300+ TOP Neo4j MCQ Questions and Answers Quiz

Neo4j Multiple Choice Questions

1. Neo4j supports which of the following JAVA API?

  1. Cypher API
  2. Native Java API
  3. Both

Answer: C Both

Explanation: Neo4j supports two kinds of Java API: Cypher API and Native Java API.

2. ____ is a strong declarative query language provided by Neo4j.

  1. Hive
  2. Cypher
  3. Native
  4. None

Answer: B Cypher

Explanation: Cypher is a strong declarative query language provided by Neo4j.

3. Does Neo4j support indexes?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, Indexes are supported by Neo4j via Apache Lucence.

4. Neo4j is a which type of NoSQL database?

  1. Document-oriented database
  2. Graph database
  3. Key-value pair database

Answer: B Graph database

Explanation: Neo4j is a graph-based database.

5. Is Neo4j open-source?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, the Neo4j framework is open-source.

6. Neo4j is developed using which of the following language?

  1. Java
  2. Python
  3. C
  4. C++

Answer: A Java

Explanation: Neo4j is developed using Java language.

7. Does Neo4j supports ACID properties?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, Neo4j supports full ACID properties.

8. Neo4j can work with Rest API?

  1. True
  2. False

Answer: A True

Explanation: Neo4j can work with REST API for use with programming languages like Java, Spring, and Scala.

9. In the property graph model nodes are represented using ____?

  1. Oval
  2. Arrow
  3. Circles
  4. Rectangle

Answer: C Circles

Explanation: In the property graph model nodes are represented using circles.

10. In the property graph model relationships are represented using ____?

  1. Oval
  2. Arrow keys
  3. Circles
  4. Rectangle

Answer: B Arrow keys

Explanation: In the property graph model relationships are represented using arrow keys.

11. Relationships are ____.

  1. Unidirectional
  2. Bidirectional
  3. Both
  4. None

Answer: C Both

Explanation: Relationships are of both directions i.e., unidirectional and bidirectional.

12. Relationships in the Property Graph Data Model should be ____?

  1. directional
  2. Non-directional

Answer: A directional

Explanation: Relationships in the Property Graph Data Model should be directional.

13. Relationships in Neo4j should be ____?

  1. directional
  2. Non-directional

Answer: A directional

Explanation: Relationships in Neo4j should be directional.

14. Do we need any additional SQL database to store Neo4j database data?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: The data in Neo4j Graph Database is stored in Nodes and Relationships. To store Neo4j database data, we don’t require any extra RRBMS databases or SQL databases.

15. What is GPE?

  1. Graph programming engine
  2. Graph program engine
  3. Graph processing engine
  4. All of the above

Answer: C Graph processing engine

Explanation: GPE stands for Graph processing engine.

16. Which of the following are the main building blocks of the graph DB data model?

  1. Nodes
  2. Relationships
  3. Properties
  4. All of the above

Answer: D All of the above

Explanation: The main building blocks of the graph DB data model are:

  • Nodes
  • Relationships
  • Properties

17. A ____ is a key-value pair used to define Graph Nodes and Relationships?

  1. Relationships
  2. Nodes
  3. Property
  4. Labels

Answer: C Property

Explanation: A property is a key-value pair used to define Graph Nodes and Relationships.

18. ____ link two nodes?

  1. Relationships
  2. Nodes
  3. Property
  4. Labels

Answer: A Relationships

Explanation: Relationships link two nodes.

19. A node or relationship can have only one label?

  1. True
  2. False

Answer: B False

Explanation: A node or relationship can have one or more labels.

20. CQL stands for ____?

  1. Cypher Query Language
  2. Cypher Quitting Language
  3. Cypher Question Language
  4. Cypher Query Linguistic

Answer: A Cypher Query Language

Explanation: CQL stands for Cypher Query Language.

21. Does Neo4j CQL commands support clauses like WHERE or ORDERBY?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Neo4j CQL supports various clauses, such as WHERE, ORDER BY, and so on, making it possible to build quite sophisticated queries in a simple manner.

22. Which of the following clause is used to do a pattern search on the data?

  1. WHERE
  2. SEARCH
  3. START
  4. MATCH

Answer: D MATCH

Explanation: The MATCH clause is used to do a pattern search on the data.

23. Is the MATCH clause and OPTIONAL MATCH clause both the same?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: The only difference between an optional match and a match is that it can utilize nulls in the event of missing sections of the pattern.

24. When importing data from CSV files, ____ clause is utilized.

  1. LOAD
  2. LOAD CSV
  3. CSV
  4. CSV LOAD

Answer: B LOAD CSV

Explanation: When importing data from CSV files, the LOAD CSV clause is utilized.

25. Which clause is used to locate the beginning points using legacy indexes?

  1. BEGIN
  2. STARTOVER
  3. START
  4. FOREMOST

Answer: C START

Explanation: The START clause is used to locate the beginning points using legacy indexes.

26. Which of the following clause specifies where to begin to include the rows in the output?

  1. START
  2. BEGIN
  3. OVER
  4. SKIP

Answer: D SKIP

Explanation: SKIP clause specifies where to begin to include the rows in the output.

27. Which clause is used to convert a list into a row series?

  1. UNWIND
  2. WITH
  3. UNION
  4. CALL

Answer: A UNWIND

Explanation: UNWIND clause is used to convert a list into a row series.

28. Which of the following clause combines the results of many queries?

  1. UNWIND
  2. UNION
  3. ALL

Answer: B UNION

Explanation: UNION clause combines the results of many queries.

29. The ____ clause in Neo4j can be used to construct a node?

  1. CREATE
  2. NEW
  3. BUILD
  4. CONSTRUCT

Answer: A CREATE

Explanation: The CREATE clause in Neo4j can be used to construct a node.

30. Suppose you want to construct multiple nodes then which of the following syntax you will use?

  1. CREATE (node1);(node2)
  2. CREATE (node1)and (node2)
  3. CREATE (node1),(node2)
  4. CREATE (node1):(node2)

Answer: C CREATE (node1),(node2)

Explanation: CREATE (node1),(node2) is the correct syntax if you want to construct multiple nodes.

31. What is the syntax for generating a labeled node in Cypher Query Language?

  1. CREATE (node:label)
  2. CREATE_node:label
  3. CREATE (node;label)

Answer: A CREATE (node:label)

Explanation: CREATE (node:label), is the correct syntax for generating a labeled node in Cypher Query Language.

32. Which of the following is the correct syntax to create a relationship?

  1. CREATE (node1)-(:RelationshipType)->(node2)
  2. CREATE (node1)-([:RelationshipType])->(node2)
  3. CREATE (node1)-(:RelationshipType);>(node2)
  4. CREATE (node1)-[:RelationshipType]->(node2)

Answer: D CREATE (node1)-[:RelationshipType]->(node2)

Explanation: CREATE (node1)-[:RelationshipType]->(node2), is the correct syntax.

33. ____ command is a combination of CREATE command and MATCH command.

  1. UNION
  2. UNWIND
  3. COMBINE
  4. MERGE

Answer: D MERGE

Explanation: The MERGE command is a mixture of the CREATE and MATCH commands.

34. Suppose the MERGE command searches for a given pattern in the graph what will happen if it does not exist in the graph?

  1. It will show you the ERROR
  2. It will show no result
  3. It generates a new node/relationship and returns the outcomes.
  4. All of the above
  5. None

Answer: C It generates a new node/relationship and returns the outcomes.

Explanation: The Neo4j CQL MERGE command searches the graph for a particular pattern. It returns the results if it exists. It generates a new node/relationship and delivers the results if it does not exist in the graph.

35. You may add a new property to a node by using the ____ clause.

  1. WITH
  2. NEW
  3. SET

Answer: C SET

Explanation: You may add a new property to a node by using the SET clause.

36. The ____ clause is used to remove graph elements’ properties and labels.

  1. REMOVE
  2. DELETE
  3. DEL
  4. DELETE_ALL
  5. CLEAR

Answer: A REMOVE

Explanation: The REMOVE clause is used to remove graph elements’ properties and labels.

37. The ____ clause is used to eliminate nodes and relationships from a database.

  1. REMOVE
  2. DELETE
  3. DEL
  4. ERASE
  5. CLEAR

Answer: B DELETE

Explanation: The DELETE clause is used to eliminate nodes and relationships from a database.

38. Which of the following statement is correct?

  1. The DELETE operation is used to delete nodes and relationships.
  2. The REMOVE operation is used to delete nodes and relationships.
  3. The ERASE operation is used to delete nodes and relationships.

Answer: A The DELETE operation is used to delete nodes and relationships.

Explanation: STATEMENT 1 is correct, The DELETE operation is used to delete nodes and relationships.

39. Which of the following statement is correct?

  1. To remove labels and properties, use the DELETE operation.
  2. To remove labels and properties, use the ERASE operation.
  3. To remove labels and properties, use the REMOVE operation.

Answer: C To remove labels and properties, use the REMOVE operation.

Explanation: STATEMENT 3 is correct, To remove labels and properties, use the REMOVE operation.

40. To count the number of rows, the ____ function is utilized.

  1. TOTAL()
  2. SUM()
  3. COUNT()

Answer: C COUNT()

Explanation: To count the number of rows, use the count() function.

41. Can you use the COUNT function to count the groups of relationship types?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: The COUNT function is also used to count the different sorts of relationships.

42. Can you return the relationship using the return clause?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, we can also return the relationship using the return clause.

43. How many types of object caches are there in Neo4j?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: A 2

Explanation: There are two types of Object Cache:

  • Reference Cache
  • High-Performance Cache(HPC)

44. Each relationship contains only the START node and END node?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: Each relationship contains a START node, an END node, and FROM node.

45. Which of the following aggregate function are used in Neo4j?

  1. SUM
  2. MIN
  3. MAX
  4. COUNT
  5. AVG
  6. All of the above

Answer: F) All of the above

Explanation: Following aggregate functions are used in Neo4j:

  • SUM
  • MIN
  • MAX
  • COUNT
  • AVG

46. Which of the following command is used to create an index?

  1. CREATE NEW INDEX
  2. CREATE
  3. CREATE INDEX

Answer: C CREATE INDEX

Explanation: CREATE INDEX command is used to create an index in Neo4j.

47. Which of the following command is used to Delete an existing index?

  1. DROP INDEX
  2. DELETE INDEX
  3. DEL INDEX
  4. REMOVE INDEX

Answer: A DROP INDEX

Explanation: DROP INDEX command is used to Delete an existing index.

48. Which of the following companies are using Neo4j?

  1. IBM
  2. Ebay
  3. NASA
  4. Walmart
  5. All of the above

Answer: E) All of the above

Explanation: Following companies are using Neo4j:

  • IBM
  • Ebay
  • NASA
  • Walmart
  • UBS

49. To eliminate an existing Unique constraint from a node or relationship property, which of the following command is employed?

  • DROP CONSTRAINT UNIQUE
  • DROP UNIQUE
  • DELETE CONSTRAINT
  • DROP CONSTRAINT

Answer: D DROP CONSTRAINT

Explanation: To eliminate an existing Unique constraint from a node or relationship property, use the “DROP CONSTRAINT” command.

50. Like SQL, Does the Neo4j database also supports UNIQUE constraint on node or relationship properties?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: The Neo4j database, like SQL, implements the UNIQUE constraint on node or relationship characteristics.

51. Which of the following is used to put comments in Neo4j?

  1. /*…./*
  2. //
  3. ~~

Answer: B //

Explanation: // are used to put comments in Neo4j.

52. A node is represented by a pair of ____ in Cypher?

  1. Curly brackets
  2. Square brackets
  3. Parentheses

Answer: C Parentheses

Explanation: A node is represented by a pair of parentheses in Cypher.

53. Cypher uses a pair of dashes (–) to represent an ____ relationship.

  1. Undirected
  2. Directed

Answer: A Undirected

Explanation: Cypher uses a pair of dashes (–) to represent an undirected relationship.

Neo4j objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *