250+ TOP MCQs on Measurement and Testing and Answers

IC Engines Multiple Choice Questions on “Measurement and Testing”.

1. What are the basic measurement and testing parameters?
a) friction power
b) indicated power
c) brake power
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: In order to achieve less cost of production, improve efficiency and power output, the important measurement and testing parameters are employed. These are
i) friction power
ii) indicated power
iii) brake power
iv) fuel consumption
v) air flow
vi) speed
vii) exhaust and coolant temperature
viii) emissions
ix) noise
x) combustion phenomenon.

2. What are the basic measurement and testing parameters?
a) fuel consumption
b) air flow
c) speed
d) all of the mentioned
Answer: d
Clarification: In order to achieve less cost of production, improve efficiency and power output, the important measurement and testing parameters are employed. These are
i) friction power
ii) indicated power
iii) brake power
iv) fuel consumption
v) air flow
vi) speed
vii) exhaust and coolant temperature
viii) emissions
ix) noise
x) combustion phenomenon.

3. _____________ is the difference between indicated and brake power of an engine.
a) Air flow
b) Emissions
c) Friction power
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: The difference between the indicated and the brake power of an engine is defined as friction power, whereas air flow and emissions are related to combustion processes.

4. _____________ is also known as fuel rate extrapolation method.
a) Morse test
b) Motoring test
c) Willan’s line method
d) Retardation test
Answer: c
Clarification: The another name for Willan’s line method is fuel rate extrapolation method.

5. The internal losses in an engine are ____________
a) pumping losses
b) brake losses
c) combustion losses
d) all of the mentioned
Answer: a
Clarification: There are only two internal losses, pumping losses and friction losses. During the inlet and exhaust stroke the gaseous pressure on the piston is greater on its forward side, hence during both strokes the piston must be moved against a gaseous pressure, and this causes pumping loss.

6. In Morse test, the engine is first run at the required speed by adjusting the throttle in ___________
a) CI engine
b) SI engine
c) CI & SI engine
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: While performing the morse test, the engine is first run at the required speed by adjusting the throttle in SI engine whereas the pump rack is adjusted in the CI engine.

7. The density of the fuel is dependent on temperature which can vary a wide range from ___________
a) 10 ºC to 70 ºC
b) -10 ºC to 70 ºC
c) 20 ºC to 80 ºC
d) -20 ºC to 80 ºC
Answer: b
Clarification: Generally the density of the fuel is dependent on temperature which can vary a wide range from -10 ºC to 70 ºC giving rise to a error in measurement.

8. Larger range of flow can be measured without pressure head being too ___________ in a viscous flow meter.
a) small
b) large
c) deep
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: An advantage of viscous flow meter is that larger range of flow can be measured without pressure head being too small.

9. The indicated power for multi-cylinder engine will be same as that of a single cylinder engine.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: The indicated power for multi-cylinder engine is always greater than that of a single cylinder engine.

10. If the speed of the engine is increased, the indicated power will ____________
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: Speed is directly proportional to indicated power, so when the speed of the engine is increased, the indicated power will also increase.

Leave a Reply

Your email address will not be published.