250+ TOP MCQs on Absolute Thermodynamic Temperature Scale and Answers

Thermodynamics Multiple Choice Questions on “Absolute Thermodynamic Temperature Scale”.

1. It is necessary to have a temperature difference to obtain work of any cycle.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: It comes from the second law of thermodynamics.

2. The absolute thermodynamic temperature scale is also known as
a) celsius scale
b) kelvin scale
c) fahrenheit scale
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: It was proposed by Kelvin.

3. In defining the temperature scale, the standard reference point is taken as
a) zero kelvin
b) boiling point of water
c) triple point of water
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: Triple point of water is taken as the standard reference point.

4. When the heat transferred isothermally between the given _____ decreases, the temperature ____
a) isotherms, increases
b) isotherms, decreases
c) adiabatics, increases
d) adiabatics, decreases
Answer: d
Clarification: This comes from the equation, T=(273.16)(Q/Q1).

5. If a system undergoes a reversible isothermal process without transfer of heat, the temperature at which this process takes place is called
a) absolute zero
b) triple point of water
c) boiling point of water
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: The smallest possible value of Q which is the amount of heat supply is zero and the corresponding temperature is zero.

6. At absolute zero, an isotherm and an adiabatic are identical.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: At absolute zero, there is no heat transfer.

7. A definite zero point ___ on the absolute temperature scale but this point ___ be reached ___ violation of the second law.
a) doesnot, can, without
b) exists, cannot, without
c) exists, can, with
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: When the heat rejected approaches zero, the temperature of heat rejection approaches zero as a limit.

8. Which law is stated here, “It is impossible to reduce any system to the absolute zero of temperature in a finite number of operations.
a) first law of thermodynamics
b) second law of thermodynamics
c) third law of thermodynamics
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: Any attainable value of absolute temperature is always greater than zero.

9. The statement of third law is also called the Fowler-Guggenheim statement of the third law.
a) true
b) false
Answer: a
Clarification: This is a fact about third law of thermodynamics.

10. The Kelvin temperature is numerically equal to the _____ and may be measured by means of a _____
a) gas temperature, liquid thermometer
b) ideal gas temperature, gas thermometer
c) ideal gas temperature, liquid thermometer
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: θ=T=273.16K .

Leave a Reply

Your email address will not be published.