300+ TOP History of Baloch & Balochistan MCQs and Answers

History Of Baloch and Balochistan Multiple Choice Questions Quiz

1. When was Balochistan declared a Province?

Answer: In 1971.

2. Who was the first governor of Balochistan?

Answer: Riaz Hussain.

3. Who was the first Chief Minister of Balochistan?

Answer: Sardar Attaullah Mengal.

4. Who is the present Chief Minister of Balochistan?

Answer: Nawab Muhammad Aslam Riasani.

5. Who is the present Governor of Balochistan?

Answer: Nawab Zulifqar Ali Magsi.

6. Who is the present Chief Justice of Balochistan High Court?

Answer: Justice Qazi Fahiz Essa.

7. Who is the Advocate General of Balochistan?

Answer: Amanullah Kandrani.

8. Who is the Chief Secretary of Balochistan?

Answer: Muhammad Yaqoob.

9. When earthquake destroyed old city of Quetta?

Answer: In 1935.

10. What is the strength of the Balochistan Assembly?

Answer: There are 65 M.P.As.

History Of Baloch and Balochistan mcqs

11. Who is the greatest poet of Balochi?

Answer: Zahoor Shah Hashmi.

12. Who is the greatest Sufi Poet of the Brahvi Language?

Answer: Taj Muhammad Tajal.

13. When and where was Taj Muhammad Tajal born?

Answer: He was born in 1833 at Bagh.

14. What was the name of the father of Taj Muhammad Tajal?

Answer: Muhammad Sadiq.

15. To which Brahvi tribe he belong?

Answer: Bangulzi.

16. When and where was Noor Muhammad perwana born?

Answer: He was born in 1918 at village Mulla Murad Khan pandrani Usta Muhammad.

17. What was the name of the father of Noor Muhammad Perwana?

Answer: Molvi Meher Dil Pandrani.

18. Who was the founder of Brahvi Magazine “Elum”?

Answer: Noor Muhammad Perwana.

19. Who is called the father of Brahvi Journalism?

Answer: Noor Muhammad Perwana.

History Of Baloch and Balochistan objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *