300+ TOP Lac Culture MCQs and Answers Quiz Exam

Lac Culture Multiple Choice Questions

1. Lac is secreted by which insecet?

A. Male.
B. Female.
C. Both a and b.
D. None of the above.

Answer: B

2. Which one of the following is the first form of lac?

A. Sticklac.
B. Shellac.
C. Seedlac.
D. None of the above.

Answer: A

3. Lac belong to which family?

A. Kerriidae.
B. Bombycidae.
C. Menoponidae.
D. Leptophlebiidae.

Answer: A

4. Lac insect is native to which continent?

A. Australia.
B. Asia.
C. Africa.
D. Nort America.

Answer: B

5. Which is the leading producer of lac in the world?

A. Pakistan.
B. Srilanka.
C. Thailand.
D. India.

Answer: D

6. Which is a natural gum?

A. Gum arabic.
B. Gum ghatti.
C. Gum tragacanth.
D. All of the above.

Answer: D

7. Which Indian state is the leading producer of lac?

A. Andhra Pradesh.
B. Uttar Pradesh.
C. Jharkhand.
D. Madhya Pradesh.

Answer: C

8. What one is not a host of lac insect?

A. Butea monosperma.
B. Ziziphus mauritiana.
C. Mangifera sylvatica.
D. Flemingia semialata.

Answer: C

9. Raw insect is the source of which product?

A. Resin.
B. Dye.
C. Wax.
D. All of the above.

Answer: D

10. Baisakhi is the summer season crop of which category of cultivation?

A. Kusmi.
B. Rangeeni.
C. Both a and b.
D. None of the above.

Answer: B

Lac Culture MCQs

11. Which is not lac processing centre?

A. Simdega, Jharkhand.
B. Balaghat, Madhya Pradesh.
C. Raigarh, Chhattisgarh
D. North 24 Paragana, West Bengal.

Answer: D

12. The lac insect moults how times before reaching maturity?

A. Once.
B. Twice.
C. Thrice.
D. None of the above.

Answer: C

13. When does the lac insect cast off the second moult?

A. When it is outside the cell.
B. While it is inside the cell.
C. Both a and b.
D. None of the above.

Answer: B

14. The lac encrustation containing gravid females are known by which name?

A. Broodlack.
B. Shellac.
C. Seedlac.
D. None of the above.

Answer: A

15. Which is lac male has the longest life cycle in days?

A. Aghani male.
B. Katki male.
C. Jethwi male.
D. Baisakhi male.

Answer: D

16. Which is lac male has the shortest life cycle in days?

A. Aghani male.
B. Katki male.
C. Jethwi male.
D. Baisakhi male.

Answer: B

17. Which category of the female lac has the longest life cycle in days?

A. Aghani male.
B. Katki male.
C. Jethwi male.
D. Baisakhi male.

Answer: D

18. The trivoltine strains of lac go through a:

A. Long life period.
B. Very long life period.
C. Short life period.
D. Very short life period.

Answer: C

19. Baisakhi crop.

A. October to November.
B. June to July.
C. January to February.
D. May to June.

Answer: A

20. Katki crop.

A. February to March.
B. June to July.
C. November to December.
D. August to September.

Answer: B

21. Aghani crop.

A. April to May.
B. March to April.
C. June to July.
D. September to October.

Answer: C

22. Jethwi crop.

A. January to February.
B. November to December.
C. March to April.
D. None of the above.

Answer: A

23. Trivoltine spp. crop.

A. October to November.
B. March to April.
C. July to August.
D. All of the above.

Answer: D

24. Baisakhi season crop.

A. March to April.
B. December to January.
C. June to July.
D. February to March.

Answer: C

25. Katki season crop.

A. October to November.
B. August to September.
C. September to October.
D. January to February.

Answer: A

26. Aghani season crop.

A. June to September.
B. February to March.
C. Match to June.
D. January to February.

Answer: D

27. Jethwi season crop.

A. June to July.
B. July to August.
C. August to November.
D. November to January.

Answer: A

28. Trivoltine summer season crop.

A. March to April.
B. July to August.
C. October to November.
D. None of the above.

Answer: C

29. The duration of life cycle and numbers of generation per year depends on which factor?

A. Species/strain of the lac insect.
B. The season of development.
C. Climatic condition of the area.
D. All of the above.

Answer: D

30. Which is an example of univoltine?

A. Paratachardina spp.
B. Kerria spp.
C. Kerria sharda.
D. None of the above.

Answer: A

Lac Culture objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *