300+ TOP Political History of West Asia MCQs and Answers

Political History of West Asia (19th and 20th Centuries) Multiple Choice Questions

1. Which of the following is termed as Noble rescript:

A. Tanzimat-i-Khairiye
B. Hatt-i-Humayun
C. Hatt-i-Sherif
D. None of the above

Answer: C. Hatt-i-Sherif

2. For which of the below is applicable to Hatt-i-Sherif:

A. to guarantee security of life and property
B. to establish a system for taxation
C. for military reforms
D. All of the above

Answer: D. All of the above

3. The Tanzimat was meant for:

A. Equality
B. Nationalization
C. Modernization
D. None of the above

Answer: C. Modernization

4. Cremean war was held between:

A. 1851-53
B. 1853-56
C. 1856-59
D. None of the above

Answer: B. 1853-56

5. Which among the following is called ‘An illustrious decree” :

A. Hatt-i-Sherif
B. Hatt-i-Humayun
C. Takvir-i-Vikayi
D. None of the above

Answer: B. Hatt-i-Humayun

6. Segban-i-Cedit was an:

A. Amendment
B. Army
C. Organisation
D. Sect

Answer: A. Amendment

7. The Red Letter Day is associated with:

A. Jannisaries
B. Berbers
C. Young Turks
D. Orthodoxy

Answer: A. Jannisaries

8. Tanzimat was introduced by:

A. Mahmud II
B. Abdul Majeed I
C. Abdul Hamid II
D. None of the above

Answer: B. Abdul Majeed I

9. The charity reforms introduced by Abdul Hamid II is termed as

A. Tanzimat-i-Khairiye
B. Segban-i-Cedit
C. Hurriyat
D. None of the above

Answer: A. Tanzimat-i-Khairiye

10. Hatt-i-Sherif was introduced by:

A. Mahmud II
B. Abdul Majeed I
C. Abdul Hamid II
D. None of the above

Answer: B. Abdul Majeed I

11. Takvir-i-Vikayi is a :

A. Amendment
B. Decree
C. Newspaper
D. None of the above

Answer: C. Newspaper

12. Hatt-i-Humayun was established on:

A. 1853
B. 1854
C. 1855
D. 1856

Answer: D. 1856

13. Hatt-i-Humayun was meant for:

A. to establish equality
B. to abolish distinctions
C. commercial reformation
D. All of the above

Answer: D. All of the above

14. Which war led to the establishment of Hatt-i-Humayun :

A. Balkan War
B. Cremean War
C. First World War
D. None of the above

Answer: B. Cremean War

15. Tanzimat was a failure because:

A. remained on paper only
B. corrupt government mechanism
C. opposition of Ulema
D. All of the above

Answer: D. All of the above

16. Lord Strandford Canning is associated with:

A. Young Turk Movement
B. Tanzimat
C. Balkan Wars
D. None of the above

Answer: B. Tanzimat

17. The chairman of the constitution of Abdul Hamid II was:

A. Mustafa Rasheed Pasha
B. Lord Strandford Canning
C. Midhat Pasha
D. Ibrahim Temo

Answer: C. Midhat Pasha

18. The constitution established by Abdul Hamid II has _____ number of articles:

A. 93
B. 113
C. 119
D. None of the above

Answer: C. 119

19. Abdul Hamid II dissolve the parliament on:

A. 1858
B. 1877
C. 1878
D. 1887

Answer: C. 1878

20. The despotic rule of Abdul Hamid II was opposed by:

A. Nemik Kamal
B. Zia Pasha
C. Ebuziya Tawfik
D. All of the above

Answer: D. All of the above

21. The military general of Abdul Hamid II was:

A. Ebuziya Tawfik
B. Mustafa Kamal
C. Ibrahim Temo
D. Vonder Goltz

Answer: D. Vonder Goltz

22. CUP was formed on:

A. 1882
B. 1885
C. 1889
D. 1895

Answer: C. 1889

23. CUP was formed under:

A. Ibrahim Temo
B. Mustafa Kamal
C. Midhat Pasha
D. None of the above

Answer: A. Ibrahim Temo

24. Meshverat was published by:

A. Mustafa Kamal
B. Ibrahim Temo
C. Mahmud II
D. Ahmad Riza

Answer: D. Ahmad Riza

25. The Journal published by Ahmed Riza is called:

A. Hurreyat
B. The Moniteur
C. Meshwaret
D. None of the above

Answer: C. Meshwaret

26. Halil Jenim was an associate of

A. Midhat Pasha
B. Ibrahim Temo
C. Ahmad Riza
D. Mustafa Kamal

Answer: C. Ahmad Riza

27. Mizan was published by:

A. Nemik Kamal
B. Mahmud II
C. Murad Effendi
D. Ahmad Riza

Answer: C. Murad Effendi

28. Hurreyat was published by:

A. Nemik Kamal
B. Mahmud II
C. Murad Effendi
D. Ahmad Riza

Answer: A. Nemik Kamal

29. The Newspaper published by Murad Effendi in 1895 was:

A. Hurreyat
B. Meshwarat
C. Mizan
D. Moniteur

Answer: C. Mizan

30. The Young Turk Movement in Egypt was led by:

A. Murad Effendi
B. Ahmad Riza
C. Ziya Beg
D. Ishak Sukuti

Answer: D. Ishak Sukuti

31. The secret society of Mustafa Kamal is called:

A. CUP
B. Vatan
C. SUP
D. None of the above

Answer: B. Vatan

32. The Young Turk Revolution was held on:

A. 1908
B. 1911
C. 1917
D. None of the above

Answer: A. 1908

33. The counter revolution of 1909 in Turkey was led by:

A. Ziya Beg
B. Dervis Vahadati
C. Damat Muhammed
D. None of the above

Answer: B. Dervis Vahadati

34. Balkan wars were held between:

A. 1901-1911
B. 1912-1913
C. 1921-1922
D. None of the above

Answer: B. 1912-1913

35. The Balkan League was formed on:

A. 1900
B. 1902
C. 1912
D. 1915

Answer: C. 1912

36. Which among the following country was not the part of Balkan League:

A. Serbia
B. Bulgaria
C. Greece
D. None of the above

Answer: D. None of the above

37. The treaty of Severs was held on:

A. 1919
B. 1920
C. 1921
D. None of the above

Answer: B. 1920

38. The treaty of Severs is associated with:

A. World War I
B. World War II
C. All of the above
D. None of the above

Answer: A. World War I

39. The treaty of Severs later replaced by:

A. Hussain-Mac Mohan Correspondence
B. Treaty of Lausanne
C. Treaty of London
D. Sykes-Picot agreement

Answer: B. Treaty of Lausanne

40. GNA was the political party in Turkey under the leadership of :

A. Ahmed Riza
B. Mustafa Kamal
C. Muhammed Murad Effendi
D. Halil Janim

Answer: B. Mustafa Kamal

41. The treaty of Mudanya Armistics was signed on:

A. 1922
B. 1923
C. 1924
D. 1925

Answer: A. 1922

42. The authority of Mustafa Kamal recognized first by the Allids through:

A. Kemalism
B. Sivas Congress
C. Mudanya Armistics
D. None of the above

Answer: C. Mudanya Armistics

43. The new name of Adrianople is:

A. Ankara
B. Istanbul
C. Edrine
D. None of the above

Answer: C. Edrine

44. The old name of Istanbul was:

A. Adrianople
B. Constantinople
C. Izmir
D. None of the above

Answer: B. Constantinople

45. Ataturk is the title given to :

A. Mahmud II
B. Abdul Majeed I
C. Abdul Hameed II
D. Mustafa Kamal Pasha

Answer: D. Mustafa Kamal Pasha

46. Latin based Turkish alphabets were introduced by:

A. Midhat Pasha
B. Mustafa Kamal Pasha
C. Mustafa Rasheed Pasha
D. None of the above

Answer: B. Mustafa Kamal Pasha

47. Who is considered as the father of Turks:

A. Mahmud II
B. Abdul Majeed I
C. Abdul Hameed II
D. Mustafa Kamal Pasha

Answer: D. Mustafa Kamal Pasha

48. Mustafa Kamal Pasha was born on:

A. 1876
B. 1881
C. 1888
D. None of the above

Answer: B. 1881

49. Mustafa Kamal Pasha was born in:

A. Salonica
B. Macedonia
C. Greece
D. Crete

Answer: A. Salonica

50. Misak-i-Milli can be identified as :

A. Title of Mustafa Kamal Pasha
B. Newspaper
C. National Pact
D. None of the above

Answer: C. National Pact

51. The reformist principles of Ataturk is called as :

A. Ottomanism
B. Pan-Islamism
C. Kemalism
D. None of the above

Answer: C. Kemalism

52. Kemalism was introduced by:

A. Ataturk
B. Ziya Gokalp
C. Jamaluddin Afghani
D. None of the above

Answer: A. Ataturk

53. Which among the following was not a part of Kemalism:

A. Nationalism
B. Pan-Islamism
C. Secularism
D. Statism

Answer: B. Pan-Islamism

54. The Ottoman Caliphate was abolished by:

A. Abdul Hamid II
B. Mustafa Kamal
C. British Mandate
D. None of the above

Answer: B. Mustafa Kamal

55. The Ottoman sultanate was abolished by:

A. Abdul Hamid II
B. Mustafa Kamal
C. British Mandate
D. None of the above

Answer: B. Mustafa Kamal

56. The Ottoman sultanate was abolished on:

A. 1921
B. 1922
C. 1923
D. 1924

Answer: B. 1922

57. The Ottoman Sultanate was abolished on:

A. 1921
B. 1922
C. 1923
D. 1924

Answer: D. 1924

58. The political party under Mustafa Kamal was:

A. CUP
B. Vatan
C. GNA
D. None of the above

Answer: C. GNA

59. The last Ottoman Caliph deposed by Ataturk was:

A. Abdul Hamid II
B. Mustafa II
C. Abdul Mecid II
D. Abdul Majid II

Answer: C. Abdul Mecid II

60. The immediate successor of Ataturk was :

A. Erdogan
B. Ismet Inonu
C. Celal Bayar
D. None of the above

Answer: B. Ismet Inonu

61. Which among the following is demonstrated as six arrows:

A. Kemalism
B. Continents
C. Constitution of Turkey
D. Hatt-i-Humayun

Answer: A. Kemalism

62. The Republican Political Party was established by:

A. Ayatollah Khomeini
B. Mustafa Kamal
C. Saddam Hussain
D. None of the above

Answer: B. Mustafa Kamal

63. Which among the following is not a part of Levant:

A. Syria
B. Lebanon
C. Jordan
D. None of the above

Answer: D. None of the above

64. Which among the following is associated with World War I.

A. Sykes-Picot Agreement
B. Balfour Declaration
C. Husain-MacMohan Correspondance
D. All of the above

Answer: D. All of the above

65. Syria was under the mandate of:

A. Britain
B. France
C. Russia
D. None of the above

Answer: B. France

66. The Balfour Declaration is meant for:

A. Turks
B. Muslims
C. Jews
D. Christians

Answer: C. Jews

67. The King-Crane Commission was established on:

A. 1919
B. 1920
C. 1921
D. 1922

Answer: A. 1919

68. The Arab revolt in Syria was led by:

A. Hussain
B. Faisal
C. Abdullah
D. None of the above

Answer: B. Faisal

69. Zionism is associated with:

A. Muslims
B. Jews
C. Christians
D. None of the above

Answer: B. Jews

70. Zionism is the battle-cry for :

A. Syria
B. Lebanon
C. Jordan
D. Palestine

Answer: D. Palestine

71. The Druze Revolt was held on:

A. 1924
B. 1925
C. 1926
D. 1927

Answer: B. 1925

72. The Syrian Federation is associated with:

A. Lebanon
B. Alawite
C. Jabal Druze
D. All of the above

Answer: D. All of the above

73. Lebanese Republic was established on

A. 1926
B. 1927
C. 1928
D. 1929

Answer: A. 1926

74. The capital of Lebanon is:

A. Tripoli
B. Beirut
C. Amman
D. None of the above

Answer: B. Beirut

75. The official language of Jordan is:

A. Arabic
B. Hebrew
C. Aramic
D. Turkish

Answer: B. Hebrew

76. The capital of Jordan is:

A. Tripoli
B. Beirut
C. Amman
D. None of the above

Answer: C. Amman

77. The emirate of Trans-Jordan was established on:

A. 1920
B. 1921
C. 1924
D. None of the above

Answer: B. 1921

78. Jordan became independent under the kingship of:

A. Hussain
B. Faisal
C. Abdullah
D. None of the above

Answer: C. Abdullah

79. The Arab League was formed in :

A. Amman
B. Cairo
C. Beirut
D. Jeddah

Answer: B. Cairo

80. The Arab League was formed on:

A. 1921
B. 1939
C. 1945
D. None of the above

Answer: C. 1945

81. Which among the following was not a founding member of Arab League

A. Egypt
B. Iraq
C. Yemen
D. Lebanon

Answer: C. Yemen

82. The Head Quarters of Arab League is at:

A. Cairo
B. Amman
C. Beirut
D. Jeddah

Answer: A. Cairo

83. Ash-Sham is the term refers to:

A. Israel
B. Egypt
C. Syria
D. Iran

Answer: C. Syria

84. Syria became independent on:

A. 1944
B. 1940
C. 1946
D. 1948

Answer: A. 1944

85. The battle of Maysalun is associated with:

A. Syria
B. Egypt
C. Turkey
D. Israel

Answer: A. Syria

86. The Levant crisis was occurred in:

A. 1941
B. 1943
C. 1945
D. None of the above

Answer: C. 1945

87. Sultan al-Afrash is associated with:

A. Zionism
B. Iranian Revolution
C. Syrian Revolution
D. None of the above

Answer: C. Syrian Revolution

88. Vienot Accord is associated with:

A. Syria
B. Egypt
C. Turkey
D. Palestine

Answer: A. Syria

89. The term refers to the large area in the Eastern Mediterranean region of West Asia is

A. Middle East
B. Far East
C. Near East
D. Levant

Answer: D. Levant

90. Levant means:

A. Holy Land
B. To Rise
C. To Descend
D. White

Answer: B. To Rise

91. Zion refers to:

A. Palestine
B. Israel
C. Jerusalem
D. Lebanon

Answer: C. Jerusalem

92. Theoder Herzal is associated with:

A. Pan-Islamism
B. Zionism
C. Pan-Turanism
D. None of the above

Answer: B. Zionism

93. The first Zionist congress was held in:

A. Jerusalem
B. Cairo
C. Basel
D. Uganda

Answer: C. Basel

94. The white papers are associated with.

A. Young Turk Movement
B. Palestine-Israel conflict
C. Iranian Revolution
D. None of the above

Answer: B. Palestine-Israel conflict

95. Which among the following is not associated with Jews:

A. Mudanya Armistics
B. Balfour Declaration
C. White Papers
D. Peel Commission

Answer: A. Mudanya Armistics

96. Before British occupation, Palestine was part of:

A. Turkey
B. Ottoman Syria
C. Ottoman Arabia
D. None of the above

Answer: B. Ottoman Syria

97. Abdullah was the King of:

A. Lebanon
B. Jordan
C. Palestine
D. Arabia

Answer: B. Jordan

98. The Peel Commission was established on:

A. 1921
B. 1933
C. 1937
D. 1948

Answer: C. 1937

99. The Peel commission suggested for:

A. Palestine for Jews
B. Partition of Land
C. Nationalization
D. None of the above

Answer: B. Partition of Land

100. The Peel Commission was headed by:

A. George Peel
B. Ginat Peel
C. Jonathan Peel
D. William Peel

Answer: D. William Peel

101. The Sanremo conference was held at:

A. Italy
B. London
C. Paris
D. None of the above

Answer: A. Italy

102. Who is referred as King of the Arabs by the religious leaders in Mecca :

A. Sharif Hussain
B. Faisal
C. Abdullah
D. None of the above

Answer: A. Sharif Hussain

103. The independent Arab Kingdom of Syria was established under:

A. Hussain
B. Faisal
C. Abdullah
D. None of the above

Answer: B. Faisal

104. The independent Arab kingdom of Syria was established on:

A. 1920
B. 1922
C. 1924
D. 1926

Answer: A. 1920

105. The Arab revolt against the Ottoman empire was led by:

A. Sherif Hussain
B. Faisal
C. Mustafa Kamal
D. Abdullah

Answer: A. Sherif Hussain

106. Hussain was Sherif of:

A. Hijaz
B. Yemen
C. Syria
D. Palestine

Answer: A. Hijaz

107. The title of Malik Bilad al-Arab was adopted by:

A. Sherif Hussain
B. King Faisal
C. Mustafa Kamal
D. Rauf

Answer: A. Sherif Hussain

108. Lawrence Report is about :

A. Arab demand of independence
B. home land for Jews
C. Palestine-Israel conflict
D. None of the above

Answer: A. Arab demand of independence

109. Which among the following white paper is called by Arabs as black paper:

A. First White paper
B. Second White Paper
C. Third White Paper
D. All of the above

Answer: C. Third White Paper

110. Who among the following is associated with Zionism:

A. Theoder Herzel
B. Chain Weizmann
C. All of the above
D. None of the above

Answer: C. All of the above

111. PLO was founded in :

A. 1948
B. 1956
C. 1964
D. 1975

Answer: C. 1964

112. PLO is meant for:

A. Inter-State affairs
B. Liberation of Palestine
C. Planning to solve liabilities
D. None of the above

Answer: B. Liberation of Palestine

113. Oslo Accords is associated with:

A. PLO
B. Hamas
C. Zionism
D. None of the above

Answer: A. PLO

114. Oslo Accords was signed in:

A. 1993
B. 1994
C. 1995
D. 1996

Answer: A. 1993

115. The issue dealt by Oslo Accords is/are:

A. Border of Israel and Palestine
B. Israel settlements
C. Status of Jerusalem
D. All of the above

Answer: A. Border of Israel and Palestine

116. The Oslo process was started on:

A. 1993
B. 1994
C. 1995
D. 1996

Answer: A. 1993

117. Camp David accords were signed on:

A. 1993
B. 1978
C. 1981
D. None of the above

Answer: B. 1978

118. The Camp David Accords were signed by Israel with:

A. Turkey
B. Egypt
C. Palestine
D. Britain

Answer: B. Egypt

119. The PLO leader during the Oslo process was:

A. Yasser Arafat
B. Ahmed Qurei
C. Mahmud Abbas
D. None of the above

Answer: A. Yasser Arafat

120. The Political Party founded by Yasser Arafat was:

A. PLO
B. Hamas
C. Fatah
D. Hizbullah

Answer: C. Fatah

121. Yasser Arafat received Nobel Peace Prize on:

A. 1991
B. 1992
C. 1993
D. 1994

Answer: D. 1994

122. The word ‘Fatah’ means:

A. Legacy
B. conquest
C. existence
D. None of the above

Answer: B. conquest

123. The six day war was held on:

A. 1948
B. 1967
C. 1971
D. None of the above

Answer: B. 1967

124. Fatah party was founded by:

A. Yasser Arafat
B. Mahmud Abbas
C. Saddam Hussain
D. None of the above

Answer: A. Yasser Arafat

125. The Fatah movement was founded in :

A. 1959
B. 1967
C. 1971
D. None of the above

Answer: A. 1959

126. The Palestine National Authority was established on:

A. 1959
B. 1971
C. 1982
D. 1994

Answer: D. 1994

127. Which among the following is called as Islamic Resistance Movement:

A. Hamas
B. Fatah
C. Hizbullah
D. None of the above

Answer: A. Hamas

128. The social service wing of Hamas is called:

A. Fatah
B. Dawah
C. Rovers Betalords
D. None of the above

Answer: B. Dawah

129. The Palestinian uprising against the Israeli occupation of West Bank and Gaza Strip is termed as :

A. Intifadah
B. Al-Fatah
C. Al-Muwahhada
D. None of the above

Answer: A. Intifadah

130. Hamas means:

A. Conquest
B. Courage
C. legacy
D. None of the above

Answer: B. Courage

131. Intifadah was started on:

A. 1987
B. 1991
C. 1993
D. None of the above

Answer: A. 1987

132. The founder of modern Zionist movement was:

A. Theoder Herzel
B. Chain Weizmann
C. Lord Balfour
D. None of the above

Answer: A. Theoder Herzel

133. Haskalah is:

A. Arab Nationalism
B. Turkish ethnicity
C. Jewish enlightenment
D. None of the above

Answer: C. Jewish enlightenment

134. The’ Jewish State’ was the book written by:

A. Theoder Herzel
B. Chain Weizmann
C. Golda Meir
D. Ahad Ha’am

Answer: A. Theoder Herzel

135. David Gruen was the supporter of :

A. Pan-Islamism
B. Pan-Arabism
C. Zionism
D. British Mandate

Answer: C. Zionism

136. The first Prime Minister of Israel in 1948 was:

A. Chain Weizmann
B. David Gruen
C. Henrietta Szold
D. Ahad Ha’am

Answer: B. David Gruen

137. Who among the following is considered as ‘Father of Nation in Israel:

A. Theoder Herzel
B. Chain Weizmann
C. David Gruen
D. None of the above

Answer: C. David Gruen

138. Nahum Sokolow was the proponder of :

A. Pan-Turanism
B. Zionism
C. British Mandate
D. None of the above

Answer: B. Zionism

139. Which among the following is not associated with Turkish nationalism:

A. Pan-Turanism
B. Antolianism
C. Pan-Islamism
D. Kemalism

Answer: C. Pan-Islamism

140. The official language of Israel is:

A. Arabic
B. Hebrew
C. Aramic
D. English

Answer: B. Hebrew

141. Reza Shah belongs to the dynasty of

A. Safawid
B. Pahlavi
C. Qajar
D. None of the above

Answer: B. Pahlavi

142. Reza Khan became Shah of Iran on:

A. 1926
B. 1928
C. 1931
D. None of the above

Answer: A. 1926

143. Iranian Rial was introduced by:

A. Riza Khan
B. Muhammed Riza
C. Ayatollah Khomeini
D. None of the above

Answer: A. Riza Khan

144. Which was the reforms of Reza Shah:

A. Trans-Iranian Railway
B. Iranian Rial
C. National Bank
D. All of the above

Answer: D. All of the above

145. Pardah was first abolished by:

A. Reza Shah
B. Mustafa Kamal
C. Mossaddaq
D. None of the above

Answer: A. Reza Shah

146. The parliament of Iran is called:

A. Knesset
B. Majlis
C. Shura
D. None of the above

Answer: B. Majlis

147. The successor of Reza Shah was:

A. Ziauddin Taba Tabi
B. Muhammed Shah
C. Mosaddaq
D. Khomeini

Answer: B. Muhammed Shah

148. Sardar Sepah was the title adopted by:

A. King Faisal
B. Reza Shah
C. Mustafa Kamal
D. None of the above

Answer: B. Reza Shah

149. University of Tehran was introduced by:

A. Shah Ismail
B. Reza Shah
C. Muhammed Reza
D. Ayatollah Khomeini

Answer: B. Reza Shah

150. Persia was renamed into Iran by:

A. Shah Ismail
B. Reza Shah
C. Ziauddin Tabatabi
D. Mosaddaq

Answer: B. Reza Shah

151. Iran means:

A. hem
B. land of Aryans
C. land of shores
D. edge

Answer: B. land of Aryans

152. Persia was renamed to Iran on:

A. 1923
B. 1926
C. 1930
D. 1935

Answer: D. 1935

153. The capital of Iran is:

A. Tabriz
B. Qazwin
C. Lavasan
D. Tehran

Answer: D. Tehran

154. Mossadaq is associated with:

A. Nationalization of Suez Canal
B. Nationalization of AIOC
C. Young Turk Movement
D. Balkan Wars

Answer: B. Nationalization of AIOC

155. The National front in Iran was owned by:

A. Reza Shah
B. Muhammad Reza
C. Mosaddaq
D. None of the above

Answer: C. Mosaddaq

156. The Nationalization of Iranian Oil Company was done by:

A. Reza Shah
B. Muhammad Shah
C. Mosaddaq
D. None of the above

Answer: C. Mosaddaq

157. The Iranian Oil Company was Nationalized on:

A. 1948
B. 1951
C. 1956
D. None of the above

Answer: B. 1951

158. Muhammed Reza overthrew Mosaddaq with the help of:

A. Britain
B. Russia
C. United States
D. None of the above

Answer: C. United States

159. The Central Intelligence Agency was owned by:

A. Britain
B. Russia
C. United States
D. Iran

Answer: C. United States

160. The secret Police of Muhammad Shah of Iran is:

A. Savak
B. Cossack Brigade
C. National Front
D. None of the above

Answer: B. Cossack Brigade

161. Muhammed Shah of Iran dissolved the Majlis on:

A. 1951
B. 1956
C. 1959
D. 1961

Answer: D. 1961

162. The reform movement introduced by Muhammed Shah in Iran is called as:

A. White revolution
B. Red Revolution
C. Green Revolution
D. Pink Revolution

Answer: A. White revolution

163. Velayat-i-Faqih is the political theory of:

A. Muhammad Shah
B. Mosaddaq
C. Ayatollah Khomeini
D. None of the above

Answer: C. Ayatollah Khomeini

164. The Islamic Revolution in Iran was under the leadership of :

A. Ziauddin Tabatabi
B. Mosaddaq
C. Ayatollah Khomeini
D. None of the above

Answer: C. Ayatollah Khomeini

165. The Islamic Revolution in Iran was held on:

A. 1959
B. 1969
C. 1979
D. 1989

Answer: C. 1979

166. Ayatollah Khomeini was exiled to:

A. Turkey
B. France
C. Russia
D. None of the above

Answer: A. Turkey

167. The political party formed by the students of Khomeini in Iran is called:

A. Islamic Republican Party
B. Islamic Democratic Party
C. National Front
D. None of the above

Answer: A. Islamic Republican Party

168. First Faqih in Iran after the Islamic Revolution was:

A. Khomeini
B. Basargan
C. Bani-Sadr
D. None of the above

Answer: A. Khomeini

169. Hukumat-i-Islami is the book written by:

A. Mustafa Kamal
B. Ayatollah Khomeini
C. Mosaddaq
D. Ahmed Riza

Answer: B. Ayatollah Khomeini

170. The real name of Ayatollah Khomeini was:

A. Rutollah Mousavi
B. Bahaullah Khan
C. Ibadatullah
D. None of the above

Answer: A. Rutollah Mousavi

171. Who among the following is known as ‘Marja-e-Taglid’ :

A. Mustafa Kamal
B. Ayatollah Khomeini
C. Saddam Hussain
D. None of the above

Answer: B. Ayatollah Khomeini

172. The Iran-Iraq war was began on:

A. 1979
B. 1980
C. 1989
D. 1990

Answer: B. 1980

173. Shatt al-Arab was situated between:

A. Iran and Iraq
B. Iraq and Kuwait
C. Egypt and Sudan
D. Palestine and Israel

Answer: A. Iran and Iraq

174. Aravind Rud is the name of a:

A. mountain
B. river
C. shore
D. plain

Answer: B. river

175. The treaty of Erzurum is associated with :

A. Palestine-Israel issue
B. Treaty between Britain and Russia
C. Boundary between Iran and Iraq
D. All the above

Answer: C. Boundary between Iran and Iraq

176. Al-Bath is the political party of :

A. Iran
B. Iraq
C. Palestine
D. Egypt

Answer: B. Iraq

177. Ba’athism is considered as a mixture of:

A. Pan-Islamism and traditionalism
B. Arab Nationalism and Pan Islamism
C. Shiism and traditionalism
D. Arab Nationalism and Socialism

Answer: D. Arab Nationalism and Socialism

178. Mukhabarat was the Secret Police under:

A. Abdul Hamid II
B. Mustafa Kamal
C. Gamal Abdul Nasser
D. Saddam Hussain

Answer: D. Saddam Hussain

179. Iraq became a republic in :

A. 1956
B. 1958
C. 1979
D. 1980

Answer: B. 1958

180. The President of Iraq prior to Saddam Hussain was:

A. Hassan al-Bakr
B. Abdul Salam Arif
C. Jalal Talabani
D. Fuad Masum

Answer: A. Hassan al-Bakr

181. Operation Desert Fox was the U.S. Bombing campaign at:

A. Iran
B. Iraq
C. Palestine
D. Afghanistan

Answer: B. Iraq

182. The military operation to capture Saddam Hussain is called:

A. Operation Dessert Fox
B. Operation Red Dawn
C. Operation Tikrit
D. None of the above

Answer: B. Operation Red Dawn

183. Saddam Hussain was hanged on:

A. 2006
B. 2007
C. 2008
D. 2009

Answer: A. 2006

184. The U.S. President during the fall of Saddam Hussain was:

A. Bill Clinton
B. George W. Bush
C. Barack Obama
D. None of the above

Answer: B. George W. Bush

185. Operation Desert Sheild is the name given to:

A. Iran-Iraq war
B. Iraq-Kuwait war
C. Palestine-Israel war
D. None of the above

Answer: B. Iraq-Kuwait war

186. Saddam Hussain was born at:

A. Mosul
B. Basrah
C. Najaf
D. Tikrit

Answer: D. Tikrit

187. The U.S. led occupation of Iraq was held on:

A. 2001
B. 2002
C. 2003
D. 2004

Answer: C. 2003

188. The Iran-Iraq was lasted:

A. 1980-85
B. 1980-88
C. 1989-1993
D. None of the above

Answer: B. 1980-88

189. Abu Ammar is the byname of:

A. Gamal Abdul Nasser
B. Saddam Hussain
C. Yasser Arafat
D. None of the above

Answer: C. Yasser Arafat

190. Who among the following won the Nobel Peace Prize on 1994:

A. Yasar Arafat
B. Yitzhak Rabin
C. Shimon Peres
D. All of the above

Answer: D. All of the above

191. Amin al-Husayni was a:

A. Pan-Islamist
B. Anti-Zionist
C. Arab Nationalist
D. All of the above

Answer: D. All of the above

192. Haskala is the enlightenment movement of

A. Arabs
B. Jews
C. Young Turk
D. None of the above

Answer: B. Jews

193. The weekly Die Welt was published by:

A. Theodere Herzel
B. Ahmed Riza
C. Mustafa Kamal
D. Ayatollah Khomeini

Answer: A. Theodere Herzel

194. League of Nations was established on:

A. 1920
B. 1935
C. 1948
D. 1950

Answer: A. 1920

195. The capital of modern Iraq is:

A. Basra
B. Baghdad
C. Najaf
D. Mosul

Answer: B. Baghdad

196. Operation Ajax is associated with:

A. Mosaddaq
B. Saddam Hussain
C. Yasser Arafat
D. Khomeini

Answer: A. Mosaddaq

197. The Prime Minister of Iran after the overthrew Mosaddaq was :

A. Mehdi Bazargan
B. Khatami
C. Ali Razmara
D. Fazlollah Zahedi

Answer: D. Fazlollah Zahedi

198. Tudey party is based on:

A. Iran
B. Iraq
C. Palestine
D. Israel

Answer: A. Iran

199. The ideologue of Iranian Revolution is :

A. Ayatollah
B. Ali Shariati
C. Mosaddaq
D. None of the above

Answer: B. Ali Shariati

200. Who among the following is not associated with Young Turk Movement:

A. Mustafa Kamal
B. Ibrahim Temo
C. Muhammad Murad Effendi
D. All the above

Answer: D. All the above

Political History of West Asia (19th and 20th Centuries) objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *