[Maharashtra] MPSC Previous Year Questions and Answers

MPSC Previous Year Questions Maharashtra MCQs

1. Which of the following was the capital of the Maratha Empire during the rule of Chhatrapati Shivaji Maharaj?

A. Raigad

B. Pune

C. Satara

D. Kolhapur

Answer: A

2. Who among the following was the first Sarpanch of India?

A. Keshav Rao Jedhe

B. Babasaheb Purandare

C. Nana Patil

D. none of the above

Answer: B

3. When was the Battle of Pratapgad fought?

A. 1659

B. 1657

C. 1656

D. 1655

Answer: A

4. Who was the Maratha General during the 3rd Battle of Panipat?

A. Sadashivrao Bhau

B. Balaji Vishwanath

C. Bajirao I

D. Malharrao Holkar

Answer: A

5. Where is the tomb of Chhatrapati Sambhaji Maharaj located?

A. Vadhu Budruk

B. Kolhapur

C. Raigad

D. Satara

Answer: A

6. Who founded the Ashta Pradhan Mandal?

A. Chhatrapati Shivaji Maharaj

B. Peshwa Bajirao I

C. Peshwa Balaji Vishwanath

D. Chhatrapati Rajaram

Answer: A

7. When was the Battle of Wadgaon fought?

A. 1779

B. 1773

C. 1782

D. 1795

Answer: B

8. Where did Chhatrapati Shivaji Maharaj escape from house arrest?

A. Sinhagad

B. Raigad

C. Mahabaleshwar

D. Pratapgad

Answer: B

9. Who was Mahadaji Shinde?

A. Maratha Army Chief

B. Maratha Navy Chief

C. Peshwa Minister

D. Chhatrapati Minister

Answer: B

10. Where is Shivneri Fort located?

A. Near Junnar

B. Near Pune

C. Near Karad

D. Near Nashik

Answer: B

Maharashtra MPSC Previous Year Questions

11. Who wrote the book “Riyasat”?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Lokmanya Tilak

C. Mahadev Govind Ranade

D. Vishnushastri Chiplunkar

Answer: D

12. Who started the Prarthana Samaj movement?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Vinayak Damodar Savarkar

C. Bal Gangadhar Tilak

D. Atmaram Pandurang

Answer: D

13. When was the Satara Principality dissolved by the British?

A. 1839

B. 1848

C. 1852

D. 1857

Answer: D

14. Who was the first Indian woman President of the Indian National Congress?

A. Vijaya Lakshmi Pandit

B. Sarojini Naidu

C. Annie Besant

D. Sucheta Kripalani

Answer: B

15. When was the Poona Pact signed?

A. 1925

B. 1927

C. 1929

D. 1932

Answer: C

16. Who started the newspaper ‘Kesari’?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Lala Lajpat Rai

D. Bipin Chandra Pal

Answer: B

17. Who gave the slogan ‘Swaraj is my birthright and I shall have it’?

A. Mahatma Gandhi

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Lala Lajpat Rai

D. Subhas Chandra Bose

Answer: B

18. Who started the Home Rule League movement?

A. Annie Besant and Bal Gangadhar Tilak

B. Dadabhai Naoroji and Gopal Krishna Gokhale

C. Bhikaiji Cama and VK Krishna Menon

D. Lala Lajpat Rai and Motilal Nehru

Answer: A

19. Who founded the ‘Abhinav Bharat Society’?

A. Vinayak Damodar Savarkar

B. Lala Hardayal

C. Madan Lal Dhingra

D. VD Sarvarkar

Answer: A

20. Who was the Political Guru of Chhatrapati Shivaji Maharaj?

A. Dadoji Konddeo

B. Ramdas Swami

C. Tukaram Maharaj

D. Samarth Ramdas

Answer: D

21. Which fort is called ‘Gibraltar of the East’?

A. Sinhagad

B. Raigad

C. Rajgad

D. Pratapgad

Answer: C

22. Who was the Maratha ruler defeated by Ahmad Shah Abdali during the Third Battle of Panipat?

A. Madhavrao I

B. Balaji Baji Rao

C. Sadashivrao Bhau

D. Raghunathrao

Answer: C

23. Who founded the Bombay Presidency Association in 1852?

A. Dinshaw Wacha

B. Pherozeshah Mehta

C. Badruddin Tyabji

D. K T Telang

Answer: B

24. Who among the following started ‘The Indian Sociologist’ newspaper?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Shyamji Krishna Varma

C. Lala Lajpat Rai

D. Bipin Chandra Pal

Answer: B

25. Who among the following was called ‘Lokmanya’?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Lala Lajpat Rai

C. Bal Gangadhar Tilak

D. Bipin Chandra Pal

Answer: C

26. The book ‘Gita Rahasya’ was written by?

A. Mahadev Govind Ranade

B. Gopal Ganesh Agarkar

C. Bal Gangadhar Tilak

D. Vinayak Damodar Savarkar

Answer: C

27. Who among the following started the newspaper ‘Al-Hilal’?

A. Mohammad Ali Jinnah

B. Maulana Abul Kalam Azad

C. Hakim Ajmal Khan

D. Mukhtar Ahmed Ansari

Answer: B

28. Who was the author of Anandmath?

A. Rabindranath Tagore

B. Bankim Chandra Chattopadhyay

C. Ishwar Chandra Vidyasagar

D. Michael Madhusudan Dutt

Answer: B

29. When was the Calcutta session of the Indian National Congress held?

A. 1901

B. 1896

C. 1906

D. 1911

Answer: D

30. Who founded the Satyashodhak Samaj?

A. Jyotiba Phule

B. Savitribai Phule

C. Fatima Sheikh

D. Sachin Tendulkar

Answer: A

31. Who was the first Indian woman to fly an airplane?

A. Aruna Asaf Ali

B. Sarla Thakral

C. Lakshmi Sehgal

D. Vijaya Lakshmi Pandit

Answer: B

32. Who was the leader of the Revolt of 1857 in Kolhapur?

A. Tatya Tope

B. Rani Laxmibai

C. Nana Saheb

D. Rango Bapuji Gupte

Answer: D

33. Who among the following was associated with the Bharat Mata Mandir established in Varanasi?

A. Babu Shyam Sundar Chakravarty

B. Swami Vivekananda

C. Lala Lajpat Rai

D. Bal Gangadhar Tilak

Answer: B

34. Who started the newspaper ‘Maratha’ in English?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Mahadev Govind Ranade

D. Gopal Ganesh Agarkar

Answer: C

35. Who founded the Deccan Education Society?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Vinayak Damodar Savarkar

C. Bal Gangadhar Tilak

D. Vasudev Balwant Phadke

Answer: C

36. Panipat battle fought between Marathas and Abdali in 1761 is known as?

A. First Battle of Panipat

B. Second Battle of Panipat

C. Third Battle of Panipat

D. Fourth Battle of Panipat

Answer: C

37. Who was the Maratha commander during the Battle of Panipat 1761?

A. Madhavrao Peshwa

B. Sadashivrao Bhau

C. Balaji Bajirao

D. Raghunathrao

Answer: B

38. Which Peshwa was popularly known as Nana Saheb?

A. Balaji Vishwanath

B. Bajirao I

C. Madhavrao I

D. Nana Fadnavis

Answer: D

39. Who founded the Satya Shodhak Samaj?

A. Jyotirao Phule

B. Savitribai Phule

C. Fatima Sheikh

D. Sahu Maharaj

Answer: A

40. Who was popularly known as Lokhitwadi?

A. Gopal Hari Deshmukh

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Justice Mahadev Govind Ranade

D. Vishnushastri Chiplunkar

Answer: A

41. Who among the following founded the Widow Remarriage Association?

A. Raja Ram Mohan Roy

B. Ishwar Chandra Vidyasagar

C. Swami Dayanand Saraswati

D. Surendranath Banerjee

Answer: B

42. Which of the following newspapers was not started by Bal Gangadhar Tilak?

A. Mahratta

B. Kesari

C. Maratha

D. Kal

Answer: D

43. Who among the following was the leader of the Revolt of 1857 in central India?

A. Kunwar Singh

B. Rani Lakshmibai

C. Nana Sahib

D. Tantia Tope

Answer: A

44. The Hunter Commission was appointed to investigate which event?

A. Jallianwala Bagh Massacre

B. Champaran Satyagraha

C. Murder of Rand and Ayerst

D. Partition of Bengal

Answer: C

45. Who among the following started the newspaper ‘New India’?

A. Motilal Nehru

B. C.R. Das

C. Lala Lajpat Rai

D. Bipin Chandra Pal

Answer: D

46. Who was the founder of Arya Samaj?

A. Raja Ram Mohan Roy

B. Dayanand Saraswati

C. Vivekananda

D. Keshab Chandra Sen

Answer: B

47. Who among the following was associated with Kakori Conspiracy Case?

A. Chandrashekhar Azad

B. Surya Sen

C. Bhagat Singh

D. Ram Prasad Bismil

Answer: D

48. Who was the leader of the Revolt of 1857 in Awadh?

A. Nana Sahib

B. Rani Lakshmibai

C. Kunwar Singh

D. Begum Hazrat Mahal

Answer: D

49. Who started the Indian Independence League at Tokyo in 1942?

A. Subhas Chandra Bose

B. Jawaharlal Nehru

C. VD Savarkar

D. Rash Behari Bose

Answer: D

50. Who among the following led the Indigo revolt in Bengal?

A. Dinabandhu Mitra

B. Michael Madhusudan Dutt

C. Bankim Chandra Chattopadhyay

D. Ishwar Chandra Vidyasagar

Answer: D

51. Who among the following founded the Tattvabodhini Sabha?

A. Debendranath Tagore

B. Keshab Chandra Sen

C. Swami Dayananda Saraswati

D. Ramakrishna Paramhansa

Answer: A

52. Which Act introduced for the first time communal representation in the Central and Provincial Legislatures?

A. Morley Minto Reforms

B. Regulating Act of 1773

C. Charter Act of 1833

D. Government of India Act 1919

Answer: A

53. Who was the leader of Satyagraha at Vaikom?

A. K Kelappan

B. TK Madhavan

C. P Krishna Pillai

D. C. Rajagopalachari

Answer: A

54. Who founded the Tattvabodhini Sabha in 1839?

A. Keshab Chandra Sen

B. Debendranath Tagore

C. Raja Ram Mohan Roy

D. Swami Dayananda Saraswati

Answer: B

55. Who was the first Law Member of the Governor-General’s Council?

A. Thomas Babington Macaulay

B. William Bentinck

C. Lord Dalhousie

D. Warren Hastings

Answer: A

56. Who among the following was the leader of the Indigo Revolt?

A. Surya Sen

B. Barindra Kumar Ghosh

C. Chandrasekhar Azad

D. Ishwar Chandra Vidyasagar

Answer: D

57. Who among the following founded the Maharashtra Sahitya Parishad?

A. Hari Narayan Apte

B. Vasudev Balwant Phadke

C. Vishnu Krishna Chiplunkar

D. Vinayak Damodar Savarkar

Answer: C

58. Who among the following started the newspaper ‘Mook Nayak’?

A. Jyotiba Phule

B. Periyar E. V. Ramasamy

C. B. R. Ambedkar

D. Mahatma Gandhi

Answer: C

59. Who among the following led the Revolt of 1857 in Lucknow?

A. Rani Lakshmibai

B. Begum Hazrat Mahal

C. Kunwar Singh

D. Nana Sahib

Answer: B

60. The Ilbert Bill controversy erupted during the viceroyalty of?

A. Lord Lytton

B. Lord Ripon

C. Lord Dufferin

D. Lord Elgin

Answer: B

61. Who among the following was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

A. Dr. Rajendra Prasad

B. Dr. B. R. Ambedkar

C. Jawaharlal Nehru

D. Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: B

62. Who among the following started the newspaper ‘Sudharak’?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Jyotirao Govindrao Phule

D. Vishnushastri Chiplunkar

Answer: C

63. Who was the Chief Justice of the Federal Court of India during the period 1937-1943?

A. Maurice Gwyer

B. Harilal Kania

C. Patrick Spens

D. George

Answer: A

64. Who among the following founded the Indian National Army?

A. V.D. Savarkar

B. Rash Behari Bose

C. Subhas Chandra Bose

D. Bhagat Singh

Answer: C

65. The Karachi session of Indian National Congress in 1931 is associated with?

A. Declaration of Purna Swaraj

B. Launching of Quit India Movement

C. Split in Congress

D. Adoption of Non-Cooperation

Answer: A

66. Who started the newspaper ‘Navjivan’?

A. Mohandas Karamchand Gandhi

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Jawaharlal Nehru

D. Subhas Chandra Bose

Answer: A

67. Who was the founder of the Banaras Hindu University?

A. Annie Besant

B. Madan Mohan Malviya

C. Gopal Krishna Gokhale

D. Lala Lajpat Rai

Answer: B

68. Who founded the Indian Chemical Society?

A. Prafulla Chandra Ray

B. CV Raman

C. Meghnad Saha

D. S. Chandrasekhar

Answer: A

69. Who was the author of the book ‘Planned Economy for India’?

A. C. Rajagopalachari

B. M. Visvesvaraya

C. Jawaharlal Nehru

D. Subhas Chandra Bose

Answer: B

70. Who presided over the Lucknow Session of the Indian National Congress in 1916?

A. Bal Gangadhar Tilak

B. Gopal Krishna Gokhale

C. Bipin Chandra Pal

D. Lala Lajpat Rai

Answer: A

71. Who was the founder of the Banaras Hindu University?

A. Madan Mohan Malaviya

B. Motilal Nehru

C. Gopal Krishna Gokhale

D. Muhammad Ali Jinnah

Answer: A

72. Who was the author of the book ‘Gandhi Vs. Gandhi’?

A. Vallabhbhai Patel

B. C. Rajagopalachari

C. Jawaharlal Nehru

D. M. A. Jinnah

Answer: B

73. Which of the following was not started by Dadabhai Naoroji?

A. East India Association

B. London Indian Society

C. Indian National Association

D. Indian League

Answer: D

74. Who among the following started the English newspaper ‘The Tribune’?

A. Gopal Krishan Gokhale

B. Sir Syed Ahmed Khan

C. Lala Lajpat Rai

D. Bipin Chandra Pal

Answer: C

75. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?

A. Dr. Rajendra Prasad

B. Jawaharlal Nehru

C. Dr. B.R. Ambedkar

D. Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: C

76. Who among the following started the newspaper ‘Young India’?

A. Bal Gangadhar Tilak

B. Gopal Krishna Gokhale

C. Lala Lajpat Rai

D. Mahatma Gandhi

Answer: D

77. Who among the following is associated with the Champaran Satyagraha Movement?

A. Sardar Vallabhbhai Patel

B. Rajendra Prasad

C. J.B. Kripalani

D. Acharya J.B. Kripalani

Answer: D

78. Who was the first Indian woman to become the President of the United Nations General Assembly?

A. Indira Gandhi

B. Vijaya Lakshmi Pandit

C. Sucheta Kripalani

D. Sarojini Naidu

Answer: B

79. Who among the following was associated with Kakori Conspiracy case?

A. Surya Sen

B. Bhagat Singh

C. Chandra Shekhar Azad

D. Ram Prasad Bismil

Answer: D

80. Who started the newspaper ‘Al-Balagh’?

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Maulana Abul Kalam Azad

D. Hakim Ajmal Khan

Answer: C

81. The Khilafat Movement was started by?

A. M.A. Jinnah

B. Maulana Abul Kalam Azad

C. Hakim Ajmal Khan

D. Hasrat Mohani

Answer: B

82. Who founded the All India Trade Union Congress in 1920?

A. V.V. Giri

B. S.A. Dange

C. N.M. Joshi

D. Lala Lajpat Rai

Answer: B

83. Who among the following headed the Cabinet Mission to India in 1946?

A. Lord Mountbatten

B. Sir Stafford Cripps

C. Pethick Lawrence

D. A.V. Alexander

Answer: C

84. Who was the Chairman of the Drafting Committee in the Constituent Assembly?

A. Rajendra Prasad

B. Jawaharlal Nehru

C. Sardar Patel

D. B. R. Ambedkar

Answer: D

85. Who among the following founded the Hindu Mahasabha?

A. B. G. Tilak

B. Aurobindo Ghosh

C. Lajpat Rai

D. Vinayak Damodar Savarkar

Answer: D

86. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha (1928)?

A. Gandhi

B. Sardar Patel

C. Rajendra Prasad

D. C. Rajagopalachari

Answer: B

87. Who presided over the Lahore Session of the Indian National Congress in 1929?

A. Motilal Nehru

B. Jawaharlal Nehru

C. Sardar Patel

D. Subhash Chandra Bose

Answer: A

88. Who moved the Lahore Resolution in the Lahore Session of the Muslim League in 1940?

A. Mohammed Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Mohammed Ali

D. Sir Syed Ahmed Khan

Answer: A

89. Who among the following led the Bardoli Satyagraha in 1928?

A. Sardar Vallabhbhai Patel

B. M.K. Gandhi

C. Jawaharlal Nehru

D. Morarji Desai

Answer: A

90. Who among the following attended all three Round Table Conferences?

A. B.R. Ambedkar

B. Mahatma Gandhi

C. Sardar Vallabhbhai Patel

D. Madan Mohan Malaviya

Answer: B

91. Who among the following started ‘The Commonweal’ newspaper?

A. MN Roy

B. Jawaharlal Nehru

C. Subhas Chandra Bose

D. VB Patel

Answer: A

92. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Jawaharlal Nehru

D. Morarji Desai

Answer: B

93. Who among the following was the founder of Forward Bloc?

A. Jawaharlal Nehru

B. Subhas Chandra Bose

C. Sardar Patel

D. Maulana Azad

Answer: B

94. Who started the newspaper ‘The Indian Sociologist’?

A. Bipin Chandra Pal

B. Lala Hardayal

C. Shyamji Krishna Verma

D. Surendranath Bannerjee

Answer: C

95. Who among the following moved the Objectives Resolution in the Constituent Assembly?

A. Dr. B.R. Ambedkar

B. Jawaharlal Nehru

C. Sardar Patel

D. Rajendra Prasad

Answer: B

96. Who founded the Ghadar Party?

A. Lala Hardayal

B. Sohan Singh Bhakna

C. Kartar Singh Sarabha

D. Rash Behari Bose

Answer: B

97. Who started the newspaper ‘Harijan’?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Patel

C. Nehru

D. Dr. B.R. Ambedkar

Answer: A

98. Who initiated the Quit India Movement in 1942?

A. Subhas Chandra Bose

B. C. Rajagopalachari

C. Mahatma Gandhi

D. Sardar Patel

Answer: C

99. Who founded the Servants of India Society?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Bipin Chandra Pal

D. Lala Lajpat Rai

Answer: A

100. Who started the Home Rule League movement?

A. Annie Besant and Bal Gangadhar Tilak

B. Dadabhai Naoroji and Gopal Krishna Gokhale

C. Lala Lajpat Rai and Lal-Bal-Pal

D. Motilal Nehru and CR Das

Answer: A

101. Who among the following led the Khilafat movement?

A. M.K. Gandhi

B. Muhammad Ali Jinnah

C. Maulana Abul Kalam Azad

D. Hakim Ajmal Khan

Answer: C

102. Who among the following started the newspaper ‘Al-Hilal’?

A. M.A. Jinnah

B. Maulana Abul Kalam Azad

C. Hakim Ajmal Khan

D. Mukhtar Ahmed Ansari

Answer: B

103. Who among the following leaders joined the Viceroy’s Executive Council after the elections under the Government of India Act of 1935?

A. Jawaharlal Nehru

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Maulana Abul Kalam Azad

D. Dr. B.R. Ambedkar

Answer: D

104. Who among the following moved the resolution on Fundamental Rights and Economic Policy in 1931?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Pandit Jawaharlal Nehru

D. Dr. B.R. Ambedkar

Answer: C

105. Who was the Chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?

A. Dr. Rajendra Prasad

B. Pandit Jawaharlal Nehru

C. Sardar Vallabhbhai Patel

D. Dr. B.R. Ambedkar

Answer: D

106. Who among the following started the newspaper ‘Independent’?

A. Motilal Nehru

B. C.R. Das

C. Subhas Chandra Bose

D. Jawaharlal Nehru

Answer: B

107. Who among the following led the Individual Satyagraha in 1940?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Patel

C. Pandit Nehru

D. Maulana Azad

Answer: A

108. Who among the following moved the resolution ‘Poorna Swaraj’ in the Lahore session of Congress in 1929?

A. Motilal Nehru

B. Jawaharlal Nehru

C. Lal Bahadur Shastri

D. Subhas Chandra Bose

Answer: B

109. Who served as the first Speaker of the Lok Sabha?

A. Ganesh Vasudev Mavalankar

B. Vijaya Lakshmi Pandit

C. Sarojini Naidu

D. Sucheta Kripalani

Answer: A

110. Who started the newspaper ‘Kesari’?

A. Lokmanya Tilak

B. G.K. Gokhale

C. B.G. Tilak

D. Aurobindo Ghosh

Answer: A

111. Who among the following led the revolt of 1857 in Lucknow?

A. Begum Hazrat Mahal

B. Kunwar Singh

C. Nana Saheb

D. Rani Lakshmibai

Answer: A

112. Who among the following was the first Governor General of Independent India?

A. C. Rajagopalachari

B. Dr. Rajendra Prasad

C. Jawaharlal Nehru

D. Lord Mountbatten

Answer: D

113. Who started the newspaper ‘Bangadarshan’?

A. Henry Vivian Derozio

B. Ishwar Chandra Vidyasagar

C. Raja Rammohan Roy

D. Keshab Chandra Sen

Answer: B

114. Who among the following started the newspaper ‘Mooknayak’?

A. Jyotiba Phule

B. Periyar E.V. Ramasamy

C. B.R. Ambedkar

D. E.V. Ramaswami Naicker

Answer: C

115. Who among the following led the Champaran Satyagraha?

A. Mahatma Gandhi

B. Rajendra Prasad

C. Sardar Patel

D. C. Rajagopalachari

Answer: A

116. Who among the following founded the Ghadar Party?

A. Lala Hardayal

B. Rash Behari Bose

C. Sohan Singh Bhakna

D. Kartar Singh Sarabha

Answer: C

117. Who started the newspaper ‘Navjeevan’?

A. Mahatma Gandhi

B. G.K. Gokhale

C. Tilak

D. C.R. Das

Answer: A

118. Who among the following started the newspaper ‘Independent’?

A. Motilal Nehru

B. C.R. Das

C. Subhas Chandra Bose

D. Jawaharlal Nehru

Answer: B

119. Who among the following led the Indigo Revolt?

A. Surya Sen

B. Barindra Kumar Ghosh

C. Chandrasekhar Azad

D. Ishwar Chandra Vidyasagar

Answer: D

120. Who started the Home Rule League?

A. Annie Besant and B.G. Tilak

B. G.K. Gokhale and Naoroji

C. CR Das and Motilal Nehru

D. Lal-Bal-Pal

Answer: A

121. Who moved the resolution on Fundamental Rights in the Karachi session of Congress in 1931?

A. Gandhi

B. Patel

C. Nehru

D. Azad

Answer: C

122. Who started the newspaper ‘Kesari’?

A. Tilak

B. Gokhale

C. Pal

D. Lajpat Rai

Answer: A

123. Who among the following led the revolt of 1857 in Central India?

A. Nana Saheb

B. Tantia Tope

C. Kunwar Singh

D. Rani Lakshmibai

Answer: C

124. Who among the following founded the Indian National Congress?

A. Dadabhai Naoroji

B. Pherozeshah Mehta

C. Surendranath Banerjee

D. A.O. Hume

Answer: D

125. Who started the newspaper ‘Al-Hilal’?

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Abul Kalam Azad

D. Hakim Ajmal Khan

Answer: C

126. Who among the following was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly?

A. Jawaharlal Nehru

B. Vallabhbhai Patel

C. Rajendra Prasad

D. B. R. Ambedkar

Answer: A

127. Who among the following led the revolt of 1857 in Jhansi?

A. Begum Hazrat Mahal

B. Rani Lakshmibai

C. Nana Saheb

D. Kunwar Singh

Answer: B

128. Who started the newspaper ‘Young India’?

A. G.K. Gokhale

B. Tilak

C. Gandhi

D. C.R. Das

Answer: C

129. Who among the following started the newspaper ‘Maratha’?

A. G.K. Gokhale

B. Tilak

C. M.G. Ranade

D. Agarkar

Answer: C

130. Who among the following founded the Deccan Education Society?

A. Agarkar

B. Tilak

C. Gokhale

D. Ranade

Answer: B

131. Who was the first President of Indian National Congress?

A. Dadabhai Naoroji

B. Pherozeshah Mehta

C. W.C. Banerjee

D. Surendranath Banerjee

Answer: C

132. Who started the Home Rule League movement in India?

A. Tilak and Annie Besant

B. Gokhale and Naoroji

C. Lajpat Rai and Lal-Bal-Pal

D. Motilal Nehru and C.R. Das

Answer: A

133. Who among the following led the revolt of 1857 in Awadh?

A. Kunwar Singh

B. Tantia Tope

C. Rani Laxmibai

D. Begum Hazrat Mahal

Answer: D

134. Who among the following founded the Indian Chemical Society?

A. C.V. Raman

B. Meghnad Saha

C. S. Chandrasekhar

D. Prafulla Chandra Ray

Answer: D

135. Who among the following was known as Sher-e-Bangla?

A. C.R. Das

B. Surya Sen

C. V.D. Savarkar

D. Bhagat Singh

Answer: A

136. Who among the following founded the Banaras Hindu University?

A. Madan Mohan Malaviya

B. Motilal Nehru

C. G.K. Gokhale

D. M.A. Jinnah

Answer: A

137. Who among the following led the Indigo revolt in Bengal?

A. Dinabandhu Mitra

B. Bankim Chandra Chattopadhyay

C. Michael Madhusudan Dutt

D. Ishwar Chandra Vidyasagar

Answer: D

138. Who among the following moved the Lahore Resolution?

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Liaquat Ali Khan

D. Abdul Ghaffar Khan

Answer: A

139. Who started the newspaper ‘Mooknayak’?

A. Jyotiba Phule

B. Periyar E.V. Ramasamy

C. B.R. Ambedkar

D. E.V. Ramaswami Naicker

Answer: C

140. Who among the following founded the Indian Independence League?

A. Rash Behari Bose

B. V.D. Savarkar

C. Netaji Subhas Chandra Bose

D. Bhagat Singh

Answer: C

141. Who among the following leaders was associated with the Bardoli Satyagraha?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Jawaharlal Nehru

D. Morarji Desai

Answer: B

142. Who presided over the Congress session at Lahore in 1929?

A. Motilal Nehru

B. Jawaharlal Nehru

C. Vallabhbhai Patel

D. Subhas Chandra Bose

Answer: A

143. Who among the following moved the resolution at the Lahore Session in 1929 asking for ‘Poorna Swaraj’?

A. Motilal Nehru

B. Jawaharlal Nehru

C. Vallabhbhai Patel

D. Subhas Chandra Bose

Answer: B

144. Who among the following started the newspaper ‘The Independent’?

A. G.K. Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Lala Lajpat Rai

D. Chittaranjan Das

Answer: D

145. Who started the newspaper ‘Bangadarshan’?

A. Raja Rammohan Roy

B. Ishwar Chandra Vidyasagar

C. Henry Vivian Derozio

D. Keshab Chandra Sen

Answer: B

146. Who among the following founded the Indian Chemical Society?

A. C.V. Raman

B. Meghnad Saha

C. Prafulla Chandra Ray

D. S. Chandrasekhar

Answer: C

147. Who among the following was the brain behind the First War of Indian Independence 1857?

A. Nana Saheb

B. Kunwar Singh

C. Rani Lakshmibai

D. Mangal Pandey

Answer: B

148. Who started the newspaper ‘Al-Hilal’?

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Maulana Abul Kalam Azad

D. Hakim Ajmal Khan

Answer: C

149. Who among the following founded the Indian National Congress?

A. A.O. Hume

B. Dadabhai Naoroji

C. Pherozeshah Mehta

D. W.C. Bonnerjee

Answer: A

150. Who among the following founded the Servants of India Society?

A. Gopal Krishna Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Lala Lajpat Rai

D. Bipin Chandra Pal

Answer: A

151. Who among the following led the Champaran Satyagraha?

A. Mahatma Gandhi

B. Rajendra Prasad

C. Vallabhbhai Patel

D. C. Rajagopalachari

Answer: A

152. Who among the following founded the Hindu Mahasabha?

A. B.G. Tilak

B. Lajpat Rai

C. Vinayak Damodar Savarkar

D. Aurobindo Ghosh

Answer: C

153. Who started the newspaper ‘Young India’?

A. G.K. Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Lala Lajpat Rai

D. Mahatma Gandhi

Answer: D

154. Who among the following led the Khilafat Movement?

A. Mahatma Gandhi

B. Muhammad Ali Jinnah

C. Maulana Abul Kalam Azad

D. Hakim Ajmal Khan

Answer: C

155. Who among the following leaders joined the Viceroy’s Executive Council in 1937?

A. Jawaharlal Nehru

B. Sardar Patel

C. Maulana Azad

D. Dr. B.R. Ambedkar

Answer: D

156. Who started the newspaper ‘Navjivan’?

A. Mahatma Gandhi

B. G.K. Gokhale

C. Bal Gangadhar Tilak

D. C.R. Das

Answer: A

157. Who among the following founded the Indian National Army?

A. V.D. Savarkar

B. Rash Behari Bose

C. Subhas Chandra Bose

D. Bhagat Singh

Answer: C

158. Who among the following leaders attended all three Round Table Conferences?

A. B.R. Ambedkar

B. Mahatma Gandhi

C. Sardar Patel

D. Madan Mohan Malaviya

Answer: B

159. Who among the following founded the Forward Bloc?

A. Jawaharlal Nehru

B. Subhas Chandra Bose

C. Sardar Patel

D. Maulana Azad

Answer: B

160. Who among the following moved the Objectives Resolution in the Constituent Assembly?

A. Dr. B.R. Ambedkar

B. Jawaharlal Nehru

C. Sardar Patel

D. Rajendra Prasad

Answer: B

161. Who among the following founded the All India Trade Union Congress in 1920?

A. V.V. Giri

B. S.A. Dange

C. N.M. Joshi

D. Lala Lajpat Rai

Answer: B

162. Who among the following started the newspaper ‘The Independent’?

A. G.K. Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Lala Lajpat Rai

D. Chittaranjan Das

Answer: D

163. Who among the following was the brain behind the First War of Indian Independence 1857?

A. Nana Saheb

B. Kunwar Singh

C. Rani Lakshmibai

D. Mangal Pandey

Answer: B

164. Who among the following was the first woman President of the Indian National Congress?

A. Vijaya Lakshmi Pandit

B. Sarojini Naidu

C. Annie Besant

D. Sucheta Kripalani

Answer: B

165. Who among the following leaders joined the Viceroy’s Executive Council after the elections under the Government of India Act of 1935?

A. Jawaharlal Nehru

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Maulana Abul Kalam Azad

D. Dr. B.R. Ambedkar

Answer: C

166. Who among the following moved the resolution on Fundamental Rights and Economic Policy in 1931?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Pandit Jawaharlal Nehru

D. Dr. B.R. Ambedkar

Answer: C

167. Who among the following started the newspaper ‘Independent’?

A. Motilal Nehru

B. C.R. Das

C. Subhas Chandra Bose

D. Jawaharlal Nehru

Answer: B

168. Who among the following led the Individual Satyagraha in 1940?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Patel

C. Pandit Nehru

D. Maulana Azad

Answer: A

169. Who among the following moved the resolution ‘Poorna Swaraj’ in the Lahore session of Congress in 1929?

A. Motilal Nehru

B. Jawaharlal Nehru

C. Lal Bahadur Shastri

D. Subhas Chandra Bose

Answer: B

170. Who among the following leaders attended all three Round Table Conferences?

A. B.R. Ambedkar

B. Mahatma Gandhi

C. Sardar Vallabhbhai Patel

D. Madan Mohan Malaviya

Answer: B

171. Who among the following moved the Lahore Resolution in the Lahore Session of the Muslim League in 1940?

A. Mohammed Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Mohammed Ali

D. Sir Syed Ahmed Khan

Answer: A

172. Who among the following led the Bardoli Satyagraha in 1928?

A. Sardar Vallabhbhai Patel

B. M.K. Gandhi

C. Jawaharlal Nehru

D. Morarji Desai

Answer: A

173. Who among the following started ‘The Commonweal’ newspaper?

A. MN Roy

B. Jawaharlal Nehru

C. Subhas Chandra Bose

D. VB Patel

Answer: A

174. Who among the following led the Indigo Revolt in Bengal?

A. Surya Sen

B. Barindra Kumar Ghosh

C. Chandrasekhar Azad

D. Ishwar Chandra Vidyasagar

Answer: D

175. Who among the following founded the Maharashtra Sahitya Parishad?

A. Hari Narayan Apte

B. Vasudev Balwant Phadke

C. Vishnu Krishna Chiplunkar

D. Vinayak Damodar Savarkar

Answer: C

176. Who among the following started the newspaper ‘Mook Nayak’?

A. Jyotiba Phule

B. Periyar E. V. Ramasamy

C. B. R. Ambedkar

D. Mahatma Gandhi

Answer: C

177. Who among the following led the Revolt of 1857 in Lucknow?

A. Rani Lakshmibai

B. Begum Hazrat Mahal

C. Kunwar Singh

D. Nana Sahib

Answer: B

178. The Ilbert Bill controversy erupted during the viceroyalty of?

A. Lord Lytton

B. Lord Ripon

C. Lord Dufferin

D. Lord Elgin

Answer: B

179. Who among the following moved the resolution on Fundamental Rights in the Karachi session of Congress in 1931?

A. Gandhi

B. Patel

C. Nehru

D. Azad

Answer: C

180. Who among the following started the newspaper ‘Kesari’?

A. Tilak

B. Gokhale

C. Pal

D. Lajpat Rai

Answer: A

181. Who among the following led the revolt of 1857 in Central India?

A. Nana Saheb

B. Tantia Tope

C. Kunwar Singh

D. Rani Lakshmibai

Answer: C

182. Who among the following founded the Indian National Congress?

A. Dadabhai Naoroji

B. Pherozeshah Mehta

C. Surendranath Banerjee

D. A.O. Hume

Answer: D

183. Who started the newspaper ‘Al-Hilal’?

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Abul Kalam Azad

D. Hakim Ajmal Khan

Answer: C

184. Who among the following was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly?

A. Jawaharlal Nehru

B. Vallabhbhai Patel

C. Rajendra Prasad

D. B. R. Ambedkar

Answer: A

185. Who among the following led the revolt of 1857 in Jhansi?

A. Begum Hazrat Mahal

B. Rani Lakshmibai

C. Nana Saheb

D. Kunwar Singh

Answer: B

186. Who started the newspaper ‘Young India’?

A. G.K. Gokhale

B. Bal Gangadhar Tilak

C. Gandhi

D. C.R. Das

Answer: C

187. Who among the following started the newspaper ‘Maratha’?

A. G.K. Gokhale

B. Tilak

C. M.G. Ranade

D. Agarkar

Answer: C

188. Who among the following founded the Deccan Education Society?

A. Agarkar

B. Tilak

C. Gokhale

D. Ranade

Answer: B

189. Who was the first President of Indian National Congress?

A. Dadabhai Naoroji

B. Pherozeshah Mehta

C. W.C. Banerjee

D. Surendranath Banerjee

Answer: C

190. Who started the Home Rule League movement in India?

A. Tilak and Annie Besant

B. Gokhale and Naoroji

C. Lajpat Rai and Lal-Bal-Pal

D. Motilal Nehru and C.R. Das

Answer: A

191. Who among the following led the revolt of 1857 in Awadh?

A. Kunwar Singh

B. Tantia Tope

C. Rani Laxmibai

D. Begum Hazrat Mahal

Answer: D

192. Who among the following founded the Indian Chemical Society?

A. C.V. Raman

B. Meghnad Saha

C. Prafulla Chandra Ray

D. S. Chandrasekhar

Answer: C

193. Who among the following was known as Sher-e-Bangla?

A. C.R. Das

B. Surya Sen

C. V.D. Savarkar

D. Bhagat Singh

Answer: A

194. Who among the following founded the Banaras Hindu University?

A. Madan Mohan Malaviya

B. Motilal Nehru

C. G.K. Gokhale

D. M.A. Jinnah

Answer: A

195. Who among the following moved the Lahore Resolution?

A. Muhammad Ali Jinnah

B. Allama Iqbal

C. Liaquat Ali Khan

D. Abdul Ghaffar Khan

Answer: A

196. Who started the newspaper ‘Mooknayak’?

A. Jyotiba Phule

B. Periyar E.V. Ramasamy

C. B.R. Ambedkar

D. E.V. Ramaswami Naicker

Answer: C

197. Who among the following founded the Indian Independence League?

A. Rash Behari Bose

B. V.D. Savarkar

C. Netaji Subhas Chandra Bose

D. Bhagat Singh

Answer: C

198. Who among the following leaders was associated with the Bardoli Satyagraha?

A. Mahatma Gandhi

B. Sardar Vallabhbhai Patel

C. Jawaharlal Nehru

D. Morarji Desai

Answer: B

199. Who presided over the Congress session at Lahore in 1929?

A. Motilal Nehru

B. Jawaharlal Nehru

C. Vallabhbhai Patel

D. Subhas Chandra Bose

Answer: A

200. Who among the following moved the resolution at the Lahore Session in 1929 asking for ‘Poorna Swaraj’?

A. Motilal Nehru

B. Jawaharlal Nehru

C. Vallabhbhai Patel

D. Subhas Chandra Bose

Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *