TOP 300 Stone Age Multiple Choice Questions (MCQs)

MCQs on Stone Age – Ancient History and Answers

1. Bhimbetka is famous for?

A. Origin of Son River

B. Minerals

C. Buddhist Statues

D. Rock Paintings

Answer: D. Rock Paintings

2. The first cereal used by man was?

A. Sorghum

B. Barley

C. Rice

D. Wheat

Answer: B. Barley

3. Which of these departments/ministries deals with Archaeological Survey of India as an accessory office?

A. Human Resource and Development

B. Science and Technology

C. Tourism

D. Culture

Answer: D. Culture

4. In India, from which rock-shelter, pictures has been found the most?

A. Adamgarh

B. Lekhahia

C. Bhimbetka

D. Ghagharia

Answer: C. Bhimbetka

5. The earliest evidence of agriculture in the Indian sub-continent comes from?

A. Tokwa

B. Mehrgarh

C. Lahuradeva

D. Koldihwa

Answer: C. Lahuradeva

6. Where is the National Human Museum situated? 

A. Chennai

B. Bhopal

C. Bastar

D. Guwahati

Answer: B. Bhopal

7. Ash mound is associated with the Neolithic site at _________.

A. Brahmagiri

B. Koldihwa

C. Sangana Kallu

D. Budihal

Answer: C. Sangana Kallu

8. The earliest evidence of man in India is found in __________.

A. Narmada Valley

B. Nallamala Hills

C. Shiwalik Hills

D. Nilgiri Hills

Answer: A. Narmada Valley

9. From which rock shelter of Vindhyas, a maximum number of human skeletons have been found? 

A. Lekhahia

B. Baghahi Khor

C. Ghagharia

D. Morahana Pahar

Answer: A. Lekhahia

10. Megaliths have been identified as _________.

A. Temple sites

B. Burial sites

C. Caves for hermits

D. None of the above

Answer: B. Burial sites

Stone Age Multiple Choice Questions

11. The cultivation of cereals first started in ____________.

A. Proto-Historic Age

B. Palaeolithic Age

C. Mesolithic Age

D. Neolithic Age

Answer: D. Neolithic Age

12. The evidence of pit dwelling has been obtained from?

A. Sanganakallu

B. Brahmagiri

C. Koldihwa

D. Burzahom

Answer: D. Burzahom

13. In which state, the Navdatoli is located? 

A. Madhya Pradesh

B. Chhattisgarh

C. Maharashtra

D. Gujarat

Answer: A. Madhya Pradesh

14. Three human skeletons in a single grave were recovered at _________.

A. Langhnaj

B. Mahadaha

C. Damdama

D. Sarai Nahar Rai

Answer: C. Damdama

15. The evidence of burying the dog with human body is found from which of the following places?

A. Mando

B. Chaupani

C. Koldihwa

D. Burzahom

Answer: D. Burzahom

16. Navdatoli was excavated by ____________.

A. Mortimer Wheeler

B. H.D. Sankalia

C. V.S. Wakankar

D. K.D. Bajpai

Answer: B. H.D. Sankalia

17. Bone ornaments in the Mesolithic context in India have been obtained from?

A. Chopani Mando

B. Lekhahia

C. Mahadaha

D. Sarai Nahar Rai

Answer: C. Mahadaha

18. Which of the following sites has yielded skeleton of the dog along with human skeleton in burial?

A. Maski

B. Chirand

C. Burzahom

D. Brahmagiri

Answer: C. Burzahom

19. The cultural remains from Stone Age to Harappan civilization have been obtained from which one of the following ancient sites? 

A. Kalibangan

B. Kotdiji

C. Mehrgarh

D. Amri

Answer: C. Mehrgarh

20. From which one of the following sites bone implements have been found?

A. Sarai Nahar Rai

B. Mahadaha

C. Kakoria

D. Chopani Mando

Answer: B. Mahadaha

21. In the Chalcolithic period, people of Maharashtra buried their dead under the floor of their houses in the following orientation

A. West to East position

B. South to North position

C. East to West position

D. North to South position

Answer: D. North to South position

22. Which one of the following periods is also known as Chalcolithic Age? 

A. Iron Age

B. Copper Age

C. New Stone Age

D. Old Stone Age

Answer: B. Copper Age

23. The three-age system, divided into stone, bronze and iron from the collection of Copenhagen museum was coined by?

A. Childe

B. Taylor

C. Lubbock

D. Thomson

Answer: D. Thomson

24. The Ochre-coloured Pottery (O.C.P.) was christened at?

A. Red Fort

B. Noh

C. Ahichhatra

D. Hastinapur

Answer: D. Hastinapur

25. The earliest evidence of agriculture in Indian Sub-continent is found at?

A. Mundigak

B. Mehrgarh

C. Harappa

D. Lothal

Answer: B. Mehrgarh

26. Robert Bruce Foote, who discovered first Palaeolithic tool in India, was a/an?

A. Geologist

B. Archaeologist

C. Paleobotanist

D. Both A. and (B)

Answer: D. Both A. and (B)

27. Where are the caves of Bhimbetka situated? 

A. Abdullahganj-Raisen

B. Singrauli

C. Pachmarhi

D. Bhopal

Answer: A. Abdullahganj-Raisen

28. The earliest evidence of agriculture in the Indian Sub-continent has been obtained from?

A. Mehrgarh

B. Koldihwa

C. Burzahom

D. Brahmagiri

Answer: A. Mehrgarh

29. In Mesolithic context, evidence of animal domestication has been found at?

A. Chopani Mando

B. Adamgarh

C. Birbhanpur

D. Langhnaj

Answer: B. Adamgarh

30. Which one of the following places is famous for pre-historic paintings?

A. Amravati

B. Bagh

C. Bhimbetka

D. Ajanta

Answer: C. Bhimbetka

31. Name the site which has revealed the earliest evidence of settled life?

A. Mehrgarh

B. Kalibangan

C. Kile Gul Mohammad

D. Dholavira

Answer: A. Mehrgarh

32. According to the excavated evidence, the domestication of animal began in?

A. Mesolithic period

B. Upper Palaeolithic period

C. Middle Palaeolithic period

D. Lower Palaeolithic period

Answer: A. Mesolithic period

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *