300+ TOP Lipid Digestion & Absorption MCQs and Answers

Lipid Digestion and Absorption Multiple Choice Questions

1. The anti-obesity drug Orlistat inhibits
A. Pancreatic lipase
B. Lipoprotein lipase
C. Hormone-sensitive lipase
D. Phospholipase

Answer: A

2. Which of the following class of fatty acids can be directly absorbed from the intestine?
A. Very long-chain fatty acid
B. Long-chain fatty acid
C. Short-chain fatty acid
D. Cholesterol esters

Answer: C

3. The lipid digestion process is regulated by different local hormones.
The cholecystokinin hormone released from…………….
A. Mucosa of the jejunum
B. Pancreatic delta cells
C. Gastric Parietal cells
D. Pancreatic alpha cells

Answer: A

4. What is the enzyme responsible for the breakdown of triglycerides into fatty acids and mono-acylglycerol in the intestine?
A. Pancreatic lipase
B. Lipoprotein lipase
C. Hormone-sensitive lipase
D. Phospholipase

Answer: A

5. What is the function of bile salt in the intestine?
A. Activator of lipase
B. Emulsifier
C. Co-factor for cholesteryl esterase
D. Inhibitor of lipid absorption

Answer: B

Lipid Digestion & Absorption MCQs

6. What is the precursor for bile salt synthesis?
A. Fatty acid
B. Glucose
C. Cholesterol
D. Glycerol

Answer: C

7. Which of the following is not the effect of cholecystokinin released from mucosal cells of the jejunum?
A. Contraction of gall bladder and release of bile acids
B. Release of digestive enzymes from the exocrine pancreas
C. The slower release of gastric content into the stomach
D. Increased gastric motility

Answer: C

8. Lack of appropriate lipid absorption leads to a condition known as…………………………….
A. Metabolic syndrome
B. Obesity
C. Fatty liver
D. Steatorrhea

Answer: D

9. what is emulsification?
A. small molecules of lipid combine to form large molecule
B. large molecule split into smaller molecules
C. it is a process which enhances solubility of lipid
D. none of the above

Answer: B

10. which method is used for the transport of amino acids?
A. simple diffusion
B. facilitated diffusion
C. passive transport
D. none of the above

Answer: D

11. what helps the large molecules of lipids to increase their solubility in watery chyme?
A. bile salts
B. fatty acids
C. micelles
D. hydrophilic region

Answer: A

12. through which vein, the long chain fatty acids enters into the blood?
A. subclavian vein
B. jugular vein
C. external carotid vein
D. internal carotid vein

Answer: A

Lipid Digestion and Absorption objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *