Tally MCQ Questions and Answers [PDF Download] {Tally}

Tally MCQs with Answers

1: __________ refers the amount invested by the owner into business.
__________ स्वामी द्वारा व्यवसाय में निवेश की गई राशि को संदर्भित करता है।
A. Loan / लोन
B. Advance / एडवांस
C. Capital / पूँजी
D. Prepaid expenses / पूर्वदत्त खर्च

Answer: C. Capital / पूँजी

2: Carriage inwards can be included in_________.
कैरिज इनवर्ड को ___________ में शामिल किया जा सकता है।
A. Direct Expenses / प्रत्यक्ष व्यय
B. Current liability / चालू दायित्व
C. Indirect Expenses / अप्रत्यक्ष व्यय
D. Misc Expenses / विविध व्यय

Answer: A. Direct Expenses / प्रत्यक्ष व्यय

3: The term current assets does not include ________.
वर्तमान संपत्ति शब्द में ________ शामिल नहीं है।
A. Debtors / देनदार
B. Bills Receivable / प्राप्य बिल
C. Stock / स्टॉक
D. Goodwill / ख्याति

Answer: D. Goodwill / ख्याति

4: Bank account is ____________
बैंक खाता ________ है
A. Personal account / व्यक्तिगत खाता
B. Real account / वास्तविक खाता
C. Nominal account / नाममात्र का खाता
D. Intangible real account / अमूर्त वास्तविक खाता

Answer: B. Real account / वास्तविक खाता

5: Acquired Income come.
अर्जित आय आती है I
A. Current Liability / वर्तमान दायित्व
B. Capital / पूँजी
C. Current Assets / वर्तमान संपत्ति
D. Fixed Assets / निश्चित संपत्ति

Answer: C. Current Assets / वर्तमान संपत्ति

6: Which term is used for all the amounts payable by a business concern to outsiders?
किसी व्यावसायिक संस्था द्वारा बाहरी लोगों को देय सभी राशियों के लिए किस शब्द का प्रयोग किया जाता है?
A. Debits / डेबिट
B. Capitals / पूँजी
C. Assets / सम्पत्ति
D. Liabilities / दायित्व

Answer: D. Liabilities / दायित्व

7: How many groups are pre-defined in Tally?
टैली में कितने group (group) पूर्व-परिभाषित हैं l
A. 28
B. 30
C.15
D. 19

Answer: A. 28

8: Changes in accounts are possible only in___________.
खातों में परिवर्तन केवल ___________ में ही संभव है।
A. Display mode
B. Alteration mode
C. Single mode
D. Multiple mode

Answer: B. Alteration mode

9: Where do we record cash sales in Tally?
टैली में हम नकद बिक्री कहाँ रिकॉर्ड करते हैं ?
A. Contra / कॉण्ट्रा
B. Sales / बिक्री
C. Payment / भुगतान
D. Journal / जर्नल

Answer: B. Sales / बिक्री

10: Rs 20,000 withdrawn from State Bank, which voucher will be used for this transaction?
स्टेट बैंक से 20,000 रूपये निकाले गए, इस लेनदेन में कौन सा वाउचर प्रयोग किया जाएगा ?
A. Payment / भुगतान
B. Receipt / रसीद
C. Contra / कॉण्ट्रा
D. Post-Dated / बाद की तारिक

Answer: C. Contra / कॉण्ट्रा

11: By which option we can save the company in Tally?
हम टैली में कंपनी को किस ऑप्शन के द्वारा सुरक्षित रख सकते हैं ?
A. Tally Audit / टैली ऑडिट
B. Use Security Control / सुरक्षा नियंत्रण का उपयोग करें
C. Both (a) and (b) / A और B दोनों
D. None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: B. Use Security Control / सुरक्षा नियंत्रण का उपयोग करें

12: The tax collected by the seller from the buyer is generally called____.
विक्रेता द्वारा क्रेता से वसूल किया जाने वाला कर सामान्यतः _______ कहलाता है।
A. Fringe Benefit Tax (FBT) / अनुषंगी लाभ कर (एफबीटी)
B. Tax Collected at Source (TCS) / स्रोत पर एकत्रित कर (टीसीएस)
C. Tax Deducted at Source (TDS) / स्रोत पर कर कटौती (टीडीएस)
D. Value Added Tax (VAT) / मूल्य वर्धित कर (वैट)

Answer: B. Tax Collected at Source (TCS) / स्रोत पर एकत्रित कर (टीसीएस)

13: Stock maintained for production purpose is called
उत्पादन के उद्देश्य से रखे गए स्टॉक को कहा जाता है
(A) Inventory / इन्वेंटरी
(B) Trial balance / तलपट
(C) Payroll / पेरोल
(D) Ledger / लेजर

Answer: (A) Inventory / इन्वेंटरी

14: Company info. Which shortcut key is used to go to
Company info. पर जाने के लिए किस Shortcut Key का प्रयोग किया जाता है l
A. Alt+F4
B. Alt+F2
C. Alt+F1
D. Alt+F3

Answer: D. Alt+F3

15: Which shortcut key is used for Select Company in Tally?
टैली में सेलेक्ट कंपनी के लिए किस शॉर्टकट की का प्रयोग किया जाता है?
A. F1
B. Alt + F1
C. F3
D. Alt + F3

Answer: A. F1

16: ______________ key is used to select the company?
कंपनी का चयन करने के लिए ________ key का उपयोग किया जाता है ?
A. F1
B. F2
C. F6
D. F7

Answer: A. F1

17: By pressing which of the following online voucher is generated from day book report?
निम्न से क्या दबाकर डे बुक रिपोर्ट से ऑनलाइन वाउचर निर्माण किया जाता है ?
A. Ctrl + A
B. Shift + A
C. Alt + A
D. None of these / इनमे से कोई नहीं

Answer: C. Alt + A

18: To use Dr/Cr instead of To/By during Voucher entry or vice versa, Press _____ Key.
वाउचर प्रविष्टि के दौरान To/By के बजाय Dr/Cr का उपयोग या इसके विपरीत करने के लिए, _____ कुंजी दबाएं।
A. F10
B. F12
C. F11
D. None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer: B. F12

19: Function key for changing current period is ___________.
वर्तमान अवधि को बदलने के लिए फंक्शन कुंजी ___________ है।
A. Alt + F2
B. F2
C. F5
D. F6

Answer: A. Alt + F2

20: What is the advantage of a computer-based transaction processing system?
कंप्यूटर आधारित लेन-देन प्रसंस्करण प्रणाली के क्या लाभ हैं?
A. Will be more efficient at producing financial statements. / वित्तीय विवरण तैयार करने में अधिक कुशल होंगे।
B. Eliminates the need to reconcile control accounts and subsidiary ledgers. / नियंत्रण खातों और सहायक बहीखातों को समेटने की आवश्यकता को समाप्त करता है।
C. Does not require as stringent a set of internal controls. / आंतरिक नियंत्रणों के कड़े सेट की आवश्यकता नहीं है
D. Will produce a more accurate set of financial statements. / वित्तीय विवरणों का अधिक सटीक सेट तैयार करेगा।

Answer: (A) Will be more efficient at producing financial statements. / वित्तीय विवरण तैयार करने में अधिक कुशल होंगे।

Download :: Tally and Accounts MCQs and Answers PDF

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *