300+ Jane Austen as Novelist of the Romantic Age Quiz Questions

Jane Austen as Novelist of the Romantic Age Multiple Choice Quiz Questions and Answers

1. Who was Austen closest companion?

  1. Her sister
  2. Her father
  3. Her husband

Answer: A

2. Austen lived a remarkably quiet and domestic life in the rural south of which country?

  1. France
  2. Germany
  3. England

Answer: C

3. Was Austen Married?

  1. never married
  2. married

Answer: A

4. What was her age when Austen died?

  1. 39
  2. 41
  3. 45

Answer: B

5. When Jane Austen was born at Steventon, in the south of England?

  1. 1773
  2. 1774
  3. 1775

Answer: C

6. Where Jane Austen’s father was rector of the parish?

  1. England
  2. Scotland
  3. Finland

Answer: A

7. When Jane Austen moved to Bath with her father, her mother and her only sister, Cassandra?

  1. 1800
  2. 1801
  3. 1802

Answer: B

8. Austen lived for the rest of her life at:

  1. village of Chawton
  2. Southampton
  3. Bath

Answer: A

9. Austen was primarily educated by:

  1. her father
  2. her older brothers and through her own reading
  3. both a and b

Answer: C

10. Her earliest known writings are mainly ______.

  1. parodies
  2. novels
  3. poetry

Answer: A

11. Which were the Jane Austen full-length novels?

  1. Sense and  sensibility (1811), pride and prejudice (1813), Emma (1815)
  2. Mansfield Park (1814), Persuasion (1817), Northanger Abbey (published on 1817)
  3. Both a and b

Answer: C

12. ‘one half of the world cannot understand the pleasures of the other’, the line said by Jane Austen in which of her novels?

  1. Sense and  sensibility (1811)
  2. Emma (1815)
  3. Northanger Abbey

Answer: B

13. Who is regarded today as one of the great masters of the English novel?

  1. Mary Shelley
  2. Cherry Wilkinson
  3. Jane Austen

Answer: C

14. Which novelist created the comedy of manners of middle-class English life in his/her time?

  1. Jane Austen
  2. P.B Shelley
  3. Cherry Wilkinson

Answer: A

15. Who brought good sense and balance to the English novel which during the Romantic Age had become too emotional and undisciplined?

  1. Sir Walter Scott
  2. Jane Austen
  3. None

Answer: B

16. Which novelist of the Romantic Age did for the English novel precisely what the Lake poets did for English poetry?

  1. Jane Austen
  2. P.B Shelley
  3. Sir Walter Scott

Answer: A

17. The first novel written by Jane Austen was:

  1. Emma
  2. Persuasion
  3. Pride and Prejudice

Answer: C

18. Who is one of the sincerest examples in English literature of art for art’s sake?

  1. Jane Austen
  2. Mrs. Radcliffe
  3. Mary Shelley

Answer: A

19. How many novels were written by Jane Austen?

  1. 8
  2. 6
  3. 5

Answer: B

20. Which Jane Austen novel is the best and most widely read of her novels?

  1. Pride and Prejudice
  2. Emma
  3. Mansfield Park

Answer: A

21. From purely literary point of view which Jane Austen novel got the first place on account of the subtle humour and delicate satire it contains against the grotesque but popular ‘Gothic’ novels?

  1. Pride and Prejudice
  2. Northanger Abbey
  3. Mansfield Park

Answer: B

22. Who remarked about Jane Austen that, “That young lady has a talent for describing the involvements and feelings and characters of ordinary life which is to me the most wonderful I ever met with. The big bowbow strain I can do myself, ………. What a pity such a gifted creature died so early!”?

  1. Pride and Prejudice
  2. Mrs. Ann Radcliffe
  3. Sir Walter Scott

Answer: C

23. Jane Austen was died on:

  1. 14th July, 1817 (aged 41)
  2. 18th July ,1817 (aged 41)
  3. 20th July , 1817 (aged 41)

Answer: B

Jane Austen as Novelist of the Romantic Age objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *