300+ TOP Symfony MCQ Questions and Answers Quiz

Symfony Multiple Choice Questions

1. Symfony is a free and open source ____ framework.

  1. MVVM
  2. MVC
  3. Layered
  4. Client-server

Answer: B MVC

Explanation: Symfony is a free and open-source MVC framework.

2. Is Symfony a full-stack web framework?

  1. Yes
  2. No

Answer: A Yes

Explanation: Yes, Symfony is a full-stack web framework.

3. ____ are similar to plugins but easy to create and easy to use?

  1. Components
  2. Bundles
  3. Collections

Answer: B Bundles

Explanation: Bundles are similar to plugins but easy to create and easy to use.

4. Symfony is a ____ web application framework?

  1. PHP
  2. Java
  3. C
  4. C++
  5. Python

Answer: A PHP

Explanation: Symfony is a PHP web application framework.

5. Symfony is sponsored by ____?

  1. Microsoft
  2. Facebook
  3. SensioLabs
  4. IBM

Answer: C SensioLabs

Explanation: Symfony is sponsored by SensioLabs.

6. The structure of our business companies is represented by the ____.

  1. Model
  2. View
  3. Controller

Answer: A Model

Explanation: The structure of our business companies is represented by the model.

7. ____ displays the models to the viewer in the best way feasible based on the scenario.

  1. Model
  2. View
  3. Controller

Answer: B View

Explanation: View displays the models to the viewer in the best way feasible based on the scenario.

8. All user requests are handled by the ____.

  1. Model
  2. View
  3. Controller

Answer: C Controller

Explanation: All user requests are handled by the controller.

9. The Symfony web framework’s basic component is ____?

  1. HttpKernel
  2. CMD
  3. Console
  4. Finder

Answer: A HttpKernel

Explanation: The Symfony web framework’s basic component is HttpKernel.

10. The ____ component offers fluent classes for searching for files and folders in a given path.

  1. Filesystem
  2. Console
  3. Finder
  4. Process

Answer: C Finder

Explanation: The Finder component offers fluent classes for searching for files and folders in a given path.

Symfony MCQs

11. The ____ component provides several options for quickly creating commands that can be run on a terminal.

  1. Filesystem
  2. Console
  3. Finder
  4. Process

Answer: B Console

Explanation: The Console component provides several options for quickly creating commands that can be run on a terminal.

12. The ____ component provides several options for reading and writing object and array information in string notation.

  1. Filesystem
  2. ClassLoader
  3. Finder
  4. PropertyAccess

Answer: D PropertyAccess

Explanation: The PropertyAccess component provides several options for reading and writing object and array information in string notation.

13. The ____ component allows you to convert a PHP object into a specified format like as XML, JSON, Binary, and so on, and then convert it back into the original object without losing any data.

  1. Serializer
  2. DependencyInjection
  3. EventDispatcher

Answer: A Serializer

Explanation: The Serializer component allows you to convert a PHP object into a specified format like XML, JSON, Binary, and so on, and then convert it back into the original object without losing any data.

14. The ____ component in PHP allows for event-based programming?

  1. Serializer
  2. DependencyInjection
  3. EventDispatcher

Answer: C EventDispatcher

Explanation: The EventDispatcher component in PHP allows for event-based programming.

15. The ____ component allows you to load, parse, read, and check XML, YAML, PHP, and configurations.

  1. Process
  2. Config
  3. DependencyInjection
  4. EventDispatcher

Answer: B Config

Explanation: The Config component allows you to load, parse, read, and check XML, YAML, PHP, and configurations.

16. YAML configurations consist of how many sections?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: YAML configuration consists of 2 sections: parameters and services.

17. In event-based programming, we have how many types of objects?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: B 4

Explanation: There are four sorts of objects in event-based programming: Event Source, Event Listener, Event Dispatcher, and the Event itself.e

18. A Symfony ____ is a collection of files and directories that have been structured in a specified way.

  1. Bundle
  2. Pack
  3. Packet
  4. Cluster

Answer: A Bundle

Explanation: A Symfony bundle is a collection of files and directories that have been structured in a specified way.

19. The primary application is packed in a bundle, which is commonly referred to as ____.

  1. AdminBundle
  2. AppBundle
  3. ApplicationBundle
  4. BucketBundle

Answer: B AppBundle

Explanation: The primary application is packed in a bundle, which is commonly referred to as AppBundle.

20. ____ component defines an object-oriented layer for the HTTP specification?

  1. HTTPObject
  2. HTTPObjectlayer
  3. HttpFoundation

Answer: C HttpFoundation

Explanation: The httpFoundation component defines an object-oriented layer for the HTTP specification.

21. The ____ class is an object-oriented representation of the HTTP request message.

  1. Response
  2. Request
  3. Foundation
  4. Object

Answer: B Request

Explanation: The Request class is an object-oriented representation of the HTTP request message.

22. The ____ function may be used to override PHP global variables.

  1. overrideGlobals()
  2. override()
  3. overridenGlobals()

Answer: A overrideGlobals()

Explanation: The overrideGlobals() function may be used to override PHP global variables.

23. The response constructor contains how many arguments?

  1. 5
  2. 4
  3. 2
  4. 3

Answer: D 3

Explanation: The constructor contains three arguments −

  • The response content
  • The status code
  • An array of HTTP headers

24. The ____ function of the base controller may be used to obtain a web page request in a controller (action method).

  1. getRequest()
  2. getReq()
  3. getResponse()

Answer: A getRequest()

Explanation: The getRequest() function of the base controller may be used to obtain a web page request in a controller (action method).

25. The ____ function can be used to send a response to the client?

  1. Convey()
  2. Transmit()
  3. Send()
  4. Pass()

Answer: C Send()

Explanation: The send() function can be used to send a response to the client.

26. ____ are just text files that are used to produce text-based documents such as HTML, XML, and so on.

  1. Collection
  2. Document
  3. Templates
  4. Component

Answer: C Templates

Explanation: Templates are just text files that are used to produce text-based documents such as HTML, XML, and so on.

27. ____ is a strong templating language used by Symfony.

  1. Twig
  2. Tree
  3. DoT
  4. EJs

Answer: A Twig

Explanation: Twig is a strong templating language used by Symfony.

28. How many types of special syntax does Twig consist of?

  1. 5
  2. 4
  3. 3
  4. 2

Answer: C 3

Explanation: Twig contains three types of special syntax –

  • {{ … }}
  • {% … %}
  • {# … #}

29. The ____ function produces a template and stores the resulting content in a Response object.

  1. Render()
  2. Store()
  3. Generate()
  4. Produce()

Answer: A Render()

Explanation: The render() function produces a template and stores the resulting content in a Response object.

30. The ____ tag serves similar duties to regular expressions, except it does not output anything.

  1. Include
  2. Extends
  3. Do
  4. ACBlock

Answer: C Do

Explanation: The do tag serves similar duties to regular expressions, except it does not output anything.

31. ____ serves as a placeholder for the contents.

  1. Include
  2. Extends
  3. Embed
  4. Block

Answer: D Block

Explanation: Block serves as a placeholder for the contents.

32. Which of the following tag is the combination of include and extends?

  1. Embed
  2. Block
  3. Include
  4. Filter

Answer: A Embed

Explanation: Embed tag is the combination of include and extends.

33. ____ is a distinct bundle provided by Symfony that connects Symfony with the third-party PHP database ORM engine, Doctrine.

  1. Doctrinetemplate
  2. Doctrincomponent
  3. DoctrineBundle

Answer: C DoctrineBundle

Explanation: DoctrineBundle is a distinct bundle provided by Symfony that connects Symfony with the third-party PHP database ORM engine, Doctrine.

34. Does Symfony framework provide any component to work with databases?

  1. Yes
  2. No

Answer: B No

Explanation: NO, By default, Symfony framework does not provide any component to work with databases.

35. A ____ is a single piece of data kept as a key/value pair.

  1. Cache Item
  2. Cache Adapter
  3. HTTPCache

Answer: A Cache Item

Explanation: A cache item is a single piece of data kept as a key/value pair.

36. Symfony provides how many classes for debugging purposes?

  1. 5
  2. 3
  3. 4
  4. 2

Answer: D 2

Explanation: For debugging, Symfony provides two classes: ErrorHandler and ExceptionHandler.

37. ____ is a distinct bundle provided by Symfony for web profiling?

  1. WebProfilerBundle
  2. ProfilerBundle
  3. WebBundle
  4. ProfileWebBundle

Answer: A WebProfilerBundle

Explanation: WebProfilerBundle is a distinct bundle provided by Symfony for web profiling.

38. Symfony web framework by default ____ Translational component.

  1. Enables
  2. Disabled

Answer: B Disabled

Explanation: Symfony web framework by default disables the Translational component.

39. What is the default port of Symfony?

  1. 1919
  2. 8000
  3. 9090
  4. 1515

Answer: B 8000

Explanation: 8000 is the default port of Symfony.

40. ____ is used to keep data during page redirections.

  1. Restore
  2. Retrieve
  3. FlashBag
  4. FlashStore

Answer: C FlashBag

Explanation: FlashBag is used to keep data during page redirections.

Symfony objective questions with answers pdf download online certification exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *