300+ TOP Marketing 4.0 MCQ Questions and Answers

Marketing 4.0 Multiple Choice Questions

1. The Power Shifts of the Connected customers is taking place now. The largest companies are aware of economic ____.

  1. Exclusivity
  2. Inclusivity
  3. Sustainability
  4. Connectivity

Answer: B Inclusivity

Explanation: The large corporate houses now understand the rise of internet has shifted the power to the customers. They can make or break even the biggest brands. The best way is to include them and innovate for them.

2. The Industry 4.0 and Marketing 4.0 revolution brought dilution of vertical power structure to a more ____ force.

  1. Parallel
  2. Horizontal
  3. Central
  4. Transitional

Answer: B Horizontal

Explanation: The companies realize that traditional vertical power structure is being replaced with the rise of internet and power is shifting to the customers.

3. The horizontal power shifts influences people. The power lies not with the individuals, but ____.

  1. Brands
  2. Social groups
  3. Governments
  4. Media

Answer: B Social groups

Explanation: The social groups collectively can support or destroy a brand. This became possible with the rise of internet and social media.

4. The Power shifts to the connected customers from Exclusive to ____, in Marketing 4.0.

  1. Selective
  2. Inclusive
  3. Routine
  4. Exhaustive

Answer: B Inclusive

Explanation: Overtime companies evolved the marketing strategies to include the customers and co-create the products and services.

5. The companies try to include customers in their decision making. The largest factor behind this power shift is ____.

  1. Ease of access
  2. Artificial Intelligence
  3. Internet
  4. Transportation

Answer: C Internet

Explanation: Internet provides platforms to customers where they can make or break a brand. The companies realized that the real power is now in hands of customers and hence the Power shift.

6. The flow of innovation from companies to the market is ____.

  1. Virtual
  2. Horizontal
  3. Vertical
  4. Parallel

Answer: C Vertical

Explanation: The innovation is conceptualized and implemented at company level on basis of insights of their team(s). Once the product or service is developed it is floated in the market. The market or customers don’t play an active role in development process.

7. Targeted advertising campaigns are obsolete and ____ about brands are gaining credibility.

  1. Lead generation
  2. Random conversations
  3. Brand image
  4. Random ads

Answer: B Random conversations

Explanation: Random conversations on social media platforms give a deep insight about the people’s opinion of a product or service.

8. With the rise of middle class the economic powers are more evenly distributed. This indicates the economic shift from ____.

  1. Inclusive to horizontal
  2. Exclusive to inclusive
  3. Inclusive to exclusive
  4. No shift

Answer: B Exclusive to inclusive

Explanation: The customers are gaining power and say in the strategies of brands and economy at large. The brands realize this shift and include them in strategic decisions.

9. The marketing driven by the products is known as:

  1. Marketing 1.0
  2. Marketing 2.0
  3. Industry 1.0
  4. Marketing 4.0

Answer: A Marketing 1.0

Explanation: In marketing 1.0 the brands produced products and pushed them with marketing efforts to create a need / desire to buy.

10. Including and guiding the customers through their journey from awareness to advocacy is essential to ____.

  1. Marketing 1.0
  2. Marketing 2.0
  3. Marketing 3.0
  4. Marketing 4.0

Answer: D Marketing 4.0

Explanation: In Marketing 4.0 the brands include the customers, enhance their experience and involvement. Thus the customers consider themselves to be a part of the journey.

11. Businesses must avoid the following when promoting on social media ____.

  1. Working with a plan
  2. Targeted ads
  3. Choosing the right tone
  4. Deleting negative comments

Answer: D Deleting negative comments

Explanation: When you delete comments the users will spread the bad word on other platforms too. The ideal way is to understand such customers, try and resolve their issues. You should use these insights to develop your products.

12. The power shift, often mentioned in Marketing 4.0, became possible because of ____.

  1. Globalization
  2. Artificial Intelligence
  3. Internet
  4. Economic shift

Answer: C Internet

Explanation: Internet empowers customers by providing them platform to raise voices. The companies realized that the real power is now in hands of customers and hence the Power shift.

13. The standards in old socio-cultural, political, economic and religious structures are now getting replaced by?

  1. Exclusive and vertical standards
  2. Parallel and collective set of standards
  3. Horizontal and inclusive standards
  4. Vertical and exclusive standards

Answer: C Horizontal and inclusive standards

Explanation: The rising power of the customers is setting new age standards where the business no longer hold exclusive power. Horizontal and inclusion is the way forward.

14. The companies try to include customers in their decision making. The largest factor behind this power shift is?

  1. Ease of access
  2. Artificial Intelligence
  3. Internet
  4. Transportation

Answer: C Internet

Explanation: Internet provides platforms to customers where they can make or break a brand. The companies realized that the real power is now in hands of customers and hence the Power shift.

15. In terms of power and behaviour, the world is shifting from dominance to ____.

  1. Centralized structure
  2. Multilateral structure
  3. Unilateral structure
  4. Accumulative structure

Answer: B Multilateral structure

Explanation: Unlike the past, businesses don’t hold the sole authority to market their products. They understand that customers hold the power in the digital era.

16. The companies started shifting from customer centric to human centric marketing strategies in ____.

  1. Marketing 1.0
  2. Marketing 2.0
  3. Marketing 3.0
  4. Marketing 4.0

Answer: C Marketing 3.0

Explanation: The brands realized that customers were likely to buy and endorse products if they had a larger impact towards human well-being. This was the era when internet was rising.

17. Brands find ____ highly credible to build marketing strategies.

  1. OTT ads
  2. Artificial Intelligence
  3. Random conversations
  4. Targeted ad campaigns

Answer: C Random conversations

Explanation: Random conversations give insights about acceptance or rejections of the products. Based on these the companies develop new strategies for better sales.

18. The most influential segment in the digital era, YWN stands for?

  1. Youth Women Netizens
  2. Young Women Neutral
  3. Yield Working Netizens
  4. Youth Working Netizens

Answer: A Youth Women Netizens

Explanation: YWN represents the influential users on social platforms. The Youth, Women and Netizens are active on social platforms to express their views and thoughts.

19. An example of clone business, Flipkart got its inspiration from:

  1. Walmart
  2. Amazon
  3. Snapdeal
  4. AirBnB

Answer: B Amazon

Explanation: Amazon is a growing global giant. Flipkart took inspiration and replicated the idea to suit the Indian markets.

20. In ____ the companies combine both online and offline interaction with customers in their marketing approach.

  1. Marketing 2.0
  2. Marketing 3.0
  3. Marketing 1.0
  4. Marketing 4.0

Answer: D Marketing 4.0

Explanation: The businesses understand that most customers take to internet to express themselves or seek opinions and suggestions. This is incorporated in Marketing 4.0

21. Most customers believe in F-factor than marketing communications. The “F” in F-factor stands for?

  1. Fun, future and friends
  2. Friends, fans and followers
  3. Fans, followers and fun
  4. Friends, future and fun

Answer: B Friends, fans and followers

Explanation: Most netizens believe the F-factor ( friends, fans and followers ) when making a purchase decision.

22. In horizontal innovation, the ____ supplies the ideas and ____ commercialize the ideas.

  1. Markets and Companies
  2. Researchers and Companies
  3. Companies and Markets
  4. Social platforms and Users

Answer: A Markets and Companies

Explanation: The companies invite and include consumers to generate ideas. These ideas are then put to commercial viability by the companies and the most feasible ideas are implemented.

23. In the digital era, ____ are the new segments.

  1. Customers
  2. Producers
  3. Competitors
  4. Communities

Answer: D Communities

Explanation: The communities on social platforms have a huge influence on the decision making of buyers. They are trusted more than the marketing communications from businesses.

24. Spotify disrupted ____, based on its positioning and business model.

  1. Youtube Music
  2. Amazon Music
  3. Apple i-tunes
  4. Gaanaa

Answer: C Apple i-tunes

Explanation: Spotify offered delivery of music just like Apple i-tunes. However, its positioning as a radio service allows it to beat i-tunes in relative pricing.

25. In marketing 4.0 businesses incorporate a major shift from ____.

  1. Traditional to digital, where offline derives inspiration from online
  2. Product driven to customer oriented approach
  3. Customer centric to human centric approach
  4. Traditional advertising to digital ads

Answer: A Traditional to digital, where offline derives inspiration from online

Explanation: The businesses take the insights from the digital platforms and use them to develop their marketing strategies.

26. On social platforms like Facebook, Linkedin etc. the customers choose to “accept” or “reject” a request to connect. This is an example of ____ relationship between brands and customers.

  1. Vertical
  2. Horizontal
  3. Transactional
  4. Ethical

Answer: B Horizontal

Explanation: The brands enable the customers while also giving them a strong position to decide. This is an example of inclusiveness too.

27. The new product development strategy, used by brands in this digital era is:

  1. Communication
  2. Active listening
  3. Trial and error
  4. Co-creation

Answer: D Co-creation

Explanation: As the customers are empowered more and more, the brands include them in idea generation and implementation while developing new products.

28. Many marketers agree that ____ should be redefined as four C’s ( co-creation, currency, communal activation, conversation).

  1. Communication strategy
  2. Advertising
  3. Marketing mix
  4. Digital marketing

Answer: C Marketing mix

Explanation: With the rise of internet many marketers advocate that the four Ps ( product, price, place, promotion) may be replaced with the four Cs (co-creation, currency, communal activation, conversation).

29. In the digital era, the concept of pricing is evolving from standardized to ____.

  1. Non-standardized
  2. Dynamic
  3. Affordable
  4. Acceptable

Answer: B Dynamic

Explanation: The businesses now use dynamic pricing, using the insights from digital platforms based on demography other information about the customers.

30. Segmentation and targeting are based on ____ made by marketers, and hence not very useful in Marketing 4.0

  1. Unilateral decisions
  2. Personal preferences
  3. Multilateral decisions
  4. Authoritative decisions

Answer: A Unilateral decisions

Explanation: The segments and targets were decided by businesses based on the inputs from their research teams. Many marketers believe they are not relevant in the current era of digitalization.

31. “Digital Marketing” the term was first coined in ____.

  1. 1990s
  2. 2000s
  3. 1970s
  4. 1980s

Answer: A 1990s

Explanation: With the popularity of personal computers and development of server/client architecture CRM applications became significant factor in marketing.

32. The core character of a brand is its ____.

  1. Personality
  2. Tone
  3. Raison de être
  4. Quality

Answer: C Raison de être

Explanation: Raison de être translates as reason for existence. The character of a brand describes the core purpose why that brand has come into existence.

33. As marketing is transitioning from traditional to digital, the marketers are switching from Segmentation and targeting to ____.

  1. Customer satisfaction
  2. Customer Community Confirmation
  3. Customer inclusivity
  4. Customer delight

Answer: B Customer Community Confirmation

Explanation: The connected customers communities have a huge influence on the buying decisions and overall perceptions about products and services. Marketer find it more relevant in today’s era than the traditional approach.

34. The marketers are moving from Brand positioning and differentiation to Brand clarification of ____.

  1. Values
  2. Features and benefits
  3. Image and quality
  4. Character and codes

Answer: D Character and codes

Explanation: Character of a brand is its core reason for existence. The marketers in digital era focus more on character and codes as they are relatable to the customers and communities.

35. In today’s digital era, brand positioning is considered more of a corporate exercise, unless there is ____.

  1. Approval from individual customers
  2. Influencer endorsement
  3. Community driven consensus
  4. Large scale visibility

Answer: C Community driven consensus

Explanation: If the connected customers agree with the idea proposed by the brands the brand positioning is relatable to them. Otherwise they consider it just as another corporate posturing.

36. With the rise of digital technology, digital media, digital platforms and digital devices ____ remains the core essence to businesses.

  1. Digital watches
  2. Digital data
  3. Digital wears
  4. Information

Answer: B Digital data

Explanation: The digital data gives insights to businesses about the customers’ behavior, expectations and trends.

37. The abbreviation BAR translates into ____ in Marketing 4.0.

  1. Business Acceptance Ratio
  2. Brand Acceptance Ratio
  3. Business Advocacy Ratio
  4. Brand Advocacy Ratio

Answer: D Brand Advocacy Ratio

Explanation: BAR or Brand Advocacy Ratio, provides information to businesses about the connected customers who advocate for their brand. This can be used to device strategies to motivate such customers.

38. PAR, in Marketing 4.0 stands for?

  1. Product Acceptance Report
  2. Purchase Activity Response
  3. Purchase Activity Ratio
  4. Product Acceptance Ratio

Answer: C Purchase Activity Ratio

Explanation: The PAR or Purchase Activity Ratio provides information about the ratio between the visitors and the purchases made by them.

39. Awareness is only the first step in industries with ____.

  1. Low customer engagement and long purchase cycle
  2. Low customer engagement and short purchase cycle
  3. Higher customer engagement and long purchase cycle
  4. Higher customer engagement and short purchase cycle

Answer: C Higher customer engagement and long purchase cycle

Explanation: Industries with higher customer engagement and long purchase cycle have to develop different sales funnels taking the customers from awareness to actual purchase.

40. The Awareness and Advocacy metrics focuses more on ____ to achieve the goal.

  1. Process than the outcome
  2. Outcome than the process
  3. Process as well as outcome
  4. None of the above

Answer: B Outcome than the process

Explanation: The awareness and advocacy metrics focuses more on the final outcome rather than the process or journey of the connected csutomers.

Marketing 4.0 objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *