Top 300 Raspberry Pi MCQ Questions and Answers Quiz

Raspberry Pi Multiple Choice Questions MCQs

1. What size SD card is recommended for installing Raspberry Pi OS?

A. 4GB
B. 8GB
C. 16GB
D. 32GB

Answer: B

Explanation: The Raspberry Pi foundation recommends at least 8GB SD card for installing Raspberry Pi OS.

2. Which of these models has built-in wireless networking and Bluetooth?

A. Raspberry Pi Zero
B. Raspberry Pi 3
C. Raspberry Pi 4
D. Raspberry Pi 400

Answer: C

Explanation: The Raspberry Pi 3 and 4 models have inbuilt wireless LAN and Bluetooth connectivity. The Pi Zero and Pi 400 do not.

3. What is the default username and password for Raspberry Pi OS?

A. pi, raspberry
B. root, root
C. admin, admin
D. ubuntu, ubuntu

Answer: A

Explanation: The default username for Raspberry Pi OS is “pi” and the default password is “raspberry”.

4. Which programming language does Raspberry Pi OS use by default?

A. C
B. Python
C. Java
D. JavaScript

Answer: B

Explanation: Python is the default programming language installed in Raspberry Pi OS.

5. What is the maximum RAM capacity supported by Raspberry Pi 4?

A. 2GB
B. 4GB
C. 8GB
D. 16GB

Answer: C

Explanation: The Raspberry Pi 4 model B can support up to 8GB of RAM.

Raspberry Pi MCQs

6. Which of these operating systems can run on a Raspberry Pi?

A. Windows 10
B. macOS
C. Ubuntu
D. Android

Answer: C

Explanation: Ubuntu is one of the Linux distros that can run on Raspberry Pi hardware.

7. What does GPIO stand for on the Raspberry Pi?

A. General Purpose Input Output
B. Graphics Processing Input Output
C. General Pin Interfacing Output
D. Graphics Pin Input Output

Answer: A

Explanation: GPIO stands for General Purpose Input Output.

8. Which command is used to install packages on Raspberry Pi OS?

A. apt-get install
B. npm install
C. pip install
D. rpm install

Answer: A

Explanation: apt-get install is the command to install packages on Raspberry Pi OS which is Debian based.

9. How can you enable Raspberry Pi camera module?

A. raspi-config
B. rpi-update
C. pistart
D. picamera

Answer: A

Explanation: The camera module can be enabled through the raspi-config utility.

10. Which port is used to connect Raspberry Pi to a monitor?

A. VGA
B. DVI
C. HDMI
D. Thunderbolt

Answer: C

Explanation: Raspberry Pi uses HDMI port for connecting to a monitor.

11. What is the clock speed of the original Raspberry Pi?

A. 700 MHz
B. 900 MHz

C. 1.2 GHz
D. 1.5 GHz

Answer: B

Explanation: The original Raspberry Pi model B had a 900MHz ARM processor.

12. What is the maximum supported microSD card size on a Raspberry Pi Zero?

A. 32GB
B. 64GB
C. 128GB
D. 256GB

Answer: C

Explanation: Raspberry Pi Zero can support a maximum of 128GB microSD card.

13. Which Raspberry Pi model was the first to include built-in wireless networking?

A. Raspberry Pi B+
B. Raspberry Pi 2
C. Raspberry Pi 3
D. Raspberry Pi Zero

Answer: C

Explanation: The Raspberry Pi 3 was the first model to have inbuilt WiFi and Bluetooth.

14. What does NOOBS stand for?

A. New Out Of Box Software
B. New OS On Boot System
C. New Out Of Box Experience
D. None Of Base Software

Answer: C

Explanation: NOOBS stands for New Out Of Box Experience.

15. What is the purpose of the red PWR LED on Raspberry Pi?

A. Disk activity
B. Power status

C. Ethernet activity
D. SD card access

Answer: B

Explanation: The red PWR LED indicates the power status of the Raspberry Pi.

16. Which software is pre-installed on Raspberry Pi for coding Python programs?

A. PyCharm
B. Thonny
C. Spyder
D. Jupyter Notebook

Answer: B

Explanation: Thonny Python IDE is pre-installed on Raspberry Pi OS for coding Python programs.

17. What is the maximum monitor resolution supported by Raspberry Pi 4?

A. 1280 x 720
B. 1920 x 1080
C. 2560 x 1440
D. 3840 x 2160

Answer: D

Explanation: The Raspberry Pi 4 can support up to 4K resolution i.e. 3840 x 2160 pixels.

18. Which connector is used to add an external antenna to Raspberry Pi 3?

A. RP-SMA
B. SMA
C. MMCX
D. U.FL

Answer: B

Explanation: The Pi 3 has an SMA connector to allow connecting an external antenna.

19. How many USB ports does the Raspberry Pi 4 Model B have?

A. 1
B. 2
C. 4
D. 6

Answer: C

Explanation: The Raspberry Pi 4 Model B has 4 USB ports – 2 USB 2.0 ports and 2 USB 3.0 ports.

20. Which port is used to connect a Raspberry Pi display?

A. HDMI
B. DVI
C. VGA
D. DisplayPort

Answer: A

Explanation: Raspberry Pi uses HDMI port for connecting external displays.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *