300+ TOP Industry and Society MCQs with Answers Quiz

Industry and Society Multiple Choice Questions

1. The primary sector of the economy

A. draws raw materials from the natural environment.
B. transforms raw materials into manufactured goods
C. involves services rather than goods.
D. none of the above

Answer: A. draws raw materials from the natural environment.

2. In general, the objective of industrial manufacturing is to streamline what?

A. Pay increases
B. Mass Production
C. Work Place
D. None of the answers are correct

Answer: B. Mass Production

3. Identify the market situation where there is only one seller and many number of buyers.

A. conglomerate.
B. monopoly.
C. corporate centralization.
D. an oligopoly.

Answer: B. monopoly.

4. With the introduction of the steam engine and other large-scale operations, Western countries experienced an era known as what?

A. Second Industrial Revolution
B. Industrial Revolution
C. Industrial Mining
D. None of the answers are correct

Answer: B. Industrial Revolution

5. A manager with good can make the work place more pleasant

A. Communication
B. knowledge
C. experience
D. Interpersonal Skills

Answer: D. Interpersonal Skills

6. ………………. Is called as the father of scientific management

A. Elton Mayo
B. Hendry Fayol
C. F.W Taylor
D. Robert Owen

Answer: C. F.W Taylor

7. Job Satisfaction have …………… related to Absenteeisim and TurnOver

A. Positively
B. Negatively
C. directly
D. Eastically

Answer: B. Negatively

8. ……………… advocated that humans are essentially motivated by levels of needs

A. A. Maslow
B. Folet
C. Elton mayo
D. Ivon Paviov

Answer: A. A. Maslow

9. …………………. deals with how the social perceiver uses information to arrive a casual explanation for events

A. Attribution theory.
B. Social perception theory
C. Selective Perception
D. Social Theory

Answer: A. Attribution theory.

10. …………………. is the sequence of psychological steps that a person uses to organise and interpret information from the outside world

A. Perception process
B. Thinking Process
C. Selection Process
D. Sequential theory

Answer: A. Perception process

11. Which of the following is not a characteristic of capitalism?

A. pursuit of personal profit
B. government control of the economy
C. competition and consumer sovereignty
D. private ownership

Answer: B. government control of the economy

12. An economic and political system that combines a market-based economy with extensive social programs is called:

A. welfare capitalism.
B. state capitalism.
C. socialism.
D. none of the above.

Answer: A. welfare capitalism.

13. The global decline in union membership is the result of the shrinking of the:

A. service sector of the economy.
B. industrial sector of the economy.
C. agricultural sector of the economy
D. none of the above.

Answer: B. industrial sector of the economy.

14. Domination of a market by a few producers is called:

A. conglomerate.
B. monopoly.
C. corporate centralization.
D. an oligopoly.

Answer: D. an oligopoly.

15. Under unitary approach,industrial relationis grounded in

A. mutual cooperation
B. Individual Treatment
C. team workand shared goals
D. all the above

Answer: D. all the above

16. In general, we see three changes in the transition to post industrial society. Which of the following is NOT one of these?

A. From tangible products to ideas
B. from factories to almost anywhere
C. From communication to mechanization
D. from mechanical skills to literacy skills

Answer: D. from mechanical skills to literacy skills

17. Which of the following is NOT one of the distinctive features of socialism?

A. collective ownership of property
B. consumer sovereignty
C. pursuit of collective goals
D. government control of the economy

Answer: B. consumer sovereignty

18. __________ is an economic and political system in which companies are privately owned but cooperate closely with the government.

A. .State capitalism
B. Welfare capitalism
C. Socialism
D. Capitalism

Answer: A. .State capitalism

19. .Occupations are professions to the extent that they demonstrate certain characteristics. Which of the following is NOT one of these?

A. self-regulating practice
B. clients over authority
C. theoretical knowledge
D. community orientation rather than self-interest

Answer: B. clients over authority

20. Which of the following is NOT one of the ways in which computers are changing the character of work?

A. Computers are making work more mundane.
B. Computers enhance employers’ control of workers.
C. Computers are de-skilling labour.
D. Computers limit workplace interaction.

Answer: A. Computers are making work more mundane.

21. Power that people perceive as legitimate is called:

A. authority.
B. coercive power.
C. formal power.
D. none of the above.

Answer: A. authority.

22. Patriarchy, the domination of women by men, is an example of which type of authority?

A. traditional
B. charismatic
C. rational-legal
D. routinization of charisma

Answer: A. traditional

23. What is the term used to describe a person who feels isolated from his or her own culture or is prevented from participating in society?

A. Assimilation
B. Acculturation
C. Alienation
D. Socialization

Answer: C. Alienation

24. A factor in the emergence of totalitarian governments is:

A. political apathy.
B. technological means for rigidly regulating a populace.
C. a strong military.
D. All the above

Answer: D. All the above

25. One factor of the welfare state is:

A. gradual increase in the size and scope of government.
B. the loss of personal freedom.
C. decrease in the penetration of government in everyday activity.
D. none of the above.

Answer: A. gradual increase in the size and scope of government.

26. In which year did the Industrial Disputes act come into operation?

A. 1947
B. 1949
C. 1953
D. 1963

Answer: A. 1947

27. In which settlement machinery can the central government refer the disputes under rule 81 – A?

A. Conciliation
B. Arbitration
C. Adjudicator
D. Supreme Court

Answer: C. Adjudicator

28. Before the industrial disputes act was implemented in the year 1947, which act took care of the industrial disputes?

A. Trade Disputes Act, 1929
B. Royal Commission on Labour, 1934
C. Labour Management Relations Act, 1947
D. None of the above

Answer: A. Trade Disputes Act, 1929

29. Choose the correct option that correctly states out the defect in the Trade Disputes Act, 1929.

A. Restraints imposed on the rights of strike
B. To render the proceedings unstatutable under the Act for the settlement of an industrial dispute
C. Solution to industrial unrest
D. All of the abov

Answer: B. To render the proceedings unstatutable under the Act for the settlement of an industrial dispute

30. The bill passing rule 81A has made two new institutions for the prevention and settlement of industrial disputes, i.e. Work Committees and _______

A. Industrial Tribunal
B. Commission on Labour
C. Arbitration
D. Adjudication

Answer: A. Industrial Tribunal

31. The industrial peace is secured through voluntary _______ and compulsory ________

A. Compromise and Arbitration
B. Adjudication and Arbitration
C. Work Committee and Industrial Tribunal
D. Negotiation and Adjudication

Answer: D. Negotiation and Adjudication

32. Choose the correct objective of the Industrial Disputes Act.

A. To prevent illegal strikes
B. To promote measures for securing and preserving good relations between the employers and the employees
C. To provide relief to workmen in matters of lay – offs, retrenchment, wrongful dismissals
D. All of the above

Answer: D. All of the above

33. Motivation includes

A. Job enrichment
B. Job rotation
C. Job enlargement
D. all the above

Answer: D. all the above

34. The act was first amended in the year ______

A. 1929
B. 1946
C. 1947
D. 1949

Answer: D. 1949

35. Power has been given to _______________ to require Works Committee to be constituted in every industrial establishment employing 100 workmen or more.

A. Appropriate Government
B. State Government
C. High Court
D. Board of Conciliation

Answer: A. Appropriate Government

36. Which permanent settlement machinery has been mentioned in the act accountable for the speedy and amicable settlement of industrial disputes?

A. Adjudication
B. Conciliation
C. Arbitration
D. Appropriate government

Answer: C. Arbitration

37. For the marxists all strikes are

A. Political
B. Social
C. Legislative
D. None of the above

Answer: A. Political

38. A report of the select committee on the Industrial Disputes Bill, 1946 was published in the Gazette of India, Part ____

A. V
B. IV
C. III
D. I

Answer: A. V

39. On which date did the industrial disputes act, 1947 receive assent and came in the Statute Book?

A. 1st April, 1947
B. 23rd April, 1936
C. 28th April, 1937
D. 11th March, 1947

Answer: D. 11th March, 1947

40. ________ means an interim or a final determination of any industrial dispute or of any question relating thereto by any labour court.

A. Banking Company
B. Closure
C. Award
D. Conciliation Proceeding

Answer: C. Award

41. In Marxist approach concerns with wage realteddisputes are

A. Primary
B. Secondary
C. Tertiary
D. Not considered

Answer: B. Secondary

42. Scientist of OB recognize that organisations are not static but dynamic and…………………

A. Processing
B. systematic
C. ever changin
D. researching

Answer: C. ever changin

43. ………….. and fringe benetits are no longer employees first prionty

A. Wages
B. bonus
C. Rewards
D. promotions

Answer: A. Wages

44. The book “The Psychology of management” was published by………….

A. Willliam Gilbreth
B. Hendry Fayol
C. F. W. Taylor
D. Robert Owen

Answer: A. Willliam Gilbreth

45. Clause (d) of section 2 of ______________ act defines Khadi.

A. Industrial Disputes Act, 1947
B. Payment of wages act, 1936
C. Khadi and Village Industries commission Act, 1956
D. Industrial Relations Act, 1967

Answer: C. Khadi and Village Industries commission Act, 1956

46. How many members does a conciliation board consist of as per the appropriate government?

A. Chairman and 2 or 4 other members
B. Chairman and 1 more member
C. Chairman and 5 or 6 other members
D. Chairman and 10 other member

Answer: A. Chairman and 2 or 4 other members

47. A person shall not be appointed as the presiding officer of a labour court unless he has been the presiding officer under any provincial or state act for not less than ____ years.

A. 2
B. 10
C. 5
D. 15

Answer: C. 5

48. How many persons shall a national tribunal consist of which is to be appointed by the central government?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: A. 1

49. ………………….. is recognised as father of ‘ Human relations’

A. Willliam Gilbreth
B. Hendry Fayol
C. F. W. Taylor
D. Elton Mayo

Answer: D. Elton Mayo

50. Trade unions are the principal schools in which the workers learn the lesson of _______ and ______.

A. Spirit of combination and class – consciousness
B. Social evils and exploitation
C. Self – reliance and solidarity
D. None of the above

Answer: C. Self – reliance and solidarity

51. In which year did the labour movement start in India?

A. 1875
B. 1918
C. 1939
D. 1945

Answer: A. 1875

52. Pluralistic Approach perceives…………as legitimate representative of employee interest

A. Trade unions
B. management
C. Board Of directors
D. None of the above

Answer: A. Trade unions

53. In which year did the trade union movement start in India?

A. 1975
B. 1939
C. 1935
D. 1918

Answer: D. 1918

54. The trade union movement were at a disadvantage in an age when the __________ held the field.

A. Rege committee
B. First world war
C. Doctrine of Laissez faire
D. None of the above.

Answer: C. Doctrine of Laissez faire

55. In how many periods can you divide the growth and development of trade union movement in India?

A. 5
B. 6
C. 3
D. 8

Answer: B. 6

56. Which 2 Indian Humanitarians who themselves were factory workers drew the government’s attention towards unhappy working conditions of labourers in 1875 and 1884?

A. Sorabjee Shapurji Bengali & N.M. Lokhandey
B. S.N. Banerjee & Punekar
C. Lokamanya Tilak & Mill owners associations
D. None of the above

Answer: A. Sorabjee Shapurji Bengali & N.M. Lokhandey

57. Match the following periods of trade unions with respective years
1. Second world war ————– a. 1939 – 1945
2. Post – independence period —- b. 1947 – to date
3. Social welfare period ——– c. 1918 – 1924
4. Early trade union period —— d. 1875 – 1918
5. Left wing trade unionism period — e. 1924 – 1934
6. Trade unions’ unity period ——- f. 1935 – 1938

A. 1-a, 2-b, 3-d, 4-c, 5-e, 6-f
B. 1-b, 2-a, 3-c, 4-e, 5-d, 6-f
C. 1-c, 2-a, 3-b, 4-d, 5-e, 6-f
D. 1-b, 2-c, 3-f, 4-e, 5-a, 6-d

Answer: A. 1-a, 2-b, 3-d, 4-c, 5-e, 6-f

58. Which year saw the history of modern industrialism in India?

A. 1918
B. 1875
C. 1850
D. 1904

Answer: C. 1850

59. Who formed Bombay Millhands Association and in which year?

A. Sorabjee shapurjee Bengali in 1980
B. N.M Lokhandey in 1890
C. Social Service League in 1910
D. None of the above

Answer: B. N.M Lokhandey in 1890

60. The number of persons required for registering a trade union is……

A. 6
B. 5.
C. 7.
D. 8

Answer: C. 7.

61. The process by which a third party persuades disputants to come towards an amicable settlement

A. arbitration ,
B. collective bargaining
C. Conciliation
D. legislation.

Answer: C. Conciliation

62. Works Committeehas to be employed in a committee having more than ….employees

A. 50
B. 75.
C. 10
D. 100

Answer: D. 100

63. Industrial employment Act of 1946 is applicable to companies employing more than………… employess

A. 100
B. 125
C. 150
D. 75

Answer: A. 100

64. The rate of subsistence allaowance paid for a suspended employee for the first 90 days is

A. 50%
B. 25%
C. 75%
D. 33%

Answer: A. 50%

65. Under Contract labour act,the owner is called as the ………..of the factory

A. Managing Director
B. Manager
C. Principal Employer
D. Chairman

Answer: C. Principal Employer

66. Contract labout Act was enacted in the year

A. 1978
B. 1946
C. 1948
D. 1970

Answer: D. 1970

67. The Trade Union Act was enacted in the year

A. 1926
B. 1928
C. 1946
D. 1976

Answer: A. 1926

68. The final order passed by the Industrial tribunal pertaining to a dispute is called……….

A. Award
B. Interim.
C. Judgement
D. Honorarium

Answer: A. Award

69. The total number of protected workman in an organization are

A. Min 10 Max 50
B. Min 5 Max.100
C. min.50 max 100

Answer: B. Min 5 Max.100

70. The temporary closing of a place of employment or suspension of work or refusal of the employer

A. Lay Off
B. Lock out
C. retrenchment.
D. Lock down

Answer: B. Lock out

71. which of the following is not a step in the perceptual process

A. Object
B. selection
C. perception
D. response

Answer: C. perception

72. Stereotyping generally affects the …………………..

A. organization Structure
B. Behavior
C. Interpersonalrelations
D. communications

Answer: C. Interpersonalrelations

73. Organizational structures

A. affect group behaviour more than individual behavior
B. change rapidly to meet the environmental and market change
C. contribute positively to organizational performance
D. can be defined simply as activities that occur regularly

Answer: D. can be defined simply as activities that occur regularly

74. Groups created by the managerial decision toaccomplish goals of the organization are called

A. Formal Groups
B. Infornal groups
C. Task groups
D. Interest groups

Answer: A. Formal Groups

75. Continued membership in a group will surely require

A. suporting the group leader
B. conforming togroup norms
C. encoouraging cohesiveness in the group
D. developing a status system

Answer: B. conforming togroup norms

76. ……………………………is not a capability of an employee having positive attitude

A. focus
B. creativity
C. pessimism
D. confidence

Answer: C. pessimism

77. Which one is not a benefit to employee which results through positive attitude of an employee

A. promotion
B. less stress
C. job security
D. enjoining life

Answer: A. promotion

78. Belief opinion, knowledge, emotions, feelings, intension are the components of

A. OB
B. jobs satisfaction
C. attitude
D. personality

Answer: C. attitude

79. Components of attitude can be classified in to ……………………types

A. 7
B. 3
C. 3
D. 6

Answer: C. 3

80. The attitude base on beliefs, opinion, knowledge, or information about the particular event which the employee possess is under………………………..component of attitude

A. behavioral
B. cognitive
C. effective
D. positive

Answer: B. cognitive

81. The attitude base on the concept that every individual will have an intention to react in a certain way towards something is under …………………..component of attitude

A. behavioral
B. cognitive
C. effective
D. positive

Answer: B. cognitive

82. Which of the following is not a contributing discipline of OB

A. Anthropology
B. Psychology
C. Physiology
D. Sociology

Answer: C. Physiology

83. …………………is a study of individual behavior

A. Anthropology
B. Psychology
C. Political Science
D. Sociology

Answer: B. Psychology

84. Common uniform, Canteen, Office, does not mean common treatment is limitation of

A. Organizational culture
B. Organizational Structure
C. Organizational behavior
D. Organizational value

Answer: B. Organizational Structure

85. Due to emphasis on productivity and efficiently employee are not allowed work with harmony with one another is a limitation of

A. Organisational culture
B. Organizational Structure
C. Organizational behavior
D. Organisational value

Answer: B. Organizational Structure

86. If modern day managers do not positively address and manage workforce diversity of the following may become negative outcomes for an organization except

A. more difficult communication
B. Increased creativity and innovation
C. More interpersonal conflicts
D. Potential for higher employee turn over

Answer: B. Increased creativity and innovation

87. OB helps to understand behavior of human in……………..

A. work place an society
B. workplace only
C. Society only.
D. Department only

Answer: B. workplace only

88. OB does not contribute to improve

A. motivation
B. efficiency
C. interpersonal relation
D. Communication

Answer: C. interpersonal relation

89. Employees reflect back on their actions and perceptually determine how they believe then can successfully accomplish the task in the future given contexts

A. Self reflective
B. Forethought
C. Observational
D. Self regulatory

Answer: A. Self reflective

90. People process visual experiences into cognitive models they help in future action is

A. Symbolizing
B. Forethought
C. observational
D. Self answer regulatory

Answer: A. Symbolizing

91. Employees when plan their actions is called

A. Symbolizing
B. Forethought
C. observational
D. Self answer regulatory

Answer: B. Forethought

92. Employees learn by observing the performance of the referent group and the consequence of their action is referred as

A. Symbolizing
B. Forethought
C. observational
D. Self answer regulatory

Answer: C. observational

93. Employees self regulate their actions by setting internal standards

A. Self reflecting
B. forethought
C. observational
D. self regulatory

Answer: D. self regulatory

94. ………………developed social learning theory into more comprehensive social cognitive theory

A. Bandura
B. Luthans
C. Sinner
D. Pavlo

Answer: A. Bandura

95. Bandura identify …………basic human capabilities as a part of SCT

A. 4
B. 3
C. 5
D. 6

Answer: C. 5

96. Behavioral frame works based on …………..behavior and ……..environmental variables.

A. Observable-Non Observable
B. Observable- Observable
C. Non Observable- Observable
D. Non Observable-Non Observable

Answer: B. Observable- Observable

97. Human can project …..behaviour for ……..stimulus and exebit irresponse depending on environmental consequences

A. Different-Different
B. Same-Same
C. Same-Different
D. Different-Same

Answer: B. Same-Same

98. As per …………behavior is not the outcome of stimulus alone, but is an outcome which also depends on contigent enviormental consequences of a behavior

A. behaviouristic frame work
B. cognive frame work
C. sinner frame work
D. behavior theory

Answer: A. behaviouristic frame work

99. The Social cognitive theory states that the person and the external situation are ………………With each other along with the behavior itself to determine the behavior

A. Related
B. linked
C. interdepends
D. combined

Answer: C. interdepends

100. …………….states that along with cognitive and external situation the experiences faced through relevant past events determine what a person become and this will create an impact in subsequent behavior

A. behaviouristic frame work
B. cognitive frame work
C. Social cognitive frame work
D. Social frame work

Answer: C. Social cognitive frame work

101. According to Edward Tolman ……………..consist of the expectancy that a particular event will lead to a particular consequences

A. eventual
B. behavior
C. learning
D. attitude

Answer: C. learning

102. Every individual set his goal and he is also know the …………….which will take him to achieve the goal

A. process
B. behavior
C. event
D. way

Answer: B. behavior

103. …………insist that it is advisable and fruitfull to the study the behavior of the human beings which is visible than studying the mind which is elusive in nature

A. Ivan Pavlov and Jon B Watson
B. Carl jung
C. Sigmund Freud
D. Maslow

Answer: A. Ivan Pavlov and Jon B Watson

104. ……………….is the force of action or motivation

A. behavior
B. stimulus
C. perception
D. attitude

Answer: B. stimulus

105. ……………..is the behavior for a stimulus

A. stimulus
B. response
C. presumption
D. attitude

Answer: B. response

106. Definition of the communication implies that

A. communication is mostly verbal
B. It is mostly return
C. communication is in a vertical direction
D. understanding must occur to have communication

Answer: D. understanding must occur to have communication

107. The least used communication channel in an organization usually

A. upward
B. downward
C. diagonal
D. horizontal

Answer: D. horizontal

108. ……………means the mental action or process of acquiring knowledge and understanding through thought experience and the senses

A. learning
B. developing
C. cogniation
D. training

Answer: C. cogniation

109. ……………….frame work is based on the concept of expectancy demand and intention of the human being

A. behaviouristic
B. expectancy
C. cognitive
D. social learning

Answer: C. cognitive

110. a lack of clarity concerning what will happen is refereed to us

A. temporal
B. predisposition
C. uncertainty
D. negation

Answer: C. uncertainty

111. Employees with relatively week higher order needs are ……………. Concerned with variety and autonomy

A. less
B. more.
C. very
D. extremely

Answer: A. less

112. Which of the following is strategy of job design that increases job depth by meeting employees need for psychological growth?

A. job rotation
B. job enrichment
C. job enlargement
D. jon engagement

Answer: B. job enrichment

113. What is the keyword understanding organization structure

A. control
B. change
C. process
D. deligation

Answer: A. control

114. Inorder from loss to highest, what are maslow’s five classess of needs

A. social –esteem –physiological-safty-self-acutalisation
B. physiological-safety-social-self actualization-esteem
C. physiological-safety-social- esteem -self actualizatio
D. self-acutalisation–esteem –safety – social- physiological

Answer: C. physiological-safety-social- esteem -self actualizatio

115. ……………..focus on how to set goals for people to reach

A. Equity theory
B. expectancy theory
C. goal attain theory
D. goal setting theory

Answer: A. Equity theory

116. Concerning organizational cultures

A. strong culture is more product environment
B. Week culture is more product environment
C. The specific culture that contribute to positive effectiveness is well known
D. The stronger the culture, the more influenctial it is on employee behavior

Answer: D. The stronger the culture, the more influenctial it is on employee behavior

117. Shared organizational values are

A. unconscious, affective desires or wants that guide societies behavior
B. influenced by international values
C. Different for the various components of a diverse workforce
D. a mith

Answer: C. Different for the various components of a diverse workforce

118. Now a days a lot of stress is being put on the …………….of the employee in the organization

A. character
B. improvement
C. behaviour
D. rewards

Answer: C. behaviour

119. OB focuses at three levels

A. individual , organization, society
B. society ,organization, nation
C. employee, employer, management
D. individual, groups, organization

Answer: D. individual, groups, organization

120. Scope of OB does not include

A. leadership
B. presiption
C. job design
D. technology

Answer: D. technology

121. High rate of ………….increase coast and ten to place less experienced employee in job

A. training
B. absenteeism
C. employee turn over
D. strike

Answer: C. employee turn over

122. Forces effecting organizational behavior are

A. people
B. environment
C. technology
D. All the above

Answer: D. All the above

123. Hawthorne studies is related to which stage of the organizational behavior evolution

A. Industrial revolution
B. Organizational Behaviour
C. Human Relations Movement
D. Scientific management

Answer: C. Human Relations Movement

124. In present context challenges for OB are

A. employee expectation
B. workforce diversity
C. Globalization
D. All of the above

Answer: D. All of the above

125. Communication begins with

A. encoding
B. decoding
C. idea origination
D. channel selection

Answer: C. idea origination

126. the problem solving process begins with

A. clarifiction of the situation
B. establishment of alternatives
C. identification of the difficulty
D. isolation of the cause

Answer: C. identification of the difficulty

127. The study of the culture and practices in different societies is called

A. Peronality
B. anthropology
C. Perception
D. attitude

Answer: B. anthropology

128. Meso Organizational behavior is associated with

A. Individual behavior
B. .Organizational behavior
C. .Group behavior
D. .none of the above

Answer: C. .Group behavior

129. ”Leadership motivates the people to work and not the power of money”, this concept is related to

A. Autocratic model
B. Custodial model
C. Supportiv model
D. Collegial model

Answer: B. Custodial model

130. Organizational behavior is a field of study backed by a body of associated with growing concern for people at workplace

A. theory
B. research
C. Application
D. All of the above

Answer: D. All of the above

131. Organizational behavior is a

A. Science
B. Cognitive approach
C. Social cognitive framework
D. None of the above

Answer: B. Cognitive approach

132. The fielfd of Organizational behavior is concerned with

A. The behavior of Individual and groups
B. How resources are effectively managed
C. Control processes and interaction between organizations ,external context
D. Both a and c

Answer: D. Both a and c

133. The field of organizational behaviour examines such questions as the nature of leadership, effective team development, and

A. Interpesonal conflict resolution; motivation of individuals
B. Organizagtional control;conflict management
C. Motivation of Individuals;Planning
D. Planning;development

Answer: A. Interpesonal conflict resolution; motivation of individuals

134. .Which of the following frameworks is used in the development of overall model of OB?

A. .The cognitive framework
B. .The behaviouristic framework
C. The social learning Framework
D. All the above

Answer: D. All the above

135. which of the following frameworks is based on the expectancy, demand and incentive concepts

A. The cognitive framework
B. .The behaviouristic framework
C. The social learning Framework
D. .The supportive framework

Answer: A. The cognitive framework

136. which of the following forms the basis for the autocratic model of OB

A. .Obedience
B. .Authority
C. Power
D. dependence on Boss

Answer: C. Power

137. Might is right “ is the motto of

A. Autocratic model
B. Custodial model
C. Supportive model
D. collegial Model

Answer: A. Autocratic model

138. which of the following is not correct for organizational behaviour

A. Organizational behaviour is an integral part of management
B. Organizational behaviour is a disciplinary approach
C. Organizational behaviour helps in analysis of behaviour
D. Organizational behaviour is goal oriented

Answer: B. Organizational behaviour is a disciplinary approach

139. The …………. Is based on the environment though ……………like thinking, expectations and perceptions do exist ,and they are not needed to manage or predict behaviour

A. Behaviouristic approach,cognitive processes,
B. Cognitive processes,behaviouristic approach
C. Social cognitive, behaviouristic approach
D. Cognitive processes,Social cognitive

Answer: A. Behaviouristic approach,cognitive processes,

140. The study of organization behaviour hascertain basic assumptions. They are

A. An industrial enterprise is an organization of people
B. These people must be motivated to work effectively
C. The goals of the employee and the employer may not necessarily coincide
D. all the above

Answer: D. all the above

141. which of the following represents correct sequencing of historical developments of OB?

A. Industrial revolution—scientific management—human relations movement-OB
B. Industrial revolution——human relations movement- scientific management- OB
C. scientific management-Human relations Movement-Industrial revolution –OB
D. None Of these

Answer: A. Industrial revolution—scientific management—human relations movement-OB

142. Which of the following is (are) not acceptable to Marxists

A. Enterprise bargaining
B. employee particicpation
C. cooperative workculture
D. All the above

Answer: C. cooperative workculture

143. Industrial relations cover the following areas

A. Collective Bargaining
B. labour Legislation
C. Industrial relations training
D. All the above

Answer: D. All the above

144. A course on Industrial relations in its MBA program was firstly introduced by

A. IIM,Indore
B. XLRI,Jamshedpur
C. MDI,Gurgaon
D. IIM,Bangalore

Answer: B. XLRI,Jamshedpur

145. which of the following is not an approach to industrial relations?

A. Unitary approach
B. Pluralistic approach
C. marxist Approach
D. Employees approach

Answer: D. Employees approach

146. ……………..explains how and why people react when they feel unfairly treated

A. Equity theory
B. expectancy theory
C. goal attain theory
D. goal setting theory

Answer: A. Equity theory

147. Taylorism considered worker as a _________________.

A. Biological machine.
B. Emotional creature.
C. Product of culture.
D. None of these.

Answer: B. Emotional creature.

148. Illumination experiment was conducted as part of __________________.

A. Scientific Management.
B. Fordism.
C. Human Relations Approach.
D. Trade Unionism.

Answer: C. Human Relations Approach.

149. Surplus value indicates _____________ of workers.

A. Rights.
B. Exploitation.
C. Organization.
D. Discipline.

Answer: B. Exploitation.

150. In the ___________ system un free peasants worked in the land as serfs.

A. Capitalist.
B. Factory.
C. Gui
D. Feudal.

Answer: D. Feudal.

151. Strike is a weapon possessed by _____________ in an industry.

A. Masters.
B. Workers.
C. Managers.
D. Locals.

Answer: B. Workers.

152. Class conflict takes place between bourgeoisie and __________ classes.

A. Peasants.
B. Slavers.
C. Proletariat
D. Farmers.

Answer: C. Proletariat

153. As part of ___________ production of goods was organized in capital intensive large scale plants.

A. Guild system.
B. Factory system.
C. Barter system.
D. Janmy system.

Answer: B. Factory system.

154. ____________ is an association of craft workers in pre- industrial society formed to provide mutual aid.

A. Guild.
B. Estate.
C. Master.
D. Slave.

Answer: A. Guild.

155. The Central Board of Workers Education was set up in the year:

A. 1957.
B. 1958.
C. 1959.
D. 1960.

Answer: B. 1958.

156. Anti thesis of strike is ________________.

A. Lock-out.
B. Gherao.
C. Picketing.
D. Punishment.

Answer: A. Lock-out.

157. Which one is not a system of industry:

A. Feudal system.
B. Guild system.
C. Domestic system.
D. Pastoral system.

Answer: D. Pastoral system.

158. Major cause of an industrial dispute is:

A. Economic problem.
B. Managerial problem.
C. Political problem.
D. Other.

Answer: A. Economic problem.

159. Major obstacle of the development of Trade Union:

A. Illiteracy.
B. Unity.
C. Stability.
D. Leadership.

Answer: A. Illiteracy.

160. _________________ is a process of ion and negotiation between two parties.

A. Collective bargaining.
B. Workers participation.
C. Trade union.
D. Formal communication.

Answer: A. Collective bargaining.

161. Which type of industrial system is maintaining social harmony and unity:

A. Guild system.
B. Capitalist system.
C. Feudal system.
D. Domestic system.

Answer: A. Guild system.

162. The economic system prevailed in Europe before the industrial revolution is:

A. Guild system.
B. Mixed economy.
C. Fordism.
D. None of these.

Answer: A. Guild system.

163. ________________ involves a combined withdrawal of services by the workers.

A. Strike.
B. Lock-out.
C. Gherao.
D. Picketing.

Answer: B. Lock-out.

164. _______________ organization refers to the relationship between people.

A. Formal.
B. Informal.
C. Co-operative.
D. None of these.

Answer: B. Informal.

165. _______________ labour welfare is the efforts to make life worth living for workmen.

A. Masters.
B. Labours.
C. Capitalist.
D. None of these.

Answer: A. Masters.

166. Taylorism and ____________ encourage mass production for mass market

A. Feudalism
B. Industrialization
C. Fordism
D. None of these

Answer: C. Fordism

167. Time study is a part of ___________________.

A. Scientific management.
B. Human Relations Approach.
C. Fordism.
D. Trade Unionism.

Answer: A. Scientific management.

168. Settlement of industrial dispute through an industrial tribunal is known as ______________.

A. Conciliation.
B. Adjudication.
C. Arbitration.
D. Mediation.

Answer: B. Adjudication.

169. Strike is related to _____________.

A. Industrial dispute.
B. Industrial relations.
C. Industrial conflict.
D. All the above.

Answer: D. All the above.

170. ______________ is not a characteristic of bureaucracy.

A. Time keeping.
B. Hierarchy.
C. Informal relations.
D. Goal orientation.

Answer: C. Informal relations.

171. Lock out is a weapon used by ________________ in an industry.

A. Manager.
B. Labour.
C. Master.
D. None of these.

Answer: B. Labour.

172. Father of scientific management.

A. F.W. Taylor
B. Ford
C. Alexander
D. None of these

Answer: A. F.W. Taylor

173. Mass production is the characteristic of___________________

A. Taylorism
B. fordism
C. Bureaucracy
D. None of these

Answer: B. fordism

174. _________________ refers to feelings of unhappiness and lack of involvement with work and with co-workers.

A. Isolation.
B. Renauval.
C. Alienation.
D. None of these.

Answer: C. Alienation.

175. ___________________ was the major occupation in the feudal society.

A. Agriculture.
B. Industry.
C. Technology.
D. None of these.

Answer: A. Agriculture.

176. Authority possessed by a manager in an industry is __________________ authority.

A. Rational.
B. Charismatic.
C. Traditional.
D. None of these.

Answer: C. Traditional.

Industry and Society objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *