300+ Top OrientDB MCQ Questions and Answers Quiz

OrientDB Multiple Choice Questions

1. Which of the following is the default console mode in OrientDB?

  1. Interactive Mode
  2. Batch Mode
  3. Serial Mode

Answer: A Interactive Mode

Explanation: The default console mode in OrientDB is interactive.

2. A ____ is the smallest unit that may be loaded from and placed into the database.

  1. Log
  2. Record
  3. Session

Answer: B Record

Explanation: A Record is the smallest unit that may be loaded from and placed into the database.

3. In how many types of records are gathered?

  1. 2
  2. 3
  3. 5
  4. 4

Answer: D 4

Explanation: Records come in four types:

  • Documents
  • Blobs
  • Vertices
  • Edges

4. Binary data may also be loaded and stored using OrientDB.

  1. True
  2. False

Answer: A True

Explanation: Binary data may also be loaded and stored using OrientDB.

5. Which of the following is the first Multi-Model Open Source NoSQL DBMS?

  1. Apache Derby
  2. Orient DB
  3. Tiny DB
  4. Db2

Answer: B Orient DB

Explanation: Orient DB is the first Multi-Model Open Source NoSQL DBMS.

6. Orient DB is written in which of the following programming languages?

  1. Java
  2. Python
  3. Ruby
  4. Erlang
  5. C++

Answer: A Java

Explanation: Orient DB is written in Java.

7. Orient DB is available in how many editions?

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: Orient DB is available in 2 editions:

  • Community edition
  • Enterprise edition

8. Are Classes the same as Tables in an OrientDB?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: No, classes are not the same.

9. The most fundamental unit of data in graph databases is the node, which is known as a ____ in OrientDB.

  1. Edge
  2. Face
  3. Vertex

Answer: C Vertex

Explanation: The most fundamental unit of data in graph databases is the node, which is known as a vertex in OrientDB.

10. An arc is a link between two nodes in a graph database, which is called an ____ in OrientDB.

  1. Edge
  2. Face
  3. Vertex

Answer: A Edge

Explanation: An arc is a link between two nodes in a graph database, which is called an edge in OrientDB.

11. How many vertices can the edge link?

  1. 3
  2. 2
  3. 4
  4. 5

Answer: B 2

Explanation: Edges can only link two vertices and are bidirectional.

12. Classes can be ____?

  1. Schema Less
  2. Schema Full
  3. Mix
  4. Both

Answer: D Both

Explanation: Classes can be schema-less, schema-full, or a combination of the two.

13. Is the Abstract Class feature available in Orient DB?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, the Abstract class feature is available in OrientDB.

14. ____ give physical or in-memory space for OrientDB to store data?

  1. Groups
  2. Clusters
  3. Chambers
  4. Tables

Answer: B Clusters

Explanation: Clusters give physical or in-memory space for OrientDB to store data.

15. OrientDB allows how many types of relationships?

  1. 4
  2. 3
  3. 2
  4. 5

Answer: C 2

Explanation: OrientDB allows for two types of relationships: referenced and embedded.

16. Which relationship is stronger?

  1. Referenced
  2. Embedded

Answer: B Embedded

Explanation: Embedded relationships are stronger than referenced ones.

17. Which console mode accepts commands as command-line arguments or as a text file and executes the commands in that file in sequence?

  1. Interactive Mode
  2. Batch Mode
  3. Serial Mode

Answer: B Batch Mode

Explanation: In batch mode, it accepts commands as command-line arguments or as a text file and executes the commands in that file in the sequence.

18. Which of the following command, Shows all classes that have been specified in the current database?

  1. Browse Class
  2. Browse Classes
  3. Class
  4. Classes

Answer: D Classes

Explanation: This shows all classes that have been specified in the current database.

19. The status of the cluster in distributed configuration is displayed, with which of the following command?

  1. Browse Cluster status
  2. Status
  3. Cluster Status

Answer: C Cluster Status

Explanation: The status of the cluster in distributed configuration is displayed by the Cluster status command.

20. Which of the following command Closes the database that is presently open?

  1. Disconnect
  2. End
  3. Exit
  4. Close

Answer: A Disconnect

Explanation: The disconnect command, Closes the database that is presently open.

21. Which of the following statements is true?

  1. ACID transactions are not supported by MongoDB but are supported by OrientDB.
  2. ACID transactions are supported by MongoDB but are not supported by OrientDB.

Answer: A ACID transactions are not supported by MongoDB but are supported by OrientDB.

Explanation: Statement 1 is correct; ACID transactions are not supported by MongoDB but are supported by OrientDB.

22. Which of the following command is used to create a database in OrientDB?

  1. Create new database<databasename>
  2. Create database<databasename>
  3. Create new db<databasename>
  4. Create db<databasename>

Answer: B Create database<databasename>

Explanation: Create database<databasename> command is used to create a database in OrientDB.

23. ____ is the process of splitting a database into smaller, more manageable components known as shards in OrientDB?

  1. Caching
  2. Sharding
  3. Clustering

Answer: B Sharding

Explanation: Sharding is the process of splitting a database into smaller, more manageable components known as shards in OrientDB.

24. In OrientDB, an ____ is a data structure that enables quick lookups of records based on a certain field or combination of fields.

  1. Set
  2. List
  3. Map
  4. Index

Answer: D Index

Explanation: In OrientDB, an index is a data structure that enables quick lookups of records based on a certain field or combination of fields.

25. Which of the following indexes does OrientDB supports?

  1. Unique
  2. non-unique
  3. full-text
  4. Spatial indexes
  5. All of the above

Answer: E) All of the above

Explanation: Indexes supported by OrientDB include unique, non-unique, full-text, and spatial indexes.

26. ____ in OrientDB refers to the database’s capacity to manage rising volumes of data and traffic by adding more resources.

  1. Expansion
  2. Scaling
  3. Sharding

Answer: B Scaling

Explanation: Scaling in OrientDB refers to the database’s capacity to manage rising volumes of data and traffic by adding more resources.

27. How many types of Scaling does OrientDB support?

  1. Horizontal Scaling
  2. vertical scaling
  3. Both

Answer: C Both

Explanation: Horizontal and vertical scaling are supported by OrientDB.

28. In OrientDB, a ____ is an index that allows for efficient searching of text-based data.

  1. Full-time index
  2. Unique Index
  3. Real Index

Answer: A Full-time index

Explanation: In OrientDB, a full-text index is an index that allows for efficient searching of text-based data.

29. ____ refers to the process of completing a transaction by storing all changes in the database.

  1. Commit
  2. Savepoint
  3. RollBack

Answer: A Commit

Explanation: Commit refers to the process of completing a transaction by storing all changes to the database.

30. ____ refers to restoring the database state to the point when the transaction was initiated.

  1. Commit
  2. Savepoint
  3. RollBack

Answer: C RollBack

Explanation: Rollback refers to restoring the database state to the point when the transaction was initiated.

31. The ____ command deletes the values of a specific record.

  1. Delete Record
  2. Truncate Record
  3. Del Record

Answer: B Truncate Record

Explanation: The Truncate Record command deletes the values of a specific record.

32. Binary protocol drivers utilize the default binary protocol port ____?

  1. 8000
  2. 2424
  3. 8182
  4. 2030

Answer: B 2424

Explanation: Binary protocol drivers utilize the default binary protocol port 2424.

33. OrientDB databases are ____ by default?

  1. not encrypted
  2. Encrypted

Answer: A not encrypted

Explanation: OrientDB databases are not encrypted by default.

34. OrientDB provides ____ default users by default when you create a new database.

  1. 3
  2. 4
  3. 5
  4. 6

Answer: A 3

Explanation: OrientDB provides three default users by default when you create a new database:

  • Admin
  • Writer
  • Reader

35. While the OrientDB database is offline or not in use, a ____ is conducted.

  1. Hot Backup
  2. Incremental Backup
  3. Full Backup
  4. Cold Backup

Answer: D Cold Backup

Explanation: While the OrientDB database is offline or not in use, a cold backup is conducted.

36. Among the Local index and Global index which of the following index is created on Multiple nodes?

  1. Global Index
  2. Local Index

Answer: A Global Index

Explanation: Among the Local index and Global index, the Global index is created on Multiple nodes, whereas the local index is a distributed database index that is produced on a single node.

37. In OrientDB, a ____ is a piece of code that may be performed as a single unit.

  1. Property
  2. User-defined function
  3. stored procedure

Answer: C stored procedure

Explanation: In OrientDB, a stored procedure is a piece of code that may be performed as a single unit.

38. In OrientDB, a ____ is a command that fetches data from the database depending on predefined criteria.

  1. Cluster
  2. Record
  3. Query

Answer: C Query

Explanation: In OrientDB, a query is a command that fetches data from the database depending on predefined criteria.

39. In a ____ database, data is spread across multiple servers, and each server manages a portion of the data.

  1. Clustered Database
  2. Distributed Database

Answer: B Distributed Database

Explanation: In a distributed database, data is spread across multiple servers, and each server manages a portion of the data.

40. In a ____ database, multiple servers work together to manage a single database.

  1. Clustered Database
  2. Distributed Database

Answer: A Clustered Database

Explanation: In a clustered database, multiple servers work together to manage a single database.

41. An ____ just saves the changes to the database that have occurred since the previous backup.

  1. Hot Backup
  2. Incremental Backup
  3. Full Backup
  4. Cold Backup

Answer: B Incremental Backup

Explanation: An incremental backup just saves the changes to the database that have occurred since the previous backup.

42. When the OrientDB database is online and in use, a ____ is conducted.

  1. Hot Backup
  2. Incremental Backup
  3. Full Backup
  4. Cold Backup

Answer: A Hot Backup

Explanation: When the OrientDB database is online and in use, a hot backup is conducted.

43. A ____ is a backup of the whole OrientDB database, including data and metadata.

  1. Hot Backup
  2. Incremental Backup
  3. Full Backup
  4. Cold Backup
  5. Snapshot Backup

Answer: C Full Backup

Explanation: A full backup is a backup of the whole OrientDB database, including data and metadata.

44. A ____ takes a snapshot of the database at a certain moment in time.

  1. Hot Backup
  2. Incremental Backup
  3. Full Backup
  4. Cold Backup
  5. Snapshot Backup

Answer: E) Snapshot Backup

Explanation: A snapshot backup takes a snapshot of the database at a certain moment in time.

45. Is the document and record both are same?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: In OrientDB, a document is a data structure containing one or more records, whereas a record is a single unit of data saved in a cluster.

46. Which of the following statement is true?

  1. MongoDB uses Document-oriented data model whereas OrientDB uses Multi-model.
  2. MongoDB uses multi-model data model whereas OrientDB uses Document-oriented data model

Answer: A MongoDB uses Document-oriented data model whereas OrientDB uses Multi-model.

Explanation: MongoDB uses Document-oriented data model whereas OrientDB uses Multi-model.

47. Which of the following organization uses OrientDB?

  1. Cisco System
  2. LG electronics
  3. Novatec
  4. All of the above

Answer: D All of the above

Explanation: The following organization uses OrientDB:

  • Cisco System
  • LG electronics
  • Novatec

48. The ____ is a piece of software that allows other software to connect to and interact with the OrientDB database.

  1. OrientDB driver
  2. OrientDB Client
  3. OrientDB server
  4. OrientDB connector

Answer: D OrientDB connector

Explanation: The OrientDB connector is a piece of software that allows other software to connect to and interact with the OrientDB database.

49. The ____ is a software component that connects to and interacts with the OrientDB server.

  1. OrientDB driver
  2. OrientDB Client
  3. OrientDB server
  4. OrientDB connector

Answer: B OrientDB Client

Explanation: The OrientDB client is a software component that connects to and interacts with the OrientDB server.

50. The ____ is a software component that connects to and interacts with the OrientDB database.

  1. OrientDB driver
  2. OrientDB Client
  3. OrientDB server
  4. OrientDB connector

Answer: A OrientDB driver

Explanation: The OrientDB driver is a software component that connects to and interacts with the OrientDB database.

OrientDB objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *