Nagaland GK Questions [General Knowledge] Nagaland Quiz

Nagaland GK Questions and Answers

  1. What is the capital of Nagaland? Answer: Kohima
  2. In which year did Nagaland achieve statehood?
    Answer: 1963
  3. Who was the first Chief Minister of Nagaland? Answer: P. Shilu Ao
  4. Which festival is celebrated by the Sema Nagas in early March? Answer: Tuluni Festival
  5. What is the state animal of Nagaland? Answer: Mithun (bison)
  6. Which is the highest peak in Nagaland? Answer: Mount Saramati
  7. Which dance form of Nagaland features spears? Answer: Chang Lo dance
  8. What percentage of Nagaland is covered by forests? Answer: Over 80%
  9. Which is the main spoken language in Nagaland?
    Answer: Nagamese
  10. In which district is the Dzükou Valley located? Answer: Kohima and Phek district
  11. Who wrote the novel ‘The Unmissing Link’? Answer: Easterine Kire
  12. Name the famous Naga shawl woven with intricate designs. Answer: Naga Pheta
  13. Which bird sanctuary is located near Dimapur? Answer: Intanki National Park
  14. What is the state sport of Nagaland? Answer: Wrestling
  15. Which famous battle was fought in Kohima during WWII?
    Answer: Battle of Kohima
  16. Which wildlife sanctuary has the largest area in Nagaland? Answer: Fakim Wildlife Sanctuary
  17. Who was the last Angami Zeliangrong ruler?
    Answer: Gaidinliu
  18. Which district has the largest area in Nagaland? Answer: Tuensang
  19. What is the state flower of Nagaland? Answer: Rhododendron
  20. Which German missionary worked extensively in Nagaland? Answer: Eduard Sclater Bacon
  21. What percentage of Nagaland’s population depends on agriculture? Answer: Over 75%
  22. Which Naga leader led the revolt against British rule in 1918? Answer: Jadonang
  23. Which district has the highest literacy rate in the state? Answer: Kohima
  24. What is ‘Akülaü’ in the Tenyidie language? Answer: Restaurant
  25. Which famous Naga dish has fermented soybean as key ingredient? Answer: Axone
  26. In which year was Nagaland University established?
    Answer: 1994
  27. Who wrote the famous novel ‘A Terrible Matriarchy’? Answer: Easterine Kire
  28. Which range of hills form the natural boundary between India and Myanmar? Answer: Naga Hills
  29. Which German anthropologist studied the tribes of Nagaland?
    Answer: Christoph von Fürer-Haimendorf
  30. Dimapur airport is named after which famous leader? Answer: Bharat Ratna Lokpriya Gopinath Bordoloi
  31. Which organization was formed in 1918 to protect Naga tribes? Answer: Naga Club
  32. Who was the first Naga woman to be elected to the Lok Sabha? Answer: Rano M. Shaiza
  33. In which district is the only oil refinery in Nagaland located? Answer: Dimapur
  34. Which leader started the Naga National Movement in 1946? Answer: Angami Zapu Phizo
  35. Which peak located in Nagaland is considered sacred by locals? Answer: Japfü peak
  36. Which Naga leader led the signing of the historic 16-point Agreement in 1960?
    Answer: Jai Prakash Narain
  37. Which district of Nagaland shares borders with Assam as well as Myanmar? Answer: Mon
  38. With which dance form is the ‘Khonoma Tourism Festival’ associated? Answer: War dance
  39. Who was the founder of Heraka religious movement? Answer: Rani Gaidinliu
  40. Which important town of WW II is located in Mokokchung district? Answer: Mao town
  41. Which Naga delicacy is made of fermented pork fat? Ans. Akhuni
  42. Who wrote the novel ‘When The River Sleeps’? Answer: Easterine Kire
  43. Which district shares border with 3 states – Assam, Manipur & Arunachal Pradesh?
    Answer: Longleng
  44. Which Naga leader helped draft the 16-point Agreement in 1960? Answer: Michael Scott
  45. In which year did the extremist group NSCN split into two factions? Answer: 1988
  46. Who is the current governor of Nagaland (2023)?
    Answer: R.N. Ravi
  47. Which traditional Naga necklace is made of black beads? Answer: Lukter
  48. Which peak located in Nagaland is also known as the ‘Japfu peak’? Answer: Dzüko
  49. Which district has the highest number of villages in Nagaland?
    Answer: Mokokchung
  50. Who wrote the novel ‘Mari’, capturing life in Nagaland? Answer: Easterine Kire
  51. In which language was the bulletin ‘Nagaland Calls’ published by the NNC? Answer: English
  52. Which Naga leader helped found the Naga National Council (NNC)?
    Ans. A. Z. Phizo
  53. Which famous tourist spot has natural caves with stalactites & stalagmites? Answer: Khonoma Green Village
  54. In which year did India conduct its first surgical strike in Nagaland?
    Answer: 2015
  55. Who appoints the governor of Nagaland? Answer: President of India
  56. Which district has the smallest area in Nagaland?
    Answer: Dimapur
  57. Which village near Kohima has ruins & tunnels used in World War II?
    Answer: Khonoma
  58. Who was the chief architect of the 16-point Agreement of 1960? Answer: Jayaprakash Narayan
  59. In which district is the Doyang hydroelectric project located?
    Answer: Wokha
  60. Which district has the smallest population in Nagaland? Answer: Longleng
  61. Which Naga leader helped found the Eastern Naga National Government in 1921?
    Answer: Gaidinliu
  62. In which year was Nagaland’s first college established at Mokokchung? Answer: 1964
  63. Which district has the highest ST population percentage in Nagaland?
    Answer: Mon
  64. Which town served as administrative center for British operations in Nagaland?
    Answer: Mokokchung
  65. Which district has the highest Christian population percentage in Nagaland?
    Answer: Tuensang
  66. Which famous Naga dish is made using axone or anishi? Answer: Naga dalm
  67. Who was the chief guest at the first Hornbill Festival in 2000?
    Answer: Then Prime Minister Atal Bihari Vajpayee
  68. Which paramilitary force is responsible for maintaining law & order in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  69. Which Naga group declared independence from India on 14th August 1947?
    Answer: Naga National Council (NNC)
  70. Who was the first woman MLA elected to Nagaland Legislative Assembly?
    Answer: Rano Shaiza
  71. Which city is home to the World War II cemetery in Nagaland?
    Answer: Kohima
  72. In which year was the framework agreement between GOI and NSCN(IM) signed?
    Answer: 2015
  73. Who was the chief minister of Nagaland during formation of statehood in 1963?
    Answer: P. Shilu Ao
  74. Which village near Kohima has the Khonoma gate telling story of British invasion?
    Answer: Khonoma gate
  75. Which Naga leader helped establish the Naga Federal Government (NFG) in 1956?
    Answer: T. Sakhrie
  76. Who was Nagaland’s first Lok Sabha MP after statehood in 1963?
    Answer: Rano Shaiza
  77. Which district was carved out from the Tuensang district in early 1970s?
    Answer: Longleng
  78. Which two Naga groups observed Friendship Day in September 2015?
    Answer: NSCN(K) and NSCN(R)
  79. Which forest near Kohima has ruins of former Angami villages abandoned in 19th century?
    Answer: Khonoma Nature Conservation and Tragopan Sanctuary
  80. Which term was coined by JH Hutton to refer to intermixing of tribes and cultures in Nagaland?
    Answer: Naga mosaic
  81. Which British anthropologist wrote the book ‘The Angami Nagas’ after studying Naga tribes in early 20th century?
    Answer: JH Hutton
  82. Which Naga dish is made of fermented pork and a main part of festivals?
    Answer: Zu makh
  83. Who was the first governor of Nagaland state after statehood?
    Answer: Akbar Hydari
  84. Which paramilitary force maintains camp Kohima war cemetery from World War II?
    Answer: Assam Rifles
  85. Which famous Naga leader helped draft Nagaland’s state coat of arms?
    Answer: Rani Gaidinliu
  86. Which city hosts the annual Hornbill Festival showcasing Naga culture and heritage?
    Answer: Kohima
  87. Who was Nagaland’s first chief election commissioner after statehood in 1963?
    Answer: B.N. Mullik
  88. Which paramilitary force looks after law and order issues in Nagaland? Answer: Assam Rifles
  89. Which district of Nagaland has the lowest percentage area under forest cover? Answer: Dimapur
  90. In which year was Nagaland’s first Arts & Commerce College established?
    Answer: 1963
  91. Which famous Naga leader led the signing of the 16-Point Agreement in 1960? Answer: Jai Prakash Narayan
  92. Which district has the smallest Scheduled Tribe (ST) population in Nagaland?
    Answer: Dimapur
  93. Who was appointed as the first Governor General after Naga independence in 1947?
    Answer: T. Sakhrie
  94. Which city hosts the North East Trade Expo for business persons in the region?
    Answer: Dimapur
  95. Which paramilitary force of India invaded Nagaland under Operation Bluebird in 1964?
    Answer: Assam Rifles
  96. Who helped establish the Naga Federal Government (NFG) and Free Nagaland in 1956?
    Answer: T. Sakhrie
  97. Which Naga cultural troupe toured Europe to showcase heritage in early 1960s?
    Answer: Naga Cultural Troupe
  98. Which district has the highest percentage of rural population in Nagaland?
    Answer: Peren
  99. What is the name of the oldest church in Nagaland located near Dimapur?
    Answer: Garnary Anglican Church
  100. Who was the chief guest at the Hornbill Festival in 2013?
    Answer: Then President Pranab Mukherjee
  101. Which paramilitary force of India maintains the Kohima War Cemetery?
    Answer: Assam Rifles
  102. Which extremist group operates mainly in Tirap, Changlang and Longding districts?
    Answer: NSCN (K)
  103. Which Naga intellectual helped establish the Naga Research Institute in 1964?
    Answer: T.N. Angami
  104. Which district has the lowest population density in Nagaland?
    Answer: Mon
  105. Who was Nagaland’s first Rajya Sabha MP after statehood?
    Answer: Rano Shaiza
  106. Which article gives special provisions for Nagaland under Indian Constitution?
    Answer: Article 371(A)
  107. Which town served as base for Allied forces during Battle of Kohima in WW II?
    Answer: Jotsoma
  108. Who was president of the Naga National Convention held in Tuensang in 1964?
    Answer: J.B. Jasokie
  109. Which peak located near Kohima stands over tree line with rhododendrons?
    Answer: Mount Japfü
  110. Which Naga leader led the nine-member delegation signing 16-point Agreement?
    Answer: J.B. Jasokie
  111. Which traditional Naga necklace given to warriors features boar’s tusks & beads?
    Answer: Likihru
  112. Who was Nagaland’s first Lok Sabha woman MP after statehood?
    Answer: Rano Shaiza
  113. Which district has smallest percentage area under agriculture cultivation in state?
    Answer: Dimapur
  114. Who designed the state seal with traditional Naga items like dao & feather headgear?
    Answer: Rani Gaidinliu
  115. Which paramilitary force conducts annual Mount Saramati expedition in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  116. Which Naga delicacy is made of fermented yam and has unique pungent smell?
    Answer: Tungtap
  117. Which famous leader supported Naga struggle and participated in peace negotiations?
    Answer: Jayaprakash Narayan
  118. With which state does Nagaland share the smallest boundary?
    Answer: Meghalaya
  119. Who was the Naga leader that led signing of 1st ceasefire agreement with GOI in 1964?
    Answer: J.B. Jasokie
  120. Which district has highest percentage of working people engaged in household industry?
    Answer: Mon
  121. What is the rank of Nagaland state in human development index among Indian states?
    Answer: 21st
  122. Which famous Naga shawl given to women features intricate designs and colors?
    Answer: Naga netacha
  123. Which language do majority of Konyak Naga tribes speak in Nagaland?
    Answer: Konyak
  124. Which country has set up war memorials in Kohima and Imphal for soldiers killed in WWII?
    Answer: Britain
  125. Which Naga dish is made of boiled vegetables, fermented fish and chillies?
    Answer: Naga dalm
  126. Who was founder & president of Eastern Naga National Government?
    Answer: Gaidinliu
  127. Which state recorded highest population growth rate in India as per 2011 Census?
    Answer: Nagaland
  128. Which district has highest percentage of urban population in Nagaland?
    Answer: Dimapur
  129. Which paramilitary force of India conducted military strikes in Nagaland called Operation Bluebird?
    Answer: Assam Rifles
  130. Which ethnic Naga group has tradition of establishing relationship through bamboo branches?
    Answer: Konyak
  131. Which article declares Nagaland an autonomous state under Constitution of India?
    Answer: Article 371A
  132. Which district has lowest percentage of rural population in Nagaland?
    Answer: Dimapur
  133. Which Naga language features maximum number of vowels?
    Answer: Pochury language
  134. Which paramilitary force of India is responsible for law and order maintenance in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  135. Who was main Naga leader during talks with Government of India after Naga independence?
    Answer: J.B. Jasokie
  136. Which non-Naga ethnic community forms significant minority group in Nagaland?
    Answer: Gorkhas
  137. Which Naga delicacy’s key ingredient is fermented pork fat?
    Answer: Akhuni
  138. Who was first chairman of Nagaland Public Service Commission (NPSC) after statehood?
    Answer: I. Temjen Jamir
  139. In which year did Nagaland become the 16th state of independent India?
    Answer: 1963
  140. Which country established war cemetery at Kohima for soldiers killed during WWII?
    Answer: United Kingdom
  141. Which Naga group believes in Heraka religious practices founded by Rani Gaidinliu?
    Answer: Zeliangrong
  142. Where is the Intanki National Park located known for tropical evergreen forests?
    Answer: Near Dimapur
  143. Which paramilitary force’s expedition conquers Mount Saramati peak every year?
    Answer: Assam Rifles
  144. Which town hosts annual Tuluni festival showcasing traditional sports & culture?
    Answer: Chakhesang
  145. Which district has highest percentage of total workers engaged in agriculture sector?
    Answer: Peren
  146. Which article of Indian Constitution has special provisions related to Nagaland statehood?
    Answer: Article 371A
  147. Who was chairman of Nagaland Peace Council (NPC) coordinating between underground groups?
    Answer: Vizol Angami
  148. Which paramilitary force of India captured historic Khonoma village from Angami Nagas?
    Answer: Assam Rifles
  149. Which extremist group of Nagaland signed ceasefire pact with Government of India in 1997?
    Answer: NSCN (IM)
  150. Which Naga dish is made with fermented soybean and known for pungent smell?
    Answer: Akhuni
  151. Who led the Naga delegation meeting then Prime Minister Nehru before statehood in 1963?
    Answer: J.B. Jasokie
  152. Which paramilitary force conducts famous Hornbill festival every year showcasing Naga culture?
    Answer: Assam Rifles
  153. Which extremist group traces its origin to Naga National Council (NNC) established in 1946?
    Answer: NSCN (K)
  154. Which district has lowest female literacy rate according to 2011 census data?
    Answer: Phek
  155. Who designed the state seal of Nagaland adopted during formation of statehood?
    Answer: Rani Gaidinliu
  156. Which famous WWII battle with hand-to-hand combat was fought in Nagaland?
    Answer: Battle of Kohima
  157. Which district has highest proportion of working population
  158. Which Naga dish is made with fermented fish giving unique flavor? Answer: Naga dalm
  159. Who was member of Nagaland Peace Council coordinating between underground groups?
    Answer: Vizol Angami
  160. Which extremist group observed Friendship Day with NSCN (K) in September 2015?
    Answer: NSCN (R)
  161. Which district has lowest percentage of rural households with electricity?
    Answer: Phek
  162. Who was Nagaland’s first speaker of the Legislative Assembly after statehood?
    Answer: Hevito Zhimomi
  163. Which paramilitary force controls illegal taxation by extremist groups in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  164. Which state recorded highest decadal growth rate between 2001-2011 in India?
    Answer: Nagaland
  165. Which district has highest number of villages marked as uninhabited?
    Answer: Tuensang
  166. Which extremist group split from parent NNC in 1980 to form National Socialist Council of Nagalim?
    Answer: NSCN (IM)
  167. Which paramilitary force conducts counter insurgency operations in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  168. Who was first chairman of Estimates Committee in Nagaland Legislative Assembly?
    Answer: Dr. Imkongliba
  169. Which district has highest population density according to 2011 Census?
    Answer: Dimapur
  170. Who was president of Naga National Convention held in Tuensang in 1964?
    Answer: J.B. Jasokie
  171. Which district has highest proportion of rural households with electricity?
    Answer: Mokokchung
  172. Which paramilitary force captured historic Khonoma village from Angami Nagas?
    Answer: Assam Rifles
  173. Which religious organization helps promote education and health among Naga tribes?
    Answer: Baptist Church
  174. Who was Nagaland’s first Lok Sabha woman MP after statehood in 1963?
    Ans. Rano Shaiza
  175. Which paramilitary force of India maintains the war cemetery in Kohima?
    Answer: Assam Rifles
  176. Which extremist group split from parent NSCN in 1988 due to leadership issues?
    Answer: NSCN (K)
  177. Which cultural festival promoting Naga heritage is held annually in Kohima?
    Answer: Hornbill Festival
  178. Who founded Heraka religious movement drawing local Naga beliefs?
    Answer: Rani Gaidinliu
  179. Which paramilitary force captured strategic Khonoma village from Nagas in late 1800s?
    Answer: Assam Rifles
  180. Which district has highest proportion of rural households without electricity?
    Answer: Longleng
  181. Who led Naga delegation meeting Prime Minister Nehru before Nagaland statehood?
    Answer: JB Jasokie
  182. Which paramilitary force conducts annual mountaineering expedition on Mount Saramati?
    Answer: Assam Rifles
  183. Which extremist group signed ceasefire agreement with India on 25th June 2001?
    Answer: NSCN (IM)
  184. What is the percentage area under forest cover in Nagaland state?
    Answer: More than 75%
  185. Who designed Nagaland’s state seal with Naga items like spear, mithun horn etc?
    Answer: Rani Gaidinliu
  186. Which paramilitary force captured strategic Khonoma gate from Nagas in 1879?
    Answer: Assam Rifles
  187. Which two Naga groups observed reconciliation as Friends Day in Sept 2015?
    Answer: NSCN (K) and NSCN (R)
  188. Which district has lowest proportion of total workers engaged in agriculture?
    Answer: Dimapur
  189. Who was Nagaland’s first Chief Election Commissioner after statehood in 1963?
    Answer: B.N. Mullik
  190. Which paramilitary force of India launched Operation Bluebird in Nagaland in 1964?
    Answer: Assam Rifles
  191. Which extremist group came into existence after splitting from NNC in 1980?
    Answer: National Socialist Council of Nagaland (NSCN-IM)
  192. Which Naga dish is made with fermented soybean as key ingredient?
    Answer: Akhuni
  193. What is the name of oldest church in Nagaland located near Dimapur?
    Answer: Garnary Anglican Church
  194. Who was Nagaland’s first speaker of Legislative Assembly after statehood?
    Answer: Hevito Zhimomi
  195. Which paramilitary force captured strategic regions like Mao, Tuensang from Nagas?
    Answer: Assam Rifles
  196. Which district has lowest population growth rate between 2001-2011 census?
    Answer: Phek
  197. Who coined the term ‘Naga mosaic’ to signify cultural intermixing in region?
    Answer: JH Hutton
  198. Which extremist group joined peace process by extending ceasefire in June 2001?
    Answer: NSCN (IM)
  199. Which district has highest proportion of rural households without power?
    Answer: Longleng
  200. Who designed the state seal of Nagaland adopted just after statehood?
    Answer: Rani Gaidinliu
  201. Which paramilitary force captured Khonoma village from warriors like Krome in 1879? Answer: Assam Rifles
  202. Which book did JH Hutton write after studying Naga tribes in early 20th century?
    Answer: The Angami Nagas
  203. Who was president of Naga Club formed to safeguard Naga tribes in 1918?
    Ans. R. Brown
  204. Which district has seen bloodiest factional fights between Naga groups until 1990s?
    Answer: Kohima
  205. Which paramilitary force conducts Operation Bluebird in Nagaland since 1964?
    Answer: Assam Rifles
  206. Which country helped install World War II memorial in Kohima honouring its dead soldiers?
    Answer: Britain
  207. Which district has highest proportion of rural households with power connection?
    Answer: Mon
  208. Who wrote famous books like ‘When The River Sleeps’ capturing life in Nagaland?
    Answer: Easterine Kire
  209. Which paramilitary force captured strategic locations like Mokokchung from Nagas?
    Answer: Assam Rifles
  210. Which Naga intellectual pioneered historical research through Naga Research Institute?
    Ans. T.N. Angami
  211. Which paramilitary force conducts annual Hornbill festival in Kohima?
    Answer: Assam Rifles
  212. Who was leading woman activist jailed by British for supporting Naga independence?
    Answer: Gaidinliu
  213. Which district has lowest population density according to 2011 census data?
    Answer: Mon
  214. Which paramilitary captured historic region of Tuensang from Naga tribes in 1890s?
    Answer: Assam Rifles
  215. Who founded Naga National Council in 1946 beginning struggle for independence?
    Answer: Angami Zapu Phizo
  216. Who coined term ‘Naga mosaic’ for cultural intermixing taking place in Nagaland?
    Answer: JH Hutton
  217. Which paramilitary force captured strategic Naga villages like Khonoma & Jotsoma in late 1800s?
    Answer: Assam Rifles
  218. Who led 16 member Naga delegation signing historic 16 point agreement of 1960?
    Answer: JB Jasokie
  219. Which paramilitary force is guarding World War II cemetery at Kohima?
    Answer: Assam Rifles
  220. Which district has smallest proportion of rural households with power connection?
    Answer: Phek
  221. Who was president of Naga National Convention held in Tuensang in 1964?
    Answer: JB Jasokie
  222. Which paramilitary force captured Mokokchung town from Ao Naga tribes?
    Answer: Assam Rifles
  223. Who led Naga peace delegation meeting Prime Minister Nehru in 1963?
    Answer: JB Jasokie
  224. Which paramilitary force conducts counter insurgency operations in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  225. Who designed the state emblem of Nagaland adopted in 1963?
    Answer: Rani Gaidinliu
  226. Which paramilitary force captured strategic locations like Phek from Naga tribes?
    Answer: Assam Rifles
  227. Who was president of Naga Club formed in 1918 to present Naga views to British?
    Ans. R. Brown
  228. Which paramilitary force captured most fertile Mao region from Naga tribes?
    Answer: Assam Rifles
  229. Which famous battle of WWII with hand to hand combat was fought near Kohima?
    Answer: Battle of Kohima
  230. Which paramilitary force organizes Hornbill festival showcasing Naga culture?
    Answer: Assam Rifles
  231. Who was member of NPC coordinating between various underground Naga factions?
    Answer: Vizol Angami
  232. Which country constructed war cemetery at Kohima honouring its dead WWII soldiers?
    Answer: Britain
  233. Which paramilitary force captured historic regions of Nagaland in late 1800s?
    Answer: Assam Rifles
  234. Who was Nagaland’s first chairman of Public Service Commission after statehood?
    Answer: I Temjen Jamir
  235. Which paramilitary force controls illegal parallel taxation system run by Naga groups?
    Answer: Assam Rifles
  236. Who was president of NPC coordinating between various underground Naga groups?
    Answer: Vizol
  237. Which paramilitary force organizes expedition on Mount Saramati every year?
    Answer: Assam Rifles
  238. Which article of constitution gives special provisions related to Nagaland statehood?
    Answer: Article 371A
  239. Who led the NFG declaring Naga independence from India in 1956?
    Answer: T. Sakhrie
  240. Which paramilitary force captured first Naga region when it annexed Assam in 1820s?
    Answer: Assam Rifles
  241. Who was independent India’s first governor (or agent) general for Nagaland?
    Answer: Akbar Hydari
  242. Which paramilitary force governs maintenance of WW2 cemetery at Kohima?
    Answer: Assam Rifles
  243. Who led the Naga peace delegation meeting PM Nehru before Nagaland statehood?
    Answer: JB Jasokie
  244. Which paramilitary force captured strategic locations like Wokha from Lotha Nagas? Answer: Assam Rifles
  245. Who led the Naga delegation signing historic 16-point agreement with India? Answer: JB Jasokie
  246. Which paramilitary force organizes the famous Hornbill festival in Nagaland? Answer: Assam Rifles
  247. Who founded Heraka religious movement based on ancestral Naga practices? Answer: Gaidinliu
  248. Which paramilitary force conducts surgical strikes against extremists in Nagaland? Answer: Assam Rifles
  249. Who was the chief minister of Nagaland when statehood was granted in 1963? Answer: P Shilu Ao
  250. Which paramilitary force captured most regions of Nagaland in late 19th century?
    Answer: Assam Rifles
  251. Who designed the state emblem of Nagaland with mithun horns? Answer: Rani Gaidinliu
  252. Which paramilitary force guards the WW2 cemetery at Kohima in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  253. Who led the Naga delegation that signed 16-point agreement with India in 1960?
    Answer: JB Jasokie
  254. Which paramilitary captured strategic Naga village of Khonoma in late 1800s?
    Answer: Assam Rifles
  255. Who founded NNC beginning Naga struggle for sovereign independence?
    Answer: AZ Phizo
  256. Which paramilitary force conducts surgical strikes against Naga militants? Answer: Assam Rifles
  257. Who was member of Nagaland Peace Council coordinating between Naga groups?
    Answer: Vizol Angami
  258. Which paramilitary force captured most fertile plains like Mao from Nagas? Answer: Assam Rifles
  259. Who led the Naga Federal Government after declaring independence in 1956?
    Answer: T Sakhrie
  260. Which paramilitary force guards World War 2 cemetery at Kohima? Answer: Assam Rifles
  261. Who was Nagaland’s first chairman of the Public Service Commission?
    Answer: I Temjen Jamir
  262. Which paramilitary force celebrates raising day on March 18th?
    Answer: Assam Rifles
  263. Who was president of Naga National Convention held in Tuensang in 1964?
    Answer: JB Jasokie
  264. Which paramilitary captured strategic Naga village of Jotsoma?
    Answer: Assam Rifles
  265. Who founded Heraka religious movement based on traditional Naga practices?
    Answer: Gaidinliu
  266. Which paramilitary force captured Tuensang town from Naga tribes? Answer: Assam Rifles
  267. Who led the Naga delegation that achieved Nagaland statehood in 1963?
    Answer: JB Jasokie
  268. Which paramilitary force captured Naga areas like Wokha & Longleng? Answer: Assam Rifles
  269. Who founded Naga National Council beginning struggle for independence?
    Answer: AZ Phizo
  270. Which paramilitary force maintains law & order in Nagaland? Answer: Assam Rifles
  271. Who was Nagaland’s first chairman of Estimates Committee in Assembly?
    Answer: Dr Imkongliba
  272. Which paramilitary captured strategic Naga village of Khonoma?
    Answer: Assam Rifles
  273. Who founded Eastern Nagaland government as early Naga political outfit?
    Answer: Gaidinliu
  274. Which paramilitary force captured most areas of Nagaland in late 1800s?
    Answer: Assam Rifles
  275. Who led Naga delegation meeting PM Nehru before Nagaland statehood?
    Answer: JB Jasokie
  276. Which paramilitary force organizes Hornbill Festival in Nagaland?
    Answer: Assam Rifles
  277. Who was president of Naga Club formed in 1918 to represent Naga interests?
    Answer: R Brown
  278. Which paramilitary force captured Dimapur from Naga tribes in 1832?
    Answer: Assam Rifles
  279. Who founded Heraka religious movement drawing from ancestral Naga beliefs?
    Answer: Gaidinliu
  280. Which paramilitary force guards WW2 cemetery at Kohima in Nagaland? Answer: Assam Rifles
  281. Who led nine member Naga delegation that signed 16-point agreement?
    Answer: JB Jasokie
  282. Which paramilitary force captures Mount Saramati peak every year? Answer: Assam Rifles
  283. Who was the chief minister of Nagaland when it gained statehood?
    Answer: P Shilu Ao
  284. Which paramilitary force conducts surgical strikes against militants?
    Answer: Assam Rifles
  285. Who designed the state emblem and seal of Nagaland state?
    Answer: Rani Gaidinliu
  286. Which paramilitary force captured strategic Naga village of Khonoma?
    Answer: Assam Rifles
  287. Who wrote famous novels like ‘When The River Sleeps’ capturing life in Nagaland?
    Answer: Easterine Kire
  288. Which paramilitary force celebrates its raising day on March 18? Answer: Assam Rifles
  289. Who led signing of Nagaland’s first ceasefire pact with India in 1964? Answer: JB Jasokie
  290. Which paramilitary captured most fertile plains like Mao region?
    Answer: Assam Rifles
  291. Who founded Heraka religious movement based on Naga ancestral beliefs?
    Answer: Gaidinliu
  292. Which paramilitary force invaded Nagaland in infamous Operation Bluebird?
    Answer: Assam Rifles
  293. Who was the chairman of Nagaland Peace Council coordinating between groups?
    Answer: Vizol Angami
  294. Which paramilitary force captured strategic Naga village of Chakhesang?
    Answer: Assam Rifles
  295. Who led Naga delegation meeting PM Nehru before Nagaland statehood in 1963?
    Answer: JB Jasokie
  296. Which paramilitary force celebrates 188 years of raising day on March 18, 2023?
    Answer: Assam Rifles
  297. Who wrote famous novels like ‘Mari’ capturing essence of life in Nagaland?
    Answer: Easterine Kire
  298. Which paramilitary force conducts counter insurgency operations?
    Answer: Assam Rifles
  299. Who founded Naga National Council starting struggle for independence?
    Answer: AZ Phizo
  300. Which paramilitary force maintains WW2 cemetery at Kohima in Nagaland? Answer: Assam Rifles

Nagaland GK Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *