300+ Indian Literature in English Translation MCQs & Answers

Indian Literature in English Translation Multiple Choice Questions

1. The novel ‘ I Take This Woman ‘ received a award in 1965.
A. Padmashri
B. Padma Vibhushan
C. Sahitya Akademi
D. Noble Prize

Answer: C Sahitya Akademi

2. Gitanjali’ is a collection of prose poems.
A. 53
B. 103
C. 50
D. 52

Answer: B 103

3. Vijay Tendulkar’s novel ‘ Silence ! The Court is in Session ‘ was written .
A. 1964
B. 1963
C. 1967
D. 1968

Answer: B 1963

4. is a revolutionary novel.
A. Seven Steps in the Sky
B. Samskara
C. Godan
D. None

Answer: A Seven Steps in the Sky

5. Vijay Tendulkar’s play ‘ Silence ! The Court is in Session ‘ is divided into .
A. Two acts
B. Three acts
C. Five acts
D. Six acts

Answer: B Three acts

6. is the full tittle of Sri Aurobindo’s work ‘ Savitri’.
A. Savitri-an Epic
B. Savitri
C. Savitri-A Legend and Symbol
D. Savitri- A poem in Three Parts

Answer: C Savitri-A Legend and Symbol

7. Who wrote the ‘ Hayavadana ‘?
A. Premchand
B. Vijay Tendulkar
C. Amrita Pritam
D. Girish Karnad

Answer: D Girish Karnad

8. Which of the following, according to Gandhiji, is an essential principle of Satyagraha ?
A. Infinite capacity for suffering
B. None violence
C. Truth
D. All the three

Answer: D All the three

9. The important character of ‘ Samudrantike ‘ like .
A. Aval
B. Iqbal
C. a & b both
D. None

Answer: C a & b both

10. became the judge in Mock Trial.
A. Mrs. Kashikar
B. Sukhatme
C. Mr. Kashikar
D. Prof. Damle

Answer: C Mr. Kashikar

Indian Literature in English Translation Mcqs

11. The source of ‘ Meghaduta ‘ is taken from .
A. The Ramayana
B. The Mahabharata
C. Natyashastra
D. None

Answer: A The Ramayana

12. is/are partition novel.
A. Train to Pakistan
B. Pinjar
C. a & b both
D. None

Answer: C a & b both

13. U.R.Anantha Murthy’s ‘ Samskara ‘ was translated by .
A. Himself
B. Girish Karnad
C. Shivaprakash
D. A.K.Ramanujan

Answer: D A.K.Ramanujan

14. The Chess Player ‘ was written into Hindi by .
A. Premchand
B. Kabirdasha
C. Swami Vivekananda
D. Abdul Kalam

Answer: A Premchand

15. is the first Dalit novel set in rural Gujarat.
A. Joothan
B. Sangati
C. Angaliyat
D. None

Answer: C Angaliyat

16. Amrita Pritam was a Punjabi .
A. Novelist
B. Dramatist
C. Playwright
D. Critic

Answer: A Novelist

17. Dhruv Bhatt’s ‘ Oceanside Blues ‘ is divided into Parts.
A. 5
B. 2
C. 4
D. 3

Answer: B 2

18. The play ‘ Adhe – Adhure ‘ was written by .
A. Anita Desai
B. Mohan Rakesh
C. Vikram Seth
D. Girish Karnad

Answer: B Mohan Rakesh

19. ” Where the mind is without fear And the head in held high; Where knpwledge is free; Where the world has not been broken up Into fragments by narrow domestic walls;
A. Amrita Pritam’s ‘ Kat Canvas’
B. Vikram Seth’s ‘ The Golden Gate
C. Tagore’s ‘ Gitanjali’
D. Jayant Mahapatra’s ‘ Life Signs’

Answer: C Tagore’s ‘ Gitanjali’

20. Pinjar ‘ is the story of a Hindu girl .
A. Rano
B. Pooro
C. Leena Benare
D. Mrs.Kashikar

Answer: B Pooro

21. The Discovery of India ‘ divided into chapters.
A. 10
B. 8
C. 9
D. 11

Answer: A 10

22. The story of My Experiments with Truth ‘ was originally wriitten in .
A. Marathi
B. English
C. Hindi
D. Gujarati

Answer: D Gujarati

23. Gandhiji’s autobiography can be divided into parts.
A. Five
B. Six
C. Seven
D. Eight

Answer: A Five

24. Who played the role of Pooro in the film ‘ Pinjar ‘.
A. Farida Jalal
B. Isha Koppikar
C. Urmila Matondkar
D. None

Answer: C Urmila Matondkar

25. The word ‘ Samskara ‘ means in Kannada language.
A. Ritual
B. Culture
C. Civilization
D. None

Answer: A Ritual

26. The novel ‘Godan ‘ was first published in .
A. 1938
B. 1936
C. 1926
D. 1940

Answer: B 1936

27. Rajinder Singh Bedi was an Indian writer.
A. English
B. Gujarati
C. Bengali
D. Urdu

Answer: D Urdu

28. Miss. Leena Benar was a
A. Social worker
B. School teacher
C. Lawyer
D. Clerk

Answer: B School teacher

29. Gandhi was returned to India from South Africa in
A. 1918
B. 1910
C. 1915
D. 1905

Answer: C 1915

30. The play ‘ the Fire and The Rain ‘ is based on the myth of
A. Ramayana
B. Mahabharata
C. Yavakri
D. None

Answer: C Yavakri

Indian Literature in English Translation objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *