300+ TOP Islam in History MCQs and Answers Quiz Exam

Islam in History Multiple Choice Questions

1. Tarif landed Spain in the year

A. 711
B. 712
C. 714
D. 7152.

Answer: A. 711

2. Who was the first governor general of Spain after the co nquest

A. Thaiq ibn ziyad
B. Abdul Aziz
C. Abdul Rehman
D. Musaibn Nusayr

Answer: B. Abdul Aziz

3. Who was the last Gothic ruler

A. Witiza
B. Roderick
C. Abdul Aziz
D. Hakkam

Answer: B. Roderick

4. Door to Spain

A. Ceuta
B. Italy
C. Africa
D. Portugal

Answer: A. Ceuta

5. Capital of Gothic Kingdom

A. Spain
B. Toledo
C. Cordova
D. Granada

Answer: B. Toledo

6. Battle of Tours fought in the year

A. 732
B. 734
C. 735
D. 736

Answer: A. 732

7. Battle of tours fought between

A. Abdul Rehman and Tariq
B. Abdul Rehman Ghaffaqi and Charles Martel
C. Abdul Rehman Ghaffaqi and Musa ibn Nusyar
D. Walid and AbdulRehman Ggaffaqi

Answer: B. Abdul Rehman Ghaffaqi and Charles Martel

8. Who was the first Amir of Spain

A. Abdul Rehman I
B. Abdul Rehman II
C. Abdul Rehman III
D. Abdul Rehman IV

Answer: A. Abdul Rehman I

9. In which battle did the Franks led by Charles Martel defeat the Muslims

A. Battle of Hattim
B. Battle of Tours
C. Battle of Hittin
D. Battle of Zab

Answer: B. Battle of Tours

10. In which Penunsila where Spain is located

A. Iberian Penunsila
B. Malay Penunsila
C. Arabian Peninsila
D. Crimean Penunsila

Answer: A. Iberian Penunsila

11. Which Islamic Caliphate took control of Spain

A. Abbasids
B. Umayyads
C. Ottoman
D. Mamluks

Answer: B. Umayyads

12. Who was the ruler of Spain during the Muslim invasion

A. Roderick
B. Witiza
C. Theoder
D. None of these

Answer: A. Roderick

13. Which was the Capital Spain during Umayyad rule of Spain

A. Cordova
B. Granada
C. Madrid
D. Barcelona

Answer: A. Cordova

14. Gibralter is named after

A. Musa ibn Nusayr
B. Uquba ibn Nafi
C. Tariq ibn Ziyad

Answer: C. Tariq ibn Ziyad

15. Which battle gave Abdul Rehman a foot hold in Spain

A. Battle of Masara
B. Battle of Zallaqa
C. Battle of Karbala
D. Battle of Zenta

Answer: A. Battle of Masara

16. Who was the successor of Abdul Rehman I

A. Hisham I
B. Hakkam
C. Hisham III
D. Abdul Rehman II

Answer: A. Hisham I

17. Day of ditch event tookpalce during the time of

A. Hisham I
B. Hakkam I
C. Hisham III
D. Abdul Rehman II

Answer: B. Hakkam I

18. Reigning period of Hakam I

A. 796-822
B. 796-821
C. 796 – 923
D. 796 – 824

Answer: A. 796-822

19. Personal body guard of Al Hakam I

A. Al Haras
B. Al Hamas
C. Red cap
D. None of these

Answer: A. Al Haras

20. Al Hakam died in the year

A. 822
B. 823
C. 824
D. 825

Answer: A. 822

21. Who was the fourth Uamayyad ruler of Spain

A. Abdul Rehman II
B. Hakkam I
C. Hakkam III
D. Abdul Rehman III

Answer: A. Abdul Rehman II

22. Name of famous poet who adorned the Court of Abdul Rehman II

A. Abu Nuwas
B. Sulaiman al Shami
C. Abdulla ibn Bakr
D. Ibn Habib

Answer: A. Abu Nuwas

23. Who was chief theologian of Abdul Rehan II

A. Yahya ibn Yahya
B. Yahya ibn Malik
C. Abbas ibn Firnas
D. None of these

Answer: A. Yahya ibn Yahya

24. Yahya ibn Ghaz was

A. poet diplomat
B. philosopher
C. Grammarian
D. Physician

Answer: A. poet diplomat

25. Brightest jewel of Court of Abdul Rehman II

A. Ziryab
B. Abu Nuwas
C. Wallada
D. None of these

Answer: A. Ziryab

26. First Caliph of Umayyad dynasty of Spain

A. Abdul Rehman I
B. Abdul Rehman II
C. Hakkam II
D. Abdul Rehman III

Answer: D. Abdul Rehman III

27. Abdul Rehman III ruled Spain during the year

A. 912- 961
B. 912- 962
C. 912-963
D. 912- 964

Answer: A. 912- 961

28. In which year Abdul RehmanI landed in Spain

A. 755
B. 756
C. 757
D. 758

Answer: A. 755

29. A bdul Rehman landed Spain at

A. Granada
B. Cordova
C. Seville
D. Munecar

Answer: D. Munecar

30. Who is entitled as Falcon of Quraish

A. Ahdul Rehman I
B. Abdul Rehman II
C. Abdul Rehman Ghaffaqi
D. Abdul Aziz

Answer: A. Ahdul Rehman I

31. Name the faithful Valet of Abdul Rehman I

A. Badr
B. Somayil
C. Kalbi
D. Hussain

Answer: A. Badr

32. Abdul Rehman I was born in the year

A. 732
B. 7312
C. 735
D. 731

Answer: D. 731

33. Who was the most perilous enemy of Abdul Rehman I from France

A. Charlemagne
B. Charles Martel
C. Charles IV
D. Charles V

Answer: A. Charlemagne

34. The Country Palace built by Abdul Rehman I

A. Rusafa
B. Al Zahra
C. Al Hambra
D. None of these

Answer: A. Rusafa

35. Official Residence of Abdul Rehman II

A. al qasr
B. Court of Mirtles
C. Rusafa
D. Hall of Ambassidor

Answer: C. Rusafa

36. The Mini cum city palace built by Abdul Rehman III

A. Madinat al Zahra
B. Rusafa
C. Al Ham bra
D. Munyat al naura

Answer: A. Madinat al Zahra

37. Umayyad ruler of Spain who had literary taste

A. Hisham
B. Hisham
C. Abdul Rehman al Muzaffer
D. Hakam II

Answer: D. Hakam II

38. Aghlabid dynasty was ruled over

A. Ifriqiya
B. Egypt
C. Damascus
D. Bagdada

Answer: A. Ifriqiya

39. The Capiltal of Aghlabid dynasty

A. Qayrawan
B. Bagdada
C. Iran
D. None of these

Answer: A. Qayrawan

40. The tribe which belongs to Aghlabids

A. Banu Tanim
B. Banu Nasr
C. Quraish
D. Banu Hashim

Answer: A. Banu Tanim

41. The Palace complex built by Ibrahimibn Aghlab

A. Hall of queen
B. al Abbasiya
C. Hall of Chambers
D. None of these

Answer: B. al Abbasiya

42. The reigning period of Aghlabid dynasty

A. 800 – 909
B. 800 – 910
C. 800 – 912
D. 800 – 914

Answer: A. 800 – 909

43. Who was the last Aghlabid Ruler?

A. Ziyadat Allah III
B. Ibrahim ibn Aghlab
C. Z iyadat Allah II
D. Ibrahim ibn Aghlab II

Answer: B. Ibrahim ibn Aghlab

44. Which Aghlabid ruler began the conquest of Sicily

A. Ziyadat Allah I
B. Ziyadat Allah II
C. Ibrahim ibn Aglab
D. None of these

Answer: A. Ziyadat Allah I

45. Ziyadat Alah I was

A. First Aghlabid ruler
B. Second Aghlabid ruler
C. Third Aghlabid ruler
D. Fourth Aghlabid ruler

Answer: C. Third Aghlabid ruler

46. Governor of Ziyadat Allah I

A. Asad ibn al Furat
B. Manzoor
C. Ibn Daula
D. None of these

Answer: A. Asad ibn al Furat

47. Sicily was conquested by the Aghlabid ruler

A. Ibrahim II
B. Ibrahim III
C. Ziyadat Allah I
D. Ziyadat Allah II

Answer: A. Ibrahim II

48. In which year the conquest of Sicily was completed by Aghlabids

A. 902
B. 903
C. 904
D. 905

Answer: A. 902

49. Which was the dynasty ruled Sicily before the arrival of Normans

A. Kalbites
B. Somites
C. South Arabians
D. None of these

Answer: A. Kalbites

50. In which year Sicily was conquested by Normans

A. 1090
B. 1091
C. 1092
D. 1093

Answer: A. 1090

51. Who was Norman ruler who conquested Sicily

A. Roger I
B. Frederick II
C. Frederick III
D. Frederick IV

Answer: A. Roger I

52. The chief ornament of King Roger’s court was

A. al Idrisi
B. Ibn Sinna
C. Ibn Rushd
D. Ibn Arabi

Answer: B. Ibn Sinna

53. Ai Idrisi was

A. Asrtonomer
B. Geographer
C. Physician
D. Mathematician

Answer: A. Asrtonomer

54. Kitab Rujar was written by

A. Al Idrisi
B. Al Masudi
C. Al Baytar
D. Ibn zahr

Answer: A. Al Idrisi

55. Who was the interpreter Astrologer of King Frederick

A. Theodore
B. Zaraqilli
C. Ibn Bajja
D. IbnRushd

Answer: A. Theodore

56. Capital of Banu Hud family is

A. Saragossa
B. Toledo
C. Granada
D. Seville

Answer: A. Saragossa

57. Banu abad family was ruled over

A. Sevllle
B. Toledo
C. Saragossa
D. Bedajoz

Answer: B. Toledo

58. Who was the ruler of Kingdom of Bedajoz

A. ibn Ahmar
B. Banu al Aftas
C. al Muiz
D. Bau Hud

Answer: A. ibn Ahmar

59. Whose title is hajib al sayf al Dawlah

A. ibn Ziri
B. Banu Hud
C. Al Aftas
D. Banu abad

Answer: A. ibn Ziri

60. Which was biggest state that emerged from thebroken kingdom of Umayyad

A. Kingdom of Bedajoz
B. Kingdom of Seville
C. Kingdom Saragossa
D. Kingdom of Granada

Answer: A. Kingdom of Bedajoz

61. Who was the builder of al Jafaria Palace

A. Abu Jfar al Muqtadir
B. Sulaiman
C. Banu al Qabturnuh
D. None of these

Answer: A. Abu Jfar al Muqtadir

62. The famous Christian Knight who visited the Court of Yusaf al Mu’tamin

A. The Cid
B. Roland
C. Charles
D. Sancho

Answer: A. The Cid

63. Tutor of Hisham II

A. al Zubaidi
B. al Qasim
C. ibn Jahwar
D. al Muatamid

Answer: A. al Zubaidi

64. Who was the real founder of al Moravid dynasty

A. Yusaf ibn Tafsin
B. ibn Maymun
C. Yahiya ibn Ibrahim
D. Abdulla ibn Yasin

Answer: A. Yusaf ibn Tafsin

65. Who was titled as Bismark of Germany

A. al Hajib al Mansur
B. al Muzaffer
C. Abdul Rehman II
D. Abdul Rehman II

Answer: B. al Muzaffer

66. Capital of Al Murabit dynasty

A. Tangier
B. Toledo
C. Fez
D. Marakkush

Answer: A. Tangier

67. The reigning period of Murabit dynasty in Spain

A. 1090 – 1147
B. 1090 – 1148
C. 1092- 1148
D. 1090 – 1143

Answer: B. 1090 – 1148

68. Who was the Caliph founder of al Muwahhid dynasty

A. Muhammad ibn Tumart
B. Abd al Mumin ibn ali
C. Ali ibn yusaf
D. None of these

Answer: C. Ali ibn yusaf

69. Who annihilated the al Moravid dynasty

A. Abd al Mumin
B. Ishaq ibn ali
C. Muhammad ibn Tumart
D. The Cid

Answer: A. Abd al Mumin

70. Who was the last ruler of Murabit dynasty

A. Ishaq ibn ali
B. Abd al Mumin
C. ibn Tumart
D. Ali ibn Yusaf

Answer: A. Ishaq ibn ali

71. Which was the Capital of al Murabits in Spain

A. Toledo
B. Saragossa
C. Cordova
D. Granada

Answer: A. Toledo

72. Name the tribe which belongs to Abd al Mumin Ali

A. Zanatha
B. Khazraj
C. Tamin
D. None of these

Answer: A. Zanatha

73. Which is the name of Hospital built by Yusaf yaqub al Mansur in North Africa

A. al Marrakeushi
B. al Bimaristani
C. Giralda
D. None of these

Answer: B. al Bimaristani

74. Which battle exterminated the al Muwahhid dynasty from Spain

A. Las Navs de Toloso
B. Zallaqa
C. battle of zenta
D. None of these

Answer: A. Las Navs de Toloso

75. Which is the last representative of Muslim authority in Spain

A. Nasrids
B. Muwahhids
C. Murabits
D. Abads

Answer: A. Nasrids

76. Nasrid dynasty in Spain was founded by

A. Muhammad ibn Yusaf ibn Nasr
B. Abu yaqub
C. Al Mansur
D. Ali

Answer: A. Muhammad ibn Yusaf ibn Nasr

77. Which is the last Moorish dynasty in Iberian Peninsula

A. The Nasrid dynasty
B. Abad dynasty
C. ZIiri
D. None of these

Answer: A. The Nasrid dynasty

78. Which battle paved the way for the rise Nasrid dynasty

A. Las Navas de Toloso
B. Battle of Poiters
C. Battle of Hittin
D. Battle of Los Alporchones

Answer: D. Battle of Los Alporchones

79. Whose title is Al Ghalib

A. ibn Tumart
B. Al Mansur
C. Tafsin
D. Ahmar

Answer: A. ibn Tumart

80. Which was the Capital of Nasrid dynasty

A. Granada
B. Cordova
C. Toledo
D. Jean

Answer: A. Granada

81. Who was Lisan al Din al Khatib

A. Vazir of Nasrids
B. vazir of Abadids
C. Banu Huds
D. None of these

Answer: A. Vazir of Nasrids

82. The reigning period of Nasrid dynasty

A. 1232 – 1492
B. 1232 – 1493
C. 1234 – 1493
D. 1232 – 1435

Answer: A. 1232 – 1492

83. Which is called as Damascus of Andalus

A. Granada
B. Cordova
C. Elvira
D. Jean

Answer: C. Elvira

84. The most celebrated river of Granada

A. Tigris
B. Guadalquivir
C. Xenil
D. None of these

Answer: A. Tigris

85. Which is called as Swan song of Islamic Architecture of Spain

A. Al Hamra
B. Al qasr
C. Mosque of Cordova
D. Al Jafaria

Answer: C. Mosque of Cordova

86. Who was styled as Half heathen King

A. Roger II
B. Frederick
C. William II
D. Roger I

Answer: A. Roger II

87. The battle of Secunda was fought in the year

A. 748
B. 1087
C. 745
D. 746

Answer: D. 746

88. Who was the defender of al Mutamid from the enchroachment of Alfonso IV

A. ibn Tumart
B. Hassan ibn Ali
C. Zahghal
D. yusaf ibn Tafsin

Answer: A. ibn Tumart

89. Who was rival of al Mutamid from Christidom

A. Alfonso VIII
B. Alfonso V
C. Sancho
D. Duro

Answer: A. Alfonso VIII

90. Which was the crowning achievement of Cid the Campeador

A. Occupation of Valencia
B. Occupation of Toledo
C. Occupation of Damascus
D. Occupation of Granada

Answer: D. Occupation of Granada

91. Where did Abd al Mumin annihilate the Murabits army

A. Fez
B. Ceuta
C. Aghmat
D. Tilimsan

Answer: D. Tilimsan

92. The Court physician of Hakam II was

A. I bn Zahr
B. ibn Sinna
C. ibn Bajja
D. Ahmad ibn Ynus

Answer: B. ibn Sinna

93. In which battle Tariq ibn Ziyad defeated Roderick

A. Battle of Zallaqa
B. battle of Guadalate
C. Battle of Zab
D. None of these

Answer: D. None of these

94. Battle of Guadalate was fought in the year

A. 712
B. 711
C. 710
D. 715

Answer: C. 710

95. Battle of Toulouse fought in the year

A. 723
B. 724
C. 721
D. 725

Answer: A. 723

96. Belligerents of the Battle of Toulouse were

A. France and Umayyate Caliphate
B. Italy and Umayyat Caliphate
C. France and Nasrids
D. None of these

Answer: A. France and Umayyate Caliphate

97. Who was the fourth Umayyad Amir of Cordova

A. Abdul Rehman II
B. Abdul Rehman III
C. Hisham
D. Hakam

Answer: B. Abdul Rehman III

98. Who was the last dependant Amir of Umyyad Spain

A. Somail
B. yusaf al Fihri
C. Abdul Aziz
D. None of these

Answer: A. Somail

99. Umyyad dynasty was founded by

A. Muawiya
B. Hisham
C. Marwan
D. Mutawakkil

Answer: A. Muawiya

100. Capital Normans in Sicily

A. Plermo
B. Qayrawan
C. Syracuse
D. Taormina

Answer: A. Plermo

101. Capital of Umayyad Spain

A. Toledo
B. Sevelle
C. Cordova
D. Granada

Answer: A. Toledo

102. Identify the officer below the Caliphal office

A. Hajib
B. Kuttab
C. Diwan
D. Vizir

Answer: A. Hajib

103. Number of Provinces under the Muslim Spain

A. 6
B. 7
C. 10
D. 8

Answer: B. 7

104. Civil and military Governor under the Umayyads are called

A. Qadis
B. Wali
C. Muhtazib
D. Kuttab

Answer: B. Wali

105. Criminal and police cases were administered by

A. Sahib al Mazlim
B. Sahib al Shurtah
C. Qadi al Qudah
D. Muhtazib

Answer: B. Sahib al Shurtah

106. Sericulture was introduced in to Spain by

A. Chinese
B. Muslims
C. French
D. Italians

Answer: B. Muslims

107. Al Zahra palace was located in

A. Granada
B. Zamora
C. Cordova
D. Cairo

Answer: C. Cordova

108. Zamora was captured by

A. Abdul Rahman I
B. Abdul Rahman II
C. Abdul Rahman III
D. Al Hakam

Answer: C. Abdul Rahman III

109. Sack of Barcelona was under the period of

A. Abdul RahmanI
B. Abdul Rahman II
C. Abdul Rahman III
D. al Hakam

Answer: C. Abdul Rahman III

110. The Caliph who demolished the church of Santiago

A. Al Mansur
B. Al Hisham
C. Abdul Rahman III
D. Muhammad I

Answer: C. Abdul Rahman III

111. Famous poetess Walladah was the daughter of

A. al Mustakfi
B. al Mahdi
C. al Hisham
D. al Mazaffar

Answer: A. al Mustakfi

112. The caliph who won him the sobriquet nabbadh

A. al Mahdi
B. al Hakam
C. Abdul Rahman I
D. Hisham

Answer: A. al Mahdi

113. The founder of Hammudid dynasty

A. Hisham bin Hammud
B. Ali bin Hammud
C. Al Mutadd
D. abu al Hazm

Answer: B. Ali bin Hammud

114. Name the successor of al Mansur

A. Muzaffar
B. Abdul Rahman
C. HishamII
D. al Mahdi

Answer: A. Muzaffar

115. Caliph who recaptured the throne for Umayyads from Hammudids

A. Hisham I
B. Hisham II
C. Hisham III
D. Hakim

Answer: C. Hisham III

116. Ibn Khaldun was born in

A. Granada
B. Tunis
C. Yeman
D. Cordova

Answer: B. Tunis

117. History of Granada written by

A. ibn Khaldun
B. al Andalusi
C. ibn al Khatib
D. bn Salamah

Answer: C. ibn al Khatib

118. Ibn al khatib belonged to

A. Egypt
B. Baghdad
C. Valencia
D. Spain

Answer: D. Spain

119. Ibn Khaldun was died at

A. Tunis
B. Egypt
C. Damascus
D. Cairo

Answer: D. Cairo

120. Father of Cartography

A. Al Andalusi
B. al Bakri
C. al Idrisi
D. al Mazini

Answer: C. al Idrisi

121. Al Idrisi was born at

A. Sisily
B. Cyprus
C. Volga
D. Ceuta

Answer: D. Ceuta

122. Al Idrisi was adorned the court of

A. Roger I
B. Roger II
C. Philip
D. Roland

Answer: B. Roger II

123. Famous work Muqadhimah Written by

A. ibn al Jubair
B. ibn al Khatib
C. ibn Khaldun
D. al Bakri

Answer: C. ibn Khaldun

124. First historian who introduced sociology in history

A. al Masudi
B. al Tabari
C. al Waqidi
D. ibn Khaldun

Answer: D. ibn Khaldun

125. Kitab al Hayah written by

A. al Bitruji
B. Jabir ibn Aflah
C. ibn Battutah
D. ibn al Abrah

Answer: A. al Bitruji

126. The best known botanist in Muslim Spain

A. ibn al Baytar
B. ibn Tufayl
C. ibn al Rishd
D. ibn Suhr

Answer: B. ibn Tufayl

127. The greatest surgeon of Muslim Spain was

A. ibn Zuhr
B. al Zahrawi
C. al Khawarismi
D. Sinan

Answer: C. al Khawarismi

128. Name the court physician of al Hakam II

A. ibn Zuhr
B. al Bitruji
C. al Zahrawi
D. Gerard

Answer: C. al Zahrawi

129. Famous surgical work Ajaz an al Taalif written by

A. al Zuhr
B. ibn al Rushd
C. al Zahrawi
D. al Baytar

Answer: C. al Zahrawi

130. Famous work on metiria medica al Mufradah written by

A. ibn al Baytar
B. al Awwam
C. Ghafiqi
D. ibn Sabin

Answer: A. ibn al Baytar

131. Famous treatise on agriculture al Filahah written by

A. al Ghafiqi
B. Yaqut
C. Al Kamil
D. ibn al Awwam

Answer: B. Yaqut

132. Ibn Zuhr was born at

A. Cordova
B. Toledo
C. Sevelle
D. Granada

Answer: C. Sevelle

133. The most illustrious member of the greatest medical family of Spain

A. Ibn al Bajjah
B. ibn Zuhr
C. al Khawarismi
D. ibn Tufayl

Answer: B. ibn Zuhr

134. Name the philosopher who often referred to as the Jewish Plato

A. Ben Gabirol
B. ibn Bajjah
C. ibn al Tufayl
D. al Kindi

Answer: A. Ben Gabirol

135. The first great teacher of Neoplatonism in the west was

A. a) ibn al Bajjah
B. ibn al Rushd
C. Ben Gaberol
D. al Kindi

Answer: C. Ben Gaberol

136. Indo European ethno linguistic group traded by Arab world was called

A. slaves
B. Serfs
C. Slavs
D. Cheks

Answer: C. Slavs

137. The greatest Poet of al Andalus was

A. Tufayl
B. Ibn Zaydun
C. Walladah
D. ibn Hani

Answer: B. Ibn Zaydun

138. Famous poet who adorned the title of dhu-al -wizaratayn

A. Al Hanni
B. al Walladah
C. ibn Zaydun
D. ibn Khafajah

Answer: C. ibn Zaydun

139. During the period of eleventh century a particular kind of lyric system which was originated in Spain

A. Muwashshah
B. Gazzal
C. sufi lyrics
D. Hindustani

Answer: A. Muwashshah

140. Poet who lifted the greatness of Zajal in to literary form was

A. al Maqqari
B. ibn Sahi
C. Yusuf abu Hayyan
D. ibn Quzman

Answer: D. ibn Quzman

141. The university of Granada was founded by

A. Abdul Rahman III
B. Muhammad I
C. Yusuf abul al Hajjaj
D. Al Hakkam II

Answer: C. Yusuf abul al Hajjaj

142. The royal library of Cordova was started by

A. al Hakkam II
B. Muhammad I
C. Abdul Rahman I
D. Abdul Rahman III

Answer: B. Muhammad I

143. A book market in Spain was started at first in

A. Sevelle
B. Toledo
C. Cordova
D. Granada

Answer: C. Cordova

144. The centre of paper industry in Spain was

A. Shatibah
B. Malaga
C. Granada
D. Cordova

Answer: A. Shatibah

145. Ibn al Qutiyah was born at

A. Cordova
B. Malaga
C. Sevelle
D. Granada

Answer: A. Cordova

146. Al Marrakushi proved his ability in which field

A. Geography
B. History
C. Botany
D. Philosophy

Answer: B. History

147. Tabaqat al Umam written by

A. al Andalusi
B. Qutiyah
C. al Faradi
D. ibn Yahiyah

Answer: B. Qutiyah

148. Kitab al Ibar written by

A. Ibn Khatib
B. al Waqidi
C. Ibn Khaldun
D. al Masudi

Answer: A. Ibn Khatib

149. The real founder of the science of sociology was

A. Uaguste Comte
B. Hegal
C. Ibn Khaldun
D. Toynbee

Answer: C. Ibn Khaldun

150. Tarikh Ulama al Andalusi written by

A. al Faradi
B. al Farabi
C. al Farazi
D. al Mawaridi

Answer: A. al Faradi

151. The work al Masalik wa al Mamalik written by

A. al Bakri
B. al Hanni
C. al Idrisi
D. ibn Jubair

Answer: A. al Bakri

152. Famous travel accounts Rihlah written by

A. al Idrizi
B. al Bakri
C. ibn Jubayr
D. al Mazini

Answer: C. ibn Jubayr

153. Al Mazini proved is skill in the field of

A. geography
B. history
C. politics
D. astronomy

Answer: A. geography

154. Name the Moroccan travellar who visited medieval India

A. ibn Jubayr
B. al Mazini
C. ibn Battutah
D. al Beruni

Answer: C. ibn Battutah

155. ibn Battutah visited in which court of Delhi Sultanate

A. Akbar
B. Muhammad ibn Tughlaq
C. Ibrahim Lodi
D. Iltucmish

Answer: B. Muhammad ibn Tughlaq

156. Ibn Battittah was born at

A. Tangier
B. Fez
C. Ceuta
D. cyprus

Answer: A. Tangier

157. The Muslim globe trotter of the middle ages

A. al Beruni
B. ibn Battuttah
C. al Mazini
D. al Barani

Answer: B. ibn Battuttah

158. Al Sarqali was famous in the field of

A. geography
B. history
C. astronomy
D. politics

Answer: C. astronomy

159. Al Aflah was famous in the field of

A. history
B. medIcine
C. astronomy
D. Botany

Answer: C. astronomy

160. The honorific title of al Majriti was

A. al hasib
B. al Qanuni
C. al Imam
D. al Muhtasib

Answer: A. al hasib

161. The works of Raymond were drawn from the astronomical canons of

A. al Aflah
B. al Majriti
C. al Zarqali
D. al Bakri

Answer: C. al Zarqali

162. Al Zarqali’s improved type of astrolabe is called

A. al Hayah
B. Jalali
C. al safihah
D. Hijrah

Answer: C. al safihah

163. Instrument which was the first to prove the motion of the solar apogee with reference to stars was

A. al Hayah
B. al Safihah
C. Rihlah
D. al Mamalik

Answer: B. al Safihah

164. One of the most interesting mathematical terms borrowed from Arabic is

A. Division
B. decimal system
C. Fraction
D. Zero

Answer: D. Zero

165. In trigonometry Sine is a translation of an Arabic word

A. jayb
B. asamm
C. surd
D. algedi

Answer: A. jayb

166. The word Zero is from the Arabic word

A. Cipher
B. sine
C. Asamm
D. Surd

Answer: A. Cipher

167. Numerals developed by Muslim Spain was

A. kuruf al ghufar
B. Hindi
C. Arabic
D. Numero indigo

Answer: A. kuruf al ghufar

168. Ibn al Rushd was born in

A. Cordova
B. Malaga
C. Sevelle
D. Toledo

Answer: A. Cordova

169. Al Kulliyat fi al Tibb written by

A. ibn Arabi
B. ibn Khaldun
C. ibn al Rushd
D. al Mazini

Answer: C. ibn al Rushd

170. Famous crique of al Ghazzali was

A. ibn al Rushd
B. ibn Arabi
C. al Kindi
D. ibn Bajjah

Answer: A. ibn al Rushd

171. Tahfut al Tahafut is a reply to al Ghazzali’ famous work

A. al Kulliyat
B. kitab al Ilm
C. Tahafut al Falasifah
D. Talkhis

Answer: C. Tahafut al Falasifah

172. . Ibn al Rushd was born in

A. AD 1125
B. AD 1126
C. AD 1127
D. AD 1128

Answer: B. AD 1126

173. Famous philosopher ibn al Rushd was renowned by the west as

A. Avisenna
B. Alrazes
C. Averreos
D. Arab Aristotle

Answer: C. Averreos

174. Ibn Maymun was born in

A. Granada
B. Valencia
C. Cordova
D. Toledo

Answer: C. Cordova

175. Name the court physician of celebrated Salahuddin Ayyubi

A. ibn Maymun
B. Al Razi
C. Ibn Arabi
D. ibn Bajjah

Answer: A. ibn Maymun

176. Famous medical work al Fusul fi al Tibb was written by

A. al Razi
B. ibn Zuhr
C. ibn Arabi
D. ibn Maymun

Answer: D. ibn Maymun

177. Philosophical work Dalalat al Hairin was written by

A. ibn Rushd
B. al Arabi
C. ibn Maymun
D. al Razi

Answer: C. ibn Maymun

178. Ibn Arabi was born in

A. Morocco
B. Malaga
C. Murcia
D. Tunis

Answer: C. Murcia

179. The followers of ibn Arabi called him

A. al shaykh al akbar
B. al shaykh al Islam
C. gate of wisdom
D. shaykh al Imam

Answer: A. al shaykh al akbar

180. Master piece of ibn Arabi

A. Futuhat al Makkiyah
B. Hujjat allah al Balighah
C. Hikmat al Ishraq
D. Fuzus al Hikam

Answer: A. Futuhat al Makkiyah

181. Doctrine of Wahdat ul Wujud propounded by

A. ibn Sina
B. al Sirhindi
C. Al Razi
D. ibn Arabi

Answer: D. ibn Arabi

182. Nasirid palace al Hambra is located in

A. Cordova
B. Granada
C. Valencia
D. Malaga

Answer: B. Granada

183. Ziryab was famous in the field of

A. Music
B. Dance
C. literature
D. Architectire

Answer: A. Music

184. Appallete authority of Islamic kingdom is

A. Wali
B. Imam
C. Caliph
D. Amir

Answer: C. Caliph

185. Iberian Christians who lived under Moorish rule in Spain called

A. Saqalibs
B. Mutes
C. Mozarabs
D. Mudejars

Answer: C. Mozarabs

186. Crypto Muslims in Spain after the reconquesta by France were

A. Mozarabs
B. Mutes
C. Moriscos
D. Saqalibs

Answer: C. Moriscos

187. Rukn-ud-din Baybar belongs to

A. Bahri-mamlukes
B. Burji Mamlukes
C. Fathimids
D. Ayyubids

Answer: B. Burji Mamlukes

188. Kitab al Hayah is a work on

A. Medicine
B. Astronomy
C. Astrology
D. Geography

Answer: B. Astronomy

189. Famous herbalist in Muslim Spain was

A. al Kamil
B. Yaqut
C. Ibn Khallikhan
D. ibn al Baytar

Answer: D. ibn al Baytar

190. ibn Arabi belonged to which school of thought

A. Zahiri
B. Muatazilite
C. Hambali
D. Shafi

Answer: A. Zahiri

191. Doctrine of Wahdat al Wujud means

A. Dualism
B. Unity of existance
C. Pantheism
D. Batini

Answer: B. Unity of existance

192. Al Farghani proved his ability in the field of

A. Philosophy
B. Mysticism
C. Geography
D. Astronomy

Answer: D. Astronomy

193. One the greatest translators of Toledo was

A. Fredarick II
B. Clumy
C. Gerard of Cremona
D. Reymond

Answer: C. Gerard of Cremona

194. The term mussolina is related to

A. grafting
B. textile
C. pharmacy
D. medicine

Answer: B. textile

195. Musical instrument Lute was introduced into Europe by

A. Goths
B. Muslims
C. Hebruws
D. Romans

Answer: B. Muslims

196. The man who is known as the Bismark of the 10th century

A. Hajjaj ibn Yusuf
B. al Jawhar
C. Hajib al Mansur
D. Yusuf al Fihri

Answer: C. Hajib al Mansur

197. In Spain ,Neo Muslims constituted a social class called

A. Muwalladun
B. Mudejar
C. Mozarabs
D. Moriscos

Answer: A. Muwalladun

198. Mosque of Cordova survived to the present day as

A. La Mezquita
B. Santa sofia
C. al Hambra
D. La Merina

Answer: A. La Mezquita

199. Muslim Spain was reconquered by

A. Ferdinand I
B. Ferdinand II
C. Ferdinand III
D. Ferdinand De Lesseps

Answer: C. Ferdinand III

200. French reconquesta of the Muslim Spain was in

A. 1235 AD
B. 1236 AD
C. 1230AD
D. 1237AD

Answer: B. 1236 AD

Islam in History objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *