250+ TOP MCQs on Comparison of Two Stroke S.I. and C.I. Engines – 2 and Answers

IC Engine Questions and Answers for Entrance exams on “Comparison of Two Stroke S.I. and C.I. Engines – 2”.

1. The thermal efficiency of a petrol engine is ____________ as compared to diesel engine.
a) same
b) less
c) more
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

2. The mean effective pressure of a diesel engine having fixed compression ratio will ____________ if cut off ratio decreases.
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

3. The indicated mean effective pressure of an engine is obtained from the indicator diagram drawn with the help of an engine indicator.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: None.

4. The power actually developed by the engine cylinder of an I.C. engine is known as __________
a) theoretical power
b) actual power
c) indicated power
d) none of the mentioned
Answer: c
Clarification: None.

5. Number of working strokes per min. for a two stroke cycle engine are ____________ the speed of the engine in r.p.m.
a) equal to
b) one-half
c) twice
d) four-times
Answer: a
Clarification: Number of working strokes per min. for a two stroke cycle engine are equal to the speed of the engine in r.p.m while number of working strokes per min. for a four stroke cycle engine are one half the speed of the engine in r.p.m.

6. Number of working strokes per min. for a four stroke cycle engine are ____________ the speed of the engine in r.p.m.
a) equal to
b) one-half
c) twice
d) four-times
Answer: b
Clarification: Number of working strokes per min. for a four stroke cycle engine are one half the speed of the engine in r.p.m. while number of working strokes per min. for a two stroke cycle engine are equal to the speed of the engine in r.p.m.

7. In a petrol engine, the mixture has the lowest pressure at the __________
a) beginning of suction stroke
b) end of suction stroke
c) end of compression stroke
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

8. In compression ignition engines, swirl denotes a __________
a) haphazard motion of the gases in the chamber
b) rotary motion of the gases in the chamber
c) radial motion of the gases in the chamber
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

9. The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at sufficiently high pressure in order to __________
a) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of the compression stroke
b) inject fuel at a high velocity to facilitate atomization
c) ensure that penetration is not high
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: The injector nozzle of a compression ignition engine is required to inject fuel at sufficiently high pressure in order to
i) inject fuel in a chamber of high pressure at the end of the compression stroke.
ii) inject fuel at a high velocity to facilitate atomization.
iii) ensure that penetration is not high.

To practice all areas of IC Engine for Entrance exams,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *