300+ TOP Raja Ram Mohan Roy GK Questions and Answers

Raja Ram Mohan Roy MCQs Quiz

1. Raja Ram Mohan Roy was a Champion of?

  1. Rights
  2. Policies
  3. Rights and liberty
  4. Women’s right

Answer: C Rights and liberty

Explanation: Raja Ram Mohan Roy was a Champion of Rights and Liberty.

2. Raja Ram Mohan Roy was called a pioneer of?

  1. Indian Renaissance
  2. Women’s development
  3. Economic change
  4. Rights

Answer: A Indian Renaissance

Explanation: Raja Ram Mohan Roy was a pioneer of Indian Renaissance.

3. According to whom, “entire mankind is one great family of which numerous nations and tribes are only various branches”.

  1. Pandita
  2. Roy
  3. Ambedkar
  4. Tribal group

Answer: B Roy

4. Who set up “Hindu College” which is today known as Presidency college?

  1. Ramabai
  2. Nehru
  3. Raja Ram Mohan Roy
  4. Gokhale

Answer: C Raja Ram Mohan Roy

Explanation: Raja Ram Mohan Roy set up “Hindu College” which is today known as Presidency college.

5. Who gave this title to Mohan Roy “a luminous star in the firmament of Indian history”?

  1. Gokhale
  2. Tagore
  3. Ambedkar
  4. Akabr-II

Answer: B Tagore

Explanation: Tagore gave this title to Mohan Roy.

6. Atmiya Sabha was founded in?

  1. 1816
  2. 1904
  3. 1948
  4. 1815

Answer: D 1815

Explanation: Atmiya Sabha was a philosophical discussion circle in India. The association was started by Ram Mohan Roy in 1815 in Kolkata.

7. Calcutta Unitarian Association was founded in?

  1. 1815
  2. 1822
  3. 1821
  4. 2003

Answer: C 1821

Explanation: Calcutta unitarian Association was founded in 1821.

8. “Brahmo Sabha” was founded in which year?

  1. 1828
  2. 1827
  3. 1826
  4. 1825

Answer: A 1828

Explanation: Brahmo Sabha was founded in 1828.

9. “Modern Encroachments on the Ancient Rights of Females” was written by?

  1. Tagore
  2. Ambedkar
  3. Raja Ram Mohan Roy
  4. Gokhale

Answer: C Raja Ram Mohan Roy

Explanation: “Modern Encroachments on the Ancient Rights of Females” was written by Raja Ram Mohan Roy in 1822.

Raja Ram Mohan Roy objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *