300+ TOP Literary Criticism & Rhetorics MCQs and Answers

Literary Criticism and Rhetorics Multiple Choice Questions Quiz

1. Who said “Tragedy imitates men as better, and comedy as worse than they really are.”
A. A.C. Bradley
B. John Dryden
C. Aristotle
D. Plato

Answer: C Aristotle

2. Plato equated poetry with painting and Aristotle equated it with…
A. Drama
B. Dance
C. Music
D. None

Answer: C Music

3. Who is known as the first scientific critic?
A. Longinus
B. Aristotle
C. Horace
D. Plato

Answer: B Aristotle

4. About whom Atkins says that “In his works, appears for the first time the conception of memesis or imitation as the essential characteristic of all art”.
A. Plato
B. Longinus
C. Aristotle
D. Horace

Answer: A Plato

5. In the poetics, the change in the fortunes of the hero is known as…
A. Periphery
B. Discovery
C. Catharsis
D. None

Answer: A Periphery

6. According to Aristotle, the objects of Imitation are…
A. Natural defects
B. Moral values
C. Feeling of love
D. Men in action

Answer: D Men in action

7. Who said, “A tragedy is impossible without plot, but there may be one without character”
A. Aristotle
B. Socrates
C. Cicero
D. Arnold

Answer: A Aristotle

8. Who says that Coleridge is a link “between German transcendentalism and English romanticism”.
A. Arthur Symons
B. Stephen Gosson
C. John Lock
D. Rene Wellek

Answer: D Rene Wellek

9. What was the name of Aristotle’s school?
A. Oxford
B. Cambridge
C. Lyceum
D. Temple

Answer: C Lyceum

10. Which classical writer expresses, “Epic poetry and tragedy, comedy also dithyrambic poetry… are all in their general conception modes of imitation”?
A. Aristotle
B. Plato
C. Horace
D. Homer

Answer: A Aristotle

Literary Criticism and Rhetorics Multiple Choice Questions

11. What is meant by “Catastrophe”?
A. The ending of a Comedy
B. The ending of tragedy
C. The ending of a historical play
D. The ending of tragi-comedy

Answer: B The ending of tragedy

12. What is Denouement?
A. The ending of a Tragedy
B. The ending of Comedy
C. The Climax in a Tragedy
D. The Climax in a comedy

Answer: B The ending of Comedy

13. Aristotle es the theory of Tragedy in:
A. Art Poetique
B. Poetics
C. Rhetoric
D. Ars Poetica

Answer: B Poetics

14. What is the meaning of the Term Hamartia as used by Aristotle in his Theory of Tragedy?
A. Tragic end of the Tragedy
B. Working of Fate againts the hero
C. A Weak trait in the character of the Hero
D. A strong quality in the character of the hero

Answer: C A Weak trait in the character of the Hero

15. What is the meaning of the Term Peripeteia as used by Aristotle in his Theory of Tragedy?
A. Change in the fortune of the hero from bad to good
B. Change in the fortune of the hero from good to bad
C. Constancy in the fortune of the hero
D. Fluctuations occurring in the fortune of the hero

Answer: B Change in the fortune of the hero from good to bad

16. What is the meaning of the term Anagnorisis as used by Aristotle in his Theory of Tragedy?
A. The hero’s recognition of his tragic flaw
B. The hero’s ignorance about his tragic flaw
C. The hero’s recognition of his adversary
D. The hero’s recognition of his tragic end

Answer: A The hero’s recognition of his tragic flaw

17. Who argued against Plato’s theory of forms for the first time?
A. Aristotle
B. Socrates
C. Hegel
D. Kant

Answer: A Aristotle

18. According to Aristotle what is the source of knowledge?
A. Mind
B. Senses
C. Thought
D. Dream

Answer: C Thought

19. The two notions which form the core of Aristotle’s Poetics are….. and …..
A. Imitation and action
B. Imitation and Imagination
C. Reason and action
D. Logic and action

Answer: A Imitation and action

20. According Aristotle ….is the soul of tragedy?
A. Character
B. Plot
C. Diction
D. Spectacle

Answer: B Plot

21. Which school of critics rekindled an interest in Aristotle in the 20th century?
A. Yale schoo
B. Chicago school
C. Frankfurt school
D. Annals school

Answer: B Chicago school

22. The term hamartia is taken from…
A. Smithy
B. Hunting
C. Swimming
D. Archery

Answer: D Archery

23. Some believe literature should be judged primarily on its artistic merits. What approach possess this disadvantage?
A. Formalism/New Criticism
B. Psychological
C. Moral/Philosophical
D. Historical/Biographical

Answer: C Moral/Philosophical

24. “Comparative Literature is the study of the literature beyond the confines of one particular country” – whose definition of comparative literature is this?
A. Ulrich Weisstein
B. H.H. Remak
C. Rene Wellek
D. Anna Balakian

Answer: B H.H. Remak

25. Attempt at historical reconstruction has led to a great stress on the intention of the author. Identify the author of the statement:
A. Wellek and Warren
B. Schlegel – Tieck
C. Carre – Guyard
D. Hassan – Guillen

Answer: A Wellek and Warren

26. In the study of literary History, Holinshed’s Chronicles would constitute
A. An affinity
B. A source
C. An influence
D. An imitation

Answer: B A source

27. Wellek and Warren’s Theory of Literature does not contain a chapter on
A. Literary Genres
B. Thematology
C. Literary History
D. Literature and the other Arts.

Answer: B Thematology

28. The author of the essay “The Tradition of Traditions” is
A. T.E. Hume
B. T.S. Eliot
C. Rene Wellek
D. Harry Levin

Answer: C Rene Wellek

29. “What is world literature?” is written by
A. Rene Wellek
B. David Damrosch
C. Dorothy Figuera
D. Gayatri Chakraborti Spivak

Answer: B David Damrosch

30. The phrase “leaves dancing” is an example of ________.
A. pathetic fallacy
B. hyperbole
C. pun
D. conceit

Answer: A pathetic fallacy

31. Who wrote “Theory of Literature”?
A. R A Scott James
B. R J Rees
C. Rene Wellek &Austin Warren
D. David Daiches

Answer: C Rene Wellek &Austin Warren

32. Literature is a ________ of life.
A. Mirror
B. Reflection
C. Presentation
D. All of the above

Answer: D All of the above

33. The five traits of a tragic hero do NOT include:
A. decency/nobility
B. hamartia (fatal flaw)
C. anagnorisis (tragic insight)
D. denoument (resolution

Answer: A decency/nobility

34. What is a chorus in Greek theater?
A. People that sing stuff.
B. People that inform the audience.
C. People that wear long socks.
D. People that inform the protagonist.

Answer: B People that inform the audience.

35. What is a tragic hero?
A. A character who makes a error that leads to his destruction.
B. character who makes a great life for themselves.
C. A hero that is tragic.
D. A girl that is really whiny and just wants more jewelry.

Answer: A A character who makes a error that leads to his destruction.

36. What emotions are tragic heroes supposed to elicit in an audience?
A. Jealousy & anger
B. Fear & jealousy
C. Pity & fear
D. a. Anger & pity

Answer: C Pity & fear

37. ‘Authority forgets a dying king’ is an example of
A. Personification
B. Apostrophe
C. Hyperbole
D. Metaphor

Answer: A Personification

38. The term ‘Onomatopoeia ‘ and ‘Oxymoron’ came from
A. French
B. Latin
C. Roman
D. Greek

Answer: D Greek

39. ”A lovelier flower on Earth was never sown” has the figure of speech called
A. Metaphor
B. Oxymoron
C. Hyperbole
D. Implied Simile

Answer: C Hyperbole

40. Which of the following is a direct address either to an absent person or to an abstract or inanimate entity?
A. Apostrophe
B. Ode
C. Epode
D. Hyperbole

Answer: A Apostrophe

41. Pun is a play on words that are similar
A. In meaning but diverse in sound
B. In sound but diverse in meaning
C. Both in sound and meaning but with different sound
D. None

Answer: B In sound but diverse in meaning

42. Which of the following words show oxymoron?
A. Chatter Chatter
B. O Death
C. Rivers of Blood
D. Sweet Pain

Answer: D Sweet Pain

43. Which figures of speech are employed in this line? ” O Wild west wind, thou breathe of Autumn’s being”
A. Oxymoron
B. Personification
C. Apostrophe
D. Metaphor

Answer: B Personification

44. which figures of speech are used ” His honor rooted in dishonor stood. And faithful unfaithful kept him falsely true”
A. Oxymoron
B. Personification
C. Apostrophe
D. Metaphor

Answer: A Oxymoron

45. Which of the following sentences has figures of speech called ‘Apostrophe?
A. O Death! here is thy sting
B. The more haste, the less speed
C. Death lays his icy hands on kings
D. Life is but a walking shadow

Answer: A O Death! here is thy sting

46. ”Life is but a walking shadow” is an example of
A. Apostrophe
B. Metaphor
C. Simile
D. Hyperbole

Answer: B Metaphor

47. Onomatopoeia means
A. Echoing of the same sense or meaning in different words
B. Echoing the same sound repeatedly
C. Echoing of the sense by the sound, shape, size o movement
D. None

Answer: C Echoing of the sense by the sound, shape, size o movement

48. How happy is he here!
A. Simile
B. Antithesis
C. Personification
D. Alliteration

Answer: D Alliteration

49. The night is dark as a black stone.
A. Metaphor
B. Simile
C. Onomatopoeia
D. Alliteration

Answer: B Simile

50. What is meant by Synecdoche?
A. The hole of something used to signify a part
B. An inanimate object endowed with human feeling
C. The terms with a pronunciation similar to their meaning
D. A part of something used to signify the whole

Answer: D A part of something used to signify the whole

Literary Criticism and Rhetorics objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *