[MCQs] Goa POLICE MCQ Questions and Answers GK

Goa POLICE Multiple Choice Questions

1. When was Goa Police established?

A. 1843
B. 1961
C. 1947
D. 1950

Answer: B

2. Who is the current Director General of Police (DGP) of Goa?

A. Muktesh Chander
B. Jaspal Singh
C. Pranab Nanda
D. Kishan Kumar

Answer: A

3. What is the motto of Goa Police?

A. We Serve and Protect
B. Service, Loyalty, Integrity
C. Courage, Compassion, Professionalism
D. Trust, Respect, Pride

Answer: D

4. How many police districts are there in Goa?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: B

5. Which of the following is NOT a specialised unit of Goa Police?

A. Traffic Police
B. Cyber Crime Police
C. Coastal Police
D. Tourist Police

Answer: D

6. Who was the first Indian Inspector General of Police of Goa?

A. K. P. S. Gill
B. Julio F. Ribeiro
C. P. S. Pasricha
D. Maxwell Pereira

Answer: B

7. In which year was the Goa Police Medal instituted?

A. 1987
B. 1991
C. 1998
D. 2003

Answer: B

8. Who approves the budget of Goa Police?

A. Chief Minister
B. Home Minister
C. Director General of Police
D. State Legislature

Answer: D

9. Which Act governs the supervision and control of Goa Police?

A. Police Act of 1961
B. Goa Police Act of 1965
C. Police Act of 1983
D. Goa Police Act of 1988

Answer: B

10. How many police stations are there in Goa?

A. 15
B. 20
C. 25
D. 30

Answer: C

Goa POLICE MCQ Questions

11. What is the eligibility criteria to become a police constable in Goa Police?

A. Class 10 pass
B. Class 12 pass
C. Graduate
D. Postgraduate

Answer: B

12. What is the retirement age for Goa Police personnel?

A. 57 years
B. 58 years
C. 60 years
D. 62 years

Answer: B

13. How many women police stations are operational in Goa?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: A

14. Which of the following awards is NOT given by Goa Police?

A. President’s Police Medal
B. Police Medal
C. Goa Police Medal
D. Director General’s Commendation Disc

Answer: A

15. Who was the first Indian to serve as Inspector General of Goa Police?

A. K. P. S. Gill
B. Julio F. Ribeiro

C. Maxwell Pereira
D. P. S. Pasricha

Answer: B

16. Which year marked the raising of the Goa Reserve Police Force?

A. 1960
B. 1965
C. 1970
D. 1975

Answer: B

17. What is the color of uniform of Goa Police personnel?

A. Khaki
B. Dark blue
C. Olive green
D. Gray

Answer: A

18. How many Police Training Schools are there in Goa?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: A

19. Which unit of Goa Police specializes in anti-terrorist operations?

A. Traffic Police
B. Commandos
C. CID
D. Cyber Cell

Answer: B

20. Who is the head of Goa Police?

A. Home Minister
B. Chief Secretary
C. Director General of Police
D. Chief Minister

Answer: C

21. When is Goa Police Raising Day celebrated?

A. 1 May
B. 15 August
C. 26 January
D. 2 October

Answer: D

22. What is the authorized strength of Goa Police?

A. 3000
B. 4000
C. 5000
D. 6000

Answer: C

23. Which of the following awards was instituted by Goa Police in 1991?

A. Chief Minister’s Gallantry Award
B. Director General’s Commendation Disc
C. Goa Police Medal
D. President’s Police Medal

Answer: C

24. How many Police Sub-Divisions are there in Goa?

A. 3
B. 5
C. 7
D. 9

Answer: C

25. Which year did Goa Police introduce e-Challan for traffic violations?

A. 2014
B. 2016
C. 2018
D. 2020

Answer: B

26. Who has the authority to transfer Goa Police personnel?

A. Home Minister
B. Chief Secretary
C. Director General of Police
D. Superintendent of Police

Answer: C

27. Which of the following does NOT come under the organizational structure of Goa Police?

A. Law and Order Police
B. Traffic Police
C. Tourist Police
D. Crime Branch

Answer: C

28. What is the average response time to distress calls by Goa Police?

A. 5 minutes
B. 10 minutes
C. 15 minutes
D. 20 minutes

Answer: B

29. How many Police Ranges are there in Goa?

A. 1
B. 2

C. 3
D. 4

Answer: B

30. Which year did Goa Police adopt community policing?

A. 1987

B. 1991
C. 1996
D. 2000

Answer: C

31. What is the phone number for Goa Police Helpline?

A. 100
B. 108
C. 112
D. 181

Answer: C

32. Which Police Range headquarters is located in Panaji?

A. North Goa
B. Central Goa

C. South Goa
D. Coastal Range

Answer: B

33. How many women police constables are there in Goa Police?

A. Around 500
B. Around 1000
C. Around 1500

D. Around 2000

Answer: C

34. When was the Goa Police Housing Corporation established?

A. 1991
B. 1995
C. 1999
D. 2003

Answer: D

35. Which city hosts the Police Headquarters of Goa Police?

A. Vasco
B. Margao
C. Panaji
D. Mapusa

Answer: C

36. What is the starting rank in Goa Police hierarchy?

A. Assistant Sub-Inspector
B. Police Sub-Inspector
C. Police Constable
D. Assistant Commissioner of Police

Answer: C

37. How many Assistant Superintendents of Police are there in Goa Police?

A. Around 15
B. Around 20
C. Around 25
D. Around 30

Answer: B

38. Which of the following is NOT handled by Goa Police?

A. Law and order
B. Traffic control
C. Criminal investigation
D. Maintenance of jails

Answer: D

39. How many Police Inspectors are there in Goa Police?

A. 80-100
B. 100-120

C. 120-140
D. 140-160

Answer: B

40. When did Goa Police start online passport verification system?

A. 2014
B. 2016
C. 2018
D. 2020

Answer: B

41. What is the probation period for newly recruited Goa Police constables?

A. 1 year
B. 2 years
C. 3 years
D. 4 years

Answer: C

42. How many Police Sub-Inspectors are there in Goa Police?

A. Around 300
B. Around 400

C. Around 500
D. Around 600

Answer: B

43. Which Act defines the role and duties of Goa Police?

A. Goa Police Act 1965
B. Code of Criminal Procedure 1973

C. Indian Penal Code 1860
D. Police Act 1861

Answer: B

44. What is the total sanctioned strength of Goa Police?

A. 3000
B. 4000
C. 5000
D. 6000

Answer: B

45. Which of the following awards is given for exceptional courage by Goa Police?

A. Chief Minister’s Gallantry Award
B. Director General’s Commendation Disc
C. Goa Police Medal
D. President’s Police Medal

Answer: B

46. How many Deputy Superintendents of Police are there in Goa Police?

A. Around 50
B. Around 60
C. Around 70

D. Around 80

Answer: C

47. Who is the chief of Goa Police Traffic Branch?

A. SP Traffic
B. Addl SP Traffic

C. DySP Traffic
D. PI Traffic

Answer: A

48. What is the name of the official band of Goa Police?

A. Goa Police Brass Band
B. Goa Police Pipe Band

C. Goa Police Symphony Orchestra
D. Goa Police Music Band

Answer: B

49. How many Police Stations does Calangute Police Sub-Division have?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: B

50. Which district has the most number of Police Stations in Goa?

A. North Goa
B. South Goa

C. Panaji
D. Mapusa

Answer: B

51. What is the minimum height requirement for male police constable recruitment in Goa Police?

A. 165 cm
B. 167 cm
C. 170 cm

D. 175 cm

Answer: C

52. Which of the following specialised units was formed in 2010?

A. Cyber Crime Cell
B. Women Police Station

C. Traffic Cell
D. Commandos

Answer: A

53. Which district has the Goa Police Academy?

A. North Goa
B. South Goa
C. Panaji
D. Mapusa

Answer: A

54. What is the maximum age limit for police constable recruitment in Goa Police?

A. 18-25 years
B. 18-28 years

C. 20-25 years
D. 20-30 years

Answer: B

55. How many Police Commissionerates are there in Goa?

A. 1
B. 2
C. 3
D. None

Answer: A

56. Which city hosts the Goa Police Academy?

A. Panaji
B. Mapusa

C. Ponda
D. Vasco

Answer: C

57. Which of these is NOT handled by Goa Crime Branch?

A. Murder cases
B. Robberies
C. Traffic violations

D. Forgeries

Answer: C

58. How many battalions comprise Goa Reserve Police Force?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: B

59. Which year did Goa Police launch its Facebook page?

A. 2009
B. 2011

C. 2013
D. 2015

Answer: B

60. Who awards the President’s Police Medal for Gallantry?

A. Prime Minister
B. Home Minister

C. President
D. Governor

Answer: C

61. How many Dog Squads does Goa Police have?

A. 1
B. 2

C. 3
D. 4

Answer: B

62. Who has the power to investigate corruption cases against Goa Police officials?

A. State Vigilance Commission
B. Crime Branch

C. CBI
D. Home Department

Answer: B

63. Which year did Goa Police launch e-Sampark portal?

A. 2014
B. 2016

C. 2018
D. 2020

Answer: B

64. How many Police Outposts are operational under each Police Station of Goa Police?

A. 1-2
B. 3-4
C. 5-6
D. 7-8

Answer: B

65. What is the helpline number launched by Goa Police for senior citizens?

A. 1076
B. 1077

C. 1078
D. 1079

Answer: B

66. How many Special Branch units are there under Goa Police?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: C

67. Where is the Central Library of Goa Police located?

A. Porvorim
B. Altinho

C. Patto
D. Panaji

Answer: B

68. Which police training institute trains officers of Goa Police?

A. Goa Police Academy
B. SVP National Police Academy

C. BPRD
D. NPA

Answer: B

69. What is the website of Goa Police?

A. goapolice.com
B. goapolice.gov.in

C. goapolice.org
D. goapolice.nic.in

Answer: B

70. What is the average response time of PCR Vans of Goa Police?

A. 5 minutes
B. 10 minutes
C. 15 minutes
D. 20 minutes

Answer: B

71. When did Goa Police launch its Twitter account?

A. 2010
B. 2012
C. 2014
D. 2016

Answer: C

72. How many Police Divisions are there under Goa Police?

A. 2
B. 4
C. 6

D. 8

Answer: C

73. Which year did Goa Police establish its CID branch?

A. 1961
B. 1970
C. 1975

D. 1980

Answer: B

74. What is the name of the Goa Police monthly newsletter?

A. Goa Police Times
B. Goa Police Bulletin

C. Goa Police Monthly
D. Goa Police Express

Answer: B

75. How many Police Circles comprise a Police Sub-Division in Goa Police?

A. 2
B. 3
C. 4

D. 5

Answer: C

76. What is the apex level coordination body of Goa Police?

A. Establishment Board
B. Operations Room

C. Planning Board
D. Coordination Committee

Answer: B

77. Which year did Goa Police get ISO 9001:2008 certification?

A. 2010
B. 2012
C. 2014
D. 2016

Answer: C

78. How many Police Stations are there under Mapusa Police Sub-Division?

A. 4
B. 5
C. 6
D. 7

Answer: B

79. Which Police Range has jurisdiction over Ponda, Sanguem and Quepem?

A. North Goa Range
B. South Goa Range

C. Central Range

D. Traffic Range

Answer: B

80. Which year did Goa Police launch state-level emergency response number 112?

A. 2012
B. 2014

C. 2016
D. 2018

Answer: B

81. Who is the chief of Goa Police Traffic Branch?

A. SP Traffic

B. Addl SP Traffic
C. DySP Traffic
D. PI Traffic

Answer: A

82. How many women police stations are operational in Goa?

A. 1
B. 2

C. 3
D. 4

Answer: B

83. What is the color of uniform of Goa Police Traffic Branch personnel?

A. White
B. Khaki
C. Dark blue

D. Black

Answer: C

84. Which year did Goa Police launch SMS-basedalert system for tourists?

A. 2008
B. 2010
C. 2012
D. 2014

Answer: B

85. How many Police Outposts are there under Calangute Police Station?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: A

86. Who was the first Goan to become Director General of Goa Police?

A. Kishen Kumar
B. A. S. Cheema

87. Which year did Goa Police establish its official website?

A. 2004
B. 2006
C. 2008
D. 2010

Answer: B

88. What percentage of Goa Police personnel are posted for VIP security?

A. 10%
B. 15%
C. 20%
D. 25%

Answer: C

89. Which Police Range Headquarters is located in Margao?

A. South Goa Range
B. North Goa Range
C. Central Range
D. Railway Range

Answer: A

90. How many Police Circles are there under Mapusa Police Sub-Division?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer: B

91. What is the average training period for directly appointed Deputy SPs?

A. 9 months
B. 12 months
C. 18 months
D. 24 months

Answer: A

92. Which town hosts the Intelligence Bureau of Goa Police?

A. Panaji
B. Vasco

C. Margao
D. Ponda

Answer: B

93. How many Police Stations does Vasco Police Sub-Division have?

A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer: A

94. Which year did the Goa Police Housing Corporation start its housing projects?

A. 1998
B. 2000
C. 2002
D. 2004

Answer: B

95. What is the ratio of civil police to armed police in Goa?

A. 70:30
B. 60:40
C. 50:50
D. 40:60

Answer: B

96. How many Police Inspectors are there in the Crime Branch?

A. 6-8
B. 8-10
C. 10-12
D. 12-15

Answer: B

97. Which Police Range Headquarters is located in Panaji?

A. North Goa Range
B. South Goa Range
C. Central Range
D. Railway Range

Answer: C

98. How many Police Circles are there under Calangute Police Sub-Division?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5

Answer: B

99. How many districts of Goa are policed by Goa Police?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: B

100. How many Police Ranges did Goa have after independence in 1961?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

Answer: A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *