300+ TOP Political History of Abbasids MCQs & Answers

Political History of Abbasids Multiple Choice Questions

1. The first revelation came to Prophet (p.b.u.h) in:

A. Dar-e-Arqam
B. Makka
C. Hira
D. none of these

Answer: B. Makka

2. The hajj means……….

A. Is one of the Five Pillars of Islam
B. Contributed to the spread of Islamic beliefs and values?
C. Ends at the Ka’ba in Mecca.
D. None of these

Answer: C. Ends at the Ka’ba in Mecca.

3. Which city was called ―Queen of the cities?

A. Damascus
B. Cordova
C. Bagdad
D. None of these

Answer: A. Damascus

4. Bait-al-Hikmah was established by

A. Haroon Al Rasheed
B. Al Mammon
C. Al Mansur
D. None of these

Answer: B. Al Mammon

5. Who was the hero of the Battle of Zab

A. Al-Mansur
B. Al-saffah
C. Abdulla
D. None of these

Answer: C. Abdulla

6. What was the state language of the Eastern Roman Empire after the 7th Century?

A. Arabic
B. Greek
C. Latin
D. Russian

Answer: B. Greek

7. Which empire introduced the Eastern Orthodox Church and the Cyrillic? Alphabet to Russia?

A. Mongol
B. Greek
C. British
D. Gupta

Answer: D. Gupta

8. Charlemagne crowned as Roman Emperor…………..?

A. 899
B. 860
C. 871
D. 800

Answer: C. 871

9. Who proclaimed the First Crusade?

A. Alexios I Komnenos
B. Pope George VI
C. Peter the Hermit
D. Pope Urban II

Answer: A. Alexios I Komnenos

10. Al-Firdousi was the poet of………..?

A. Persia
B. Asia
C. Africa
D. Germany

Answer: C. Africa

11. Mutazilla Doctrine followed………?

A. Haroon Al Rasheed
B. Mamoon
C. Al-Mansoor
D. None of these

Answer: B. Mamoon

12. Baghdad was conquered and sacked by Halaku Khan in:

A. 1263 A.D.
B. 1258 A.D.
C. 1265 A
D. D. None of these

Answer: B. 1258 A.D.

13. Berbers originally were:

A. Africans
B. Arabs
C. Iranians
D. None of these

Answer: A. Africans

14. Europe between the A.D. 400s and 1100s is Characterized by………

A. Powerful religious authorities.
B. Stratified social hierarchies.
C. The absence of strong monarchs.
D. Wars between rival feudal lords.

Answer: C. The absence of strong monarchs.

15. “Western Europe owed a debt of gratitude to the Empire that for almost a Thousand years ensured the survival of Christianity during a time when Europe was too weak to accomplish the task.” Which Empire is referred to inthis quotation?

A. Ottoman
B. Mongol
C. Byzantine
D. Hellenistic

Answer: D. Hellenistic

16. Which of the following countries was not part of the Byzantine Empire?

A. Iran
B. Byzantine
C. France
D. Egypt

Answer: D. Egypt

17. Which church was built by Emperor Justinian in the sixth century?

A. St. Peter’s Basilica
B. St. Sophia
C. Notre Dame
D. None of these

Answer: A. St. Peter’s Basilica

18. What was the significance of the Battle of Tours in 732?

A. Charlemagne converted many Muslims to Christianity
B. Charles Martel became King of France
C. Muslims gained control of Spain
D. It stopped the Muslim advance into Europe

Answer: D. It stopped the Muslim advance into Europe

19. Saladin capture Jerusalem………..?

A. 1118
B. 1187C.
C. 1193
D. 1203

Answer: A. 1118

20. The Abbasids Ruled the Muslim Caliphate From ……..?

A. 750-1258
B. 580-1250
C. 800-1250
D. None of these

Answer: A. 750-1258

21. Who is the father of Al-Hadi……..?

A. Al-Mahdi
B. Haroon Al Rasheed
C. Mammon
D. None of these

Answer: A. Al-Mahdi

22. Al Hadi Died…………….?

A. 886
B. 786
C. 560
D. 739

Answer: B. 786

23. Which of these factors did NOT shape the evolution of society in Western Europe during the early medieval period………..?

A. Eastern Orthodox Church
B. Customs of barbarian tribes
C. Roman Catholic Church
D. Roman heritage

Answer: D. Roman heritage

24. How did monks and nuns improve life during the middle Ages?

A. They gave land to the peasants.
B. They excommunicated criminals
C. They cared for the sick and poor
D. None of these

Answer: C. They cared for the sick and poor

25. Pre- Islamic Iran Rulers were……

A. qaiser
B. shahan- shah
C. kisra
D. none of these

Answer: C. kisra

26. Samarra was built ……………

A. 847
B. 800
C. 785
D. 900

Answer: A. 847

27. Samarra was built BY……….

A. Al-mansur
B. Al Mahdi
C. Al-must’asim
D. none

Answer: D. none

28. Who was built the large Palace Bulkuwara………..?

A. Haroon Al-Raheed
B. Muawiya
C. Mamoon
D. Mutazz

Answer: D. Mutazz

29. For the first time Abdul Malik issued purely Muslim Coinage Know as:

A. Pound
B. Dinar
C. Dirham
D. Rupee

Answer: B. Dinar

30. Who was issued Gold Coins……….?

A. Abdul Malik
B. Muawayia
C. Walid
D. None of these

Answer: A. Abdul Malik

31. The first capital of Abbasid Caliphate was

A. Al-Hashmiyah
B. Samrah
C. Baghdad
D. Damascus

Answer: C. Baghdad

32. Al-Idrisi was a famous

A. Musician
B. poet
C. Geographer
D. None of these

Answer: A. Musician

33. Cordova is a city of:

A. Libya
B. Lebanon
C. Al-Andalus
D. None of these

Answer: C. Al-Andalus

34. At the Battle of Hastings in 1066, William of Normandy conquered

A. Italy
B. Jerusalem.
C. Germany.
D. None of these

Answer: A. Italy

35. Which of the following helped unite Charlemagne’s empire?

A. The Treaty of Verdun.
B. Viking attacks
C. Magyar attacks.
D. None of these

Answer: A. The Treaty of Verdun.

36. When was Constantinople captured by Ottomans?

A. 1375
B. 1305
C. 1453
D. None of these

Answer: C. 1453

37. Who was the father of Al-Mansur…….?

A. Al-Hadi
B. Muhammad Ibn-Ali-Ibn-Abdallah
C. Muawiya
D. None of these

Answer: B. Muhammad Ibn-Ali-Ibn-Abdallah

38. Who was the Second Caliph of Abbasids Dynasty…….?

A. Al-Mamoon
B. Harun Al Rashhed
C. Al-Hadi
D. Al-Mansur

Answer: B. Harun Al Rashhed

39. Umm-ul- Banin was a remarkable — women

A. European
B. Spanish
C. Egyptian
D. Arab

Answer: A. European

40. Grand Mosque at Damascus was built by

A. Abdul Malik
B. Waleed
C. Umar bin Abdul Aziz
D. None of these

Answer: A. Abdul Malik

41. Who was the real founder of Abbasids Dynasty…..?

A. Harun Al Rasheed
B. Al Madhi
C. Al- Mansur
D. Al Mammon

Answer: C. Al- Mansur

42. Dots on Arabic letter was introduced by

A. Hajjaj
B. Hassan Basri
C. YahyaBarmaki
D. None of these

Answer: B. Hassan Basri

43. Al-Khwarzmi was a

A. Astronomer
B. Soldier
C. Mathematician
D. None of these

Answer: B. Soldier

44. The Crusades were undertaken to

A. Keep the Holy Land out of Muslim control.
B. Reform the Medieval church.
C. Free Rome from the Byzantines.
D. None of these

Answer: B. Reform the Medieval church.

45. When was Al Mansur proclaimed Caliph……?

A. 753.
B. 853
C. 953
D. None of these

Answer: B. 853

46. What city served as the capital of the Byzantine Empire?

A. Adrianople
B. Ankara
C. Constantinople
D. None of these

Answer: B. Ankara

47. What group conquered Constantinople in 1453?

A. Bulgarians
B. Greco-Romans
C. Ottomans
D. KievanRus

Answer: D. KievanRus

48. The city of Constantinople is now called __________.

A. Istanbul
B. Byzantium
C. Athens
D. Sarajevo

Answer: A. Istanbul

49. Who was Al-Mansur’s Uncle..?

A. Musa –Ibn-Nusair
B. Isa-Ibn-Ali
C. Muthawakkil
D. None of these

Answer: B. Isa-Ibn-Ali

50. Meaning oofBarmakid……….?

A. Leader
B. Soldier
C. Lawyer
D. None of these

Answer: A. Leader

51. When was Charlemagne crowned as Roman Emperor?

A. 899
B. 860
C. 871
D. None of these

Answer: A. 899

52. What is Chivalry?

A. The code Charlemagne implemented
B. The code by which a Christian family lived
C. The code by which young men lived
D. the code by which knights lived

Answer: C. The code by which young men lived

53. During muslim rule was the capital of Spain

A. Toledo
B. Cordova
C. Garnada
D. None of these

Answer: B. Cordova

54. .________ was the Tutor of Haroon-ur-Rashid:

A. Khalid Rarmaki
B. YahyaBarmaki
C. Ghazali
D. None of these

Answer: B. YahyaBarmaki

55. Spain was conquered by:

A. MohmudGhaznawi
B. Musa bin Nusair
C. Tariq bin Ziyad
D. None of these

Answer: B. Musa bin Nusair

56. IbnKhaldun was an:

A. Architect
B. Historian
C. Muhaddith
D. None of these

Answer: C. Muhaddith

57. .“Thafa-tul-Thafat” is a book on:

A. Astronomy
B. History
C. Philosophy
D. None of these

Answer: B. History

58. Umar khayyam is known for his work……..?

A. shah nama
B. ruba’iyyat
C. siyasatnama
D. none of these

Answer: B. ruba’iyyat

59. The feudal system was based on control of

A. The Church
B. Land.
C. Crops.
D. Cattle

Answer: D. Cattle

60. Who was the enemy of barmaid in the Abbasid Revolt………?

A. Umayyads
B. Fathimids
C. Saljuqs
D. None of these

Answer: A. Umayyads

61. During Abbasid times, the Arabs learned from China the technique of making

A. Fine silk.
B. Gunpowder and cannons.
C. Paper.
D. All these answers are correct.

Answer: D. All these answers are correct.

62. IbnZaidun was:

A. Historian
B. Poet
C. Philosopher
D. None of these

Answer: C. Philosopher

63. The Mongols defeated

A. SalahuddinAyyubi
B. The Ghaznawids
C. The Abbasids
D. None of these

Answer: B. The Ghaznawids

64. The monk who established strict rules for monastic life was named

A. Charlemagne.
B. Patrick.
C. Gregory.
D. Benedict.

Answer: D. Benedict.

65. The capital Abbasis Dynasty…..?

A. Damascus
B. Corodova
C. Bagdad
D. None of these

Answer: C. Bagdad

66. The ottoman dynasty fell in:

A. 1857
B. 1926
C. 1940
D. 1924

Answer: D. 1924

67. —- was the real founder of the Abbasid dynasty

A. Al-Safah
B. Abu jafar
C. Muhammad musa
D. Abdullah

Answer: A. Al-Safah

68. Al-Qanun – Filtib was written by;

A. Almasudi
B. Ibn-ishq
C. al- yaqubi
D. IbnSina

Answer: D. IbnSina

69. IbnTufail lived in:

A. Egypt
B. Spain
C. Syria
D. None of these

Answer: B. Spain

70. Who was the Father of Yahia…….?

A. KhalidIbn-Barmak
B. Al- Fadal
C. Al-Jaffar
D. None of these

Answer: A. KhalidIbn-Barmak

71. The greatest Muslim Art in which they have achieved incomparable success is

A. Paintings
B. Architecture
C. Calligraphy
D. None of these

Answer: C. Calligraphy

72. Where is situated Bayt Al Hikma …….?

A. Bhaghad,
B. Graneda,
C. Damascus,
D. Cairo

Answer: A. Bhaghad,

73. The house of Kingdom Bayt al Hikma founded by………….

A. Mammon,
B. Haroon Al-Rasheed,
C. Muawayia,
D. Al-Mansur

Answer: B. Haroon Al-Rasheed,

74. With the emergence of Abbasids the Capital was transfer from Syria to

A. Egypt
B. Iran
C. Iraq
D. Bagdad

Answer: A. Egypt

75. In the administration of the Umayyad’s the court language was:

A. German
B. Arabics
C. French
D. None of these

Answer: A. German

76. Under feudalism, lords granted land…….?

A. peasant’s
B. knights
C. lords
D. None of these

Answer: B. knights

77. Which was the second Dynasty of caliphate…….?

A. Abbasids
B. Barmakid
C. Ummayds
D. None of these

Answer: A. Abbasids

78. When did Abbasids move their capital from Damascus to …….?

A. Bagdad
B. Syria
C. Damascus
D. None of these

Answer: A. Bagdad

79. Battle of the freatZab River……….?

A. 788
B. 750
C. 850
D. 755

Answer: B. 750

80. Who was introduced non-muslim Berber slav…….?

A. Al-Mutasim
B. Mutawakkil
C. Harun Al-Rashid
D. Maimun

Answer: A. Al-Mutasim

81. When was Iranian buyids entered in Bagdad……….?

A. 750
B. 945
C. 850
D. None of these

Answer: B. 945

82. The Abbasids Caliphate first centered its Government in……….?

A. Kufa
B. Syria
C. Damascus
D. N one of these

Answer: A. Kufa

83. Which period Known as Golden Age of Islam…….?

A. Abbasids
B. Ummayds
C. Saljuks
D. Mamluks

Answer: A. Abbasids

84. Another name of Spain……….?

A. Morocco
B. AlAndalus
C. Cordova
D. None of these

Answer: B. AlAndalus

85. Who was known as Mawali………..?

A. None-Arab Muslim
B. Arabi
C. Shiya
D. None of these

Answer: A. None-Arab Muslim

86. Who was the Great Grandson of Abbas………?

A. Mutawakkil
B. Walid
C. Muhammad-Ibn-Ali
D. None of these

Answer: C. Muhammad-Ibn-Ali

87. Where was built the world’s first recorded Paper mill ……..?

A. Egypt
B. Corodova
C. Morocco
D. Bagdad

Answer: D. Bagdad

88. An influence that spread from the Byzantine Empire to Early Russia was the

A. Orthodox Christian religion
B. use of the Latin alphabet
C. beginning of democracy
D. factory system

Answer: B. use of the Latin alphabet

89. A Byzantine-made version of the ancient Roman legal code became known as the __________.?

A. Byzantine Constitution
B. Twelve Tables
C. Ten Commandments
D. None of thee

Answer: B. Twelve Tables

90. Who changed the capital Al andalus from Corodova……….?

A. AbdurRahman III
B. Mamoon
C. Harun Al Rashid
D. None of these

Answer: A. AbdurRahman III

91. Al-Ameen Died …….

A. 950
B. 855
C. 813
D. None of these

Answer: C. 813

92. When did Egypt become autonomous under AhamadibnTulun…?

A. 870
B. 699
C. 850
D. None of these

Answer: A. 870

93. Who transfer the capital from Bagdad to Samarra…..?

A. Harun Al Rasid
B. Mamun
C. Al-Mutasim
D. None of these

Answer: C. Al-Mutasim

94. The first Abbasid Caliph of Cairo was……..?

A. Al-Mustanisr
B. Mutawakkil
C. Al-Mamoon
D. None of these

Answer: A. Al-Mustanisr

95. The Abbasid Caliphate of Cairo lasted until the time of ………..?

A. Haroon Al Rahid
B. Al-Muttawakkil III
C. Al-Mutasim
D. None of these

Answer: B. Al-Muttawakkil III

96. Algebra was significantly developed by Persian scientist …….?

A. Muhammad ibn-Musa al Khwarismi
B. JabirIbn-Hyyan
C. Ibn al Haytham
D. None of these

Answer: A. Muhammad ibn-Musa al Khwarismi

97. Which one does not contribute to the formation of International Government?

A. Expansion of international trade
B. Establishment of international organization
C. Inter-state rivalry
D. Means of communication

Answer: B. Establishment of international organization

98. The Church had great power over people during the middle Ages because

A. It protected them in times of warfare.
B. It decided who could achieve salvation.
C. It provided them with education.
D. It controlled food production.

Answer: B. It decided who could achieve salvation.

99. Barmak may ulitimately derive from Sanskrit ……….?

A. Chief
B. Pramuka
C. Leader
D. All the above

Answer: D. All the above

100. The Vezir who favoured Al Amin

A. Fadlibn Rabi
B. Isa Muhammed
C. AhammedMuhammed
D. Fadl

Answer: A. Fadlibn Rabi

101. Harthamaibn al Ayan was

A. old soldier
B. Vezir
C. minister
D. None of these

Answer: A. old soldier

102. Harthama entered military service in the year

A. 700
B. 730
C. 760
D. 799

Answer: C. 760

103. Al Mamun died in the year

A. 800
B. 765
C. 833
D. 856

Answer: C. 833

104. Al Mamun wasthe

A. 7th Abbasid Caliph
B. 6th Abbasid Caliph
C. 9yh Abbasid Caliph
D. 10th Abbasid Caliph

Answer: A. 7th Abbasid Caliph

105. Al Mamun is the son of

A. Abul Abbas
B. Mtasim
C. al Wathiq
D. Harun al Rashid

Answer: D. Harun al Rashid

106. Iranian general who helped Mamun in his war against Al Amin

A. Thahir
B. Fazdhl
C. Ishaq
D. None of these

Answer: A. Thahir

107. Fadl was assassinated in the year

A. 800
B. 799
C. 807
D. 818

Answer: A. 800

108. Bayt al Hikma was founded by

A. Harun al Rashid
B. Ma mun
C. Wathiq
D. Muthawakkil

Answer: A. Harun al Rashid

109. Al Mamun’s celebrated Vezir

A. al Fadhl
B. al Zadhl
C. Hunayn
D. Thahir

Answer: A. al Fadhl

110. Bayt al Hikma is

A. Academy of science
B. Observatory
C. Translation bureau
D. Shiite academy

Answer: C. Translation bureau

111. Mihnah was founded by

A. Al Mamun
B. Amin
C. Wathq
D. Mtasim

Answer: A. Al Mamun

112. Mihnah is

A. Islamic court of justice
B. Islamic court of inquiry
C. Military court
D. None of these

Answer: B. Islamic court of inquiry

113. Who is 37th Caliph of Abbasid dynasty

A. Muthawakkil
B. Mustasim
C. Mustansir
D. Muktadir

Answer: B. Mustasim

114. Abbasid dynasty was declined in the year

A. 1280
B. 1258
C. 1240
D. 1246

Answer: A. 1280

115. Turkish slave soldiers were introduced in Abbasid army by

A. Mutasim
B. Wathiq
C. Muthawakkil
D. Mahdi

Answer: B. Wathiq

116. Al Mutasim’s ablest Vezir

A. AhammadibnAbiDuwad
B. Ahmad ibnSahl
C. AhmmadibnMuhhammad
D. None of these

Answer: A. AhammadibnAbiDuwad

117. Mutasim transferred his capital to

A. Samarra
B. Marakkesh
C. Bagdad
D. Damascus

Answer: A. Samarra

118. Second Capital of Abbasid dynasty

A. Damasus
B. Samarra
C. Fez
D. Egypt d) Bagdad

Answer: A. Damasus

119. Capital of Abbasid dynasty

A. Smarra
B. Bagdad
C. Fez
D. Damascus

Answer: B. Bagdad

120. Al Mutasim established his new Capital in the year

A. 836
B. 835
C. 765
D. 764

Answer: A. 836

121. Mutawakkil reigned during the year

A. 822-861
B. 822-871
C. 822- 876
D. 822-756

Answer: A. 822-861

122. Mutawakkil was succedded by

A. Muthawakkil
B. Mutasim
C. Mustansir
D. Wathiq

Answer: D. Wathiq

123. Anarchy at Samarra begins as coscequence of death of

A. Muthawakkil
B. Al Hadi
C. Al Mahdi
D. Al Mutasim

Answer: A. Muthawakkil

124. Mutawakkil was asssinated in the year

A. 861
B. 862
C. 865
D. 864

Answer: A. 861

125. Mamuntookup his abode at

A. Zahra palace
B. Jaffari palace
C. Rusafa
D. None of these

Answer: B. Jaffari palace

126. Mutawakkil was assassinated by

A. Turkish guard
B. Armenian
C. Egyptian slave
D. Sudani slave

Answer: A. Turkish guard

127. Hulagu was the grandson of

A. Chingizkhan
B. timur
C. Nepolean
D. None of these

Answer: A. Chingizkhan

128. Hulagu’s was destroyed in Syria by

A. Chingizkhan
B. Baybar
C. Mustasim
D. Hadi

Answer: B. Baybar

129. Abu FadhlibnJafaribnMuhammadalMustasimBillah is knownas

A. Mahdi
B. Amin
C. Al Mamun
D. Muthawakkil

Answer: D. Muthawakkil

130. The renowned religious scholar imprisoned by Al Mamun

A. Mamun
B. Amin
C. Hadi
D. Mustanzir

Answer: A. Mamun

131. Al Mamun imprisoned the religious scholar

A. Imam Hanbal
B. Imam Maliki
C. Imam Shafi
D. Imam Hanifa

Answer: A. Imam Hanbal

132. Secretary of Muthawakkil

A. Al FathibnKhaqan
B. Muhammad
C. Jahwar
D. ibnKillis

Answer: A. Al FathibnKhaqan

133. An ally of WsifibnTurki

A. Bugha al Sharabi
B. Al Fath
C. ibnKillis
D. None of these

Answer: A. Bugha al Sharabi

134. Anarchy at Samarra was in the year

A. 867
B. 857
C. 861
D. 678

Answer: C. 861

135. An AbbsidVezir who served twice

A. ibnKhaqan
B. Shrabi
C. Fadhl
D. None of these

Answer: A. ibnKhaqan

136. Who was Abbasid Caliph during the ‘ Anarchy at Samarra’

A. Mutansirbillah
B. al Wathq
C. Hadi
D. al Mahdi

Answer: A. Mutansirbillah

137. The great mosque Samarra was built by

A. Muthawkkil
B. Mamun
C. Muktafi
D. Abul Abbas

Answer: A. Muthawkkil

138. Bayt al Hikma otherwise known as

A. House of wisdom
B. House Jurist
C. observatory
D. Non of these

Answer: A. House of wisdom

139. Bayt al Hikma was turned in to an Academy by

A. Baybar
B. Harun al Rashid
C. Mamun
D. Abul Abbas

Answer: C. Mamun

140. Afamous scholar in Bayt al Hikma

A. Ghazzali
B. IbnSinna
C. ibnBajja
D. Maymun

Answer: A. Ghazzali

141. Bayt al Hikma was destroyed in the year

A. 1280
B. 1230
C. 1456
D. 1258

Answer: D. 1258

142. The chief librarian Bayt al Hikma

A. SahlibnHarun
B. SahlibnHayam
C. ibnsinna
D. ghazzali

Answer: A. SahlibnHarun

143. Abbasid Caliph who declared M’utazila as State religion

A. Mamun
B. Muntasir
C. Mutasim
D. Wathiq

Answer: A. Mamun

144. BabakKhorrandin is the leader of

A. Khurramite uprising
B. Egyptian uprising
C. Assasins
D. None of these

Answer: A. Khurramite uprising

145. Mazyr was the ruler of

A. Tabaristan
B. Egypt
C. sudan
D. Damascus

Answer: A. Tabaristan

146. Right hand of Mutasim

A. Iqtad
B. al Afsin
C. Sahal
D. Fadhl

Answer: B. al Afsin

147. Nero of Arabs

A. Mutawakkil
B. Mutasim
C. Abbas
D. Harun al Rashid

Answer: A. Mutawakkil

148. Sack of Amorium was between

A. Mutasim and Byzantine Emperor
B. Mutasim and Tabaristan
C. Abil Abbas and Tabaristan
D. Abul Abbas and Byzantine Emperor

Answer: A. Mutasim and Byzantine Emperor

149. Aleading general in the Turkish army of Caliph M’ utasim

A. Zayyat
B. Itak
C. Abu Duwad
D. None of these

Answer: B. Itak

150. Who stood first in the Abbasid Social system

A. Caliph
B. Professionals
C. Army
D. ministers

Answer: A. Caliph

151. Who stood second rank in society

A. Professionals
B. ministers
C. Army
D. Caliph

Answer: A. Professionals

152. In the following who are not included as a part of the second rank

A. doctors
B. teachers
C. merchants
D. Dhimmis

Answer: D. Dhimmis

153. Dhimmis stood next to whom in the social ladder

A. Caliph
B. Slaves
C. women
D. Professionals

Answer: D. Professionals

154. The Women stood in which line of society

A. First
B. second
C. third
D. last

Answer: D. last

155. Next to the caliph who stood in the Abbasid administration

A. Vizir
B. commander in chief
C. Governon
D. Feudal Lords

Answer: A. Vizir

156. Tanfidh means

A. full authority
B. Executive power only
C. fiscal power only
D. Army control only

Answer: B. Executive power only

157. Tafwidhvizirate stands froe

A. full authority
B. Executive power only
C. fiscal power only
D. Army control only

Answer: A. full authority

158. The TafwidVizir enjoys all powers except

A. fiscal powers
B. Appointment of successors
C. Control of governors
D. All the above

Answer: B. Appointment of successors

159. Diwan al Kharaj means

A. bureau of taxes
B. bureaof courts
C. Postal department
D. Police department

Answer: A. bureau of taxes

160. The tax which is obligatory for every Muslims is

A. Jizya
B. Kharaj
C. Zakath
D. All the above

Answer: C. Zakath

161. During the Abbasid period which tax contributed to the main source of income

A. Zakath
B. Jizya
C. Kharaj
D. None of the above

Answer: C. Kharaj

162. The fa’y was applied by the Caliph to

A. The payment of the troops
B. maintenance of the mosques and roads and General good of the community
C. None of the above
D. All the above

Answer: D. All the above

163. Diwan-al-Ziman stands for the

A. Audit and accounts
B. finance
C. taxes
D. Police

Answer: A. Audit and accounts

164. All the official letters were handled by

A. Diwan al Ziman
B. diwan al Taqwi
C. diwan-al Kharaj
D. Diwan al Barid

Answer: B. diwan al Taqwi

165. Diwan al Nazar-fi al-Mazalim stands for

A. audit and accounts
B. bureau of Taxes
C. inspection of grievances
D. the board of correspondence and chancery

Answer: C. inspection of grievances

166. Which Abbasid Caliph introduced to the caliphate the Umayyad custom to devote a special dayfor direct hearing of his subjects.

A. Al-Mansur
B. Harun-al-Rashid
C. Al-Mahdi
D. UmarII

Answer: C. Al-Mahdi

167. Sahib-al-shurta was the head of

A. finance
B. taxes
C. courts
D. police

Answer: D. police

168. Muhtasib was the chief of

A. municipal police
B. state police
C. royal police
D. All the above

Answer: A. municipal police

169. Sahib-al-Barid was tyhe chief of

A. Postal department
B. police department
C. finance department
D. Revenue department

Answer: A. Postal department

170. Who introduced the postal department in the Abbasid Empire

A. Harun al Rasheed
B. Ma’mun
C. Mahdi
D. Al-Mansur

Answer: A. Harun al Rasheed

171. Where did the postal headquarters of the Abbasids situated

A. Bagdad
B. Damascus
C. Madeena
D. Busra

Answer: A. Bagdad

172. Sahib al Barid w-al Akhbar means

A. controllerof posts and intelligence
B. Controller of police system
C. controller of army
D. None of the above

Answer: A. controllerof posts and intelligence

173. Qadi-al Qudah means

A. Vizir
B. Chief Judge
C. Viceroy
D. Commander in Chief

Answer: B. Chief Judge

174. The Judge, according to the theory of Muslim law should be

A. an adult male
B. full possession of his mental faculties
C. free citizen and Muslim in faith
D. All the above

Answer: D. All the above

175. The only regular troop of Abbasids

A. Caliphal body guards
B. provincial forces
C. governors army
D. Feudal cavalry

Answer: A. Caliphal body guards

176. The regulars under the Abbasids were composed of

A. infantry
B. archers
C. cavalry
D. All the above

Answer: D. All the above

177. Of the Abbasid Caliph who among the following claims the pure Arabdescendancy

A. Ma’mun
B. Amin
C. Harun-al-Rasheed
D. Mu’tasim

Answer: B. Amin

178. Durung the time of al-Mutazim which lady got fame as a beauty of singers andmusicians

A. al-Khayzuran
B. Ulayya
C. Ubaydah al Thumburiyah
D. Zubaydah

Answer: C. Ubaydah al Thumburiyah

179. Who was the mostinfluential lady under Harun al-Rashid

A. Zubaydah
B. Ulayya
C. Buran
D. al-Khayzuran

Answer: D. al-Khayzuran

180. The fashionable head dress, a dome-shaped cap adorned with jewels was introduced by

A. Zubaydah
B. Bura
C. Ulayya
D. al-Khayzuran

Answer: C. Ulayya

181. The Moorish traveller ibn-Batutah visited Bagdad on

A. 132
B. 1250
C. 1289
D. 1300

Answer: A. 132

182. The White slaves under Abbasids comprised mainly from

A. Slavs
B. Armenians
C. Berbers
D. All the above

Answer: B. Armenians

183. The famous abu-Nuwas composed “beardless young boys”, which refers to

A. eunuchs
B. Ghilman
C. women
D. slaves

Answer: B. Ghilman

184. The aristocracy in the society comprised

A. merchants
B. artists
C. craftsman
D. All the above

Answer: D. All the above

185. The Canal Nahr Isa connects

A. Mediterranean Sea with Black sea
B. Euphrates and Tigris
C. Above Two
D. None

Answer: B. Euphrates and Tigris

186. The most important garden in the Abbasid period was

A. Wadi-al-Sughd
B. shibBawwan
C. Garden of the Ubullah Canal
D. Orchads

Answer: A. Wadi-al-Sughd

187. The agricultural class of the Abbasids were reduced to the position of

A. Dhimmis
B. Slaves
C. Nestorians
D. eunuchs

Answer: A. Dhimmis

188. Which among the following is considered as a thing from paradise

A. narcicus
B. datepalm
C. poppy
D. gilly flower

Answer: B. datepalm

189. Which among the following is not considered as a thing from paradise

A. date-palm
B. Wheat
C. myrtle tree
D. narciccus

Answer: D. narciccus

190. Al-Muqdadir found out that most of the money changers and bankers in Syria were

A. Christians
B. Jews
C. Slavs
D. Armaenians

Answer: B. Jews

191. Before converted to Islam the Persians remained as

A. Zoroastrians
B. Jews
C. Christians
D. Slavs

Answer: A. Zoroastrians

192. Which among the following is not included among the scriptured by Muhammed

A. Christians
B. Zoroastrians
C. Jews
D. None

Answer: B. Zoroastrians

193. The Zoroastrians in India are known as

A. Prsis
B. Hindus
C. Aryans
D. Dravidians

Answer: A. Prsis

194. Kitab-al-Din w-al is written by

A. Ali-al-Tabari
B. Masudi
C. Ibn-Khaldun
D. al-Maqdisi

Answer: A. Ali-al-Tabari

195. Which town is famous for Attar of red roses

A. Damascus
B. Firuzabad
C. Faris
D. Bagdad

Answer: B. Firuzabad

196. Who was the first Abbasid Caliph to appear on horseback in gilded armour on a golden saddle

A. Amin
B. Ma’mun
C. al-Mutazz
D. Al-Rashid

Answer: C. al-Mutazz

197. The provinces of the Abbasids were under

A. governors
B. commanders
C. Feudal lords
D. none of the above

Answer: A. governors

198. The foreign units in the military was introduced by

A. al-Muntasir
B. al-Mu’tasim
C. al-Mutawakkil
D. al-Ma’mun

Answer: C. al-Mutawakkil

199. Harun al-Rashid was the son of

A. Hadi
B. Mahdi
C. al-Mansur
D. Abul Abbas

Answer: B. Mahdi

Political History of Abbasids objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *