300+ TOP Indo Anglican Fiction MCQs and Answers Quiz

Indo Anglican Fiction Multiple Choice Questions

1. —– Was the first person, whom Raju met in Mangala.
A. Velan
B. Rosie
C. Marco
D. Gaffur

Answer: A Velan

2. Michale Madhusudan Dutt was a poet.
A. Gujarati
B. Bengali
C. Punjabi
D. Marathi

Answer: B Bengali

3. The term ‘ Indo-Anglian ‘ is used to denote original literary creation in the English Language by .
A. The English
B. The Africans
C. The Indians
D. The Europeans

Answer: C The Indians

4. Tagore and Sri Aurobindo Gosh are writers.
A. Indo-Anglian
B. Anglo-Indian
C. Indo-English
D. Indo-African

Answer: A Indo-Anglian

5. Raju released from jail, he takes shelter in a deserted on the bank of Sarayu.
A. House
B. Temple
C. Inn
D. Fort

Answer: B Temple

6. is the verse novel from the following.
A. Ulysses
B. Music for Mohini
C. The Guide
D. The Golden Gate

Answer: D The Golden Gate

7. ‘ Cry, The Peacock’ was the first novel of .
A. Kiran Desai
B. Nayantara Sahgal
C. Bharti Mukharjee
D. Anita Desai

Answer: D Anita Desai

8. ‘ Stroms in Chandigarh ‘ is a famous novel by .
A. Nayantara Sahgal
B. Anita Desai
C. Salman Rushdie
D. R.K.Narayan

Answer: A Nayantara Sahgal

9. In the novel , Manohar Malgonkar writes the story from the point of view of a Pakistani captain placed in Bangladesh.
A. Distant Drums
B. Cactus Country
C. Combat of Shadow
D. None

Answer: B Cactus Country

10. is incorrectly matched pairs.
A. Anita Desai- Village by the Sea
B. R.K.Narayan- The Guide
C. Raja rao- Kanthapura
D. Bharti Mukharjee- Coolie

Answer: D Bharti Mukharjee- Coolie

Indo Anglican Fiction MCQs

11. The novel ‘ Untouchable ‘ was published in year.
A. 1935
B. 1937
C. 1936
D. 1934

Answer: A 1935

12. In the novel ‘ The Guide ‘, Rosie was a .
A. Worshipper
B. Sweeper
C. Cleaner
D. Dancer

Answer: D Dancer

13. is not written by Vikram Seth.
A. The Golden Gate
B. A Suitable Girl
C. Love Shuffles The Cards
D. A Suitable Boy

Answer: C Love Shuffles The Cards

14. Salaman Rushdie was awarded by the in 1993.
A. Booker’s Prize
B. Booker of Bookers Prize
C. Padma Shree
D. Noble Prize

Answer: B Booker of Bookers Prize

15. Khushwant Singh earned reputation as a and .
A. Essayist & Writer
B. Writer & Journalist
C. Journalist & Essayist
D. Journalist & Composer

Answer: B Writer & Journalist

16. In the novel ‘ Coolie ‘ possessed a large pickle making factory.
A. Prabha Dayal
B. Nathooram
C. Sheila
D. Daya Ram

Answer: A Prabha Dayal

17. In Indo- Anglian fiction, Mulk Raj Anand together with .
A. R.K.Narayan
B. Raja Rao
C. Ahmad Ali
D. Above all

Answer: D Above all

18. is Salman Rushdie,s fourth novel.
A. Midnight’s Children
B. Shame
C. The Satanic Verses
D. Grimus

Answer: C The Satanic Verses

19. Mulk Raj Anand was awarded by Padma Bhushan in .
A. 1978
B. 1968
C. 1988
D. 1977

Answer: B 1968

20. R.K.Narayan,s imaginary town ‘ Malgudi ” located in .
A. Mysore
B. Cochin
C. Madras
D. None

Answer: A Mysore

21. ‘ The Princes ‘, ‘ A Bend in the Ganges’ are the famous works of .
A. Toru Dutt
B. Manohar Malgonkar
C. Anita Desai
D. Kiran Desai

Answer: B Manohar Malgonkar

22. Train to Pakistan ‘ was written by .
A. Anita Desai
B. Manohar Malgonkar
C. Khushwant Singh
D. Bharti Mukharjee

Answer: C Khushwant Singh

23. is not written by khushawant Singh.
A. Sex, Scotch and Scholarship
B. Truth , Love and Little Malice
C. The Sunset Club
D. A Rain of Rites

Answer: D A Rain of Rites

24. The novel ‘ Coolie’ was published in .
A. 1936
B. 1926
C. 1935
D. 1940

Answer: A 1936

25. Munoo’s father’s land was seized by .
A. Government
B. Tenant
C. Rogues
D. Landlord

Answer: D Landlord

26. Velan’s declared that Raju was on fast to bring down the rain.
A. Sister
B. Daughter
C. Idiot brother
D. Son

Answer: C Idiot brother

27. The book ‘ Cutural History of India ‘ was written by .
A. Raju
B. Rasie
C. Gaffur
D. Marco

Answer: D Marco

28. Mulk Raj Anand’s novels are characterized with .
A. Romanticism
B. Realism
C. Nituralism
D. Transcendatalis

Answer: B Realism

29. Salman Rushdie’s first novel name is .
A. In Good Faith
B. Shame
C. Grimus
D. Midnight’s Children

Answer: C Grimus

30. In novel R.K.Narayan focus on family planning.
A. Mr. Sampath
B. The Guide
C. None
D. The Painter of Signs

Answer: D The Painter of Signs

31. Rosie was married to a .
A. Marco
B. Raju
C. Velan
D. Gaffur

Answer: A Marco

32. Rudyard Kipling is writer.
A. Indo-Anglian
B. Anglo-Indian
C. Indo-Irish
D. Indo-African

Answer: B Anglo-Indian

33. Who wrote the autobiographical work ‘ Prison and Chocolate Cack ‘ ?
A. Nayantara Sahgal
B. Bharti Mukharjee
C. Manohar Malgonkar
D. none

Answer: A Nayantara Sahgal

34. Vikram Seth was bron in .
A. 1952-06-20 00:00:00
B. 1952-06-21 00:00:00
C. 1952-01-21 00:00:00
D. 1952-01-20 00:00:00

Answer: A 1952-06-20 00:00:00

35. ” I see India through my mother’s eyes, as an outsider, but my feelings for India are my Father’s, of someone bron here. ” who wrote this line ?
A. Kiran Desai
B. Anita Desai
C. Nayantara Sahgal
D. Virginia woolf

Answer: B Anita Desai

36. R.K.Narayan received the ‘Sahitya Akademi’ Award for his novel .
A. The English Teacher
B. The Guide
C. Mr.Sampath
D. Waiting for the Mahatma

Answer: B The Guide

37. Which novel is divided into four parts.
A. The Guide
B. The Dark Room
C. The Bechelor of Arts
D. The English Teacher

Answer: C The Bechelor of Arts

38. In Indian English Literature, the first book ‘Travels of Dean Mahomat’ was written by .
A. Bankim chandra chatterjee
B. Krishna Mohan Banerjee
C. Sheikh Din Muhammad
D. None

Answer: C Sheikh Din Muhammad

39. Munoo was first appointed as a servant boy in the house of .
A. Nathooram
B. Daya ram
C. Ratan
D. Premchand

Answer: A Nathooram

40. Mulk Raj Anand is the author of .
A. Coolie
B. Two Leaves and a Bud
C. a & b both
D. None

Answer: C a & b both

41. Salman Rushdie’s full name .
A. Sir Ahmed Salman Rushdie
B. Sir Mohammad Salman Rushdie
C. Sir Isman Salman Rushdie
D. Sir Iman Salman Rushdie

Answer: A Sir Ahmed Salman Rushdie

42. Salman Rushdie’s novel ‘ The Satanic Verses ‘ was published in .
A. 1988
B. 1987
C. 1985
D. 1986

Answer: A 1988

43. Marco was a .
A. Anthropologist
B. scientist
C. Politician
D. Saint

Answer: A Anthropologist

44. At the railway station , Raju’s nickname was .
A. Rail-Raju
B. Raju of the Rails
C. Railway Raju
D. Saint

Answer: C Railway Raju

45. Untochable’ is a creation of .
A. Narayan
B. Rabindranath Tagore
C. None
D. Anand

Answer: D Anand

46. The term ‘ Anglo – Indian Literature ‘ is used to denote the writing of in English about Indian life.
A. Americans
B. Indians
C. English men
D. West-Indies

Answer: C English men

47. Bharti Mukharjee was born in .
A. 1940
B. 1939
C. 1941
D. 1942

Answer: A 1940

48. In the novel ‘The Guide’ , Raju asked to for a loan to pay the creditor.
A. Rosie
B. Gaffur
C. His mother
D. His uncle

Answer: B Gaffur

49. Which is the first novel of Narayan ?
A. Swami and friends
B. The Dark Room
C. The Far Pavilions
D. The Bachelor of Arts

Answer: A Swami and friends

50. The villagers called Raju as a .
A. Great saint
B. Villain
C. Rogue
D. Selfish man

Answer: A Great saint

Indo Anglican Fiction objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *