Haryana Gk Questions [General Knowledge] Haryana Quiz

Haryana Gk Questions and Answers

  1. Which city is the capital of Haryana? Answer: Chandigarh
  2. How many districts are there in Haryana? Answer: 22
  3. Which is the largest district by area in Haryana? Answer: Bhiwani
  4. What is the state bird of Haryana? Answer: Black Francolin
  5. Which dance form is popular in Haryana? Answer: Ghoomar Dance
  6. In which year was Haryana formed? Answer: 1966
  7. Who was the first chief minister of Haryana? Answer: Bhagwat Dayal Sharma
  8. Where is the Surajkund Mela held annually? Answer: Faridabad
  9. Which is the largest man-made lake in Haryana? Answer: Badkhal Lake
  10. Where is the international Gandhi Peace Prize awarded annually? Answer: Chandigarh
  11. Which canal system connects the Yamuna and Ghaggar rivers? Answer: Western Yamuna Canal
  12. What is Haryana’s state sport? Answer: Kabaddi
  13. Who built the Pinjore Gardens in Panchkula district? Answer: Fidai Khan
  14. In which district is the Birla Mandir temple located? Answer: Kurukshetra
  15. Where is India’s National Institute of Fashion Technology located in Haryana?
    Answer: Panchkula
  16. Which personalities are associated with the Brahma Kumaris movement of Haryana? Answer: Dadi Prakashmani and Dadi Hridaya Mohini
  17. Who built the palace of Tosham in Bhiwani district? Answer: Raja Dalel Singh
  18. Which personalities started the Arya Samaj movement in Haryana? Answer: Swami Dayanand Saraswati
  19. Which district has the Chandigarh International Airport? Answer: Mohali
  20. Where is the historic town of Thanesar situated? Answer: Kurukshetra district
  21. Which hills form the southern boundary of Haryana? Answer: Aravalli Range
  22. Where is the Atlas Cycles factory located?
    Answer: Sonepat
  23. Who built the Jahaz Mahal in Hisar?
    Answer: Feroz Shah Tughlaq
  24. Where is the Tilyar Lake bird sanctuary located? Answer: Rohtak district
  25. Which district has the Ratia fort? Answer: Fatehabad
  26. Where is the Bhima Devi temple situated? Answer: Pinjore
  27. Which personalities started the Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad in Haryana?
    Answer: Balraj Madhok and Prahlad Singh Patel
  28. Who built the Sheesh Mahal in Faridabad? Answer: Ahmad Shah Abdali
  29. Where is the Feroz Shah Palace and Complex located?
    Answer: Hisar
  30. Which district has the Bhindawas Bird Sanctuary? Answer: Jhajjar
  31. What is the new name for Gurgaon city?
    Answer: Gurugram
  32. Which district has the Badkhal lake bird sanctuary? Answer: Faridabad
  33. Where is Sultanpur National Park located?
    Answer: Gurgaon
  34. Who established the Swami Omanand Saraswati Pustkalaya library in Yamunanagar?
    Answer: Lala Hansraj Gupta
  35. Which personalities started the Adi Brahmo Samaj movement in Haryana? Answer: Swami Shraddhanand, Bhagat Phool Singh
  36. Where is the archaeological Museum and Research Institute located?
    Answer: Kurukshetra
  37. Which district has the Nahar Singh fort? Answer: Faridabad
  38. Who built the Skand Gupha Temple in Panchkula district? Answer: The Pandavas
  39. What is the name of Haryana’s first Chess Grandmaster? Answer: Vishal Sareen
  40. Which personalities started the Radhasoami Satsang movement in Haryana?
    Answer: Shiv Dayal Singh and Saheb Rai Saligram
  41. Where is the Agroha Mound archaeological site located?
    Answer: Hisar district
  42. Which district has the Pipli Zoo Wildlife Sanctuary? Answer: Kurukshetra
  43. Who built the Kamala Nehru Memorial Hospital in Karnal? Answer: Pratap Singh Kairon
  44. Where is the Haryana Brass and Metal Workers Institute located?
    Answer: Jhajjar
  45. Who built the fortified town of Hissar Firoza? Answer: Firoz Shah Tughlaq
  46. Where is the sacred Chaiti Parbat pilgrimage site located? Answer: Panchkula district
  47. What is the name of Haryana’s first Olympic bronze medalist?
    Answer: Yogeshwar Dutt
  48. Where is the Gauri Shankar Temple located? Answer: Panchkula
  49. Who was the last Hindu ruler of the Fatehabad area?
    Answer: Rao Tula Ram
  50. Which district has the Kanwari Indus Valley Civilization site?
    Answer: Jind district
  51. What is the height of the Suraj Kund in Faridabad? Answer: 183 feet
  52. Who founded the Bhagwan Mahavir Jain Pratishtha temple in Faridabad?
    Answer: Kailashpati Singhania
  53. Which saints spread the Nirankari movement in Haryana?
    Answer: Baba Dayal and Baba Darbara Singh
  54. Where is the historic Pranpir Badshah tomb located?
    Answer: Panipat district
  55. Who built the fortified town of Tohana in Hisar?
    Answer: Alauddin Khilji
  56. Which district has the Karoh Peak and Mangar Bani Sacred Grove site?
    Answer: Gurgaon district
  57. Which freedom fighter founded the Haryana Congress Party after independence?
    Answer: Pandit Neki Ram Sharma
  58. Which Mughal garden is located in Panipat district?
    Answer: Madhav National Park
  59. Where is the Shatavar Vatika Herbal Park located?
    Answer: Hisar
  60. Who built the Jama Masjid in Hisar during the Lodhi dynasty?
    Answer: Sultan Sikander Lodhi
  61. In which year did the British defeat the Marathas at the Third Battle of Panipat?
    Answer: 1761
  62. Which district has the sacred Kapal Mochan Tirth pilgrimage site?
    Answer: Yamunanagar
  63. Where is the sacred Sthaneshwara Mahadev Temple located?
    Answer: Kurukshetra
  64. Which historic personalities set up base in Kalanaur town?
    Answer: Taimur and Babur
  65. Which district has the sacred Chhatha pilgrimage site?
    Answer: Panchkula
  66. Who built the palace of Badshapur in Jhajjar district?
    Answer: Mughal nobleman Ali Mardan Khan
  67. Which UNESCO World Heritage Site is located in Jyotisar, Kurukshetra?
    Answer: Krishna Circuit
  68. Which personalities started the socio-religious Arya Veer Dal movement?
    Answer: Babu Genu Ram Chauhan and Swami Omanand Saraswati
  69. Who built the Bhadrakali Temple in Panchkula district?
    Answer: The Pandavas
  70. Where is the Manesar Industries Model Township located?
    Answer: Gurgaon district
  71. Which freedom fighter led the famous Charkhi Dadri battle of 1857?
    Answer: Rao Tula Ram
  72. Which district has the sacred pilgrimage site of Mata Sheetala Devi Temple?
    Answer: Gurgaon
  73. In which district is Jind, known as the Rice Bowl of Haryana, located? Answer: Jind district
  74. Which personalities started the socio-religious Dera Sacha Sauda movement?
    Answer: Shah Mastana and Gurmeet Ram Rahim Singh
  75. Where is the historic Panipat Museum located?
    Answer: Panipat district
  76. Who built the palace complex of Madhogarh in Jhajjar?
    Answer: George Thomas
  77. Which fort in Rewari bears the hand and foot prints of Emperor Akbar? Answer: Bawani Khera Fort
  78. Which district has the sacred pilgrimage site of Shri Mata Mansa Devi temple?
    Answer: Panchkula
  79. In which district is the CR Zonal Haryana institute of Public Administration located?
    Answer: Chandigarh
  80. Who led the famous battle of Assandh in Haryana?
    Answer: Prithviraj Chauhan
  81. Which district has the Bima Devi Temple, said to cure leprosy?
    Answer: Yamunanagar
  82. Where is the tomb of Ibrahim Khan Gardi located?
    Answer: Panipat
  83. Which historic personalities established the Delhi Sultanate?
    Answer: Qutub ud Din Aibak and Iltutmish
  84. Where was the founder of Sikhism, Guru Nanak Dev born?
    Answer: Talwandi village, Nankana Sahib
  85. Which district has the sacred Tosham Hill area with many Shiva temples?
    Answer: Bhiwani
  86. Where is the Darra Archaeological Site located?
    Answer: Karnal district
  87. Which district has the sacred Mangoeshwar Mahadev Temple? Answer: Panchkula
  88. Where is the sacred pilgrimage site of Brahma Sarovar located?
    Answer: Kurukshetra
  89. Who built the Bhima Devi temple in Pinjore Gardens?
    Answer: Arjun Pandava
  90. Which district has the Chaubisi Yogini Temple?
    Answer: Mahendragarh district
  91. Where are the four National Research Centers located in Haryana? Answer: Karnal, Hisar, Bawal and Gurugram
  92. Which district has the sacred Someshwar Tirth pilgrimage site?
    Answer: Yamunanagar
  93. Who built the historic Pathar Masjid in Kurukshetra district?
    Answer: Sher Shah Suri
  94. Where is the Belon Biological Park located? Answer: Hisar district
  95. Who built the Chor Gumbad Mosque in Karnal district?
    Answer: Firoz Shah Tughlaq
  96. Which district has the Kapalmochan Tirth site with Sthaneshwar Mahadev temple?
    Answer: Yamunanagar
  97. Where is the sacred Malakpur Tirth pilgrimage site located? Answer: Karnal district
  98. Who built the tomb of Shah Wilayat in Karnal?
    Answer: Ruhani Begam
  99. Which district has the Moghul Bridge built by Feroz Shah Tughlaq?
    Answer: Jhajjar district
  100. Where is the sacred Saraswati Tirth pilgrimage site located?
    Answer: Kurukshetra district
  101. Which personalities started the Deen Bandhu Chhotu Ram political legacy in Haryana?
    Answer: Sir Chhotu Ram
  102. Who built the Surajkund and Anagpur Dam in Faridabad district? Answer: Anagpal Tomar
  103. Where is the Camel Breeding Farm located in Haryana?
    Answer: Bhiwani district
  104. Which district has the Mata Raj Rajeshwari Devi temple in village Rajound?
    Answer: Kaithal district
  105. Where is the historic Panipat Refinery located, India’s second refinery?
    Answer: Panipat district
  106. Who founded the Kurukshetra University in Haryana?
    Answer: Chaudhary Charan Singh
  107. Which district has the sacred Bhuteshwara Mahadev Temple?
    Answer: Gurgaon district
  108. Where is the sacred Kaliasar Tirth pilgrimage site located?
    Answer: Yamunanagar district
  109. Which district has the sacred Trinetreshwar Temple complex?
    Answer: Yamunanagar district
  110. Where is the Haryana Space Applications Center located?
    Answer: Hisar district
  111. Who built the Sheikhsar high altitude lake in Sonipat district?
    Answer: Yusuf Khan during Timur’s invasion
  112. Which district has the sacred Jyotisar Tirth site associated with Krishna? Answer: Kurukshetra district
  113. Where is the Nada Sahib Gurudwara located, associated with Guru Gobind Singh?
    Answer: Panchkula district
  114. Which personalities started the religious Dera Ballan reform movement?
    Answer: Mangoo Ram Valmiki
  115. Who built and raised the height of the historic Kaithal fort?
    Answer: Sher Shah Suri
  116. Where is the Ottu Wetland located, a proposed Ramsar site?
    Answer: Sonepat district
  117. Which district has the sacred soron Tirth pilgrimage site? Answer: Karnal district
  118. Where is the sacred Sulemani Tirth pilgrimage site located?
    Answer: Panipat district
  119. Which personalities started the religious Dera Baba Murad Shah Akbarpur Ashram?
    Answer: Baba Murad Shah Ji
  120. Where is the Sai Sports Academy, focused on archery, hockey and wrestling located? Answer: Ambala district
  121. Which district has the scared Sthanneswra Tirth pilgrimage site?
    Answer: Yamunanagar
  122. Where is the Delhi-Haryana border Shiv temple located? Answer: Gurugram district
  123. Where is the sacred pilgrimage site of Raja Harish temple located?
    Answer: Karnal district
  124. Who built the historic tomb of Bu Ali Shah Kalandar?
    Answer: Firoz Shah Tughlaq
  125. Which district has the scared Chhapar Tirth pilgrimage site? Answer: Yamunanagar district
  126. Where is the scared Sannihit Sarovar located, marking the disappearance of the Saraswati river?
    Answer: Kurukshetra district
  127. Who built the historic Sultanpur mosque and Chor Minor minaret?
    Answer: Firoz Shah Tughlaq
  128. Which district has the sacred Gurugram Bhim Kund religious site and Shiva temple?
    Answer: Gurugram district
  129. Where is the Hindustan National Glass Industries Ltd factory located? Answer: Bahadurgarh, Jhajjar district
  130. Which district has the scared Veeranarayana temple, a noted place in the Mahabharata? Answer: Kurukshetra district
  131. Who built the historic Jahaz Mahal near Hisar? Answer: Firoz Shah Tughlaq
  132. Where is the sacred Raja Harsh ka Tila religious site located? Answer: Kurukshetra district
  133. Which district has the scared Sharda Mata temple in village Chheetkal? Answer: Mahendragarh district
  134. Where is the historic Shekh Chehli ka Quila fort located? Answer: Mahendragarh district
  135. Who built the historic Deepalpur Mosque in Karnal district? Answer: Sher Shah Suri
  136. Where is the National Research Centre on Plant Biotechnology located? Answer: Hisar district
  137. Which district has the sacred religious site of Shiv temple Baliyar? Answer: Mahendragarh district
  138. Where is India’s National Research Centre for mushrooms located? Answer: Chambaghat, Solan district
  139. Who built the sacred Brahma Sarovar tank in Kurukshetra? Answer: Raja Kuru
  140. Which district has the sacred Trilok Tirth religious site and Markandeshwar Mahadeva temple?
    Answer: Kaithal district
  141. Where is the Jatayu Nature Park and Adventure Center located?
    Answer: Morni Hills, Panchkula district
  142. Who built the sacred Naraina Tirth pilgrimage site and Shiva temple complex? Answer: Pandavas
  143. Which district has the scared Sharda temple at Mai Dhan Kund in village Pindrawli ? Answer: Sirsa district
  144. Where is India’s National Bureau of Plant Genetic Resources located?
    Answer: Karnal district
  145. Who built the sacred Sthaneshwar Mahadev Temple at Kurukshetra?
    Answer: Pandavas
  146. Which district has the sacred Audheshwar Shiv Temple in village Audh?
    Answer: Hisar district
  147. Where is the National Research Centre for Equines located? Answer: Hisar district
  148. Who built the sacred ancient Vishnu Bani temple at Kurukshetra?
    Answer: Emperor Ashoka
  149. Which district has the sacred Bhuri Singh Yog Ashram religious center? Answer: Jhajjar district
  150. Where is National Institute of Solar Energy located in
  151. Which district has the sacred Gumthaneshwar Dham religious site? Answer: Rewari district
  152. Where is the Central Institute for Research on Buffaloes located?
    Answer: Hisar district
  153. Who built the sacred Gausamaharishi Balmiki Ashram temple? Answer: Saint Gausam Maharishi
  154. Which district has the sacred Sheetla Mata Mandir at village Seel? Answer: Palwal district
  155. Where is one of Asia’s biggest cider manufacturing plants located?
    Answer: Sonepat district
  156. Who started the religious traditions at sacred Manglagauri Devi temple in Panchkula? Answer: Pandavas and Mata Mansa Devi
  157. Which district has sacred Prachin Shiv Mandir at Ojha Majra village? Answer: Sonipat district
  158. Where is the National Bureau of Animal Genetic Resources located? Answer: Karnal district
  159. Who built the historic Leela Mahal palace at Pinjore? Answer: Nawab Saif Ali Khan
  160. Which district has the scared Som Bhainswal Kund religious site?
    Answer: Rewari district
  161. Where is the Central Institute for Research on Goats located? Answer: Makhdoom, Farah, Mathura district
  162. Who built the historic Rai fort near Sonipat?
    Answer: Raja Nahar Singh
  163. Which district has sacred Satyanarayan temple at village Gumthala Garhu? Answer: Jind district
  164. Where is National Research Centre for DNA Fingerprinting of endangered wildlife species located?
    Answer: Jharsa, Gurgaon district
  165. Who started the Gita Manishi religious tradition at sacred Kalayat Ancient Shrine? Answer: Ved Vyasa
  166. Which district has sacred Pathri Mata Mandir in Pathri village? Answer: Jhajjar district
  167. Where is the terminal station for Haryana Orbital Rail Corridor Project? Answer: Hisar Junction
  168. Who built the scared Chandi Devi Mandir at Chandpur village? Answer: Pandavas
  169. Which district has sacred Sheetla Mata Mandir at Khedli Kalan village?
    Answer: Jind district
  170. Where is Haryana’s first Sainik School located at Kunjpura? Answer: Karnal district
  171. Who started religious traditions at sacred Bhawani Amba temple at Jagadhri? Answer: Pandavas
  172. Which district has sacred Shiv Mandir at Gumthala Rao village?
    Answer: Jind district
  173. Where is one of India’s biggest food processing zones located in Haryana?
    Answer: Sonepat
  174. Who built the historic Sheesh Mahal at Shahbad Markanda?
    Answer: Shah Alam II
  175. Which district has sacred Prachin Kali Mata Mandir at Kalanaur City? Answer: Rohtak district
  176. Where is Haryana’s first nuclear power project located? Answer: Gorakhpur Village, Fatehabad district
  177. Who started religious traditions at sacred Chamunda Mandir at Kartarpur?
    Answer: Pandavas
  178. Which district has sacred Prachin Shiv Mandir in Ladhot village? Answer: Karnal district
  179. Where is the headquarters of the National Dairy Research Institute located? Answer: Karnal district
  180. Who built the historic Firoz Shah Palace Complex at Hisar?
    Answer: Firoz Shah Tughlaq
  181. Which district has sacred Bhuri Singh Dev temple at Bhurthal village?
    Answer: Jhajjar district
  182. Where is the headquarters of the Indian Institute of Wheat and Barley Research?
    Answer: Karnal district
  183. Who built the sacred Prachin Shiv Mandir at Assan village? Answer: Pandavas
  184. Which district has sacred Prachin Kali Mata Mandir at Nangla village? Answer: Mahendragarh district
  185. Where is the National Institute of Animal Health located including Asia’s most modern lab complex?
    Answer: Baghpat district
  186. Who started religious traditions at sacred Chamunda Devi temple at KML College Yamunanagar?
    Answer: Durga Devi
  187. Which district has sacred Shiv Mandir located in Sarai village? Answer: Sonipat district
  188. Where is Haryana planning to develop an Electronic Manufacturing Cluster? Answer: Sohna and Manesar
  189. Who built the historic Ferozepur Jhirka Fort near Nuh town?
    Answer: Firoz Shah Tughlaq
  190. Which district has sacred Prachin Kali Mata Mandir located at Miranpur village?
    Answer: Panipat district
  191. Where is Haryana’s first civil international airport being constructed? Answer: Hisar district
  192. Who built the historic Idgah of Shahbad Markanda town? Answer: Ahmad Shah Durrani
  193. Which district has sacred Prachin Shiv Mandir located at Farmana Khurd village?
    Answer: Mahendragarh district
  194. Where is Haryana’s first museum on the life of cows being constructed? Answer: Kurukshetra
  195. Who started religious traditions at sacred Chamunda Devi temple at Assandh? Answer: Durga Devi
  196. Which city is getting India’s first maglev rapid transit system? Answer: Gurugram
  197. Where is the headquarters of the Indian Institute of Sugarcane Research? Answer: Lucknow
  198. Who built the sacred ancient Shiva temple near Mangali village? Answer: Pandavas
  199. Which district is getting India’s largest waste-to-energy plant? Answer: Panipat district
  200. Where did the 5 Pandava brothers spend the last years of their life?
    Answer: Village Kampil in Sonipat district
  201. Which district has the sacred Kali Mata Mandir located at Alika village? Answer: Jhajjar district
  202. Where is Haryana’s first civil international airport being constructed? Answer: Hisar district
  203. Who built the historic Sheesh Mahal in Tosham town? Answer: Narendra Singh
  204. Which city is getting India’s first maglev rapid transit system? Answer: Gurugram
  205. Where is Haryana’s first museum on the life of cows being constructed? Answer: Kurukshetra
  206. Who built the sacred ancient Shiva temple near Mangali village?
    Answer: Pandavas
  207. Which district is getting India’s largest waste-to-energy plant?
    Answer: Panipat district
  208. Where did the 5 Pandava brothers spend the last years of their life?
    Answer: Village Kampil in Sonipat district
  209. Which district has the sacred Kali Mata Mandir located at Alika village? Answer: Jhajjar district
  210. Where is the headquarters of the Indian Institute of Sugarcane Research? Answer: Lucknow
  211. Who built the historic Idgah of Shahbad Markanda town?
    Answer: Ahmad Shah Durrani
  212. Which district has sacred Prachin Shiv Mandir located at Farmana Khurd village?
    Answer: Mahendragarh district
  213. Where is Haryana planning to develop an Electronic Manufacturing Cluster?
    Answer: Sohna and Manesar
  214. Who started religious traditions at sacred Chamunda Devi temple at Assandh? Answer: Durga Devi
  215. Which district has sacred Shiv Mandir located in Sarai village? Answer: Sonipat district
  216. Where is the National Institute of Animal Health located including Asia’s most modern lab complex?
    Answer: Baghpat district
  217. Who started religious traditions at sacred Chamunda Devi temple at KML College Yamunanagar?
    Answer: Durga Devi
  218. Which district has sacred Prachin Kali Mata Mandir at Nangla village? Answer: Mahendragarh district
  219. Where is the headquarters of the Indian Institute of Wheat and Barley Research? Answer: Karnal district
  220. Who built the sacred Prachin Shiv Mandir at Assan village?
    Answer: Pandavas
  221. Which district has sacred Bhuri Singh Dev temple at Bhurthal village?
    Answer: Jhajjar district
  222. Where is Haryana’s first nuclear power project located?
    Answer: Gorakhpur Village, Fatehabad district
  223. Who started religious traditions at sacred Chamunda Mandir at Kartarpur? Answer: Pandavas
  224. Which district has sacred Prachin Shiv Mandir in Ladhot village?
    Answer: Karnal district
  225. Where is Haryana’s first Sainik School located at Kunjpura? Answer: Karnal district
  226. Who started religious traditions at sacred Bhawani Amba temple at Jagadhri? Answer: Pandavas
  227. Which district has sacred Shiv Mandir at Gumthala Rao village?
    Answer: Jind district
  228. Where is one of India’s biggest food processing zones located in Haryana?
    Answer: Sonepat
  229. Who built the historic Sheesh Mahal at Shahbad Markanda?
    Answer: Shah Alam II
  230. Which district has sacred Pathri Mata Mandir in Pathri village? Answer: Jhajjar district
  231. Where is the central institute for Research on Goats located?
    Answer: Makhdoom, Farah, Mathura district
  232. Who built the historic Leela Mahal palace at Pinjore?
    Answer: Nawab Saif Ali Khan
  233. Which district has sacred Som Bhainswal Kund religious site?
    Answer: Rewari district
  234. Where is National Research Centre for DNA Fingerprinting of endangered wildlife species located?
    Answer: Jharsa, Gurgaon district
  235. Who started the religious traditions at sacred Manglagauri Devi temple in Panchkula? Answer: Pandavas and Mata Mansa Devi
  236. Which district has sacred Prachin Shiv Mandir at Ojha Majra village?
    Answer: Sonipat district
  237. Where is the terminal station for Haryana Orbital Rail Corridor Project?
    Answer: Hisar Junction
  238. Who built the scared Chandi Devi Mandir at Chandpur village?
    Answer: Pandavas
  239. Which district has scared Sheetla Mata Mandir at Khedli Kalan village?
    Answer: Jind district
  240. Where is the central institute for Research on Buffaloes located?
    Answer: Hisar district
  241. Who built the sacred Gausamaharishi Balmiki Ashram temple?
    Answer: Saint Gausam Maharishi
  242. Which district has sacred Satyanarayan temple at village Gumthala Garhu?
    Answer: Jind district
  243. Where is National Research Centre for Equines located?
    Answer: Hisar district
  244. Who started the Gita Manishi religious tradition at sacred Kalayat Ancient Shrine?
    Answer: Ved Vyasa
  245. Which district has sacred Prachin Kali Mata Mandir at Kalanaur City? Answer: Rohtak district
  246. Where is the National Bureau of Animal Genetic Resources located? Answer: Karnal district
  247. Who built the sacred ancient Vishnu Bani temple at Kurukshetra?
    Answer: Emperor Ashoka
  248. Which district has the sacred Bhuri Singh Yog Ashram religious center?
    Answer: Jhajjar district
  249. Where is India’s National Bureau of Plant Genetic Resources located?
    Answer: Karnal district
  250. Who built the sacred Sthaneshwar Mahadev Temple at Kurukshetra?
    Answer: Pandavas
  251. Which district has the sacred religious site of Shiv temple Baliyar?
    Answer: Mahendragarh district
  252. Where is India’s National Research Centre for mushrooms located?
    Answer: Chambaghat, Solan district
  253. Who built the sacred Brahma Sarovar tank in Kurukshetra?
    Answer: Raja Kuru
  254. Which district has the sacred Trinetreshwar Temple complex?
    Answer: Yamunanagar district
  255. Where is the National Research Centre on Plant Biotechnology located?
    Answer: Hisar district
  256. Who built the scared Naraina Tirth pilgrimage site and Shiva temple complex?
    Answer: Pandavas
  257. Which district has the scared Sharda Mata temple in village Chheetkal?
    Answer: Mahendragarh district
  258. Where is the Jatayu Nature Park and Adventure Center located?
    Answer: Morni Hills, Panchkula district
  259. Who built the historic Shekh Chehli ka Quila fort?
    Answer: Unknown
  260. Which district has the scared Chhapar Tirth pilgrimage site? Answer: Yamunanagar district
  261. Where is the scared soron Tirth pilgrimage site?
    Answer: Karnal district
  262. Who built the tomb of Bu Ali Shah Kalandar?
    Answer: Firoz Shah Tughlaq
  263. Which district has the sacred Raja Harish temple pilgrimage site?
    Answer: Karnal district
  264. Where is the Delhi-Haryana border Shiv temple located?
    Answer: Gurugram district
  265. Which district has the sacred Audheshwar Shiv Temple in village Audh?
    Answer: Hisar district
  266. Where is the National Research Centre for Equines located?
    Answer: Hisar district
  267. Which district has the sacred religious site of Veeranarayana temple, noted in Mahabharata?
    Answer: Kurukshetra district
  268. Where is the Hindustan National Glass Industries Ltd factory located?
    Answer: Bahadurgarh, Jhajjar district
  269. Who built the historic Jahaz Mahal near Hisar?
    Answer: Firoz Shah Tughlaq
  270. Which district has the sacred Trilok Tirth site with Markandeshwar Mahadeva temple?
    Answer: Kaithal district
  271. Where is the Belon Biological Park located?
    Answer: Hisar district
  272. Who built the historic Pathar Masjid in Kurukshetra district?
    Answer: Sher Shah Suri
  273. Which district has the sacred Someshwar Tirth pilgrimage site?
    Answer: Yamunanagar
  274. Where are the four National Research Centers located in Haryana?
    Answer: Karnal, Hisar, Bawal and Gurugram
  275. Who built the Bhima Devi temple in Pinjore Gardens?
    Answer: Arjun Pandava
  276. Where is the sacred pilgrimage site of Brahma Sarovar located?
    Answer: Kurukshetra
  277. Which district has the sacred Mangoeshwar Mahadev Temple?
    Answer: Panchkula
  278. Where is the Darra Archaeological Site located?
    Answer: Karnal district
  279. Which district has the sacred Tosham Hill area with many Shiva temples?
    Answer: Bhiwani
  280. Where was the founder of Sikhism, Guru Nanak Dev born?
    Answer: Talwandi village, Nankana Sahib
  281. Which historic personalities established the Delhi Sultanate?
    Answer: Qutub ud Din Aibak and Iltutmish
  282. Where is the tomb of Ibrahim Khan Gardi located?
    Answer: Panipat
  283. Which district has the Bima Devi Temple, said to cure leprosy?
    Answer: Yamunanagar
  284. Who led the famous battle of Assandh in Haryana?
    Answer: Prithviraj Chauhan
  285. Where is the CR Zonal Haryana institute of Public Administration located?
    Answer: Chandigarh
  286. Which district has the sacred pilgrimage site of Mata Sheetala Devi Temple?
    Answer: Gurgaon
  287. Which fort in Rewari bears the hand and foot prints of Emperor Akbar?
    Answer: Bawani Khera Fort
  288. Who built the palace complex of Madhogarh in Jhajjar?
    Answer: George Thomas
  289. Where is the historic Panipat Museum located?
    Answer: Panipat district
  290. Which personalities started the socio-religious Dera Sacha Sauda movement?
    Answer: Shah Mastana and Gurmeet Ram Rahim Singh
  291. In which district is Jind, known as the Rice Bowl of Haryana, located?
    Answer: Jind district
  292. Which district has the sacred soron Tirth pilgrimage site?
    Answer: Karnal district
  293. Where is the Nada Sahib Gurudwara located, associated with Guru Gobind Singh?
    Answer: Panchkula district
  294. Who led the famous Charkhi Dadri battle of 1857?
    Answer: Rao Tula Ram
  295. Where is the Manesar Industries Model Township located?
    Answer: Gurgaon district
  296. Who built the Bhadrakali Temple in Panchkula district?
    Answer: The Pandavas
  297. Which personalities started the socio-religious Arya Veer Dal movement?
    Answer: Babu Genu Ram Chauhan and Swami Omanand Saraswati
  298. Which UNESCO World Heritage Site is located in Jyotisar, Kurukshetra?
  299. Which district has the sacred Mai Dhan Kund Sharda temple site?
    Answer: Sirsa district
  300. Where is the headquarters of the Swami Dayanand Saraswati University located? Answer: Kankhal near Hardwar, Uttarakhand

Haryana Gk Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *