1000+ TOP Kriya Sharir MCQs and Answers Quiz Test

Kriya Sharir Multiple Choice Questions

1. Loma-kandaradi represents……mahabhuta
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: A Prithvi

2. Rasa-rudhir-vasa represents…….mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: B Aap

3. ‘Kshiti’ is synonym for…….mahabhuta
A. Pruthvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: A Pruthvi

4. ‘Apratighat’ is the lakshana of ……mahabhuta
A. Akash
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: A Akash

5. ‘Kham’ is the synonym for…..mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Aakash
D. Tej

Answer: C Aakash

6. ‘Kharatva’ is the characteristic of ……mahabhuta
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: A Prithvi

7. ‘Anila’ is the synonym for……mahabhuta
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: D Vayu

8. Sarwam agneyam’ represents……mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: C Tej

9. Gaman- preren – dharanadi reprsents…….mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: D Vayu

10. Viviktam’ represents….. mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Aakash

Answer: D Aakash

Kriya Sharir MCQs

11. Lok – purusha siddhant’ is stated by……
A. Charak
B. Vagbhata
C. Sushrut
D. Dalhan

Answer: A Charak

12. ‘Adan’ karma in body is performed by….
A. Soma
B. Surya
C. Pittta
D. Vayu

Answer: C Pittta

13. ‘Samanyamekatwakaram’ is mentioned by…….
A. Charak-sutrasthana
B. Sushrut sutrasthana
C. Vagbhata
D. Charak sharirsthana

Answer: A Charak-sutrasthana

14. ‘Visheshstu-pruthakatvakrut’ is mentioned by…..
A. Charak
B. Sushrut
C. Vagbhat
D. Dalhan

Answer: A Charak

15. ‘Ushanatvam’ is characteristc of…..mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aapya
C. Tejas
D. Vayaviya

Answer: C Tejas

16. ‘Murtimata’ is the lakshana of……element.
A. Prithvi
B. Apya
C. Tejasa
D. Vayaviya

Answer: A Prithvi

17. ‘Bha’ represents ….. elements.
A. Prithvi
B. Apya
C. Teijasa
D. Vayaviya

Answer: C Teijasa

18. ‘Antariksha’ represents….mahabhuta.
A. Prithvi
B. Apya
C. Aakashiya
D. Taijasa.

Answer: C Aakashiya

19. ‘Gandha’ is the guna of…..mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: A Prithvi

20. ‘Sparsha’ is the guna of …… mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu

Answer: D Vayu

21. …………is vishesh stana of Vata dosha.
A. Amashaya
B. Pakwashaya
C. Netra
D. Talu

Answer: B Pakwashaya

22. …….……is the guna of vata dosha.
A. Ushana
B. Manda
C. Chala
D. Katu

Answer: C Chala

23. ‘Ashukari’ guna is of ……dosha.
A. Vata
B. Pitta
C. Kapha
D. Rakta

Answer: A Vata

24. Karma ‘Praspandan’ is mentioned of ……
A. Asthi
B. Majja
C. Pitta
D. Vata

Answer: D Vata

25. Types of Vata dosha is … in number.
A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Answer: C 5

26. ‘Annaprawesha’ is the karma of ….. vayu.
A. Prana
B. Vyana
C. Udan
D. Apan

Answer: A Prana

27. Vishesh karma of Udan vayu is……
A. Kshavathu
B. Anna vivechayati
C. Vak pravritti
D. Garbha nishkraman

Answer: C Vak pravritti

28. ‘Anna pachan’ is the karma of …. Vayu.
A. Pran
B. Vyan
C. Saman
D. Apan

Answer: C Saman

29. Rudhir is sthan of ….dosha.
A. Vata
B. Pitta
C. Kapha
D. Rasa

Answer: B Pitta

30. …….….is guna of pitta dosha.
A. Manda
B. Chal
C. Sasneha
D. Sheeta

Answer: C Sasneha

31. ….…… is type of Pitta dosha.
A. Tarpak
B. Udan
C. Kledak
D. Sadhak

Answer: D Sadhak

32. ….…….is the sthana of Ranjak pitta.
A. Amashaya
B. Pakwashaya
C. Gand
D. Basti.

Answer: A Amashaya

33. Lepa, Abhayanga karma is due to…..pitta type.
A. Pachak
B. Sadhak
C. Bhrajak
D. Ranjak

Answer: C Bhrajak

34. ‘Soma’ means…….
A. Vata .
B. Pitta
C. Kapha
D. Asthi.

Answer: C Kapha

35. ‘Shlesma’ karma resembalance to…..karma.
A. Udak
B. Rakta
C. Purisha
D. Asthi

Answer: A Udak

36. Site of Tarpak kapha is…….
A. Ura
B. Kati
C. Basti
D. Shir

Answer: D Shir

37. ‘Pita-netra’ lakshan present in ……..
A. Vata vriddhi
B. Pitta kshaya
C. Pitta vriddhi
D. Kapha kshaya

Answer: C Pitta vriddhi

38. Prasek’ lakshan present in……
A. Vata kshaya
B. Vata kshaya –kapha vriddhi
C. Kaphavriddhi
D. pitta kshaya

Answer: B Vata kshaya –kapha vriddhi

39. … is karma of Bodhak kapha.
A. Dharan
B. Puran
C. Rasabodhan
D. Lepan

Answer: C Rasabodhan

40. ‘Trik sandharand’ is karma of……kapha.
A. Awalambak
B. Bodhak
C. Tarpak
D. Kledak

Answer: A Awalambak

41. Pramana of prakruta Rasa Dhatu according to Sushrutacharya is…
A. 8 anjali
B. 9 anjali
C. 10 anjali
D. Parimana can not be stated

Answer: D Parimana can not be stated

42. ‘Shabda asahishnuta’ is lakshana of rasakshaya according to……
A. Ashtang Hrudaya
B. Sushruta samhita
C. both a & b
D. Kashyap Samhita

Answer: A Ashtang Hrudaya

43. According to Sushrutacharya ‘Vrushana’ is made from prasad ansha of ……
A. Mamsa, Meda, Shukra, Rakta
B. Mamsa, Meda, Majja, Shukra
C. Mamsa, Meda, Kapha, Rakta
D. Mamsa, Meda, Shukra, Kapha

Answer: C Mamsa, Meda, Kapha, Rakta

44. Transformation of Rakta dhatu into Mamsa dhatu is facilitated by sanskara of ….. mahabhoota
A. Pruthvi & Agni
B. Pruthvi, Agni, Vayu
C. Pruthvi, Jala, Agni
D. Vayu, Ambu, Teja

Answer: D Vayu, Ambu, Teja

45. Upadhatu of Mamsa dhatu are………
A. Vasa & Kandara
B. Vasa & Snayu
C. Vasa & Twak
D. Snayu & Twak

Answer: C Vasa & Twak

46. Upadhatu of Rakta dhatu are…………
A. Sira & Dhamani
B. Sira & Twak
C. Sira & Snayu
D. Sira & Kandara

Answer: D Sira & Kandara

47. ‘Aksha glani’ is symptom of …………
A. Majja kshaya
B. Shukra kshaya
C. Mamsa kshaya
D. Vata Prakopa

Answer: C Mamsa kshaya

48. In both of Charaka Samhita & Sushruta Samhita, organs stated as Moola sthanas of Medavaha srotas are….
A. Vrukka, Kati,
B. Vrukka, Vapavahana, Kati
C. Vrukka, Sandhi, Vapavahana
D. Vrukka, Vapavahana, Snayu

Answer: B Vrukka, Vapavahana, Kati

49. ‘Raukshya’ is a symptom of kshaya of which of group of following dhatus……
A. Majja & Meda & Rasa
B. Rasa & Meda & Rakta & Asthi
C. Rasa & Meda & Rakta & Majja
D. Rasa & Meda & Majja & Shukra

Answer: B Rasa & Meda & Rakta & Asthi

50. Moola sthana of Mamsavaha srotas according to Charakacharya is……….
A. Snayu & Kandara
B. Vasa & Twak
C. Sira & Snayu
D. Snayu & Twak

Answer: D Snayu & Twak

51. Transformation of Meda dhatu into Asthi dhatu isfacilitated by Sanskara of ….. mahabhoota
A. Pruthvi & Agni & jala
B. Pruthvi, Agni, Vayu
C. Pruthvi, Akasha, Agni
D. Vayu, Akasha,Teja

Answer: B Pruthvi, Agni, Vayu

52. ‘Bhrama’ is symptom seen in kshaya of which of group of dhatus stated below.
A. Rasa & Majja
B. Rakta & Majja
C. Meda & Majja
D. Shukra & Majja

Answer: D Shukra & Majja

53. Half anjali is prakruta pramana of which of following body elements?
A. Mastishaka & Oja & Shukra
B. Meda & Mastishaka & Oja
C. Oja & Shukra & stanya
D. Oja & Shukra & meda

Answer: A Mastishaka & Oja & Shukra

54. Prakrut Pramana of Rakta dhatu is … anjali.
A. 07
B. 06
C. 08
D. 09

Answer: C 08

55. Prakrut Pramana of Meda dhatu is … anjali.
A. 03
B. 02
C. 04
D. 05

Answer: B 02

56. Moolasthana of Majjavaha srotas is …….
A. Asthi & Sandhi
B. Asthi & Jaghana
C. Jaghana & Kati
D. Asthi & Netra

Answer: A Asthi & Sandhi

57. Relationship of Pittadhara kala & Majjadhara kala is mentioned by….
A. Vagbhatacharya
B. BhavaPrakasha
C. Sharangadhara
D. Dalhanacharya

Answer: D Dalhanacharya

58. Pramana of Apara oja is ……?
A. 1 Anjali
B. ½ Anjali
C. ½ Bindu
D. Ashtabindu

Answer: B ½ Anjali

59. T Lymphocyte concern with ….. immunity?
A. Cellular immunity
B. Humeral immunity
C. Innate immunity
D. Acquired immunity

Answer: A Cellular immunity

60. As per Ashatangsangrahakara, types of nidra are
A. 3
B. 4
C. 6
D. 7

Answer: D 7

61. Trayopsthambha includes
A. Vata, pitta and kapha
B. Sharir, atma and satva
C. Ahara, nidra and abrahmacharya.
D. Dosha, dhatu and mala

Answer: C Ahara, nidra and abrahmacharya.

62. Ratro jagaranam……..
A. Snigdha
B. Ruksha
C. Chala
D. All of the above

Answer: B Ruksha

63. Wahatever seen in wakeful status; is presented in the form of dreams is known as…..
A. Anubhut
B. Parthit
C. Drushta
D. Shrut

Answer: C Drushta

64. Nirukti of nidra is
A. ‘Na lopaha’
B. ‘Ata satatyagamane’
C. ‘Swa asya nigraha’
D. ‘Manu avabodhane’

Answer: A ‘Na lopaha’

65. ‘Klant’ means…….
A. inactive
B. tired
C. in sleep mode
D. all of above

Answer: B tired

66. Infants generally require about ……hours sleep.
A. 10 hrs.
B. 8 hrs.
C. 16 hrs.
D. 5 hrs.

Answer: C 16 hrs.

67. Sleeping at day time is beneficial during
A. Varsha
B. Grishma
C. Sharad
D. Hemant

Answer: B Grishma

68. As per sushruta “ Animittam aniyatkalam…….” Nidra is
A. Vaikariki
B. Tamobhuishta
C. Rajobhuishta
D. Satvabhuishta

Answer: C Rajobhuishta

69. “Angati urdhavam gachatti” is nirukti of…….
A. Agni
B. udan vayu
C. pran vayu
D. doshagati

Answer: A Agni

70. which rasa is predominant in Hemant ritu
A. kashay
B. amla
C. madhur
D. all

Answer: C madhur

71. madhur rasa is formed by
A. prithvi & aap
B. prithvi & vayu
C. vata
D. agni & aap

Answer: A prithvi & aap

72. Which of the following rasa shows the action as pittashamak?
A. kashaya & madhura
B. katu & amla
C. katu & amla
D. katu& lavana

Answer: A kashaya & madhura

73. Sushruta advises to prescribe ‘mrudvisam matra’ in case of ……koshtha for virechana.
A. Krurakoshtha
B. mrudukoshatha
C. madhyamkoshatha
D. samyakkoshtha

Answer: B mrudukoshatha

74. Which of the following rasa show the action as vatashamak?
A. madhur & amla
B. katu & tikta
C. kashay & tikta
D. katu & kashay

Answer: A madhur & amla

75. Ultimate rasa formed after the digestion of food is called……
A. Avasthapaka
B. vipak
C. nishathapak
D. b & c both

Answer: D b & c both

76. Mulsthan of annavaha srotas is…..
A. Annanadi
B. amashaya
C. grahani
D. pakwashaya

Answer: B amashaya

77. Digestion of …. And ….. mahabhuta occures in madhur avasthapaka.
A. Prithvi & aap
B. prithvi & tej
C. prithavi & vayu
D. prithavi & akash

Answer: A Prithvi & aap

78. Location of pachakagni is…..
A. Amashaya
B. pakwamashayamadhya
C. pakwashaya
D. yakrit

Answer: B pakwamashayamadhya

79. B Lymphocyte concern with ….. immunity?
A. Cellular immunity
B. Humeral immunity
C. Innate immunity
D. Acquired immunity

Answer: B Humeral immunity

80. ‘Prithavi’ is pradhan mahabhuta for….
A. Chakurendriya
B. Ghranendriya
C. Rasanendriya
D. Twak indriya

Answer: B Ghranendriya

81. For rasanendriya which of these is pradhan mahabhuta?
A. Apa
B. Teja
C. Prithavi
D. Akasha

Answer: A Apa

82. Which of the following mahabhuta shows corelation with Shrotrendriya?
A. Aap
B. Vayu
C. Akash
D. Prithavi

Answer: C Akash

83. The hormone that stimulates the stomach to secrete gastric juice is
A. Gastrin
B. Enterokinase
C. Renin
D. Enterogasterone

Answer: A Gastrin

84. “jatharoagni sakshat bhagvan…..sukshma rupaha”
A. Pitta
B. agni
C. Eshawara
D. koshatha

Answer: C Eshawara

85. Agni which resides in antahkoshtha ia called……
A. Jatharagni
B. koshthagni
C. pachakagni
D. all of the above

Answer: D all of the above

86. As per balabheda, agni is divided into……types.
A. Aparisankheya
B. 3
C. 4
D. 13

Answer: C 4

87. Agni parikshana is done by……
A. Bala parikshana
B. koshtha parikshan
C. prakruti parikshan
D. jaranshakti

Answer: D jaranshakti

88. After breakdown and partial digestion by jatharagni, food is exposed to…..
A. Dhatwagni
B. koshthagni
C. bhutagni
D. all of the above

Answer: C bhutagni

89. As per ashtangsangrahakara, time required for samyak pachana is…..
A. 1-2 yaam
B. 2-4 yaam
C. 3-6 yaam
D. 4-8 yaam

Answer: B 2-4 yaam

90. Dhatugat ushama is known as …..
A. Pitta
B. sweda
C. agni
D. dhatwagni

Answer: D dhatwagni

91. Rhodopsin is also called as…..
A. Cerebeospinal fluid
B. Purple fluid
C. Visceral fluid
D. Visual purple

Answer: D Visual purple

92. It’s an effect of sympathetic stimulation …..
A. Heart rate will increase
B. Heart rate will decrease
C. Heart rate will not change
D. Cardiac output will decrease

Answer: A Heart rate will increase

93. Broca’s area is also called as……
A. Area 41, 42
B. Area 44
C. Area 21
D. Area 17

Answer: B Area 44

94. Primary auditory area is…..
A. Area 41,42
B. Area 44
C. Area 17
D. Area 18

Answer: A Area 41,42

95. Hypoglossal nerve supplies ….
A. Muscle of tongue
B. Muscle of larynx
C. Muscle of pharynx
D. Muscles of nose

Answer: A Muscle of tongue

96. The enzyme enterokinase helps in the conversion of
A. Pepsinogen into pepsin
B. Caseinogen to casein
C. Trypsinogen into trypsin
D. Starch to Maltose

Answer: C Trypsinogen into trypsin

97. Shabda’ is the main object of …..
A. rasana
B. twak
C. shrotra
D. netra

Answer: C shrotra

98. ‘Rupa’ is the main object of …..
A. Netra
B. Twak
C. Shrotra
D. Rasana

Answer: A Netra

99. Synonyms of nidra is
A. Swap
B. sushupti
C. shayan
D. all of the above

Answer: D all of the above

100. Site of para oja is …..?
A. Heart
B. Lungs
C. Liver
D. Whole body

Answer: A Heart

101. Who stated Visramsa,Vyapat,Kshayaj the abnormal condition of oja ?
A. Charak
B. Sushruta
C. .Vaghbhat
D. Sharangdhar

Answer: B Sushruta

102. Pramana of Para oja is ……?
A. 1 Anjali
B. ½ Anjali
C. ½ Bindu
D. Ashtabindu

Answer: D Ashtabindu

103. Sympathetic stimulation will cause…….
A. Rise in blood pressure
B. Fall in blood pressure
C. no change in Rise in blood pressure
D. Fall in systolic blood pressure

Answer: A Rise in blood pressure

104. The contraction of gall bladder is due to
A. Gastrin
B. Cholecystokinin
C. Secretin
D. Enterogasterone

Answer: B Cholecystokinin

105. Who stated “Oja” as upadhatu?
A. . Charak
B. . Sushruta
C. . Vaghbhat
D. Sharangdhar

Answer: D Sharangdhar

106. ………. Are mala of majja dhatu.
A. sneha of netra & purisha & twacha
B. sneha of netra & purisha
C. sneha of purish & twacha
D. sneha of netra & purisha & sandhi

Answer: A sneha of netra & purisha & twacha

107. ……. Are upadhatu of rakta dhatu.
A. a) snayu & sira
B. sira & kandara
C. sira & dhamani
D. dhamani & kandara

Answer: B sira & kandara

108. ………. Are upadhatu of mamsdhatu.
A. snayu & vasa kandara
B. snayu & twacha
C. vasa & kandara
D. vasa & twacha

Answer: D vasa & twacha

109. ………. Is moolasthana of asthivaha srotas according to Charakacharya.
A. meda & vrukka
B. meda & sandhi
C. meda & jaghana
D. meda & vapavahana

Answer: C meda & jaghana

110. Brunner’s glands occur in
A. Sub-mucosa of stomach
B. Mucosa of oesophagus
C. Sub-mucosa of duodenum
D. Mucosa of ileum

Answer: C Sub-mucosa of duodenum

111. ………. Is moolasthana of medavaha srotas according to Sushrutacharya
A. vrukka & vapavahana
B. vrukka & anvasthi
C. vrukka & kati
D. vrukka & sandhi

Answer: C vrukka & kati

112. Mahanetra is found in ——–dhatusarata.
A. Mamsa
B. Asthi
C. Majja
D. Rasa

Answer: C Majja

113. Total number of permanent teeth is—-
A. 21
B. 22
C. 31
D. 32

Answer: D 32

114. Kupffer’s cells are present in
A. Spleen
B. Liver
C. Pancreas d
D. Gall bladder

Answer: B Liver

115. In Madhura Awasthapak Udiran of————takes place
A. Pitta Dosha
B. Kapha Dosha
C. Vata Dosha
D. All three Doshas

Answer: B Kapha Dosha

116. Succus Entericus is secreted by
A. Pancreas
B. Stomach c
C. Large intestine
D. Small intestine

Answer: D Small intestine

117. Cells involved in Humoral Immunity are……..
A. T lymphocytes
B. B lymphocytes
C. Neutrophils
D. Monocytes

Answer: B B lymphocytes

118. Pancreas is——
A. Exocrine gland
B. Endocrine gland
C. Both exocrine and endrocrine
D. None

Answer: C Both exocrine and endrocrine

119. Histologically Villi are present in …….
A. Stomach
B. Large intestine
C. Small intestine
D. Liver

Answer: C Small intestine

120. Kshama is a lakshan of——– dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: C Mamsa

121. Lavan rasa is made up of——– mahabhuta.
A. Vayu + Aakash
B. Teja + Aap
C. Aap + Pruthvi
D. Vayu + Teja

Answer: B Teja + Aap

122. Pratihanti rasanam is the characteristic of———- rasa
A. Madhur
B. Katu
C. Tikta
D. Kashay

Answer: C Tikta

123. Madhur rasa is found in large quantity in ——rutu
A. Hemant
B. Varsha
C. Sharad
D. Visarga

Answer: A Hemant

124. Hormone responsible for protein anabolism is
A. Relaxin
B. LH
C. GnRH
D. Estrogen

Answer: D Estrogen

125. Hormone responsible for ejection of milk is
A. Oxytocin
B. . Pituitary
C. FSH
D. . LH

Answer: A Oxytocin

126. Vahanisakha’ is synonym for
A. Pachak pitta
B. Prana vayu
C. Apana vayu
D. Saman vayu

Answer: D Saman vayu

127. The gastric juice mainly act on
A. Protein
B. Carbohydrates
C. Fats
D. None of above

Answer: A Protein

128. Which of the following is included in dravyasangraha
A. Rasa
B. Virya
C. Vipak
D. Mann

Answer: D Mann

129. Sthula Parshni is the main characteristics of ——————- dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Asthi
D. Meda

Answer: C Asthi

130. As per Bhelsamhita, location of mann is
A. Hrudaya
B. Mastishka
C. In between Shir and Talu
D. All of the above

Answer: C In between Shir and Talu

131. Which of the following is guna of mann
A. Anu
B. Sanyoga
C. Rashi
D. All of the Above

Answer: A Anu

132. Ata satatyagamane” is nirukti of
A. Mann
B. Atma
C. Budhhi
D. Smruti

Answer: B Atma

133. Bahukaama is the main characteristics of—————– dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Asthi
D. Shukra

Answer: D Shukra

134. MahaShir is the main characteristics of——————-dhatusarta
A. Rakta
B. Meda
C. Asthi
D. Mamsa

Answer: C Asthi

135. Dyanadikaranam
A. Atma
B. Mann
C. Budhhi
D. Indriya

Answer: A Atma

136. ‘ …… pratishariram bhinnam’
A. Mann
B. Parmatma
C. Jiwatma
D. Budhhi

Answer: C Jiwatma

137. ‘Soumya Prekshinah is the main characteristics of———————-dhatusarta
A. Asthi
B. Meda
C. Mamsa
D. Shukra

Answer: D Shukra

138. Dehasya upashtambha’ means
A. Preran
B. Dharan
C. Ropan
D. Jivana

Answer: B Dharan

139. ‘Following is a type of Pitta dosha
A. Prana
B. Sadhaka
C. Vyan
D. Bodhaka

Answer: B Sadhaka

140. Vata dosha is related to —guna.
A. Satwa
B. Raja
C. Tama
D. Ushna

Answer: B Raja

141. Dosha present at joints is—–.
A. Awalambak kapha
B. Sadhaka pitta
C. Shleshak kapha
D. Ranjak pitta

Answer: C Shleshak kapha

142. Function of mann are….
A. indriyabhigraha
B. Chintya
C. buddhi
D. Dharan

Answer: A indriyabhigraha

143. Kapha dosha is related to—guna.
A. Tama
B. Raja
C. Satwa
D. Ruksha

Answer: A Tama

144. Praman of Meda dhatu is —Anjali
A. 4
B. 3
C. 2
D. 1

Answer: C 2

145. Mann is also known as
A. Atindriya
B. Ubhayendriya
C. dravyasangraha
D. All of the above

Answer: D All of the above

146. Perception of mind is
A. dyanasya bavoabhavaha
B. Chetanatva
C. to decide certain things
D. none of the above

Answer: A dyanasya bavoabhavaha

147. Vit A is
A. fat soluble
B. water soluble
C. soluble in fat & water also
D. insoluble in fat and water also

Answer: A fat soluble

148. Vitamin D is also called as
A. calciferol
B. Tocoferol
C. lactoflavin
D. Niacin

Answer: A calciferol

149. Xeropthalmia mainly occurs due to deficiency of Vitamin
A. D
B. A
C. B
D. K

Answer: B A

150. Rickets is the effect of deficiency of Vitamin
A. A
B. D
C. E
D. K

Answer: B D

151. Scurvy mainly occures due to deficiency of Vitamin
A. C
B. K
C. E
D. A

Answer: A C

152. Vitamin C is also called as
A. asscorbic acid
B. Cynocobalamin
C. thiamine
D. Riboflavin

Answer: A asscorbic acid

153. Vitamin K ia also called as
A. anti xeropthalmic factor
B. anti haemorrhagic factor
C. niacin
D. Lactoflavin

Answer: B anti haemorrhagic factor

154. For night vision which vitamin is essential
A. A
B. D
C. E
D. K

Answer: A A

155. Vitamin B complex is
A. fat soluble
B. Water soluble
C. soluble in water & fat both
D. insoluble in water & fat both

Answer: B Water soluble

156. Cynocobalamin is also called as….
A. Vit. B12
B. Vit. B6
C. Vit. B3
D. Vit.B1

Answer: A Vit. B12

157. According to charak, in madhur rasa, there is predominance of ….. mahabhuta
A. jala & prithvi
B. prithvi & agni
C. jala & agni
D. Vayu &agni

Answer: A jala & prithvi

158. According to charak, in kashaya rasa there is predominance of
A. vayu & prithavi
B. vayu & akash
C. vayu & agni
D. vayu & jala

Answer: A vayu & prithavi

159. According to charak samhita, how many types of vipaka are given
A. One
B. Two
C. Three
D. Four

Answer: C Three

160. Udhatam is a lakshana found in —————–dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: B Rakta

161. Twaksaram is rasasaram is according to
A. Charak
B. Vagbhat
C. Dalhan
D. Nagarjun

Answer: C Dalhan

162. Following is a part of Aaharparinamkar bhava
A. Karan
B. Samyog
C. Rashi
D. Samdosha

Answer: B Samyog

163. Number of Aaharvidhivishesha Aayatanas are
A. 8
B. 7
C. 6
D. 5

Answer: A 8

164. In mammary glands secretion of milk is due to ——————- hormones
A. Prolactin
B. LH
C. FSH
D. GnRH

Answer: A Prolactin

165. Semen contains an antibiotic —————-which destroys the bacteria
A. Seminal plasmin
B. Erythromycin
C. Penicillin
D. Taxim

Answer: A Seminal plasmin

166. ——- is a part of female reproductive system
A. Testis
B. Ureter
C. Vulva
D. Penis

Answer: C Vulva

167. Mahasphic is the lakshana found is—————– dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Shukra
D. Asthi

Answer: C Shukra

168. Preenan is the functionof————- dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: A Rasa

169. ….Is moolasthana of shukravaha srotas according to Sushrutacharya
A. shefa & vrushan
B. stana & vrushana
C. Stana & shefa
D. vrushana & majja

Answer: B stana & vrushana

170. ………. Is specific characteristic of Akasha Mahabhuta
A. Ushna
B. Shit
C. Apratighat
D. Sneha

Answer: C Apratighat

171. Time………………….required to complete one cardiac cycle.
A. 0.8 seconds
B. 0.08 seconds
C. 8 seconds
D. 8 hrs.

Answer: A 0.8 seconds

172. Kshma is a characteristic of ……… dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Asthi

Answer: C Mamsa

173. Amla Rasa is made up from……..
A. Pruthvi + Agni
B. Apa+Tej
C. Apa+Tej
D. Vayu+ Aakash

Answer: A Pruthvi + Agni

174. Innate immunity is also called as
A. Natural immunity
B. Humeral immunity
C. Cellular immunity
D. Acquired immunity

Answer: A Natural immunity

175. Praharsh bahula is the specific characteristics of ————– dhatusarata
A. Mamsa
B. Meda
C. Asthi
D. Shukra

Answer: D Shukra

176. Shuchi is the main characteristics of—————-dhatu sarata
A. Satwa
B. Rasa
C. Mamsa
D. Asthi

Answer: A Satwa

177. Average life span of RBC is
A. 120 days
B. 60 days
C. 100 days
D. 102 days

Answer: A 120 days

178. RBC’s without uniform size is called as
A. Microcytes
B. Macrocytes
C. Anisocytosis
D. None of above

Answer: C Anisocytosis

179. Which Vitamin is essential for maturation of erythrocytes
A. A
B. E
C. D
D. B12

Answer: D B12

180. Which Hormone is important for erythropoiesis?
A. FSH
B. Erythropoetin
C. Estrogen
D. LH

Answer: B Erythropoetin

181. Normal Value of PCV in male is
A. 40-50%
B. 10-20%
C. 20-30%
D. 50-60%

Answer: A 40-50%

182. Which of following is not mala of Majja Dhatu
A. Netra sneha
B. Twacha sneha
C. Purisha sneha
D. Danta sneha

Answer: D Danta sneha

183. ‘Mukha shosha’ is symptom of
A. Mamsa kshaya
B. Meda kshaya
C. Majja kshaya
D. Shukra kshaya

Answer: D Shukra kshaya

184. In samhitas, Gandha (smell) of Oja is mentioned as that of……….
A. Madhu
B. Laja
C. Ghruta
D. Dugdha

Answer: B Laja

185. ‘Kledavahan’ is the karma of
A. Mutra
B. Sweda
C. Purish
D. Meda

Answer: A Mutra

186. Avsthabha purishyasya’ is according to……
A. Charak
B. Sushrut
C. Vagbhat
D. Dalhan

Answer: C Vagbhat

187. Purish mala praman is …. Anjali
A. 7
B. 5
C. 3
D. 2

Answer: A 7

188. Mula sthan of Purishvaha srotas is
A. Pakwashaya
B. Amashaya
C. Yakrut
D. Basti

Answer: A Pakwashaya

189. Mutramala praman is……anjali
A. 7
B. 4
C. 3
D. 9

Answer: B 4

190. Mulasthana of Swedavaha srotas is
A. Asthi
B. Majja
C. Meda
D. Rasa

Answer: C Meda

191. ‘Kledavidhruti’ is the function of……
A. Mutra
B. Purish
C. Sweda
D. Khamala

Answer: C Sweda

192. Mula sthan of Mutravaha srotas is
A. Asthi
B. Majja
C. Basti
D. Sweda

Answer: C Basti

193. Mutra contains…..mahabhuta
A. Jala & Agni
B. Jala
C. Agni
D. Vayu

Answer: A Jala & Agni

194. Bastagandhi’ mutra is stated by
A. Sushrut
B. Charak
C. Vagbhat
D. Sharangdhar

Answer: A Sushrut

195. Functional unit of kidney is
A. Nephron
B. Neuron
C. Villi
D. Alveolli

Answer: A Nephron

196. ‘Purisham parthivam’ is stated by……
A. Sushrut
B. Charak
C. Vagbhat
D. Sharangdher

Answer: A Sushrut

197. ‘Vayu- agni dharnam’ is karya of
A. Purish
B. Mutra
C. Sweda
D. Mala

Answer: A Purish

198. According to Charak site of Mutravaha srotas is
A. Meda
B. Bastimulam
C. Kidney
D. Ureter

Answer: B Bastimulam

199. Bastipuranam’ is the karya of…….
A. Mutra
B. Purish
C. Kleda
D. Khamala

Answer: A Mutra

200. Krute-api-akrut sandyatam’ is the lakshana of
A. Mutra vruddhi
B. Mutra kshaya
C. Purish vriddhi
D. Purish kshaya

Answer: A Mutra vruddhi

201. Mutra krushtra’ is the lakshana of
A. Mutrakshaya
B. Mutravriddhi
C. Purisha kshaya
D. Purisha vriddhi

Answer: A Mutrakshaya

202. ‘Sweda cha aapyam’ is stated by
A. Sushrut
B. Vagbhat
C. Charak
D. Dalhan

Answer: A Sushrut

203. Following is a normal constituent of urine
A. Albumin
B. Globulin
C. Urea
D. Blood

Answer: C Urea

204. Following is the abnoramal constituents of urine
A. Urea
B. Uric acid
C. Glucose
D. Creatinine

Answer: C Glucose

205. Prakruti is formed due to…..
A. Shukra- Oja
B. Shukra- Shonit
C. Rasa- Rakta
D. Asthi-Shonit

Answer: B Shukra- Shonit

206. Apachit’ lakshan mentioned in Vata prakruti is due to…..guna
A. Laghu
B. Chala
C. ) Ruksha
D. Shit

Answer: C ) Ruksha

207. ‘Aakhu’ is Anukatva of…. Prakruti
A. Vata
B. Pitta
C. Kapha
D. Sama

Answer: A Vata

208. Durbhag’ lakshana is mentioned in ….prakruti
A. Vata
B. Pitta
C. kapha
D. Vata—pitta

Answer: D Vata—pitta

209. In pitta prakruti ‘….ayusho’ is given
A. Madhyam
B. Dirgha
C. Alpa
D. Hina

Answer: A Madhyam

210. ‘Sukumar awadat gatra’ lakshan is mentioned in…..prakruti
A. Pitta
B. Kapha
C. Pitta & Kapha
D. Kapha –vata

Answer: C Pitta & Kapha

211. …….is Anukatwa of Pitta prakruti
A. Aakhu
B. Vanar
C. Kak
D. Ashwa

Answer: B Vanar

212. . ‘Prakrut mutra’ is due to ….guna
A. Shit
B. Ushna
C. Aamla
D. Drava

Answer: D Drava

213. Sara – sandra’ gunas are in ….prakruti
A. Vata
B. Pitta
C. Kapha
D. Satwa

Answer: C Kapha

214. ‘Prakrut Shukra’ lakshan is due to…..guna
A. Mrudu
B. Madhur
C. Manda
D. Guru

Answer: B Madhur

215. ‘Gaj’ is anukatwa of……prakruti
A. Vata
B. Pitta
C. Raja
D. Kapha

Answer: D Kapha

216. ‘Kshamawan’ lakshan is mentioned in …..prakruti
A. Pawar
B. Dahan
C. Parthiv
D. Nabhas

Answer: C Parthiv

217. Satwik prakruti’
A. 1
B. 3
C. 5
D. 7

Answer: D 7

218. ‘Asur satva’ is type of …..prakruti.
A. Satvik
B. Rajas
C. Tamas
D. Nabhas

Answer: B Rajas

219. ‘Maha’ prakruti is other name for …..prakruti
A. Doshaja
B. Manas
C. Bhautikki
D. Kapha

Answer: B Manas

220. Jatyadi prakruti’ are …..in number.
A. 7
B. 9
C. 11
D. 14

Answer: A 7

221. ……..prakruti is known to be ‘Sadatura
A. Kapha
B. Pitta
C. Vata
D. Satwa

Answer: C Vata

222. ‘Nipun mati’ lakshana given in ……prakruti
A. Vata
B. Pitta
C. kapha
D. Rajas

Answer: B Pitta

223. ‘Raktant netra’ lakshna given in —————-prakruti
A. Vata
B. Pitta
C. Kapha
D. Rajas

Answer: C Kapha

224. Alpa loma is found in ———– dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Meda
D. Asthi

Answer: A Rasa

225. ‘Manaswitwam is a lakshan found in …. Dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: B Rakta

226. ‘Kshama’ is lakshana os ….. dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: C Mamsa

227. ‘Mahanetra’ is a lakshan found in …..dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Majja

Answer: D Majja

228. Stripriyaupbhoga is the lakshana found in …… dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Shukra
D. Asthi

Answer: C Shukra

229. Sthula chibuka is the lakshana found in…..dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Asthi
D. Mamsa

Answer: C Asthi

230. ‘Mahaskandha’ is the lakshan found in ….dhatusarata
A. Rasa
B. Rakta
C. Asthi
D. Mamsa

Answer: C Asthi

231. ‘Mahotsaha’ is the lakshana found in ….. dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Asthi
D. Mamsa

Answer: C Asthi

232. Samarvikrant yodhina’ is the characteristic of…….sarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Satwa
D. Mamsa

Answer: C Satwa

233. Mandajaraso’ is the characteristic of….. sarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Sarvsarta

Answer: D Sarvsarta

234. Shikhar-dashan’ is the characteristic of…….sarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Shukra
D. Asthi

Answer: C Shukra

235. ‘Vistirna-aptya’ is the charactristic of…..sarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Shukra
D. Sarvsarta

Answer: D Sarvsarta

236. Shrimat bhrajishnu’ is the characteristic of…….dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: B Rakta

237. Sukumar upchartam’ requires in ….dhatusarta.
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: D Meda

238. Sadyakshataprarohatwam is the characteristic of———————-Dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Meda
D. Shukra

Answer: A Rasa

239. Achidragatra is the characteristic of ——————— dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Meda
D. Mamsa

Answer: D Mamsa

240. Varchas is the synonym of ————–Mala
A. Purish
B. Sweda
C. Mutra
D. Kapha

Answer: A Purish

241. Sthula Hanvasthi is the characteristic of ——————dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Asthi

Answer: D Asthi

242. Daksha is the characteristic of————– dhatusarta
A. Rasa
B. Asthi
C. Satwa
D. Mamsa

Answer: C Satwa

243. Tyakta Vishada is the characteristic of——————- dhatusarta
A. Rasa
B. Satwa
C. Kapha
D. Meda

Answer: B Satwa

244. Bruhat sharir is the characteristic of————————dhatu sarta.
A. Rasa
B. Mamsa
C. Meda
D. Sweda

Answer: C Meda

245. Medhawan is the characteristic of ——————– dhatu sarta.
A. Rasa
B. Rakta
C. Shukra
D. Meda

Answer: B Rakta

246. Dheerwana is the characteristic of ——————— dhatu sarta
A. Meda
B. Satwa
C. Rasa
D. Majja

Answer: B Satwa

247. Estrogen is the secretion of ———————- gland .
A. Ovary
B. Thyroid
C. Pancreas
D. Pitutary

Answer: A Ovary

248. Following —–is the quality of Pruthvi mahabhuta
A. Kathin
B. Drava
C. Ushna
D. Chala

Answer: A Kathin

249. Bhu is the synonym of ————-mahabhuta
A. Pruthvi
B. Tej
C. Aap
D. Vayu

Answer: A Pruthvi

250. Drudha danta is the characteristics of dhatusarta
A. Asthi
B. Satwa
C. Meda
D. Rakta

Answer: A Asthi

251. ‘Shubha Mamsaupchita’ is the characteristic of ….dhatusarta.
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: C Mamsa

252. ‘Saprabhevacha twak’ is the lakshan of….dhatusarta
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: A Rasa

253. ‘Sthula nakha danta’ is the lakshana of…..dhatusarta.
A. Mamsa
B. Meda
C. Asthi
D. Rakta

Answer: C Asthi

254. ‘Praharsha bahula’ is the lakashana of…….dhatusarta.
A. Meda
B. Rasa
C. Shukra
D. Majja

Answer: C Shukra

255. ‘Daksha’ is lakshana of ….sarta.
A. Rasa
B. Rakta
C. Satwa
D. Mamsa

Answer: C Satwa

256. ‘Mahaswara’ is the characteristic of ……sarta.
A. Rasa
B. Majja
C. Satwa
D. Meda

Answer: C Satwa

257. Vitamin A is
A. fat soluble
B. Water soluble
C. Fat and water soluble
D. None of above

Answer: A fat soluble

258. Vitamin E is also called as…..
A. calciferol
B. Tocoferol
C. lactoflavin
D. Niacin

Answer: B Tocoferol

259. Clotting disorders mainly occurs due to deficiency of…. Vittamin
A. D
B. A
C. B
D. K

Answer: D K

260. Muscle weakness is the effect of deficiency of….Vitamin
A. A
B. D
C. E
D. K

Answer: C E

261. Citrus fruits are mainly source of…..Vitamin
A. C
B. K
C. E
D. A

Answer: A C

262. Vitamin B1 is also called as……
A. asscorbic acid
B. Cynocobalamin
C. thiamine
D. Riboflavin

Answer: C thiamine

263. Vitamin B2 is also called as……
A. anti xeropthalmic factor
B. anti haemorrhagic factor
C. niacin
D. Lactoflavin

Answer: D Lactoflavin

264. Carotenodermia is due to excess intake of vitamin
A. A
B. D
C. E
D. K

Answer: A A

265. Respiration is detailed explained by
A. Charaka
B. Madhava
C. Sushruta
D. Sharangadhara

Answer: D Sharangadhara

266. Niacin is also called as….
A. vit B12
B. vit B6
C. vit B3
D. vit B1

Answer: C vit B3

267. According to charak, Anjali pramana of rasa dhatu is…. anjali
A. 9
B. 8
C. 10
D. 3

Answer: C 10

268. According to charak, Anjali pramana of udaka dhatu is…. anjali.
A. 10
B. 9
C. 8
D. 7

Answer: C 8

269. Urea synthesis mainly occures in….
A. liver
B. spleen
C. pancreas
D. stomach

Answer: A liver

270. Vitamin riboflavin is also called as….
A. vit B 2
B. vit B6
C. vit B12
D. vit B1

Answer: A vit B 2

271. Vitamin B6 is also called as….
A. pyridoxin
B. lactoflavin
C. anti rachitic factor
D. niacin

Answer: A pyridoxin

272. ‘Amla rasa’ is responsible for…..
A. vata shaman
B. pitta shaman
C. kapha shaman
D. vata vriddhi

Answer: A vata shaman

273. Lavana rasa is responsible for…..
A. vata shaman
B. pitta shaman
C. kapha shaman
D. vata vriddhi

Answer: A vata shaman

274. ‘Kaphashukralaha’ is the function of …..
A. katu vipaka
B. amla vipak
C. madhur vipak
D. lavana vipak

Answer: C madhur vipak

275. Most probabaly lavana & madhur rasa ahar produces ……. Vipaka.
A. madhur
B. lavana
C. katu
D. tikta

Answer: A madhur

276. According to charak samhita, how many types of Tamas satwa are given?
A. one
B. two
C. three
D. four

Answer: C three

277. Upward direction isthat of
A. Agni
B. udan vayu
C. prana vayu
D. A & B

Answer: D A & B

278. According to charak, Anjali pramana of rakta dhatu is…. anjali
A. 8
B. 9
C. 7
D. 8

Answer: A 8

279. According to charak, Anjali pramana of purisha is…. anjali
A. 6
B. 7
C. 5
D. 8

Answer: B 7

280. According to charak, Anjali pramana of Kapha is…. anjali
A. 4
B. 6
C. 7
D. 5

Answer: B 6

281. According to charak, Anjali pramana of Pitta is…. anjali
A. 7
B. 5
C. 4
D. 6

Answer: B 5

282. …agnihi sarvopcharsahaha
A. Pachakagni
B. tikshanagni
C. vishamagni
D. mandagni

Answer: B tikshanagni

283. Bala parikshana is done by……
A. Vyayama shakti
B. koshtha parikshan
C. prakruti parikshan
D. Jaran shakti

Answer: A Vyayama shakti

284. Following is mala of meda dhatu …..
A. Pitta
B. Twak
C. vasa
D. sweda

Answer: D sweda

285. According to charak, Anjali pramana of Mootra is…. anjali..
A. 1
B. 3
C. 2
D. 4

Answer: D 4

286. According to charak, Anjali pramana of Vasa is…. anjali
A. 1
B. 3
C. 2
D. 4

Answer: B 3

287. According to charak, Anjali pramana of Meda is…. anjali
A. 1
B. 3
C. 2
D. 4

Answer: C 2

288. According to charak, Anjali pramana of Majja is…. anjali
A. 1
B. 3
C. 2
D. 4

Answer: A 1

289. Koshtha is divided into….. types.
A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: B 3

290. Kriyashilta of ……organ is considered for word koshtha.
A. Amashaya
B. pakwashaya
C. grahani
D. mahasrotas

Answer: C grahani

291. Following is mala of Rasa Dhatu.
A. Kapha
B. Pitta
C. Sweda
D. Kha mala

Answer: A Kapha

292. Following is mala of Rakta Dhatu.
A. Kapha
B. Pitta
C. Sweda
D. Kha mala

Answer: B Pitta

293. Following is mala of Mamsa Dhatu.
A. Kapha
B. Pitta
C. Sweda
D. Kha mala

Answer: D Kha mala

294. Following is mala of Asthi Dhatu.
A. Kapha
B. Pitta
C. Nakha
D. Kha mala

Answer: C Nakha

295. Following is mala of majja Dhatu
A. Kapha
B. Pitta
C. Sneha of twak
D. Kha mala

Answer: C Sneha of twak

296. Following is mala of shukra Dhatu
A. Kapha
B. Pitta
C. Ojus
D. Kha mala

Answer: C Ojus

297. Following is mala of majja Dhatu
A. Kapha
B. Pitta
C. Sneha of purisha
D. Kha mala

Answer: C Sneha of purisha

298. Following is mala of majja Dhatu
A. Kapha
B. Pitta
C. Sneha of netra
D. Kha mala

Answer: C Sneha of netra

299. Following is vicharana sthana of udana vayu
A. Nasa
B. Koshtha
C. kati
D. Paad

Answer: A Nasa

300. Following is vicharana sthana of udana vayu
A. Nabhi
B. Koshtha
C. Paad
D. kati

Answer: A Nabhi

301. Following is vicharana sthana of udana vayu
A. Gala
B. Koshtha
C. kati
D. Paad

Answer: A Gala

302. Following is vicharana sthana of prana vayu
A. Kantha
B. Koshtha
C. kati
D. paad

Answer: A Kantha

303. Following is vicharana sthana of apana vayu
A. Kantha
B. Shroni
C. Shira
D. hrudaya

Answer: B Shroni

304. Following is vicharana sthana of apana vayu
A. Shira
B. Basti
C. kantha
D. hrudaya

Answer: B Basti

305. Following is vicharana sthana of apana vayu
A. Shira
B. Medhra
C. kantha
D. hrudaya

Answer: B Medhra

306. Following is vicharana sthana of apana vayu
A. Shira
B. kantha
C. hrudaya
D. uru

Answer: D uru

307. Dharana is function of …. vayu
A. prana
B. apana
C. udana
D. vyana

Answer: B apana

308. ‘Baddha vin mootra’ is the function of …..
A. katu vipaka
B. amla vipak
C. madhur vipak
D. lavana vipak

Answer: A katu vipaka

309. Preenana is function of ….. Dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: A Rasa

310. Jivana is function of ….. Dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: B Rakta

311. Lepana is function of ….. Dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: C Mamsa

312. Snehana is function of ….. Dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Meda

Answer: D Meda

313. Dharana is function of ….. Dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Asthi

Answer: D Asthi

314. Rods & cones are present in…..
A. retina
B. spinal cord
C. cerebellum
D. cerebrum

Answer: A retina

315. Poorana is function of ….. Dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Majja

Answer: D Majja

316. Dhairya is function of ….. Dhatu
A. Rasa
B. Rakta
C. Mamsa
D. Shukra

Answer: D Shukra

317. Secondary auditory area is ….
A. 44
B. 17
C. 21
D. 18

Answer: A 44

318. Primary auditory area is…..
A. 41,
B. 44
C. 21
D. 17

Answer: A 41,

319. Secondary visual area is…..
A. 17
B. 18
C. 21
D. 41

Answer: B 18

320. Primary visual area is …..
A. 17
B. 19
C. 21
D. 44

Answer: B 19

321. Sympathetic system is also called as…….
A. cranial outflow
B. sacral outflow
C. craniosacral outflow
D. thoracolumbar outflow

Answer: C craniosacral outflow

322. Parasympathetic system is also called as…..
A. thorasic outflow
B. lumbar outflow
C. thoracolumbar outflow
D. craniosacral outflow

Answer: C thoracolumbar outflow

323. Upadhatu of Rasa is
A. Kapha
B. Raja
C. twak
D. vasa

Answer: B Raja

324. Upadhatu of Rasa is …….
A. Kapha
B. Aartava
C. twak
D. vasa

Answer: B Aartava

325. Upadhatu of Rakta is …….
A. pitta
B. Sira
C. twak
D. vasa

Answer: B Sira

326. Which of the following rasa shows the action as pittashamak?
A. pitta
B. Kandara
C. twak
D. vasa

Answer: B Kandara

327. ‘Rupa’ is the main object of …..
A. netra
B. twak
C. shrotra
D. rasana

Answer: A netra

328. ‘Shabda’ is the main object of …..
A. rasana
B. twak
C. shrotra
D. netra

Answer: C shrotra

329. ’Sparsha’ is the main object of …..
A. twak
B. rasana
C. shrotra
D. netra

Answer: A twak

330. Olfactory nerve is …..
A. purely sensory nerve
B. purely motor nerve
C. sensory & motor nerve
D. spinal nerve

Answer: A purely sensory nerve

331. The 10th cranial nerve is called as …..
A. vagus nerve
B. glassopharyngeal nerve
C. optic nerve
D. olfactory nerve

Answer: A vagus nerve

332. Accessory nerve is …..
A. purly motor
B. purely sensory
C. motor & sensory both
D. spinal nerve

Answer: A purly motor

333. Half Anjali is pramana of…………….
A. Mastishka
B. Shukra
C. Shaishlmik oja
D. All of above

Answer: A Mastishka

334. Trigeminal nerve is a……
A. both sensory and motor nerve
B. only sensory nerve
C. only motor fibers
D. spinal nerve

Answer: A both sensory and motor nerve

335. Which of the following mahabhuta shows corelation with shrotrendriya?
A. akash
B. vayu
C. teja
D. prithavi

Answer: A akash

336. ‘Prithavi’ is pradhan mahabhuta for….
A. chakurendriya
B. ghranendriya
C. rasanendriya
D. twak indriya

Answer: B ghranendriya

337. For rasanendriya which of these is pradhan mahabhuta?
A. apa
B. teja
C. prithavi
D. akasha

Answer: A apa

338. Upadhatu of Mamsa is
A. Kapha
B. vasa
C. Pitta
D. sweda

Answer: B vasa

339. Upadhatu of Mamsa is
A. twak
B. sweda
C. Kapha
D. Pitta

Answer: A twak

340. Upadhatu of Meda is
A. sandhi
B. kandara
C. vasa
D. twak

Answer: A sandhi

341. Upadhatu of Meda is
A. snayu
B. kandara
C. twak
D. vasa

Answer: A snayu

342. Upadhatu of Asthi is
A. Danta
B. kandara
C. Netra
D. vasa

Answer: A Danta

343. Upadhatu of Majja is
A. Danta
B. Kandara
C. Netra
D. Vasa

Answer: C Netra

344. Ovulation occurs on the———— day of 28 days cycle.
A. 14th
B. 13th
C. 16th
D. 9th

Answer: A 14th

345. Stratum basalis is the permanent layer of ————— uterus.
A. Perimetrium
B. Myometrium
C. Endometrium
D. Peritoneum

Answer: C Endometrium

346. Mala of medo dhatu is—-
A. Mutra
B. Sweda
C. Purisha
D. Stanya

Answer: B Sweda

347. Aartva ( Raja) is updhatu of . (C)
A. Rakta
B. Majja
C. Rasa
D. Mamsa

Answer: C Rasa

348. Premature graying of hairs is generally seen in a person belonging to
A. Vata Prakruti
B. Kapha Prakruti
C. Pitta Prakruti
D. Vata- Kapha Prakruti

Answer: C Pitta Prakruti

349. Hemophilia is due to deficiency of
A. Factor X
B. Factor IX
C. Factor VIII
D. Factor VII

Answer: C Factor VIII

350. Insulin is secreted from —-
A. Liver
B. Pancreas
C. Spleen
D. Stomach

Answer: B Pancreas

351. Hrudaya is made from prasada ansha of
A. Rakta and Kapha
B. Rakta and mamsa
C. Pitta and rakta
D. Meda and kapha

Answer: A Rakta and Kapha

352. Dravsamuha is a property of……………….. dravya
A. Pruthvi
B. Apya
C. Teja
D. Vayaviya

Answer: B Apya

353. …………. is the anjali pramana of mutra according to.
A. Vagbhata
B. Charaka
C. Madhava
D. Sushruta

Answer: B Charaka

354. Vrikka is made from prasada ansha of
A. Rakta and Meda
B. Rakta and mamsa
C. Pitta and rakta
D. Meda and kapha

Answer: A Rakta and Meda

355. Following is one of the Aaharvidhividhan………..
A. Matravat
B. pitta
C. Rakta
D. Meda

Answer: A Matravat

356. Following is one of the Aahar-parinamkarbhava………
A. Samyoga
B. Ruksha
C. Parusha
D. Murta

Answer: A Samyoga

357. Following is one of the Aahar vidhi vishesha Aayatane……
A. Karan
B. Mrudu
C. Shira
D. Ushna

Answer: A Karan

358. Which is the largest Leukocyte?
A. Monocyte
B. Neutrophil
C. Eosinophil
D. Basophil

Answer: A Monocyte

359. Multilobe nucleus is present in ?
A. Monocyte
B. Neutrophil
C. Eosinophil
D. Basophil

Answer: B Neutrophil

360. Increase Leukocyte count is known as ….?
A. Leukocytosis
B. Leukopenia
C. Lymphocytosis
D. Leukemia

Answer: A Leukocytosis

361. Decrease Leukocyte count is known as ….?
A. Leukocytosis
B. Leukopenia
C. Lymphocytosis
D. Leukemia

Answer: B Leukopenia

362. Factor IX is called as ?
A. Stuart –Prower factor
B. Hegman factor
C. Christmas factor
D. Fibrinogen

Answer: C Christmas factor

363. In Hemophilia clotting time of blood ….?
A. Prolonged
B. Decreased
C. Normal
D. None of above

Answer: A Prolonged

364. Increase Platelet count is called as ….?
A. Thrombocytosis
B. Thrombocytopenia
C. Lymphocytosis
D. Leukemia

Answer: A Thrombocytosis

365. Decrease Platelet count is called as ….?
A. Thrombocytosis
B. Thrombocytopenia
C. Lymphocytosis
D. Leukemia

Answer: B Thrombocytopenia

366. Types of alochaka pitta are mentioned by
A. Charaka
B. Madhava
C. Sushruta
D. Bhela

Answer: D Bhela

367. Types of kapha are mentioned by
A. Charaka
B. Madhava
C. Sushruta
D. vagbhata

Answer: D vagbhata

368. Vapavahana is moolasthana of ….. srotas:
A. Asthivaha
B. Raktavaha
C. Medavaha
D. Rasavaha

Answer: C Medavaha

369. Meda is moolasthana of…. srotas:
A. Asthivaha
B. Raktavaha
C. Medavaha
D. Rasavaha

Answer: A Asthivaha

370. Moolasthana of Shukravaha srotas in opinion of Charaka is:
A. Vrushana and Stana
B. Vrushana and Majja
C. Vrushana and Kati
D. Vrushana and Shefa

Answer: D Vrushana and Shefa

371. Snehana is function of:
A. Mamsa
B. Meda
C. Asthi
D. Rakta

Answer: B Meda

372. Moolasthana of Shukravaha srotas in opinion of Sushruta is:
A. Vrushana and Stana
B. Vrushana and Majja
C. Vrushana and Kati
D. Vrushana and Shefa

Answer: A Vrushana and Stana

373. Vrukka is made up of prasada ansha of Rakta and Meda is opinion of :
A. Charaka
B. Madhava
C. Sushruta
D. Harita

Answer: C Sushruta

374. Preeti is function of:
A. Mamsa
B. Meda
C. Asthi
D. Majja

Answer: A Mamsa

375. Which of the following component cause coagulation if introduced to the blood stream
A. Fibrinogen
B. Prothrombin
C. Heparin
D. Thromboplastin

Answer: D Thromboplastin

376. What is Pernicious anemia…..?
A. Low RBC count
B. Destruction of RBC maturation
C. Death of WBC
D. Low WBC count

Answer: B Destruction of RBC maturation

377. Which leucocytes release heparin and histamine into the blood …
A. Basophils
B. Neutrophils
C. Monocytes
D. Lymphocytes

Answer: A Basophils

378. Which among the following is true regarding leucocytes ….
A. They are enucleated
B. Produced in thymus
C. Sudden fall in number indicate cancer
D. They can squeeze through capillary walls

Answer: D They can squeeze through capillary walls

379. Irregular nuclei are seen in ……
A. basophil
B. Eosinphil
C. monocytes
D. Neutrophil

Answer: D Neutrophil

380. Hemoglobin is a ………
A. respiratory pigment
B. reproductive pigment
C. fat
D. Carbohydrate

Answer: A respiratory pigment

381. Which of the following is not the cellular element of blood ……
A. T cells
B. B cells
C. Plasma
D. Monocytes

Answer: C Plasma

382. Red cell count is carried out using ……
A. electrocardiogram
B. Sphygmomanometer
C. haemocytometer
D. Haemoglobinometer

Answer: C haemocytometer

383. Which of the following is the earliest site of hematopoiesis in the embryo …
A. Bone marrow
B. Liver
C. Spleen
D. Yolk sac

Answer: D Yolk sac

384. Where in the body is erythropoietin produced ….
A. Spleen
B. Kidney
C. Liver
D. Thyroid

Answer: B Kidney

385. Immunity acquired after an infection is….
A. active immunity
B. Passive immunity
C. Innate immunity
D. Both B and C

Answer: A active immunity

386. There are …. Types of heart sounds.
A. 2
B. 4
C. 5
D. 6

Answer: B 4

387. First heart sound is produced due to closing of …..valve.
A. AV
B. semillunar
C. tricuspid
D. bicuspid

Answer: A AV

388. Following is the agranulocyte.
A. eosinophil
B. basophil
C. platelet
D. monocyte

Answer: D monocyte

389. Ejection of blood during ventricular systole requires…. Sec.
A. 0.008
B. 0.25
C. 0.7
D. 0.1

Answer: B 0.25

390. The valve between left atrium and left ventricle is…..
A. mitral
B. semillunar
C. AV valve
D. tricuspid

Answer: A mitral

391. Total duration of ventricullar diastole is….sec.
A. 0.8
B. 0.3
C. 0.5
D. 0.08

Answer: C 0.5

392. The valve between right atrium and right ventricle is…….
A. bicuspid
B. tricuspid
C. AV
D. semillunar

Answer: B tricuspid

393. Total duration of atrial systole is ….. sec.
A. 0.8
B. 0.1
C. 0.3
D. 0.08

Answer: B 0.1

394. Total duration of ventricular systole is …. Sec.
A. 0.8
B. 0.1
C. 0.3
D. 0.08

Answer: C 0.3

395. Total duration of atrial diastole is ….sec
A. 0.8
B. 0.1
C. 0.7
D. 0.3

Answer: C 0.7

396. Tidal volume of lung is normally….ml.
A. 500
B. 700
C. 1200
D. 1800

Answer: A 500

397. Residual volume of lung is normally…ml.
A. 500
B. 700
C. 1200
D. 1800

Answer: C 1200

398. According to Ayurved Shwasan is explained by…..
A. Charak
B. Sushrut
C. Vagbhat
D. Sharangdhar

Answer: D Sharangdhar

399. 1gm of haemoglobin carries….milligram of oxygen.
A. 0.1
B. 0.8
C. 1.34
D. 1.2

Answer: C 1.34

400. Erythrocyte means…..
A. RBC
B. WBC
C. DLC
D. Platelet

Answer: A RBC

401. WBCs are also called as…..
A. RBC
B. Leukocyte
C. Platelet
D. DLC

Answer: B Leukocyte

402. Following is the non-nucleated cell…..
A. RBC
B. WBC
C. DLC
D. Leucocytes

Answer: A RBC

403. Increase in normal count of WBC means …..
A. Leukocytosis
B. Leucopenia
C. Lymphocytosis
D. Anemia.

Answer: A Leukocytosis

404. Endocrine glands are also called as…..glands.
A. Exocrine
B. Ductless
C. Sweat
D. With duct

Answer: B Ductless

405. ….is local hormone.
A. Growth hormone
B. Insulin
C. Prostaglandines
D. Eestrogen

Answer: C Prostaglandines

406. . ….most common second messenger.
A. Cyclic AMP
B. ATP
C. MIT
D. DIT

Answer: A Cyclic AMP

407. Steroid hormone is derived from……
A. Steroid
B. Cholesterol
C. Protein
D. Peptides

Answer: B Cholesterol

408. Somatotropes secrets……………. hormones.
A. Growth
B. Thyroid
C. Insuline
D. Prolactine

Answer: A Growth

409. . …….hormone is not secreted by Anterior pituitary.
A. GH
B. TSH
C. ACTH
D. ADH

Answer: D ADH

410. ADH. ………..water reabsorption.
A. Increases
B. Decreases
C. Maintain
D. No effect

Answer: A Increases

411. Contraction of uterus is the function of …hormone.
A. Insuline
B. Estrogen
C. Oxytocin
D. Calcitonin

Answer: C Oxytocin

412. Hyperactivity of anti-pituitary in childhood is called as…….
A. Gigantisum
B. Acromegaly
C. Dwarfism
D. Cushings disease

Answer: A Gigantisum

413. Thyroid hormones increases………..
A. BMI
B. BMR
C. ADH
D. ATP

Answer: B BMR

414. . …is an important factor regulating the synthesis of thyroid hormone.
A. Calcium
B. Sodium
C. Iodine
D. Potassium

Answer: C Iodine

415. Goiter occurs in………
A. Hypothyroidism
B. Hyperthyroidism
C. Hypo & hyper thyroidism
D. none of these

Answer: C Hypo & hyper thyroidism

416. ……..hormone is essential for the maintenance of blood calcium level.
A. Insulin
B. Parathormone
C. Thyroxin
D. Prolactine

Answer: B Parathormone

417. …….cells secrets glucagons.
A. α cells
B. β cells
C. γ cells
D. F cells

Answer: A α cells

418. Insulin secretion is mainly regulated by blood ……………. level.
A. Calcium
B. Glucose
C. Iron
D. Sodium

Answer: B Glucose

419. Hypoactivity of insulin is known as…….
A. Diabetes mellitus
B. Dibetes incipidus
C. Acidosis
D. Hypocalamia

Answer: A Diabetes mellitus

420. Glucocorticoides secreted from……….. layer of adrenal cortex.
A. Zona glomerulosa
B. Zona fasciculate
C. Zona reticularis
D. Outer layer

Answer: B Zona fasciculate

421. Hyperactivity of adrenal cortex shows…….
A. Cushing’s syndrome
B. Addison’s disease
C. Acromegaly
D. Dwarfism

Answer: A Cushing’s syndrome

422. ………..hormones prepare the body for fight & flight reaction.
A. Growth hormone
B. Glucagon
C. Adrenaline
D. Thyroxin

Answer: C Adrenaline

423. Secretion of………. hormone is required for ovulation.
A. FSH
B. FSH & LH
C. TSH
D. ICSH

Answer: B FSH & LH

424. Immunological destruction of body tissue or product due to antibodies reacting with it as antigen is called …..
A. Anaphylaxis
B. Autoimmune diseases
C. Prophylaxis
D. Immunodeficiency disease

Answer: B Autoimmune diseases

425. Inflammation reaction is brought about by….
A. Plasma cells
B. Mast cells
C. Macrophages
D. Adipose cells

Answer: B Mast cells

426. Innate immunity is …..
A. Active acquired immunity
B. Passive acquired immunity
C. Inborn immunity
D. Both B and C

Answer: C Inborn immunity

427. Innate immunity is provided by ….
A. Phagocytes
B. Antibodies
C. T-Lymphocytes
D. B-Lymphocytes

Answer: A Phagocytes

428. Which one engulfs foreign materials ….
A. Macrophages
B. Plasma cells
C. Mast cells
D. Lymphocytes

Answer: A Macrophages

429. Macrophages are derived from ….
A. Neutrophils
B. Lymphocytes
C. Monocytes
D. Basophils

Answer: C Monocytes

430. Memory cells are formed from….
A. Erythropoietic stem cells
B. Monocytes
C. T-lymphocytes
D. B-lymphocytes

Answer: D B-lymphocytes

431. O blood group is universal donor because the blood has……
A. Antigen A
B. Antigen B
C. Both antigens A and B
D. No antigens

Answer: D No antigens

432. Passive immunity is…..
A. Acquired through natural overt or latent infection
B. Acquired through Vaccination
C. Acquired through readymade antibodies
D. Acquired by activating immune system of the body

Answer: C Acquired through readymade antibodies

433. Which one helps in differentiation of cells of immune system ….
A. Cortiosol
B. Thymosin
C. Steroid
D. Thyroxine

Answer: B Thymosin

434. Passive immunity is obtained through injecting…..
A. Antibiotics
B. Vaccines
C. Antibodies
D. Antigens

Answer: C Antibodies

435. Viviktam represents. ………mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Aaakash

Answer: D Aaakash

436. Persons with blood group A posses …
A. Antigen A and antibodies b
B. Antigen A and antibodies a
C. No antigen but antibodies a and b
D. antigens A and B but no antobodies

Answer: A Antigen A and antibodies b

437. Resistance developed in an individual as a result of antigenic stimulus is ….
A. Natural immunity
B. Active acquired immunity
C. Passive acquired immunity
D. Artificial immunity

Answer: B Active acquired immunity

438. Rh- mother carries Rh+ foetus. The foetus is at a risk of disease called …
A. Haemophilia
B. Haemolytic disease
C. Tuberculosis
D. Syphilis

Answer: B Haemolytic disease

439. Rh factor is named after ….
A. Monkey
B. Drosphila
C. Rat
D. Man

Answer: A Monkey

440. Ushanatvam is characteristc of………..mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aapya
C. Tejas
D. Vayaviya.

Answer: C Tejas

441. Segments of antigen that are recognized by antibody are….
A. Memory regions
B. Epitopes
C. Nondeterminants
D. Self-limitation

Answer: B Epitopes

442. The muscular contractions in skeletal muscle working at what level of Efficiency …
A. 10%
B. 15%
C. 35%
D. 50%

Answer: D 50%

443. ‘Gandha’ is the guna of. ………mahabhuta.
A. Prithvi
B. Apya
C. Tejasa
D. Vayaviya

Answer: D Vayaviya

444. Sparsha is the guna of ………… mahabhuta.
A. Prithvi
B. Aap
C. Tej
D. Vayu.

Answer: B Aap

445. Denervated muscle extrajunctional receptors differ from the motor end plate receptors…
A. Have 1 alpha subunit
B. Open for shorter time
C. Not produced in the end plate
D. None of the above

Answer: C Not produced in the end plate

446. In a large nerve fibre, the typical action potential duration is …
A. 0.03 millisecs
B. 0.3 millisecs
C. 3 millisecs
D. 30 millisecs

Answer: C 3 millisecs

447. Short lived immunity acquired by foetus/ infant from mother through placenta/milk is….
A. Active immunity
B. passive immunity
C. Cellular immunity
D. Innate nonspecific immunity

Answer: B passive immunity

448. Study of immune responses to foreign substances in blood is known as ….
A. Haematology
B. Serology
C. Immunology
D. Angiology

Answer: C Immunology

449. Surgical removal of thymus of a new born shall result in failure to produce ….
A. Monocytes
B. B-Lymphocytes
C. T- lymphocytes
D. Basophills

Answer: C T- lymphocytes

450. T-cells respond to pathogens by producing …
A. Killer T-cells
B. Helper T-cells
C. Supressor T-cells and memory cells
D. Killer T-cells, helper T-cells and suppressor T-cells

Answer: D Killer T-cells, helper T-cells and suppressor T-cells

451. The antigen binding site of antibody is found in ….
A. Variable region of light chain
B. Variable region of heavy chain
C. Variable region of both heavy and light chains
D. Constant region of light chain

Answer: B Variable region of heavy chain

452. The cells active in production of antibodies are …
A. Kupffer cells
B. Plasma cells
C. mast-cells
D. Langerhans cells

Answer: B Plasma cells

453. The disease erythroblastosis foetalis of human baby is due to …
A. Incompatibility of blood groups of the couple
B. Incompatibility of blood groups of embryo and mother
C. Maladjustment of Rh factor
D. All the above

Answer: C Maladjustment of Rh factor

454. The disorder in which both B-lymphocytes and T-lymphocytes are not formed is …
A. SCID
B. AIDS
C. Cystic fibrosis
D. Muscular dystrophy

Answer: A SCID

455. The letter T in T-lymphocytes refers to …
A. Thyroid
B. Thymus
C. Thalamus
D. Tonsil

Answer: B Thymus

456. ‘Purisham parthivam’ is stated by……
A. Sushrut
B. Charak
C. Vagbhat
D. Sharangdhar

Answer: A Sushrut

457. Vayu- agni dharnam is karya of ….
A. Purish
B. Mutra
C. Sweda
D. Mala

Answer: A Purish

458. The method of passive immunity was discovered by …
A. Pasteur
B. Von Behring
C. Koch
D. Jenner

Answer: B Von Behring

459. The study of antigen-antibody interaction is called …
A. Serology
B. Haematology
C. Angiology
D. Radiology

Answer: A Serology

460. To which type of barriers under innate immunity do saliva in mouth and tears in eye belong …
A. Physiological barriers
B. Physical barriers
C. Cytokine barriers
D. Cellular barriers

Answer: A Physiological barriers

461. Treatment of snake bite by antivenine is providing ….
A. Artificial acquired active immunity
B. Artificial acquired passive immunity
C. Natural acquired passive immunity
D. Specific natural immunity

Answer: B Artificial acquired passive immunity

462. Vaccination protects a person from disease because it …
A. Helps in better digestion
B. Increases RBC count
C. Produces antibodies
D. Corrects body heating system

Answer: C Produces antibodies

463. Which element is important tin maintaining structure of immunoglobin …
A. S
B. P
C. Ca
D. Fe

Answer: A S

464. Both B-cells and T-cells of immune system are produced in …
A. Spleen
B. L lymphoid nodes
C. Bone marrow
D. Thymus

Answer: C Bone marrow

465. Cells involved in immune mechanism are…..
A. Erthyrocytes
B. Lymphocytes
C. Eosinophils
D. Thrombocytes

Answer: B Lymphocytes

466. Cells of immune system that cause pore formation in the antigen are ….
A. Helper T-cells
B. Killer T-cells
C. Suppressor T-cells
D. B-cells

Answer: B Killer T-cells

467. Character of acquired immunity is …..
A. differentiation of self and nonself
B. specificity of antigen
C. retains memory
D. all the above

Answer: D all the above

468. Chemically an antibody is …
A. Protein
B. Lipoprotein
C. Lipid
D. Nucleoprotein

Answer: A Protein

469. Child death may occur in the marriage of ——
A. Rh+ man and Rh+ woman
B. Rh+ man and Rh- woman
C. Rh- man and Rh+ woman
D. Rh- man and Rh+ woman

Answer: B Rh+ man and Rh- woman

470. Conversion of antigen into harmless insoluble matter by antibodies is …
A. Agglutination
B. Opsonisation
C. Neutralisation
D. Activation

Answer: A Agglutination

471. During inflammation which of the following is secreted by connective tissue ….
A. Heparin
B. Serotonin
C. Glucagon
D. Histamine

Answer: D Histamine

472. Father of immunology is …
A. Ferdinand Kohn
B. Robert Koch
C. Louis Pasteur
D. Edward Jenner

Answer: D Edward Jenner

473. Gamma-globulins are synthesized in …
A. Lymph and lymph nodes
B. Liver
C. Bone marrow
D. Kidney

Answer: A Lymph and lymph nodes

474. ” C ” Vitamin is a type of—–
A. Water soluble Vitamin
B. Fat soluble Vitamin
C. Soluble in fat and water both
D. Insoluble in fat and water

Answer: A Water soluble Vitamin

475. Pakwashaya is vishesha sthan of———– Dosha
A. Kapha
B. Pitta
C. Vata
D. Rakta

Answer: C Vata

476. Process of formation of RBC is called……….
A. Erythropoiesis
B. Granulopoiesis
C. Granulocytosis
D. None of above

Answer: A Erythropoiesis

477. Vitamin P is also known as ………
A. Permeability factor
B. Riboflavin
C. Ascorbic acid
D. Thiamine

Answer: A Permeability factor

478. Which is not involved in elicitation of immune response……..
A. Thymus
B. Spleen
C. Brain
D. Lymph nodes

Answer: C Brain

479. Antigen binding site in an antibody is found between …..
A. two light chains
B. two heavy chains
C. one heavy and one light chain
D. both (B) and (C) depending

Answer: C one heavy and one light chain

480. Antibodies are complex …
A. Lipoproteins
B. Steroids
C. Prostaglandins
D. Glycoproteins

Answer: D Glycoproteins

481. Thrombin + Fibrinogen = ……….
A. Fibrin
B. Throboplastin
C. Prothrombin
D. None of above

Answer: A Fibrin

482. Which blood group is called as universal donar …
A. O -Ve
B. AB
C. A
D. B

Answer: A O -Ve

483. Which blood group is called as universal recipients …
A. O –Ve
B. AB +Ve
C. A
D. B

Answer: B AB +Ve

484. Which is the largest lymphoid organ in the body —
A. Spleen
B. Liver
C. Lymph
D. Kidney

Answer: A Spleen

485. Which organ is called as graveyard of RBC …
A. Spleen
B. Liver
C. Heart
D. Kidney

Answer: A Spleen

486. Factor XIII is called as …
A. Fibrin Stabilizing factor
B. Christmas factor
C. Hegman factor
D. Prothrombin

Answer: A Fibrin Stabilizing factor

487. Antibody formation and immunity production by globulin protein is found in …
A. Haemoglobin of RBCs
B. Blood platelets
C. Plasma
D. Cytoplasm of RBCs

Answer: C Plasma

488. Normal duration of Clotting time is —-
A. 3-8 min.
B. 8-10 min.
C. 1-2 min.
D. None of above

Answer: A 3-8 min.

489. Pacemaker of heart ….
A. SA node
B. AV node
C. Tricuspid valve
D. Bicuspid valve

Answer: A SA node

490. The T wave on an ECG represents ….
A. Ventricular depolarization
B. Ventricular repolarization
C. Atrial depolarization
D. Atrial repolarization

Answer: B Ventricular repolarization

491. The P wave on an ECG represents ….
A. Ventricular depolarization
B. Ventricular repolarization
C. Depolarization of both atria
D. Atrial repolarization

Answer: C Depolarization of both atria

492. The QRS complex on an ECG represents …
A. Ventricular depolarization
B. Ventricular repolarization
C. Depolarization of both atria
D. Atrial repolarization

Answer: A Ventricular depolarization

493. Non striated Muscles are present in the …..
A. Wall of intestine
B. Leg Muscle
C. Muscle of forelimb
D. Heart wall

Answer: A Wall of intestine

494. Intercalated discs are present in ….
A. Cardiac Muscle
B. Smooth Muscle
C. Skeletal Muscle
D. Intestinal Muscle

Answer: A Cardiac Muscle

495. ‘Raktant netra’ lakshna given in……prakruti.
A. Vata.
B. Pitta
C. Kapha
D. Rajas

Answer: C Kapha

496. ‘Grughra’ is anukatwa of……prakruti.
A. Vata
B. Pitta
C. Raja
D. Kapha

Answer: A Vata

497. ‘Vyaghra’ is anukatwa of……prakruti.
A. Vata
B. Pitta
C. Raja
D. Kapha

Answer: B Pitta

498. What is the name of the cells producing the hormone in adrenal medulla.
A. Chromaffin cells
B. Chief cells
C. Principal cells
D. F cells

Answer: A Chromaffin cells

499. The endocrine gland responsible for the body’s circadian rhythm is the:
A. Thymus gland.
B. Parathyroid gland.
C. Pineal gla
D. D) Pituitary gland.

Answer: C Pineal gla

500. According to aachyarya Charak types of agni are…..
A. 5
B. 13
C. 3
D. 10

Answer: B 13

501. Which of these hormones is made by the posterior pituitary?
A. FSH
B. LH
C. ACTH
D. ADH

Answer: D ADH

502. The Glucagon is:
A. Accelerates the conversion of glycogen into glucose.
B. Slows down glucose formation from lactic acid.
C. Decreases the conversion of glycogen into glucose
D. Speeds up protein synthesis within cells.

Answer: A Accelerates the conversion of glycogen into glucose.

503. In adults, insufficient thyroxine can lead to
A. Dwarfism
B. Cretinism
C. Tetany
D. Myxedema

Answer: D Myxedema

504. In he body, both the blood sodium and potassium levels are regulated by
A. Aldosterone
B. GH
C. Cortisol
D. Androgen

Answer: A Aldosterone

505. Somatostation
A. Stimulates glucagon release while inhibits insulin release
B. Stimulates release of insulin and glucagon
C. Inhibits release of insulin and glucagon
D. Inhibits glucagon release while stimulates insulin Release

Answer: C Inhibits release of insulin and glucagon

506. Oja is the Astham dhatu according to Aachyarya……
A. Charak
B. Sushruta
C. Chakrapanidatta
D. Asthang Hraday

Answer: C Chakrapanidatta

507. .Prithavi and Jala mahabhuta is dominant in……
A. Aamla Rasa
B. Madhur Rasa
C. Lavan Rasa
D. Katu Rasa

Answer: B Madhur Rasa

508. Aap and Teja mahabhuta is dominant in……
A. Lavan Rasa
B. Madhur Rasa
C. Aamla Rasa
D. Katu Rasa

Answer: A Lavan Rasa

509. Which of the following is included in dravyasangraha?
A. Rasa
B. Virya
C. Vipaka
D. Mana

Answer: D Mana

510. ‘Satva’ is synonym for…………..
A. Mann
B. Atma
C. Buddhi
D. Smriti

Answer: A Mann

511. Location of Mana is inbetween shira & talu as per…
A. Charaka
B. Asthang Sangrah
C. Bhelsamhita
D. Sushruta

Answer: C Bhelsamhita

512. Which of the following is guna of mana….
A. Anu
B. Ekatva
C. vichara
D. both A and B

Answer: D both A and B

513. Deshantaragati Swapne is the Lakshan of ….
A. Mana
B. Atma
C. Buddhi
D. Smriti

Answer: B Atma

514. ‘Chetanatva’ is due to……
A. Indriya
B. Mann
C. Atma
D. All of the above

Answer: C Atma

515. As per Shushrutacharya, location of Atma is…….
A. Head
B. Heart
C. Brain
D. Body

Answer: B Heart

516. “Karmapurushysa shodash gunaha” says by…….
A. Dalhana
B. Sushruta
C. Charaka
D. Ashtang Hradaya

Answer: A Dalhana

517. Thyrotropin Releasing hormone is the hormone of …….gland.
A. Pituitary
B. Thyroid
C. Hypothalamus
D. Parathyroid

Answer: C Hypothalamus

518. ‘Dehavyatiriktasya atmanaha gamakatvam’ means…
A. Dehagati
B. Atmagati
C. Manasogati
D. Karmendriyagati

Answer: C Manasogati

519. As per Charaka Sparsanendriya is the sthan of……..
A. Aatma
B. Mana
C. Buddhi
D. None of above

Answer: B Mana

520. ‘Nishchayatmakaha….
A. Vishaya
B. Artha
C. Buddhi
D. Smriti

Answer: C Buddhi

521. In human adult females oxytocin…
A. Causes strong uterine contractions during parturition
B. Is secreted by anterior pituitary
C. Stimulates growth of mammary glands
D. Stimulates pituitary to secrete vasopressin

Answer: A Causes strong uterine contractions during parturition

522. ‘Sanskarmatrajanya dyanam’…..
A. Anubhuti
B. Buddhi
C. Smriti
D. Dhriti

Answer: C Smriti

523. Indriyabhigraha is the ……… of mana.
A. Karma
B. Guna
C. Lakshan
D. All of above

Answer: A Karma

524. The process in which Sanshayatmak dyan is converted into Sankalpatmak dyan is called….
A. Chintya
B. Vicharya
C. Uhya
D. Dheya

Answer: C Uhya

525. “Gunato doshato va yat vivechyate”…..
A. Chintya
B. Vicharya
C. Uhya
D. Dheya

Answer: B Vicharya

526. Growth Hormone is type of …..
A. Protein Hormone
B. Steroid Hormone
C. Amino acid derivatives
D. All of above

Answer: A Protein Hormone

527. Oja having two types Para Oja,Apara Oja as per aacharya….
A. Chakrapani
B. Sushruta
C. Dalhana
D. Ashtang Hradaya

Answer: A Chakrapani

528. ‘Chitta’ is synonym of….
A. Atma
B. Mana
C. Buddhi
D. Smriti

Answer: B Mana

529. As per Sushruta “Sarva-chestasy-apratighat”is karya of……..
A. Mana
B. Vayu
C. Aatma
D. Oja

Answer: D Oja

530. ‘Na lopaha’ is the nirukti of …….
A. Nidra
B. Mana
C. Aatma
D. Oja

Answer: A Nidra

531. . As per Sushruta types of nidra are…….
A. 7
B. 4
C. 6
D. 3

Answer: D 3

532. . ADH acts on
A. Loop of Henle
B. Collecting ducts of testes
C. Collecting tubules of kidneys
D. PCT

Answer: C Collecting tubules of kidneys

533. . Satvabhuishta …………
A. Nishasu bhavti
B. Aradharatre
C. Annimittam
D. Diva kadachid

Answer: B Aradharatre

534. Trayopsthambha includes
A. Vata, pitta and kapha
B. Sharir, atma and satva
C. Ahara, nidra and brahmacharya
D. Dosha, dhatu and mala

Answer: C Ahara, nidra and brahmacharya

535. Sleeping during day is permissible for
A. Alcoholic
B. Bahumeda
C. Nityasnehy
D. Visharta

Answer: A Alcoholic

536. ……….. depends upon nidra.
A. Sukha and dukha
B. Pushti and karshya
C. Bala and abala
D. All of the above

Answer: D All of the above

537. “Divaswapa” is beneficial during………rutu.
A. Varsha
B. Grishma
C. Sharad
D. Hemant

Answer: B Grishma

538. Adrenaline and non adrenaline are hormones and act as
A. Neurotransmitters
B. Energy storing substance
C. Food storage material
D. Energy producing agents

Answer: A Neurotransmitters

539. As per Charaka ….. are types of swapna .
A. 5
B. 6
C. 7
D. 8

Answer: C 7

540. Pushti, varna, bala, utasah etc. is obtainable by……
A. Kalashayan
B. Akalshayan
C. Atishayan
D. Divaswap

Answer: A Kalashayan

541. Atrophy of anterior pituitary in infants produces
A. Dwarfism
B. Gigantism
C. Acromegaly
D. Mongolism.

Answer: A Dwarfism

542. .Erythroblastosis foetalis occurs in
A. Rh + male & Rh – female
B. Rh – male & Rh + female
C. Both A and B
D. None of above

Answer: A Rh + male & Rh – female

543. Phases of sleep are mentioned.
A. 3 phases
B. 4 phases
C. 5 phases
D. 6 phases

Answer: C 5 phases

544. A complete sleep cycle takes …..minutes on average.
A. 70-90 min
B. 90-110 min
C. 110-140 min
D. 140-170 min

Answer: B 90-110 min

545. In humans, lacteals are found in
A. Ileum
B. Oesophagus
C. Ear
D. None of the above

Answer: A Ileum

546. In REM…….
A. There is active dreaming
B. the brain is highly active
C. The heart rate and respiration become irregular
D. all of the above

Answer: D all of the above

547. Dreamless sleep is………..
A. Slow wave sleep
B. REM sleep
C. paradoxical sleep
D. desyncronized sleep

Answer: A Slow wave sleep

548. Sleep cauese physiological effect on….
A. The nervous system
B. on other structures of the body
C. A &B both
D. none of the above

Answer: C A &B both

549. “ A ” Vitamin is a type of—–
A. Water soluble Vitamin
B. Fat soluble Vitamin
C. Soluble in fat and water both
D. Insoluble in fat and water

Answer: B Fat soluble Vitamin

550. Fifth kala is…………..
A. Purishdhara
B. Medodhara
C. Majjadhara
D. Raktadhara

Answer: A Purishdhara

551. Which among following is not mentioned by Sushrutacharya …….
A. Mamsavaha srotas
B. Medavaha srotas
C. Asthivaha srotas
D. Raktavaha srotas

Answer: C Asthivaha srotas

552. Cardiac index is related to
A. Cardiac output and body weight
B. Cardiac output and body surface area
C. Cardiac output and work of the heart
D. Stroke volume and pulse rate

Answer: B Cardiac output and body surface area

553. Synonym of Vit. B12 is…………..
A. Cynocobalamine
B. Anti- pernicious anaemia factor
C. Castle’s extrinsic factor
D. All of above

Answer: D All of above

554. Pancreatic juice is stimulated by the release of
A. Secretin
B. Cholecystokinin
C. Enterokinase
D. Both A and B

Answer: D Both A and B

555. Low level of adrenal cortex hormones results in
A. Addison diseases
B. Cushing syndrome
C. Goiters
D. Tetany

Answer: A Addison diseases

556. Dosha present in joints is……
A. Avalambak kapha
B. Sadhak pitta
C. Sleshak kapha
D. Ranjak Pitta

Answer: C Sleshak kapha

557. Satat sandhi shabda gamin is found in……
A. Pitta Prakruti
B. Kaha Prakruti
C. Pitta – Kapha Prakruti
D. Vata Prakruti

Answer: D Vata Prakruti

558. Oxytocin is secretion of……..
A. Anti. Pituitary
B. Post. Pituitary
C. Ovary
D. Testes

Answer: B Post. Pituitary

559. Deoxygenated blood from superior and inferior van cava enters into?
A. Right atrium
B. Left atrium
C. Right ventricle
D. Left ventricle

Answer: A Right atrium

560. Oxygenated blood from pulmonary vein comes into?
A. Right atrium
B. Left atrium
C. Right ventricle
D. Left ventricle

Answer: B Left atrium

561. All the heart valves are open during which stage of cardiac cycle?
A. Systolic ejection
B. Isovolumetric relaxation
C. Isovolumetric contraction
D. None of the above

Answer: D None of the above

562. Minimum blood Pressure is in
A. Aorta
B. Arteries
C. Capillaries
D. Venules

Answer: D Venules

563. During ventricular systole?
A. The atria are contracting
B. The av valves are close
C. The pressure inside the ventricles is less than in the atria
D. blood is ejected into the atria

Answer: B The av valves are close

564. The difference between the systolic and diastolic pressures is called the?
A. Mean Arterial Blood Pressure
B. Blood Pressure
C. Pulse Pressure
D. End-Ventricular Pressure

Answer: C Pulse Pressure

565. Which of the following is best compared to soldiers?
A. Lungs
B. White blood cells
C. Red blood cells
D. Platelets

Answer: B White blood cells

566. Vitamin k is formed in –
A. Kidney
B. Liver
C. Stomach
D. Large intestine

Answer: D Large intestine

567. The deficiency of which vitamin leads to convulsions
A. Thaimine
B. Nicotinic acid
C. Pyridoxine
D. Riboflavine

Answer: C Pyridoxine

568. Heat stable and light sensitive vitamins are –
A. Vitamin K and Folic acid
B. Vitamin K and Riboflavine
C. Pyridoxine and Riboflavine
D. Vitamin D and Folic acid

Answer: C Pyridoxine and Riboflavine

569. The vitamin present only in animal food are
A. Nicotinic acid and Folic acid
B. Vitamin K and Biotin
C. Folic acid and Cynocobalamine
D. Vitamin D and Cynocobalamine

Answer: D Vitamin D and Cynocobalamine

570. Which endocrine gland is attributed with fight or flight functions
A. Pituitary gland
B. Adrenal
C. Thyroid
D. Pancreas

Answer: B Adrenal

571. Following is one of the Aahar-parinamkarbhava………
A. Samyoga
B. Ruksha
C. Rashi
D. Karan

Answer: A Samyoga

572. According to Aachyarya Sharangdhar Oja is…
A. Upadhatu of Shukradhatu
B. Shukradhatu Mala
C. Shukradhatu Sara
D. Prakrut Shelshma

Answer: A Upadhatu of Shukradhatu

573. MSH is produced by
A. Anterior lobe of pituitary gland
B. Posterior pituitary gland
C. Parathyroid
D. Pars intermedia of pituitary

Answer: D Pars intermedia of pituitary

574. According to aachyrya …… Aahar , Swapna, Bhramcharya is ‘Trayaupstham.
A. Charak
B. Sushrut
C. Ashantag Hradaya
D. Ashantag Sangrah

Answer: A Charak

575. Vatashoth and varnabheda is lakshan of…..
A. Vatavruddhi
B. Oja Ksaya
C. Oja Visramas
D. Oja Vyapad

Answer: D Oja Vyapad

576. ….is included in asthaaaharvidhivishesh aaytan.
A. Upyogsanstha
B. Upayokta
C. Karan
D. all of above

Answer: D all of above

577. Sarvagarha and parigraha is bheda of ……..
A. Matra
B. Rashi
C. Karan
D. Desha

Answer: A Matra

578. Nityag in ayurveda is mentioned as……
A. Ayuparyaya
B. Kalbheda
C. both a and b
D. None of above

Answer: C both a and b

579. According to aachyrya Charak which kal is consists of Rutusatmya
A. Nityag
B. Avasthik
C. Vartman
D. Bhutkal

Answer: A Nityag

580. According to aachyrya Charak okasatmya is comes under……
A. Upyogsanstha
B. Upayokta
C. Upyogvaystha
D. Upybhokta

Answer: B Upayokta

581. Following is the Divaswapa jagran vikar…..
A. Halimak
B. Gurugatra
C. Indriya Vikar
D. All above

Answer: D All above

582. According to aachyrya Charak which dosha gets prakop by divaswapna instead of girshmarutu….
A. Kapha
B. Kaphapitta
C. Tridosha
D. Vata

Answer: B Kaphapitta

583. Which type of nidra doesn’t cause any vikar..
A. Sleshma samudabhva
B. Mana sharir shramasambhava
C. Aagntuki
D. Tamobhava

Answer: D Tamobhava

584. …….is mentioned in chikitsa of atinidra
A. Raktamoksha
B. Shirovirechana
C. Kayavirechan
D. All of above

Answer: D All of above

585. “Ratri Jagran Ruksham Shingdham praswapanm diva Aruksham Anabhishindhi………”
A. Prajagranam
B. Twasinm Pchalyaticm
C. Bhukatwach divaswapna
D. Samanidra

Answer: B Twasinm Pchalyaticm

586. Which nidra is said as “Anavabodhini”….
A. Vaishnvi
B. Vikarki
C. Tamasi
D. None of above

Answer: C Tamasi

587. According to Bhavpraksah divaswap kal is …
A. 1 Muhurta
B. 1 prahar
C. ½ prahar
D. 2 Muhurta

Answer: A 1 Muhurta

588. Histamine is secreated by….
A. Mast cell
B. RBC
C. Kidney
D. Lungs

Answer: A Mast cell

589. Calcitonin is secreated from…
A. Thyroid
B. Parathyriod
C. Pituitary
D. Pineal body

Answer: A Thyroid

590. Which of the following hormone is involved in increased reabsorpion of water from renal tubular epitheilal cell..
A. Vasopressin
B. Epinephrine
C. Insulin
D. Gulcagon

Answer: A Vasopressin

591. Turyaavastha is related to
A. Nidra
B. Mana
C. Aatma
D. B and C

Answer: A Nidra

592. According to Charak ….. is not a type of swapn.
A. Dhrshta
B. Shruta
C. Doshaj
D. Divaswapa

Answer: D Divaswapa

593. According to Charak ….. shubha and ashubha fala is a type….
A. Bhavik
B. Doshaj
C. both A and B
D. none of above

Answer: A Bhavik

594. Mahat is synonym of …….
A. Aayu
B. Mana
C. Aatma
D. Hardya

Answer: D Hardya

595. Satva,Raja and Tamas are collectively known as……
A. Mana gunas
B. Mana doshas
C. Mano visayas
D. Trigunas

Answer: D Trigunas

596. Ojas and Sadaka pitta are one and the same as per
A. Hemadri
B. Dalhanacharaya
C. Arundatta
D. Chakrapani datta

Answer: B Dalhanacharaya

597. Color and smell of ojas as per charak …
A. Ghirta varna and madhu gandha
B. madhu varna and Ghirta gandha
C. Ghirta varna and Laja gandha
D. Laja varna and Ghirta gandha

Answer: C Ghirta varna and Laja gandha

598. ‘Kriyanam apracuryam’ is found in ….
A. Oja Ksaya
B. Oja Visramasa
C. Oja Vriddhi
D. Oja Vyapad

Answer: B Oja Visramasa

599. Murcha, Mamsa Ksaya ,Moha,pralapa are lakshana of?
A. Oja Ksaya
B. Oja Visramasa
C. Oja Vriddhi
D. Oja Vyapad

Answer: A Oja Ksaya

600. Aaharprinamkar bhav mentioned by aacharyas…
A. Charak
B. Vagbhat
C. Sushrut
D. A and B

Answer: D A and B

601. Alpa nidra is due to…
A. Vata
B. Pitta
C. Kapha
D. Tridosha.

Answer: A Vata

602. The pregnant women are especially suscepcially to which Vitamin
A. B6
B. B12
C. Folic acid
D. B12 & Folic acid

Answer: C Folic acid

603. ‘Bitot’s spot is found in –
A. Xeropthalmia
B. Rickets
C. Osteomalacia
D. Typhoid

Answer: A Xeropthalmia

604. According to varna types of oja said by Aachyra….
A. Charak
B. Chakrapani
C. Sushrut
D. Dalhana

Answer: D Dalhana

605. …..is the vatavardhak rasa.
A. Madhur
B. Amala
C. Lavan
D. Kashaya

Answer: D Kashaya

606. ‘Doshansh-kalpana’ is comes under the …… samprapti
A. Samkhya
B. Pradhan
C. Vidhi
D. Vikalap

Answer: D Vikalap

607. Indriya panchapanchak is described by following Aachyrayas…….
A. Charak
B. Sushrut
C. Vagbhat
D. all of above

Answer: A Charak

608. Aakshi is …
A. Indriya
B. Indriyaarth
C. Indriya-aadhisthan
D. Indriyadravya

Answer: C Indriya-aadhisthan

609. Which Indriya is concerned to all Indriyas…
A. Chakshu
B. Ghrana
C. Twak
D. Rasana

Answer: C Twak

610. Chetan-anuvrutti is synonyms of….
A. Mana
B. Aatma
C. Sharir
D. Aayu

Answer: D Aayu

611. Following grouping is true…………
A. Jivitam-aayu
B. Jivasankshilin-Dhamani
C. Jivitayan-srotas
D. All of avbove

Answer: D All of avbove

612. ’Dosha -Dhatu -Mala -Mulam hi Shariram’which aacharyas said that…
A. charak
B. Asthang sangraha
C. Sushrut
D. Asthang hradaya

Answer: C Sushrut

613. Saptaaahar kalpana mentioned in …. samhita
A. Asthang sangraha
B. Charak
C. Sushrut
D. Asthang hradaya

Answer: A Asthang sangraha

614. ”Gati vivarajita” word is said for this …
A. Dhatu
B. Upadhatu
C. Oja
D. Mala

Answer: B Upadhatu

615. “Rasacheyaevam oja sankhayat”said by aacharyas….
A. Charak
B. Asthang sangraha
C. Sushrut
D. Asthang hradaya

Answer: A Charak

616. “Garbhasya Oja varna “is ……according to charak
A. Sarpi varna
B. Madhuvarna
C. Raktamerashatspitkam
D. Shewat varna

Answer: A Sarpi varna

617. Vayu and agnidharan is karma of ……………
A. Purish
B. Sweda
C. Mutra
D. All Of Above

Answer: A Purish

618. “Meha is” synonyam of …………….
A. Purish
B. Sweda
C. Mutra
D. All Of Above

Answer: B Sweda

619. ”Prajagaranm” is concerned to ….
A. Vata-vruddhi
B. Pitta-vruddhi
C. Kapha-vruddhi
D. Kapha –kshaya

Answer: D Kapha –kshaya

620. “Viparitagunnehi-echyya is” lakshan of ….. shatkriya kal.
A. Sanchaya
B. Prakop
C. Prasar
D. Bheda

Answer: A Sanchaya

621. Trividh agni A)Dyana agni B)Darshan agni C)Koshtaagni is mentioned by
A. Haritsamhita
B. Garbhaupnishad
C. Asthang Hardya
D. Asthang Sangrah

Answer: B Garbhaupnishad

Kriya Sharir objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *