300+ Top Kerala State GK Questions with Answers Quiz

Kerala State GK Questions MCQs

1.  Who was the first Chief Justice of Kerala High Court?

  1. K. T. Koshi
  2. Manikumar
  3. N. V. Ramana
  4. Ayesha Malik

Answer: K. T. Koshi

2. Who was the first Public Work Minister of Kerala?

  1. T. A. Majeed
  2. P. T. Chacko
  3. V. V. Giri
  4. B. Ramakrishnan

Answer: T. A. Majeed

3. Who was the first Chief Minister of Kerala who completed the term of five years?

  1. E. K. Nayanar
  2. Pattom Thanu Pillai
  3. C. Achutha Menon
  4. K. Karunakaran

Answer: C. Achutha Menon

4. Who was appointed as the first English Diwan in Travancore State?

  1. T. Madhava Rao
  2. P. Rajagopalachari
  3. Nanoo Pillai
  4. Seshayya Sastri

Answer: P. Rajagopalachari

5. Who was the first Malayalee woman to compete in the Olympics?

  1. P. V. Sindu
  2. Saina Nehwal
  3. P. T. Usha
  4. Mary Kom

Answer: P. T. Usha

6. Who is the name of the author first dictionary prepared by Malayalam language?

  1. Father Hanxelden
  2. Herman Gundert
  3. Arons Pathiri
  4. Benjamin Baily

Answer: Arons Pathiri

7. Who was appointed as the first DGP of Kerala?

  1. T. Anantha Sankara Iyer
  2. V. P. Nair
  3. M. Krishna Menon
  4. K. N. R. Sreenivasan Iyer

Answer: T. Anantha Sankara Iyer

8. Who was the first Central Cabinet Minister from Kerala?

  1. Lakshmi N. Menon
  2. V. K. Krishna Menon
  3. John Mathai
  4. A. K. Antony

Answer: John Mathai

9. Who is the name of Chief Architect of Mullaperiyar Dam?

  1. John Matreyal
  2. John Penny Cuick
  3. John Moodi
  4. None of above

Answer: John Penny Cuick

10. Who was the first minister of education in Kerala?

  1. Joseph Mundassery
  2. Professor Raveendranath
  3. C. Raveendranath
  4. Shri Dharmendra Pradhan

Answer: Joseph Mundassery

Kerala State GK Questions

11. Who launched Vaikom Satyagraha?

  1. M. T. Vasudevan Nair
  2. V. K. Krishna Menon
  3. K. P. Kesava Menon
  4. Kiliroor Radhakrishnan

Answer: K. P. Kesava Menon

12. Who was the first Arab traveler visited in Kerala?

  1. Scholar Ibn Battuta
  2. Aymen Benabderrahmane
  3. Malik Bin Dinar
  4. Hamad bin Isa Al Khalifa

Answer: Malik Bin Dinar

13. Who is the leader of salt sathyagraha in Kerala?

  1. K. Kelappan
  2. Shastri Tirth
  3. M. K. Menon
  4. Sree Narayana Guru

Answer: K. Kelappan

14. Who was the first recorded Chera ruler of the Sangam period?

  1. Uthiyan Cheralathan
  2. Goda Ravi Varma
  3. Indu Kotha Varma
  4. Nedum Cheralathan

Answer: Uthiyan Cheralathan

15. Who is the first Keralite to win an Olympic medal?

  1. Manual Frederics
  2. Sebastian Xavier
  3. Neeraj Chopra
  4. C. K. Lakshman

Answer: Manual Frederics

16. Who is the first Malayali in Indian cricket team?

  1. Tinu Yohannan
  2. AbishekNayar
  3. Sreesanth
  4. Sachin Baby

Answer: Tinu Yohannan

17. Who was the first Transport, Labour and Employment Minister of Kerala ?

  1. Willam Hamilton Delacur
  2. T. V. Thomas
  3. K. C. George
  4. K. R. Gopalan

Answer: T. V. Thomas

18. Who is the first Kerala woman to received Arjuna Award?

  1. Kalayathumkuzhi Mathews Beenamol
  2. Shiny Wilson
  3. Anju Bobby George
  4. P. T. Usha

Answer: Kalayathumkuzhi Mathews Beenamol

19. Who was the first woman mayor in Kerala?

  1. Mercy Williams
  2. Ajitha Jayarajan
  3. Sabitha Beegam
  4. Soumya Santosh

Answer: Mercy Williams

20. Who is the First Malayali Oscar winner?

  1. K.T. Koshi
  2. Rasul Pookutty
  3. Suresh Babu
  4. Rajya Samacharam

Answer: Rasul Pookutty

21. Who is the first governor of Kerala?

  1. Burgula Ramakrishna Rao
  2. V. V. Giri
  3. Ajith Prasad Jain
  4. Bhagwan Sahay

Answer: Burgula Ramakrishna Rao

22. Who was the last Diwan of independent Travancore?

  1. T. Raghavaiah
  2. P. G. N. Unnithan
  3. Thomas Austin
  4. Muhammad Habibullah

Answer: P. G. N. Unnithan

23. Who is the first chief minister of Kerala?

  1. Shri. E. M. S. Namboodiripad
  2. Shri Nitish Kumar
  3. Shri Pema Khandu
  4. Shri Himanta Biswa Sarma

Answer: Shri. E. M. S. Namboodiripad

24. Who is the first minister of water sources in Kerala?

  1. K. Krishnankutty
  2. K. Raju
  3. P. J. Joseph

Answer: K. Krishnankutty

25. Who was the name of the person Architecture of Cochin Port?

  1. Johny Bairstow
  2. Robert Bristow
  3. Joi Root Marshley
  4. None of these

Answer: Robert Bristow

26. Who is the first actress of Malayalam movie industry?

  1. Prema Menon
  2. B. S. Saroja
  3. Pankajavalli
  4. P. K. Rosy

Answer: P. K. Rosy

27. Who is the first Devaswom minister in Kerala?

  1. Kadakampally Surendran
  2. Ajith Prasad Jain
  3. M. B. Rajes
  4. Chittayam Gopakumar

Answer: Kadakampally Surendran

28. Who is the first person from Kerala to received Padma Vibhushan award?

  1. Dr. Vithalrao Nagesh Shirodkar
  2. Kershasp Tehmurasp Satarawala
  3. Mario de Miranda
  4. Ravindra Kelekar

Answer: Dr. Vithalrao Nagesh Shirodkar

29. Who was written by the Novel Naramani Putava?

  1. Leelavathi
  2. Sara Thomas
  3. Balamani Amma
  4. Sarah Joseph

Answer: Sara Thomas

30. Who is the director of the award-winning short film “Spirit Of Kerala”?

  1. Arun Joseph
  2. Sujoy Ghosh
  3. Rayka Zehtabchi
  4. Maitrey Bajpai

Answer: Arun Joseph

31. Who wrote Kerala Kaumudi?

  1. Swami Dayanand Saraswati
  2. C. V. Kunhiraman
  3. Rabindranath Tagore
  4. Shastri Tirth

Answer: C. V. Kunhiraman

32. Who is the first Revenue Minister of Kerala State?

  1. Edayillam Chandrasekharan
  2. Ahamed Devarkovil
  3. Kalathilparambil Raman Gouri Amma
  4. A. K. Saseendran

Answer: Kalathilparambil Raman Gouri Amma

33. Who is known as the father of political movement in modern Travancore?

  1. G. Parameswaran Pillai
  2. John Ross
  3. R. Ranganath Rao
  4. N. Raman Pillai

Answer: G. Parameswaran Pillai

34. Who is the first Sahitya academic award winner for Malayalam literature?

  1. Narayana Pannikar
  2. Randamoozham
  3. Mathilukal
  4. Aadu Jeevitham

Answer: Narayana Pannikar

35. Who is the founder of Alappuzha City?

  1. Raja Kesavadas
  2. Krishna Menon
  3. Vishnu Namboothriy
  4. Balakrishnan

Answer: Raja Kesavadas

36. Whose birthday is Kerala Sports Day (October 13)?

  1. G. V. Raja
  2. Colonel Godavarma Raja
  3. Pierre de Coubertin
  4. Dhyan Chand

Answer: G. V. Raja

37. Who is the first person to received Arjuna Award from Kerala?

  1. M. D. Valsamma
  2. Jimmy George
  3. C. Balakrishnan
  4. T. C. Yohannan

Answer: C. Balakrishnan

38. Who is the first winner of the Kerala Sahitya Akademi Award for Novel given by the Kerala Sahitya Akademi?

  1. P. C. Kuttikrishnan
  2. S. K. Pottekkatt
  3. K. Surendran
  4. Rajalakshmi

Answer: P. C. Kuttikrishnan

39. Who is the founder of Kottayam district?

  1. Sree Moolam Thirunal Maharaja
  2. A. R. Raja Raja Varma
  3. O. V. Vijayan
  4. Puthussery Ramachandran

Answer: Sree Moolam Thirunal Maharaja

40. World’s first fully Solar Energy powered Airport located in which place?

  1. Kottayam
  2. Kollam
  3. Cochin
  4. Ernakullam

Answer: Cochin

Most Asksed Questions about Kerala in PSC Exams

1. Which is the Birth place of Ezhuthachan ?

Answer:Thunchanparambu in Tirur (Malappuram District)

2. Which year Dutch East India Company was established ?

Answer:A.D. 1592

3. Father of Malayalm Language

Answer:Ezhuthachan

4. Fifth & Last visit of Mahathama Gandhiji was in ?

Answer:January 13, 1937

5. Which one is the First Book in Malayalam ?

Answer:Samkshepa Vedartham

6. Who compiles the First Malayalam Dictionery ?

Answer:Dr.Herman Gundart from Germany

7. First Mamankom was held in ?

Answer:A.D. 829

8. First Pazhassi Revolution was held in ?

Answer:A.D. 1793

9. How many times Gandhiji visited Kerala ?

Answer:Five Times

10. Huang Tsang a Chinese Traveler visited Kerala in which year ?

Answer:A.D. 630

11. Italiam Traveller Marco Polo visited Kerala in……… ?

Answer:A.D. 1292

12. Jews migrated to Kerala in……?

Answer:A.D. 68

13. Kollam Era began in………..?

Answer:A.D. 825, August 15th

14. Kollam Era is also Known as ………?

Answer:Malayalam Era

15. Kundara Proclamation was made by Veluthampi in the year …?

Answer:A.D. 1809

16. Land Revenue was introduced in Kochi in the Year …..?

Answer:A.D. 1761

17. Last Mamankom was held in …….. year

Answer:A.D. 1755

18. Mahodayapuram was the Capital of ………

Answer:Kulasekharas

19. Malabar district became a province of Madras Presidency in …….?

Answer:A.D. 1800

20. Malayalam Reaserch Centre at …?

Answer:Tirur

21. Mamankom held during the reign of Samoothiri of Kozhikode at …?

Answer:Thirunavaya in Malappuram Districts

22. Name of the battele which shattered the hope of the Dutch to establish their political power in India ?

Answer:Battle of Kulachal

23. Name of the Chinese Traveler who visited Kerala in A.D. 1409 ?

Answer:Mahuvan

24. Name of the Ship in which Vascoda Gama came

Answer:Saint Gabriel

25. Who wrote ‘Narayaneeyam’ ?

Answer:Melpathur Narayana Bhattathiri

26. Nicolo Kondy European Traveler visted Kerala in …..?

Answer:A.D. 1440

27. Philosophy of Advaita is developed by….?

Answer:Sankaracharya

28. Samkshepa Vedartham is written by ?

Answer:Clement Piyanus Pathiri in A.D. 1772

29. St. Thomas came to Kerala in …….?

Answer:A.D.52

30. St. Thomas established the first Christian church at….?
Answer : Kodungalloor

31. Who wrote The book The Career and Legend of Vascoda Gama ?

Answer:Sanjay Subrahmanyam

32. The Capital City of Venad Kingdom was ?

Answer:Kollam

33. The emperor of Kulasekhara Kingdom was know as …….?

Answer:Perumal

34. The Farook town was set up by Tippu in ……..?

Answer:A.D. 1788

35. The First Europeans to come to Kerala (India) was …….?

Answer:The Portuguese

36. The first Jewish Synagogue in Kerala was set up at …..?

Answer:Kodungalloor in 1350

37. The only Muslim Kingdom in Kerala was the ….?

Answer:Arakkal Kingdom

38. The prehistoric people of Kerala belonged to ………?

Answer:The Negroto race

39. Vascoda Gama landed at Kappad in …..?

Answer:20th May, 1498

40. Vascoda Gama second visit to Kappad (Kozhikkode) was in ……..?

Answer:A.D. 1502

41. Veluthampi Dalava who committed suicide at …….?

Answer:Mannadi

42. When did Gandhiji visit Kerala for the first time ………?

Answer:August 18, 1920

43. Who established the Chala Bazar in Thiruvanathapuram……….?

Answer:Raja Kesavadas

44. Who was know as Kerala Simham (Lion of Kerala) ……?

Answer:Pazhassi Raja

45. Who was the first Britisher to come to Kerala ……?

Answer:Captain Keeling

46. Who was the first Portuguese viceroy in Kerala …….?

Answer:De Almeida, A.D. 1505

47. Who was the head of the military force of Samoothiri of Kozhikode ……?

Answer:Kunjali Marakkar

Kerala State GK objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *