[MPSC] Maharashtra Civil Service Exam Questions MCQs GK

Maharashtra Civil Service Exam Questions and Answers

1. Which article of the constitution provides for the establishment of the Maharashtra Public Service Commission?

A. Article 315

B. Article 316

C. Article 320

D. Article 323

Answer: A

2. The official language of the state of Maharashtra is:

A. Hindi

B. Marathi

C. English

D. Sanskrit

Answer: B

3. Who was the first Chief Minister of Maharashtra?

A. Vasantrao Naik

B. Yashwantrao Chavan

C. Sharad Pawar

D. Manohar Joshi

Answer: B

4. Which of the following dances is associated with Maharashtra?

A. Kathak

B. Bharatnatyam

C. Lavani

D. Odissi

Answer: C

5. The Bhima River originates in which district of Maharashtra?

A. Pune

B. Nashik

C. Satara

D. Ahmednagar

Answer: B

6. Which of the following is NOT a tiger reserve in Maharashtra?

A. Tadoba-Andhari B. Pench

C. Nagzira

D. Melghat

Answer: C

7. Who was the Maratha ruler defeated by the British in the Third Anglo-Maratha War?

A. Baji Rao II

B. Madhavrao II

C. Rajaram Chhatrapati

D. Sambhaji II

Answer: B

8. The Gateway of India monument is located in which city?

A. Pune

B. Aurangabad

C. Mumbai

D. Nagpur

Answer: C

9. Which of the following hill stations is located in the Sahyadri Mountains in Maharashtra?

A. Mahabaleshwar

B. Ooty

C. Coorg

D. Munnar

Answer: A

10. Who was the founder of the Maratha Empire?

A. Chhatrapati Shivaji Maharaj

B. Sambhaji

C. Rajaram Chhatrapati

D. Tarabai

Answer: A

Maharashtra Civil Service Exam Questions

11. The Elephanta Caves containing ancient rock-cut architecture are located near which city?

A. Mumbai

B. Pune

C. Nashik

D. Aurangabad

Answer: A

12. Which of the following is NOT a mountain range in Maharashtra?

A. Sahyadri

B. Aravali

C. Satpura

D. Vindhya

Answer: B

13. Which of the following festivals is celebrated in Maharashtra to mark the beginning of the new harvest season?

A. Bihu

B. Onam

C. Pongal

D. Gudi Padwa

Answer: D

14. Who was the first Governor of the state of Maharashtra?

A. Vasantrao Naik

B. P.V. Cherian

C. Homi Mody

D. Sadiq Ali

Answer: B

15. Which of the following cities is known as the ‘Oxford of the East’?

A. Mumbai

B. Pune

C. Nagpur

D. Nashik

Answer: B

16. The Ajanta and Ellora caves containing ancient Buddhist rock-cut architecture are located in which district?

A. Mumbai

B. Raigad

C. Aurangabad

D. Nagpur

Answer: C

17. Who among the following was NOT a Peshwa ruler in the Maratha Empire?

A. Baji Rao I

B. Balaji Baji Rao

C. Madhavrao II

D. Pratap Singh

Answer: D

18. Which of the following folk dances is performed by the tribal communities of Maharashtra?

A. Garba

B. Ghumar

C. Lavani

D. Tamasha

Answer: B

19. The Bombay Natural History Society, established in 1883, is located in which city?

A. Mumbai

B. Pune

C. Nashik

D. Aurangabad

Answer: A

20. Who was the architect of the Gateway of India monument in Mumbai?

A. Lutyens

B. Corbusier

C. George Wittet

D. Herbert Baker

Answer: C

21. Which of the following hill forts was NOT captured by Chhatrapati Shivaji Maharaj?

A. Sinhagad

B. Raigad

C. Pratapgad

D. Golconda

Answer: D

22. The first cotton mill in India was established in 1854 at:

A. Surat

B. Mumbai

C. Ahmedabad

D. Pune

Answer: B

23. Who was the Maratha ruler during the Third Anglo-Maratha War which ended the Maratha Empire?

A. Baji Rao II

B. Madhavrao II

C. Rajaram II

D. Shahu II

Answer: A

24. Which of the following tribes is NOT found in Maharashtra?

A. Warli

B. Koli

C. Munda

D. Thakar

Answer: C

25. Which of the following hill stations is located near Pune?

A. Khandala

B. Ooty

C. Shimla

D. Mussoorie

Answer: A

26. The city of Aurangabad was named after which Mughal Emperor?

A. Akbar

B. Shah Jahan

C. Aurangzeb

D. Babur

Answer: C

27. Who composed the official state song of Maharashtra ‘Jai Jai Maharashtra Maza’?

A. G.D. Madgulkar

B. Sudhir Phadke

C. Vasantrao Deshpande

D. Hridaynath Mangeshkar

Answer: C

28. Which of the following Maratha rulers had the title of ‘Chhatrapati’?

A. Peshwas

B. Sardars

C. Chiefs

D. Kings

Answer: D

29. The fifth largest freshwater lake in India, Bhimashankar Lake, is located in which district of Maharashtra?

A. Nashik

B. Thane

C. Raigad

D. Ratnagiri

Answer: B

30. Who built the Lal Mahal palace in Pune in the 17th century?

A. Chhatrapati Shivaji Maharaj

B. Sambhaji

C. Rajaram Chhatrapati

D. Balaji Vishwanath

Answer: A

31. Which of the following industries contributes the most to Maharashtra’s Gross State Domestic Product (GSDP)?

A. Agriculture

B. Manufacturing

C. Services

D. Mining

Answer: B

32. Who was the first woman to become the Chief Minister of Maharashtra?

A. Sushilkumar Shinde

B. Pratibha Patil

C. Urmila Matondkar

D. Indira Gandhi

Answer: B

33. Which of the following districts of Maharashtra does NOT border the state of Gujarat?

A. Nashik

B. Nandurbar

C. Dhule

D. Palghar

Answer: A

34. The wildlife sanctuary Tungareshwar, near Mumbai, is known for which animal species?

A. Tiger

B. Asiatic lion

C. Leopard

D. Sloth bear

Answer: C

35. Who was the Maratha general who led the 27-year long siege of Jinji fort?

A. Santaji Ghorpade

B. Dhanaji Jadhav

C. Parshuram Pant Pratinidhi

D. Prahlad Niraji

Answer: A

36. Which of the following forts is located near the hill station of Mahabaleshwar?

A. Raigad

B. Pratapgad

C. Sinhagad

D. Rajgad

Answer: B

37. The Godavari River enters Maharashtra near which of the following towns?

A. Nashik

B. Igatpuri

C. Trimbakeshwar

D. Saputara

Answer: B

38. Which of the following folk theatre forms from Maharashtra uses masks and costumes?

A. Bhavai

B. Tamasha

C. Dashavatara

D. Lavani

Answer: B

39. The Ajanta Caves were built over a period from:

A. 2nd century BCE to 1st century CE

B. 5th century BCE to 2nd century CE

C. 2nd century CE to 5th century CE

D. 4th century BCE to 7th century CE

Answer: C

40. Who was the founder of the Satara kingdom after Chhatrapati Shahu?

A. Pratap Singh

B. Rajaram II

C. Shivaji II

D. Sambhaji II

Answer: A

41. Which of the following is the state fruit of Maharashtra?

A. Mango

B. Banana

C. Orange

D. Chikoo

Answer: C

42. The Yadav dynasty of Devagiri was defeated by which dynasty in 1294 CE?

A. Vijayanagara

B. Bahmani

C. Chola

D. Kakatiya

Answer: B

43. The ancient trade route that connected the ports of western India like Surat to the Arabian Sea was known as:

A. Uttarapath

B. Dakshinapath

C. Rajapath

D. None of the above

Answer: B

44. The Ellora Caves were built over a period from:

A. 6th century CE to 8th century CE

B. 5th century CE to 10th century CE

C. 4th century BCE to 7th century CE

D. 2nd century BCE to 1st century CE

Answer: B

45. Which of the following architects built the Victoria Terminus railway station building in Mumbai?

A. Lutyens

B. Herbert Baker

C. F.W. Stevens

D. Corbusier

Answer: C

46. The Battle of Pratapgad between Shivaji and Afzal Khan happened in which year?

A. 1655

B. 1657

C. 1659

D. 1665

Answer: B

47. Which of the following hill forts served as the capital of the Maratha Empire during Chhatrapati Shivaji’s reign?

A. Panhala

B. Pratapgad

C. Raigad

D. Rajgad

Answer: C

48. Who built the Bibi Ka Maqbara tomb in Aurangabad, modeled after the Taj Mahal?

A. Akbar

B. Shah Jahan

C. Jehangir

D. Aurangzeb

Answer: D

49. Which of the following is NOT a Jyotirlinga site in Maharashtra?

A. Bhimashankar

B. Trimbakeshwar

C. Grishneshwar

D. Ramanathaswamy

Answer: D

50. The town of Igatpuri is known for which of the following?

A. Hill station

B. Forts

C. Vineyards

D. Beaches

Answer: C

51. Which of the following rulers built the fort of Daulatabad?

A. Alauddin Khilji

B. Qutb ud-Din Aibak

C. Muhammad bin Tughlaq

D. Firuz Shah Tughlaq

Answer: C

52. Who was the last Peshwa ruler of the Maratha Empire?

A. Madhavrao I

B. Madhavrao II

C. Baji Rao II

D. Balaji Baji Rao

Answer: C

53. Which of the following mountain passes connects Maharashtra to the state of Karnataka?

A. Bor Ghat

B. Amba Ghat

C. Thal Ghat

D. Bhor Ghat

Answer: D

54. Who built the Breach Candy Hospital in Mumbai in 1950?

A. David Sassoon

B. Jamshedji Tata

C. Jamsetji Nusserwanji Tata

D. Dorabji Tata

Answer: C

55. The Elephanta Caves are dedicated to which Hindu deity?

A. Vishnu

B. Shiva

C. Brahma

D. Durga

Answer: B

56. The river Bhima originates near Bhimashankar in which district?

A. Pune

B. Satara

C. Sangli

D. Solapur

Answer: A

57. Who was the Chhatrapati of Kolhapur who signed the Kolhapur State Merger Agreement in 1949?

A. Shahu II

B. Rajaram II

C. Sambhaji II

D. Shivaji II

Answer: B

58. The Bollywood film industry is centered in which area of Mumbai?

A. Nariman Point

B. Colaba

C. Worli

D. Bandra

Answer: D

59. Which of the following birds is the state bird of Maharashtra?

A. Blue jay

B. Peacock

C. Kingfisher

D. Bulbul

Answer: B

60. Who built the Shaniwar Wada fort in Pune in the 18th century?

A. Baji Rao I

B. Balaji Vishwanath

C. Peshwa Madhavrao II

D. Sawai Madhavrao Peshwa

Answer: B

61. The Kaas Plateau near Satara is famous for which of the following natural phenomena?

A. Waterfalls

B. Valley of Flowers

C. Glaciers

D. Hot springs

Answer: B

62. Which of the following forts was NOT captured by Shivaji Maharaj during his military campaigns?

A. Sinhagad

B. Panhala

C. Rajgad

D. Ranthambore

Answer: D

63. Who was the Peshwa ruler during the Third Anglo-Maratha War?

A. Balaji Baji Rao

B. Baji Rao II

C. Madhavrao II

D. Sawai Madhavrao

Answer: B

64. Which of the following rivers forms the northern boundary of Maharashtra?

A. Narmada

B. Tapi

C. Godavari

D. Krishna

Answer: A

65. The town of Khuldabad near Aurangabad houses the tomb of which famous Sufi saint?

A. Nizamuddin Auliya

B. Moinuddin Chishti

C. Nasiruddin Chirag-e-Delhi

D. Zainuddin Shirazi

Answer: D

66. Who built the Banganga water tank in Mumbai during the Silhara dynasty?

A. Lakhuji Jadhavrao

B. Maloji Bhosale

C. Shahaji Bhosale

D. None of the above

Answer: D

67. Which of the following rulers shifted the capital from Pune to Satara in 1714?

A. Balaji Vishwanath

B. Baji Rao I

C. Chhatrapati Shahu

D. Peshwa Sawai Madhavrao

Answer: C

68. Who was the Maratha military leader who led the famous Battle of Panipat in 1761 against the Afghans?

A. Sadashivrao Bhau

B. Vishwasrao

C. Malharrao Holkar

D. Mahadji Scindia

Answer: A

69. Who wrote the political treatise ‘Rajadharma’ during the Maratha rule?

A. Ramdas

B. Tukaram

C. Eknath

D. Namdev

Answer: A

70. The hill fort Roopkund is located in which district?

A. Nashik

B. Pune

C. Satara

D. Solapur

Answer: C

71. Who was the engineer who designed the Veer Savarkar Setu bridge connecting Port Mumbai with:

A. Visvesvaraya

B. Kirloskar

C. Walchand Hirachand

D. Mahatma Gandhi

Answer: C

72. The town of Matheran near Mumbai has which of the following distinctions?

A. Highest peak in Maharashtra

B. Largest plateau in Maharashtra

C. Only automobile-free hill station in Maharashtra

D. Highest waterfall in Maharashtra

Answer: C

73. The Maratha military leader who was granted the jagir of Aundh near Satara was:

A. Prataprao Gujar

B. Malharrao Holkar

C. Mahadaji Scindia

D. Pilaji Jadhavrao

Answer: B

74. Who was the founder of the Bhartiya Janta Party?

A. Atal Bihari Vajpayee

B. L.K. Advani

C. Narendra Modi

D. Bal Thackeray

Answer: B

75. The state of Maharashtra was formed in 1960 through the division of which state?

A. Madhya Pradesh

B. Andhra Pradesh

C. Bombay State

D. Mysore State

Answer: C

76. Who was the Maratha military leader who helped Shivaji in the battle against Shaista Khan?

A. Tanaji Malusare

B. Baji Prabhu Deshpande

C. Murarbaji Deshpande

D. Santaji Ghorpade

Answer: C

77. The Chhatrapati Shivaji International Airport in Mumbai was formerly known as:

A. Bombay International Airport

B. Sahar International Airport

C. Santacruz Airport

D. CSIA Airport

Answer: C

78. Which of the following folk arts from Maharashtra involves quick movements and clashing of sticks?

A. Gondhal

B. Dashavatara

C. Keertan

D. Dhangari Gaja

Answer: A

79. Who built the Haji Ali Dargah in Mumbai in 1431?

A. Ahmad Shah I

B. Haji Ali

C. Malik Ambar

D. Nizam Shah

Answer: B

80. The Marathi language film which won the 2019 National Film Award for Best Feature Film was:

A. Sairat

B. Jhund

C. Fandry

D. Natsamrat

Answer: B

81. Which of the following hydroelectric power plants is located near Igatpuri on the Pravara River?

A. Koyna Hydroelectric Project

B. Bhakra Nangal Project

C. Nagarjunsagar Dam

D. Dimbhe Dam

Answer: D

82. The state fruit of Maharashtra Mango is mainly grown in which region?

A. Konkan

B. Marathwada

C. Vidarbha

D. Western Maharashtra

Answer: C

83. Who was the engineer that designed and constructed the Khadakwasla dam near Pune in the 19th century?

A. Mokshagundam Visvesvarayya

B. Walchand Hirachand

C. Jamsetji Tata

D. Dorabji Tata

Answer: B

84. Which of the following hill forts did Shivaji capture at the young age of 16?

A. Sinhagad

B. Torna

C. Rajgad

D. Pratapgad

Answer: B

85. Who was the Peshwa ruler who signed the Treaty of Bassein with the British East India Company in 1802?

A. Balaji Baji Rao

B. Baji Rao I

C. Madhavrao I

D. Sawai Madhavrao

Answer: A

86. The sculptural art form ‘Dappam’ involves carved wooden dolls depicting rural life in which region of Maharashtra?

A. Vidarbha

B. Konkan

C. Marathwada

D. Western Maharashtra

Answer: C

87. Who was the Maratha military leader who helped defeat the Afghan army at the Battle of Delhi in 1757?

A. Mahadji Scindia

B. Malharrao Holkar

C. Raghunathrao

D. Prataprao Gujar

Answer: B

88. Who was the Chhatrapati of Kolhapur who refused to merge the state with the Dominion of India after independence?

A. Rajaram II

B. Shahu II

C. Sambhaji II

D. Shivaji II

Answer: C

89. The ‘Farmers’ Movement’ of 2017 demanding farm loan waivers began from which district of Maharashtra?

A. Nashik

B. Satara

C. Solapur

D. Amravati

Answer: A

90. Who was the spiritual mentor (guru) of Chhatrapati Shivaji Maharaj?

A. Gaga Bhatt

B. Samarth Ramdas

C. Tukaram

D. Namdev

Answer: B

91. The Maratha military leader who led the British defeat at Wadgaon in 1779 was:

A. Tukoji Holkar

B. Mahadji Scindia

C. Yashwantrao Holkar

D. Baji Rao I

Answer: C

92. The ‘Adilshahi style’ of Indo-Islamic architecture is found in the monuments of which city?

A. Delhi

B. Jaipur

C. Aurangabad

D. Hyderabad

Answer: C

93. Who was the first Maratha ruler to be crowned Chhatrapati in 1674?

A. Sambhaji

B. Shivaji

C. Rajaram

D. Shahu

Answer: B

94. Which of the following crafts from Maharashtra does NOT appear on the UNESCO Intangible Cultural Heritage list?

A. Warli painting

B. Channapatna toys

C. Pattachitra painting

D. Lavani performance

Answer: B

95. Who was the Peshwa responsible for expanding Maratha control up to Attock in the northwest?

A. Balaji Baji Rao

B. Baji Rao I

C. Madhavrao I

D. Sawai Madhavrao

Answer: B

96. Who was the Maratha military leader who helped defeat the Afghan army at the Third Battle of Panipat?

A. Ibrahim Gardi

B. Tukoji Holkar

C. Mahadji Scindia

D. Yashwantrao Holkar

Answer: A

97. Which district of Maharashtra is known for Warli tribal art?

A. Nashik

B. Thane

C. Palghar

D. Raigad

Answer: C

98. The birthplace of Chhatrapati Shivaji Maharaj is:

A. Pune

B. Raigad

C. Satara

D. Junnar

Answer: D

99. Who was the spiritual guru of Jijabai, mother of Chhatrapati Shivaji Maharaj?

A. Samarth Ramdas

B. Tukaram

C. Eknath

D. Namdev

Answer: C

100. The eastern and western coastal strips of Maharashtra are known as:

A. Desh and Konkan

B. Konkan and Marathwada

C. Vidarbha and Marathwada

D. Northern and Southern

Answer: B

101. Who was the Peshwa ruler during the First Anglo-Maratha War which ended with the Treaty of Salbai?

A. Sawai Madhavrao

B. Balaji Baji Rao

C. Baji Rao II

D. Madhavrao II

Answer: A

102. Which of the following forts in Maharashtra was considered impregnable before it was captured by Shivaji Maharaj?

A. Panhala

B. Rajgad

C. Raigad

D. Pratapgad

Answer: B

103. Who was the Peshwa ruler who signed the Treaty of Purandar with the British East India Company?

A. Balaji Baji Rao

B. Sawai Madhavrao

C. Baji Rao II

D. Madhavrao II

Answer: D

104. The Marathi language has official language status in which of the following states apart from Maharashtra?

A. Gujarat

B. Madhya Pradesh

C. Goa

D. Telangana

Answer: C

105. Which of the following ports was captured by Chhatrapati Shivaji Maharaj from the British in 1670?

A. Mumbai

B. Surat

C. Daman

D. Diu

Answer: B

106. Who was the queen mother who acted as regent during the minority of Chhatrapati Shahu?

A. Maharani Tarabai

B. Rajmata Jijabai

C. Maharani Ahilyabai Holkar

D. Maharani Devi Ahilya Bai Holkar

Answer: A

107. The Maratha Empire was permanently weakened after their defeat in which battle against the Afghans in 1761?

A. Third Battle of Panipat

B. Battle of Kharda

C. Battle of Swarghat

D. Battle of Rajmahal

Answer: A

108. Which of the following pairs of forts-hill stations is NOT correctly matched?

A. Panhala – Mahabaleshwar

B. Pratapgad – Mahabaleshwar

C. Rajgad – Panchgani

D. Raigad – Matheran

Answer: C

109. Who was the Peshwa during the Second Anglo-Maratha War which ended with the Treaty of Poona?

A. Balaji Baji Rao

B. Baji Rao II

C. Madhavrao II

D. Sawai Madhavrao

Answer: B

110. The Maratha military leader who led the Maratha campaign to extend control over Malwa was:

A. Mahadji Scindia

B. Yashwantrao Holkar

C. Tukoji Holkar

D. Pilaji Jadhavrao

Answer: C

111. Who built the Banganga Tank, Walkeshwar Temple Complex and old Bombay Fort in Mumbai during the Silhara dynasty?

A. Lakhuji Jadhavrao

B. Maloji Bhosale

C. Shahaji Bhosale

D. None of the above

Answer: A

112. Who was the Peshwa during the Battle of Kharda against Nizam Ali Khan in 1795?

A. Sawai Madhavrao

B. Baji Rao II

C. Balaji Baji Rao

D. Madhavrao II

Answer: B

113. Which of the following is the winter capital of Maharashtra?

A. Mumbai

B. Pune

C. Aurangabad

D. Nagpur

Answer: D

114. Who wrote the first biography of Chhatrapati Shivaji Maharaj titled ‘Sabhasad Bakhar’?

A. Balaji Avaji

B. Parshuram Tripathi

C. Krishnaji Anant Sabhasad

D. Namdev

Answer: C

115. The Maratha military leader who led the Maratha campaign to extend control over Rajputana was:

A. Mahadji Scindia

B. Daulat Rao Scindia

C. Tukoji Holkar

D. Yashwantrao Holkar

Answer: A

116. Which of the following campaigns was NOT led by Baji Rao I during his tenure as Peshwa?

A. Campaign against the Sidis of Janjira

B. Campaign against the Portuguese in Goa

C. Campaign against Nizam-ul-Mulk

D. None of the above

Answer: D

117. Who was the Peshwa who transferred his capital from Satara to Pune in 1750?

A. Balaji Baji Rao

B. Baji Rao I

C. Madhavrao I

D. Sawai Madhavrao

Answer: C

118. The Maratha general who led the 27-year long siege of Panhala fort was:

A. Prataprao Gujar

B. Santaji Ghorpade

C. Dhanaji Jadhav

D. Mahadji Scindia

Answer: B

119. Who was the Peshwa during the Third Anglo-Maratha War which ended the Maratha Empire?

A. Sawai Madhavrao

B. Balaji Baji Rao

C. Madhavrao II

D. Baji Rao II

Answer: D

120. The Statue of Equality, depicting Ramanuja, was inaugurated in which city in February 2022?

A. Mumbai

B. Pune

C. Hyderabad

D. Bengaluru

Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *