Nahar Wildlife Sanctuary is located in which district of Haryana?

Answer: In Rewari

250. Where is Neelkranti Krishna Dam situated?

Answer: Kurukshetra

251. Nuh comes in which district?

Answer: Mewat

252. Who is famous as Sher of Punjab or Punjab Kesari?

Answer: Lala Lajpat Rai

253. Who opposed the partition of Punjab?

Answer: Arya Samaj, Hindu Mahasabha, Jansangh Party

254. Where was Pandit Jasraj, the classical musician born?

Answer: Hisar

255. Who led the revolution of 1857 from Hisar region?

Answer: Mohammad Azeem

256. Which cricket player is related to Pataudi Nagar?

Answer: Nawab Mamsoor Ali

257. Mountaineer Anita Kundu belongs to which place?

Answer: Hisar (originally Faridpur village, District Hisar

258. When did mountaineer Anita Kundu conquer Mount Everest from the Chinese side?

Answer: May 21, 2017 (earlier May 18, 2013)

259. In which year Palwal got the status of district?

Answer: In 2008

260. At which place does the Western Yamuna Canal emerge from the Yamuna River?

Answer: Tajewala (Hathinikund Barrage)

261. The first woman mountaineer who conquered Mount Everest twice?

Answer: Santosh Yadav

262. From where to where did the first CNG DEMU train run in Haryana?

Answer: Rewari to Rohtak

263. Pandu Pindara holy place is near which city of Haryana?

Answer: Jind

264. When did the third battle of Panipat take place between the Marathas and Ahmad Shah Abdali, in which the Marathas were defeated?

Answer: In January 1761

265. Between whom did the second battle of Panipat (in November 1556) take place?

Answer: Akbar and Hemu, in which Hemu was defeated

266. From which center of Indus Valley Civilization located in Haryana, evidence of clay plow and barley has been found

Answer: Banawali (Hisar)

267. In which district is Banawali, the center of the Indus Civilization located?

Answer: Hisar

268. In which district is Mitathal, the center of the Indus Civilization located?

Answer: Bhiwani

269. What is the name of the garden located in Pinjore?

Answer: Yadvendra Garden

270. Which pilgrimage is given the same importance as Gaya for the Shradh of ancestors?

Answer: Pehwa

271. In which district is Baghot Tirtha related to Piplad Rishi?

Answer: Mahendragarh

272. Thaneshwar city of the state was the capital of which famous king?

Answer: Harsh-Vardhan

273. In which districts of the state two Special Environment Courts have been established?

Answer: Faridabad and Hisar

274. Prime Minister Shri Narendra Modi (PM Modi) started which campaign from Panipat?

Answer: Beti Bachao Beti Padhao

275. Who wrote the famous book Prithviraj Raso?

Answer: Chand Bardai

276. Where is the famous Falgu fair held?

Answer: Faral (Kaithal)

277. Famous film hero Sunil Dutt was related to which district of Haryana?

Answer: Yamunanagar

278. When was the report of the Fazal Ali Commission presented?

Answer: 1956

279. Which factory is in Faridabad?

Answer: Rubber, tyre, tractor, refrigerator

280. For what purpose was the work of laying the railway line up to Farrukhnagar done?

Answer: To carry salt

281. In which district do Ferozepur Jhirka, Punhana and Nuh’ assembly seats fall?

Answer: Nuh (Mewat)

282. Which are the three other states of Firozpur-Jhirka?

Answer: Rajasthan

283. Which Raja of Ballabhgarh sacrificed his life in the freedom struggle of 1857?

Answer: Nahar Singh

284. In which year did Firozshah Tughlaq establish Hissar?

Answer: 1354 ad

285. Phulkari means?

Answer: The art of making shawls

286. At the behest of which Guru did Banda Bahadur leave his retirement and fight?

Answer: Guru Gobind Singh

287. In which district is Barkhal lake located?

Answer: Faridabad

288. In which city of Haryana is the famous ancient temple of Mata Sheetla situated?

Answer: Gurgaon

289. Why was Ballabgarh named Balramgarh?

Answer: Jat Raja Balram Singh settled it in 1739 and also built the fort of Nahar Singh.

290. On which national highway is Bahadurgarh town situated?

Answer: nh-10

291. Where was the present Minister of External Affairs of India Sushma Swaraj born?

Answer: Ambala Cantt

292. Bana Bhatta was the friend and royal poet of which king?

Answer: Harshvardhan

293. Bapoli comes under which district of Haryana?

Answer: Panipat

294. Who is the Guru of Baba Ramdev?

Answer: Acharya Baldev

295. Which district came to be known as the ‘Rice Bowl’ because of its fame for the production of Basmati rice?

Answer: Karnal

296. Bir Bara Ban Wildlife Sanctuary is in which district?

Answer: Jind

297. Which city of Haryana is known as the ‘Power House of Boxing’?

Answer: Bhiwani

298. At which place is the Brahma Sarovar Tirtha?

Answer: Kurukshetra

299. The last king of Ballabhgarh who showed bravery in the freedom struggle of 1857?

Answer: Nahar Singh

300. Bhakta and Sangeeta Surdas were contemporary of whom?

Answer: Akbar

Haryana Objective Questions with Answers Pdf Download Online Quiz Test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *