The capsules are available as 500 mg, 100 mg, and 25 mg doses. They were given either a placebo or Parlākimidi how to order seroquel online metformin for 12 weeks. The mother is at a different stage than she is in her first pregnancy, the pregnancy can be a very hard process as a woman tries to conceive, which is why they need to take different measures.

It is not known whether clomid will cause pregnancy in a woman taking the drug. The tumour type and https://ameriaa.com/product/ameriaa-payment-options Buzovna grade was as follows: grade 2, 2 patients (4.8%); grade 3, 10 patients (21.3%); grade 4, 32 patients (68.1%); and grade 1, 7 patients (15.5%). Nolvadex 20mg is the brand name of n-methyl-4-carbomethoxy-α-methyl-3-n-propyl-α,α-diphenyl-α-propenyl-piperidine-2,4-dione.

300+ Top Sociology of Development MCQs and Answers

Sociology of Development Multiple Choice Questions

1. How agriculture contributing to the India economy?

A. It helps Increasing
B. It helps decreasing
C. It has no contribution
D. None of the above

Answer: A. It helps Increasing

2. In which year National Development Council was set up?

A. 1949
B. 1955
C. 1951
D. 1952

Answer: D. 1952

3. Which of the following option regarding Indian economy is correct?

A. It is a subject in the Union List.
B. It is a subject in the Concurrent List.
C. It is a subject in the State List.
D. It is not specified in any special list.

Answer: A. It is a subject in the Union List.

4. What is the factor that government depends on for financing the Five Year Plan?

A. Only taxation
B. Public borrowing
C. deficit financing
D. both public borrowing and deficit

Answer: A. Only taxation

5. What is meant by Mix Economy?

A. co-existence of public sector along with private sector
B. Equal promotion of agriculture and industry.
C. It is controlled only by heavy industry
D. It is controlled by military as well as civilian

Answer: A. co-existence of public sector along with private sector

6. The economy planning of India cannot be said to be _______.

A. Imperative
B. Limited
C. Restricted
D. emblematic

Answer: A. Imperative

7. The task of Planning Commission of India is _________.

A. Backing up the plan
B. Preparation of the plan
C. monetisation the plan
D. None of the above

Answer: B. Preparation of the plan

8. The book ‘Planned Economy for India‘ was written by which of the following author?

A. Dr.AmartySen
B. Jawaharlal Nehru
C. M Visvesvarya
D. Indira Gandhi

Answer: C. M Visvesvarya

9. From which of the following commission The National Development Commission get its administrative support?

A. Census Commission
B. Planning Commission
C. Competition Commission of India
D. Finance Commission

Answer: B. Planning Commission

10. How the Five Year Plan of India intend to develop the country’s industrially?

A. Through the public sector
B. Through the private sector
C. through the collaboration with Non-resident Indian.
D. Through public, private, joint and Cooperative sectors

Answer: D. Through public, private, joint and Cooperative sectors

11. What is meant by ‘Take off stage‘ in an economy?

A. It means steady growth begins.
B. it means economy is stagnant
C. It means all controls are remov

Answer: A. It means steady growth begins.

12. Who publish the Economy Survey of India?

A. Minister of Finance.
B. Minister of External Affairs
C. Minister of Home Affairs
D. Minister Of Commerce and Industry

Answer: A. Minister of Finance.

13. What percentage of population of India are engaged in primary sector?

A. 50%
B. 60%
C. 70%
D. 65%

Answer: C. 70%

14. What is the definition of sex ratio?

A. Number of deaths per 1,000 live births of children
B. Number of women per 1000 men
C. Number of women per 100000 men
D. Number of men per 1000 women

Answer: B. Number of women per 1000 men

15. Which age group is included to calculate Child Sex Ratio?

A. 1-6 years
B. 0-5 years
C. 0-6 years
D. 0- 6 months

Answer: C. 0-6 years

16. According to the latest data released by the NITI Aayog in 2016; What is the Infant Mortality Rate in India in 2016?

A. 42 per 1000 live births
B. 34 per 1000 live births
C. 29 per 1000 live births
D. 54 per 1000 live births

Answer: B. 34 per 1000 live births

17. Which of the following characteristics are most likely found in developing countries?

A. high population growth rates.
B. large number of people living in poverty.
C. very traditional methods of agricultural production.
D. all of the above

Answer: D. all of the above

18. Which of the following could not be considered a major economic system?

A. capitalism.
B. communism.
C. socialism.
D. physical quality of life index.

Answer: D. physical quality of life index.

19. Which of the following did Mahatma Gandhi, non-violent politician and leader of India’s nationalist movement, not advocate?

A. village economic development.
B. handicraft production and labor-intensive technology.
C. centralized decision making.
D. reduction of material wants.

Answer: C. centralized decision making.

20. Which of the following statement is not true about LDCs?

A. Most LDCs have less than 1/10 the per capita GNP of the U.S.
B. A greater share of GNP would have to be devoted to education to attain the same primary enrollment rates as in the U.S.
C. Setting up western labor standard and minimum wages in labor-abundant LDCs is sensible.
D. Most LDCs have a greater shortage of qualified teachers than the U.S. does.

Answer: C. Setting up western labor standard and minimum wages in labor-abundant LDCs is sensible.

21. Which of the following is not one of the Newly Industrialized Countries (NICs)?

A. Japan
B. South Korea
C. Taiwan
D. Singapore

Answer: A. Japan

22. Longevity is a proxy for ___________ in the Human Development Index

A. health and nutrition.
B. living standard
C. infant mortality
D. Purchasing Power Parity

Answer: A. health and nutrition.

23. The Human Development Index (HDI) summarizes a great deal of social performance in a single composite index, combining

A. disparity reduction rate, human resource development rate and the composite index.
B. longevity, education and living standard.
C. minimum schooling, adult literacy and tertiary educational attainment.
D. human resource training, development and R&D.

Answer: A. disparity reduction rate, human resource development rate and the composite index.

24. Infant mortality

A. is defined as the annual number of deaths of infant under 1 year old per 1,000 live births.
B. reflects the availability of primary education, the rights of employment and social security.
C. is life expectancy up to age 3.
D. reflects the availability of hospitals and childcare facilities, and the parents’ wealth.

Answer: A. is defined as the annual number of deaths of infant under 1 year old per 1,000 live births.

25. Which of the following is not a problem in comparing developed and developing countries’ GNP?

A. GNP is understated for developed countries, since a number of items included in their national incomes are intermediate goods
B. The economic contribution of a housewife in a peasant family may not be measured in GNP in poor country.
C. GNP is understated for developing countries since many of their labor-intensive good have no impact on exchange rate since they are not trad

Answer: A. GNP is understated for developed countries, since a number of items included in their national incomes are intermediate goods

26. The bourgeoisie refers to

A. the monarchy.
B. the central planners of the Soviet Union.
C. the capitalist and middle class.
D. the aristocrats of wealthy nations.

Answer: C. the capitalist and middle class.

27. ASEAN refers to the

A. Association of South East Agro Nations.
B. Association of South East Asian Nations.
C. Alliance of South East Asian Neighbors.
D. Alliance of South Eastern African Nations.

Answer: B. Association of South East Asian Nations.

28. A dual economy is distinguished from other economies by having

A. an industrial sector and a manufacturing sector.
B. a traditional agricultural sector and a modern industrial sector.
C. state ownership of the means of production.
D. an industrial sector that concentrates on manufacturing and construction.

Answer: B. a traditional agricultural sector and a modern industrial sector.

29. Increases in real GNP per capita occur when

A. government programs direct resources away from investment goods to consumer goods.
B. tariffs and quotas prevent countries from trading and thus prevent dollars from leaving the country.
C. the rate of growth of real GNP is greater than the rate of growth of population.
D. the level of consumption expenditures rises relative to the level of saving.

Answer: C. the rate of growth of real GNP is greater than the rate of growth of population.

30. What is gross domestic product (GDP)?

A. income earned through foreign exchange.
B. the number of dollars earned in industry.
C. income earned within a country’s boundaries.
D. goods received from the nation’s local residents.

Answer: C. income earned within a country’s boundaries.

31. Increases in real GNP per capita occur when

A. government programs direct resources away from investment goods to consumer goods.
B. tariffs and quotas prevent countries from trading and thus prevent dollars from leaving each country.
C. the rate of growth in real GNP is greater than the rate of growth in the population.
D. the level of consumption expenditures rises relative to the level of saving.

Answer: C. the rate of growth in real GNP is greater than the rate of growth in the population.

32. Which of the following is not a requirement for economic development?

A. a temperate climate.
B. natural resources.
C. an adequate capital base.
D. technological advance.

Answer: A. a temperate climate.

33. The informal sector includes
I artisans, cottage industrialists, petty traders, tea shop proprietors.
II garbage pickers, jitneys, unauthorized taxis, repair persons.
III the self-employed.
IV activities with little capital, skill, and entry barriers.

A. I and II only
B. III and IV only
C. IV only
D. I, II, III and IV

Answer: D. I, II, III and IV

34. One criticism of Rostow’s theory of economic growth is that

A. much available data contradicts his thesis about the takeoff stage.
B. there is no explanation of why growth occurs after takeoff.
C. his hypothesis of the stages of growth is difficult to test empirically.
D. all of the above are correct.

Answer: D. all of the above are correct.

35. Criticisms of Rostow’s stages of development include

A. the difficulty of testing the stages scientifically.
B. conditions for takeoff are contradicted by historical evidence.
C. characteristics of one stage are not unique to that stage.
D. all of the above are correct.

Answer: D. all of the above are correct.

36. Rostow’s economic stages are

A. the preconditions for takeoff, the takeoff, the drive to maturity, and the age of creative destruction.
B. the traditional society, the preconditions for takeoff, the takeoff, the drive to maturity, and the age of high mass consumption.
C. the preconditions for consumption, the replication, the drive to maturity, and the age of high mass consumption.
D. the learning curve, the age of high mass consumption, post-takeoff, and the drive to maturity.

Answer: B. the traditional society, the preconditions for takeoff, the takeoff, the drive to maturity, and the age of high mass consumption.

37. For Rosenstein-Rodan a major indivisibility is in

A. supply.
B. infrastructure.
C. agriculture.
D. services.

Answer: B. infrastructure.

38. A major dependency theorist, Andre Gunder Frank suggests that the following economic activities have contributed to underdevelopment:
I Workers migrating from villages to foreign-dominated urban complexes.
II Forming an unskilled labor force to work in factories and mines and on plantations.
III Replacing indigenous enterprises with technologically more advanced, global, subsidiary companies.
IV Closing the economy to trade with, and investment from, developed countries.

A. I and II only.
B. II and III only.
C. I, II and III only.
D. I, II, III and IV.

Answer: C. I, II and III only.

39. Industrialization

A. causes development.
B. is positively related to development.
C. is inversely related to development.
D. inhibits development.

Answer: B. is positively related to development.

40. Frank (1967) made the claim that ‘underdeveloped’ societies were:

A. insufficiently involved in the international capitalist economy
B. reluctant to surrender their traditional ways of life
C. economically dependent on the wealthy countries that exploited them
D. the ‘metropoles’ to which ‘satellite’ countries were attached

Answer: C. economically dependent on the wealthy countries that exploited them

41. Which of the following is not a feature of globalization?

A. An increasing awareness of the world as a whole
B. the extended power of nation states
C. the destruction of distance through communications technologies
D. the stretching of social relations beyond national boundaries

Answer: B. the extended power of nation states

42. The capitalist world economy is what Wallerstein (1974) would call a ‘world system’. This term refers to:

A. a means of transporting money between different areas of a country
B. an empire with a bureaucratic administration but no political centre
C. an awareness of risks and dangers that affect the environment as a whole
D. a unit with a division of labour that extends across ethnic and cultural groups

Answer: D. a unit with a division of labour that extends across ethnic and cultural groups

43. The use of ‘indentured labour’ in the nineteenth century involved:

A. people being transported to the British colonies and forced to work for one employer under poor conditions
B. the sale of African people through the slave trade in the ‘Atlantic triangle’
C. selecting the most skilled workers in factories to promote their employer’s company overseas
D. extracting the teeth of the laziest workers to stop them from talking

Answer: A. people being transported to the British colonies and forced to work for one employer under poor conditions

44. War became possible between nation states in the nineteenth century because:

A. the world was divided into several rival overseas empires
B. industrialization provided better transport, technology and administration
C. there was intense economic, political and military competition
D. all of the above

Answer: D. all of the above

45. Economic aid has largely failed to promote modernization in the developing countries because:

A. there are no clearly defined projects into which the money can be directed
B. the United Nations has refused to call on rich countries to provide it
C. debt repayments with interest can be greater than the amount of money received
D. debt repayments with interest can be greater than the amount of money received

Answer: C. debt repayments with interest can be greater than the amount of money received

46. The term ‘over-urbanization’ means that:

A. life in modern Western cities is so far removed from that of the Third World that we find it difficult to understand these societies
B. in poorer countries, the rapidly developing cities drain resources from the rural areas
C. the extent to which urbanization affects development has been exaggerated
D. governments are so preoccupied with urbanization in the West that they forget to attend to problems in the Third World

Answer: B. in poorer countries, the rapidly developing cities drain resources from the rural areas

47. Which of the following is not a consequence of global tourism?

A. decreased rates of prostitution and sex tourism
B. developing countries can depend on it as a crucial source of income
C. the exploitation of cheap, unregulated labour in poor countries
D. we have become more aware of ‘other’ societies and ways of living

Answer: A. decreased rates of prostitution and sex tourism

48. Environmentalist social movements are global in the sense that:

A. they increase our awareness of risks that affect the whole planet
B. they appeal to universal values and human rights
C. they use global media to generate publicity
D. all of the above

Answer: D. all of the above

49. Which of the following is an example of development in a country?

A. an increase in population
B. an increase in agricultural production
C. the expansion of an existing industry
D. the extension of the electricity grid into previously unconnected rural areas

Answer: D. the extension of the electricity grid into previously unconnected rural areas

50. The Gross Domestic Product is:

A. the total value of industrial production in a country in a year
B. the total value of goods and services produced by a country in a year
C. the value of agricultural production in a country in a year
D. the combined value of imports and exports for a country

Answer: B. the total value of goods and services produced by a country in a year

51. The country with the highest GNI (PPP) per capita in 2006–07 was:

A. Luxembourg
B. Singapore
C. Switzerland
D. Norway

Answer: A. Luxembourg

52. Which of the following is not part of the Human Development Index?

A. infant mortality
B. life expectancy
C. educational attainment
D. GDP per capita

Answer: A. infant mortality

53. According to the Human Development Report 2009, the country with the highest human development (in 2007) was:

A. Canada
B. Norway
C. Japan
D. Australia

Answer: B. Norway

54. Which world region has the lowest levels of human development?

A. Asia
B. Africa
C. South and Central America
D. Europe

Answer: B. Africa

55. The concept of least developed countries was first identified by the United Nations in:

A. 1958
B. 1968
C. 1978
D. 1988

Answer: B. 1968

56. How many countries were identified as LDCs by The Least Developed Countries Report 2009?

A. 19
B. 29
C. 39
D. 49

Answer: D. 49

57. Most of the world’s LDCs are located in:

A. Sub-Saharan Africa
B. Asia
C. South America
D. Europe

Answer: A. Sub-Saharan Africa

58. One of the first countries to be classed as a newly industrialised country was:

A. India
B. China
C. South Korea
D. the Philippines

Answer: C. South Korea

59. An economy that grows very rapidly is often referred to as a:

A. lion economy
B. cheetah economy
C. puma economy
D. tiger economy

Answer: D. tiger economy

60. The number of deaths of children under one year of age per 1000 live births is the:

A. child mortality rate
B. infant mortality rate
C. toddler mortality rate
D. neo-natal mortality rate

Answer: B. infant mortality rate

61. The highest average rate of infant mortality is in:

A. South America
B. Central America
C. Asia
D. Africa

Answer: D. Africa

62. TheGini coefficient is a technique frequently used to show:

A. variations in life expectancy
B. income inequality
C. differences in infant mortality
D. the education gap

Answer: B. income inequality

63. A graphical technique that can be used to show the degree of inequality that exists between two variables is the:

A. Lorenz curve
B. median-line bar graph
C. Kuznets curve
D. semantic differential profile

Answer: A. Lorenz curve

64. The theory of cumulative causation is credited to:

A. Dicken
B. Waters
C. Harvey
D. Myrdal

Answer: D. Myrdal

65. The most highly populated region in Brazil is the:

A. South
B. South-east
C. North-east
D. North

Answer: B. South-east

66. The city with the highest population in Brazil is:

A. Rio de Janeiro
B. Brasilia
C. São Paulo
D. Belo Horizonte

Answer: C. São Paulo

67. Which theory was popularised by Immanuel Wallerstein?

A. modernisation theory
B. world system theory
C. dependency theory
D. globalisation theory

Answer: B. world system theory

68. How many Millennium Development Goals have been set to be achieved by 2015?

A. 4
B. 8
C. 12
D. 16

Answer: B. 8

69. Approximately how many people died of malaria worldwide in 2006?

A. 250 000
B. 500 000
C. 750 000
D. 1 000 000

Answer: D. 1 000 000

70. The number of people newly infected with HIV peaked in:

A. 1990
B. 1996
C. 2000
D. 2006

Answer: B. 1996

71. In 2005 the difference in the maternal mortality rate between the developed and developing regions of the world was:

A. 9 : 150
B. 9 : 250
C. 9 : 350
D. 9 : 450

Answer: D. 9 : 450

72. Oxfam is an example of:

A. an NGO
B. a TNC
C. a trade bloc
D. a UN agency

Answer: A. an NGO

73. Aid supplied by a donor country whereby the level of technology is properly suited to the conditions in the receiving country is known as:

A. low technology
B. suitable technology
C. appropriate technology
D. sustainable technology

Answer: C. appropriate technology

74. Foreign aid that has to be spent in the country providing the aid is called:

A. strings aid
B. ropes aid
C. commented aid
D. tied aid

Answer: D. tied aid

75. Creating a World without Poverty was written by:

A. Muhammad Yunus
B. Shiva Naipaul
C. Vladimir Nabokov
D. Isaac Asimov

Answer: A. Muhammad Yunus

76. The capital of Mauritania is:

A. Tichet
B. Nouakchott
C. Atar
D. Nouadhibou

Answer: B. Nouakchott

77. Mauritania has a population of approximately:

A. 2.4 million
B. 10.4 million
C. 20.4 million
D. 30.4 million

Answer: A. 2.4 million

78. Mauritania’s main export is:

A. zinc
B. iron ore
C. copper
D. bauxite

Answer: B. iron ore

79. Which three indicators are used in the Human Development Index (HDI)?
I. Standard of living
II. Education
III. Life expectancy
IV. Condition of environment

A. Only I,II& IV
B. Only I, II, & III
C. Only I & II
D. All of the above

Answer: B. Only I, II, & III

80. Who releases the Human Development Report?

A. World bank
B. World economic forum
C. United Nations
D. UNCTAD

Answer: C. United Nations

81. Who secured the top rank in The Human Development Report 2018?

A. Sweden
B. Norway
C. Switzerland
D. Austria

Answer: B. Norway

82. Who secured the lowest rank in The Human Development Report 2018?

A. Afghanistan
B. Congo
C. Niger
D. Kenya

Answer: C. Niger

83. What is the rank of India in the Human Development Index 2018?

A. 142nd
B. 136th
C. 140th
D. 130th

Answer: D. 130th

84. When was the Gender Inequality Index (GII) introduced?

A. 2010
B. 2011
C. 1999
D. 2005

Answer: A. 2010

85. Who invented the Human development Index?

A. Paul krugman
B. Mahbub –ulHaq
C. Jean dreze
D. Alfred marshal

Answer: B. Mahbub –ulHaq

86. Who releases the Multidimensional Poverty Index (MPI)?

A. World Bank
B. World Economic Forum
C. UNDP
D. Asian Development Bank

Answer: C. UNDP

87. Which of the following index is not released by the UNDP?

A. Human Development Index
B. Multidimensional Poverty Index
C. Gender Inequality Index
D. Environmental Quality Index

Answer: D. Environmental Quality Index

88. Which statement depicts the best definition of sustainable development?

A. It means optimal utilization of natural resources.
B. Sustainable use of natural resources without considering the need of the future generation.
C. Present generation fulfills its needs while considers the needs of the future generation as well.
D. None of these

Answer: C. Present generation fulfills its needs while considers the needs of the future generation as well.

89. General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) went into effect?

A. 1945
B. 1948
C. 1946
D. 1947

Answer: B. 1948

90. GATT was originally signed by how many countries including the USA?

A. 22
B. 20
C. 23
D. 25

Answer: C. 23

91. Name the agreement which was signed by the United States. Canada and Mexico towards removing trade barriers?

A. SEATO
B. CENTO
C. NAFTA
D. None of them

Answer: C. NAFTA

92. When was GATT replaced with WTO?

A. 1994
B. 1992
C. 1995
D. 1993

Answer: C. 1995

93. When did World Trade Organisation come into effect?

A. February 5, 1994
B. January 1, 1995
C. March 6, 1996
D. April 8, 1994

Answer: B. January 1, 1995

94. By the backing of how many founder members was WTO established?

A. 80
B. 82
C. 85
D. 84

Answer: C. 85

95. WTO comes as the third economic pillar of world-wide dimensions along with the World Bank and ___________?

A. International Monetary Funds (IMF)
B. international Economic Association (IEA)
C. International Funding Organisation (IFO)
D. International Development Bank (IDB)

Answer: A. International Monetary Funds (IMF)

96. Which of the following is the main objective behind the establishment of WTO?

A. To settle disputes between nations
B. To widen the principle of free trade to sectors such as services and agriculture
C. To cover more areas than GATT
D. All of them

Answer: D. All of them

97. Which of the following is the headquarters of World Trade Organisation (WTO)?

A. Paris
B. New York
C. Geneva
D. Madrid

Answer: C. Geneva

98. China became a member of world trade Organization in_________?

A. 1945
B. 1960
C. 1990
D. 2001

Answer: D. 2001

99. How many countries are the current members of WTO?

A. 181
B. 191
C. 161
D. 123

Answer: C. 161

100. When did Pakistan join the WTO?

A. January 1, 1995
B. February 1, 1995
C. January 1, 2001
D. Pakistan is not a member

Answer: A. January 1, 1995

101. Who is the current Director-General of WTO?

A. ChedliKlibi
B. Mahmoud Riad
C. Pascal Lamy
D. Michael Johnson

Answer: C. Pascal Lamy

102. Which country becomes the 161st member of the World Trade Organization (WTO) on 26th April 2015?

A. Seychelles
B. Vanuatu
C. Yemen
D. Samoa

Answer: A. Seychelles

103. Any adulterated elements leak into the ground, filtration, and are carried into groundwater reservoir is known as

A. Land Contamination
B. Noise Pollution
C. Water Pollution
D. Air pollution

Answer: C. Water Pollution

104. South Africa is leading exporter of which mineral?

A. Copper
B. Diamond
C. Silver
D. Gold

Answer: D. Gold

105. Which option is correct, when we only accomplish two out of three pillars of Sustainable Development?

A. Economic + Environmental Sustainability = Viable
B. Social + Environmental Sustainability = Bearable
C. Social + Economic Sustainability = Equitable
D. None of the above

Answer: D. None of the above

106. The word ‘Sustainable Development’ came into existence in the year?

A. 1992
B. 1978
C. 1980
D. 1987

Answer: C. 1980

107. The United Nation’s Commission on Sustainable Development (CSD) was started by the UN General Assembly in the year.

A. 1995
B. 1994
C. 1993
D. 1992

Answer: D. 1992

108. After mining the huge holes left behind is used for

A. Wastewater storage
B. Waste and water storage
C. Waste Disposal
D. Waste Storage

Answer: C. Waste Disposal

109. Mercury and lead are toxic elements, which causes

A. Noise Pollution
B. Air Pollution
C. Water Pollution
D. Land contamination

Answer: D. Land contamination

110. The other word of Landscaping is

A. Reduction
B. Restoration
C. Removing topsoil
D. Restore

Answer: B. Restoration

111. Whenever the price of the mineral remains high, the firm seeks for

A. New countries
B. Remains the same
C. New miners
D. New deposits

Answer: D. New deposits

112. Which of the option is not incorporated as sustainable development parameters?

A. Gender disparity and diversity
B. Inter and Intra-generation equity
C. Carrying capacity
D. None of the above

Answer: D. None of the above

113. Which is the first state in India to make roof top rain water harvesting compulsory to all the houses?

A. Tamil Nadu
B. Kerala
C. Assam
D. Goa

Answer: A. Tamil Nadu

114. . The name given to the diversion channels of the western Himalayas is__________________

A. Phalodi
B. Johads
C. Guls or Kuls
D. Khadins

Answer: C. Guls or Kuls

115. The name given to the diversion channels of the western Himalayas is__________________

A. Phalodi
B. Johads
C. Guls or Kuls
D. Khadins

Answer: C. Guls or Kuls

116. Which of the following is the major source of fresh water which is available in India?

A. Ocean water
B. River water
C. Pond water
D. Ground water

Answer: D. Ground water

117. Narmada BachaoAndolan is related to____________

A. Tehri
B. BhakraNangal
C. SardarSarovar
D. Rihand

Answer: C. SardarSarovar

118. The total surface of water in the earth surface is_________________

A. 65%
B. 69%
C. 71%
D. 75%

Answer: C. 71%

119. The rank of India in terms of water availability per person p.a in the world is_______________

A. 130th
B. 131st
C. 132nd
D. 133rd

Answer: D. 133rd

120. Which of the following is/are not an objective (s) of sustainable development?

A. Continue to implement the family planning program
B. Maintain a dynamic balance of arable land (not less than 123 million hectares) and implement an agricultural development strategy
C. Maintain a dynamic balance of water resources by reducing water consumption for every unit of gross development product growth and agricultural value added
D. To bring about a gradual and sometime catastrophic transformation of environment

Answer: D. To bring about a gradual and sometime catastrophic transformation of environment

121. What does mean “Agenda 21”?

A. It’s an agreement between 20 developing countries of the world on climate change
B. It’s a free trade agreement between 7 developed countries of the world
C. Agenda 21 is a non-binding, voluntarily implemented action plan of the United Nations with regard to sustainable development
D. None of the above

Answer: C. Agenda 21 is a non-binding, voluntarily implemented action plan of the United Nations with regard to sustainable development

122. Social, economical and ecological equity is the necessary condition for achieving

A. Social development
B. Economical development
C. Sustainable development
D. Ecological development

Answer: C. Sustainable development

123. Supporting capacity and assimilative capacity are the components of

A. Carrying capacity
B. Holding capacity
C. Containing capacity
D. Capturing capacity

Answer: A. Carrying capacity

124. The idea of sustainable development was conceived in early:

A. 1950
B. 1960
C. 1970
D. 1980

Answer: D. 1980

125. The following cause alkalinity in natural water.

A. Potassium carbonate
B. Potassium bicarbonates
C. sodium carbonate
D. All of the above

Answer: D. All of the above

126. Ground water is accessed by______________

A. Drilling wells
B. Drip irrigation
C. Check bunds
D. Constructing canals

Answer: A. Drilling wells

127. Which of the following is a disadvantage of renewable energy?

A. High pollution
B. Available only in few places
C. High running cost
D. Unreliable supply

Answer: D. Unreliable supply

128. A Solar cell is an electrical device that converts the energy of light directly into electricity by the ____________

A. Photovoltaic effect
B. Chemical effect
C. Atmospheric effect
D. Physical effect

Answer: A. Photovoltaic effect

129. In hydroelectric power, what is necessary for the production of power throughout the year?

A. Dams filled with water
B. High amount of air
C. High intense sunlight
D. Nuclear power

Answer: A. Dams filled with water

130. The main composition of biogas is _______________

A. Methane
B. Carbon dioxide
C. Nitrogen
D. Hydrogen

Answer: A. Methane

131. Which Ministry is mainly responsible for research and development in renewable energy sources such as wind power, small hydro, biogas and solar power?

A. Human Resource Development
B. Agriculture and Farmers Welfare
C. Ministry of New and Renewable Energy
D. Health and Family Welfare

Answer: C. Ministry of New and Renewable Energy

132. Which among the following have a large amount of installed grid interactive renewable power capacity in India?

A. Wind power
B. Solar power
C. Biomass power
D. Small Hydro power

Answer: A. Wind power

133. The world’s first 100% solar powered airport located at ____________

A. Cochin, Kerala
B. Bengaluru, Karnataka
C. Chennai, Tamil Nadu
D. Mumbai, Maharashtra

Answer: A. Cochin, Kerala

134. Which of the following is not under the Ministry of New and Renewable Energy?

A. Wind energy
B. Solar energy
C. Tidal energy
D. Large hydro

Answer: D. Large hydro

135. Where is the largest Wind Farm located in India?

A. Jaisalmer Wind Park, Rajasthan
B. Muppandal Wind Farm, Tamil Nadu
C. Vaspet Wind Farm, Maharashtra
D. Chakala Wind Farm, Maharashtra

Answer: B. Muppandal Wind Farm, Tamil Nadu

136. An indicator for assessing economic development:

A. GDP
B. GNP
C. Per capita income
D. All the above

Answer: C. Per capita income

137. . Bread Labour is a concept developed by:

A. Mahatma Gandhi
B. Jawaharlal Nehru
C. S. C. Bose
D. Vallabhai Patel

Answer: A. Mahatma Gandhi

138. New Economic Policy (NEP) was introduced in India in the year:

A. 1996
B. 1991
C. 1981
D. 1969

Answer: B. 1991

139. Development Decades were observed by:

A. WTO
B. World Bank
C. UN
D. IMF

Answer: A. WTO

140. Sustainable development aims at the protection of ______________

A. Human being
B. Society
C. Environment
D. All the above

Answer: C. Environment

141. Life expectancy is an indicator of ______________development

A. Social
B. Economic
C. Sustainable
D. Human

Answer: D. Human

142. An invention can bring ______________ in society

A. Social change
B. development
C. Money
D. None of these

Answer: A. Social change

143. Social change which is favourably regarded is known as_____________

A. Change
B. Invention
C. Progress
D. development

Answer: C. Progress

144. The Human Development Report is published by ____________________

A. World Bank
B. WTO
C. GATT
D. IMF

Answer: B. WTO

145. _______________the Chairman of the Planning Commission of India

A. President
B. Governor
C. Prime minister
D. None of these

Answer: C. Prime minister

146. Changes that take place in human interaction and interrelations:

A. Social progress
B. Social development
C. Social change
D. Social processers

Answer: C. Social change

147. The National Health Policy was endured by the Parliament in India in the year___________

A. 1980
B. 1981
C. 1982
D. 1983

Answer: D. 1983

148. The ____________ percentage of Indians lives below the country’s national poverty line:

A. 37.2
B. 39.8
C. 42.0
D. 46.0

Answer: C. 42.0

149. _______________ health depends on sufficient amounts of good health of food, safe drinking. water and adequate shelter

A. Society
B. Human
C. Public
D. Overall

Answer: C. Public

150. Pick from the following the push factor of migration.

A. Poverty
B. Attractive salary
C. Good working condition
D. None of these

Answer: A. Poverty

151. _______________ is caused by the uncontrolled growth and spread of abnormal cells.

A. Malaria
B. T B
C. Dengu
D. Cancer

Answer: D. Cancer

152. _________________ is a process which leads to a better quality of life while reducing the impact on the environment

A. Economic development
B. Sustainable development
C. Social development
D. Human development

Answer: B. Sustainable development

153. India formed its first ‘National Population Policy’ in April _____________

A. 1999
B. 2000
C. 2001
D. 2003

Answer: B. 2000

154. Cultural changes can be called as_________________

A. Social development
B. Equality
C. Social change
D. Economic change

Answer: C. Social change

155. Progress is defined in terms of ____________

A. Change
B. Value
C. Migration
D. Role

Answer: B. Value

156. Poverty is a _______________ concept

A. Relative
B. Similar
C. Different
D. All the above

Answer: A. Relative

157. Unemployment is an ______________ problem in India

A. Individual
B. Social
C. Both a &b
D. None of these

Answer: C. Both a &b

158. Example of an unplanned social change

A. Changes in economy
B. Changes in education
C. Changes due to natural calamities
D. Changes in industrial growth

Answer: C. Changes due to natural calamities

159. Five year planning started in India in the year

A. 1950
B. 1951
C. 1953
D. 1954

Answer: B. 1951

160. Progress is a movement towards an objective thought desirable by the general group for the visible future defined by

A. Mac Iver
B. Ogburn
C. Kingsly Davis
D. Ginsberg

Answer: B. Ogburn

161. A desirable social change is known as

A. Progress
B. Evolution
C. Transformation
D. Revolution

Answer: A. Progress

162. ______________ implies an overall positive change in the physical quality of life

A. Progress
B. Change
C. Invention
D. Development

Answer: D. Development

163. Use of solar power is promoted by the proponents of _____________ development

A. Economic
B. Human
C. Social
D. Sustainable

Answer: D. Sustainable

164. Expand UNDP

A. United Nations Development Programme
B. United Nation’s Development Principle
C. United National Developmental Programme
D. United National Development Project

Answer: A. United Nations Development Programme

165. Environmental protection principle based on _______________

A. 2Rs principle
B. 3Rs principle
C. 4Rs principle
D. 1Rs principle

Answer: B. 3Rs principle

166. Bread Labour is a concept developed by:

A. Mahatma Gandhi
B. Jawaharlal Nehru
C. S. C. Bose
D. Vallabhai Patel

Answer: A. Mahatma Gandhi

167. The National Health Policy was endured by the Parliament in India in the year___________

A. 1980
B. 1981
C. 1982
D. 1983

Answer: D. 1983

168. _______________ health depends on sufficient amounts of good health of food, safe drinking. water and adequate shelter

A. Society
B. Human
C. Public
D. Overall

Answer: C. Public

169. _________________ is a process which leads to a better quality of life while reducing the impact on the environment

A. Economic development
B. Sustainable development
C. Social development
D. Human development

Answer: B. Sustainable development

170. Progress is a movement towards an objective thought desirable by the general group for the visible future defined by

A. Mac Iver
B. Ogburn
C. Kingsly Davis
D. Ginsberg

Answer: B. Ogburn

Sociology of Development objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *