Telangana GK Questions [General Knowledge] TS Quiz

Telangana GK Questions and Answers

  1. When was Telangana state formed
    Answer: 2014
  2. Who was the first Chief Minister of Telangana
    Answer: K. Chandrashekhar Rao
  3. How many districts are there in Telangana
    Answer: 33
  4. What is the state flower of Telangana
    Answer: Palash
  5. Which city is the IT hub of Telangana
    Answer: Hyderabad
  6. Where is the Golconda Fort located
    Answer: Hyderabad
  7. Which river flows through Telangana
    Answer: Godavari
  8. What is the state sport of Telangana
    Answer: Archery
  9. When did the Telangana movement start
    Answer: 1969
  10. Who built the Charminar monument
    Answer: Muhammad Quli Qutb Shah
  11. What is the state animal of Telangana
    Answer: Spotted deer
  12. Where is Asia’s largest mosque located
    Answer: Hyderabad
  13. What type of soil is predominantly found in Telangana
    Answer: Black cotton soil
  14. What is the state bird of Telangana
    Answer: Indian roller
  15. Which dynasty ruled Golconda
    Answer: Qutb Shahi dynasty
  16. What is the state tree of Telangana
    Answer: Jammi tree
  17. Where is the Ramoji Film City located
    Answer: Hyderabad
  18. Who wrote the Telangana state anthem
    Answer: Mamidi Harikrishna
  19. What is Hyderabad’s nickname
    Answer: City of Pearls
  20. Which institute is located in Warangal
    Answer: National Institute of Technology
  21. Where is Laknavaram lake situated
    Answer: Mulugu district
  22. What is the state sweet of Telangana
    Answer: Pootharekulu
  23. Which city hosted the 2018 Global Entrepreneurship Summit
    Answer: Hyderabad
  24. Who was the last Nizam of Hyderabad
    Answer: Osman Ali Khan
  25. Where is the Warangal Fort located
    Answer: Warangal
  26. Which constituency has the Chief Minister KCR won from
    Answer: Gajwel
  27. What is the literacy rate of Telangana
    Answer: 66.46%
  28. Where is the Nagarjunsagar dam located
    Answer: Nalgonda district
  29. What is the state festival of Telangana
    Answer: Bonalu festival
  30. Which city hosted the World Telugu Conference in 2017
    Answer: Hyderabad
  31. Who wrote the Telangana Vibhuthi poem
    Answer: Kaloji Narayana Rao
  32. Where is the Medak Cathedral located
    Answer: Medak district
  33. Which historical fort is located near Hyderabad
    Answer: Golkonda Fort
  34. What is the total geographical area of Telangana in sq. km
    Answer: 1,12,077 sq km
  35. What was Hyderabad called before independence
    Answer: Baghnagar
  36. Where is the Jurala hydroelectric project located
    Answer: Mahbubnagar district
  37. Who was the architect of the Kakatiya Thoranam
    Answer: Rudra Deva
  38. Which airport serves Hyderabad
    Answer: Rajiv Gandhi International Airport
  39. Where is Koh-i-Noor diamond believed to have mined from
    Answer: Golconda mines
  40. Which city is known as pharma capital of India
    Answer: Hyderabad
  41. Where is the Nagarjunasagar Wildlife Sanctuary located
    Answer: Nalgonda district
  42. Which historical place has the triple-headed sculpture of Lord Shiva
    Answer: Ramappa Temple
  43. Who built the Kakatiya Kala Thoranam
    Answer: Rudra Deva
  44. WhichTelangana freedom fighter is known as Telangana Biddu
    Answer: Ravindranath Tagore
  45. What percent of India’s limestone reserves are in Telangana
    Answer: 25%
  46. Which famous ruler had the Kohinoor diamond in his armlet
    Answer: Mir Jumla
  47. What is Dum Biryani a speciality of
    Answer: Hyderabad cuisine
  48. Where is the Thousand Pillar temple located
    Answer: Warangal
  49. Who built the Warangal Fort
    Answer: Kakatiya rulers
  50. Whose tombs are located at Paigah tombs in Hyderabad
    Answer: Paigah nobles
  51. Which dance form originated in Telangana
    Answer: Perini Shivatandavam
  52. Where is Laknavaram lake located
    Answer: Warangal district
  53. Who built the Golconda fort
    Answer: Ibrahim Quli Qutub Shah
  54. What special sweet is made of rice, jaggery and milk
    Answer: Kajjikayalu
  55. Which Hyderabadi monument has Charminar on its official logo
    Answer: Charminar
  56. What is Hyderabad’s old name
    Answer: Bhagyanagar
  57. Which city is called the “City of Nizams”
    Answer: Hyderabad
  58. Who wrote the Glory of Golconda and Hyderabad song lyrics
    Answer: Ghulam Moinuddin Khan
  59. Which fort is known for its acoustic effects
    Answer: Golconda fort
  60. Who was the Qutub Shahi ruler when Golconda became capital
    Answer: Quli Qutb Mulk
  61. What was the official language of the Nizam’s rule
    Answer: Urdu
  62. Which lake supplies drinking water to Hyderabad
    Answer: Osman Sagar Lake
  63. Where is Pochampally village famous for its hand woven sarees located
    Answer: Nalgonda district
  64. Which dynasty built the Charminar
    Answer: Qutb Shahi dynasty
  65. Where is the Keesara Gutta Temple dedicated to Lord Shiva located
    Answer: Hyderabad
  66. Who founded the city of Hyderabad
    Answer: Mohammed Quli Qutub Shah
  67. What is Telangana’s largest district by area
    Answer: Bhadradri Kothagudem
  68. Which city hosted India’s first international defence exhibition
    Answer: Hyderabad
  69. Where is the Yadadri Temple dedicated to Lord Narasimha Swamy located
    Answer: Yadadri Bhuvanagiri district
  70. What was the Hyderabad state founded in year
    Answer: 1591 CE
  71. Who was the first finance minister of Telangana
    Answer: Etela Rajender
  72. Which city is known for Bidri handicrafts
    Answer: Hyderabad
  73. Where is the historic Warangal Fort located
    Answer: Warangal
  74. Who wrote the Telangana Talli poem
    Answer: Devulapalli Krishnasastri
  75. What is Warangal known for its exports in history
    Answer: Diamonds
  76. How many wildlife sanctuaries are there in Telangana
    Answer: 8 sanctuaries
  77. Where is the Laknavaram Cheruvu iron bridge located
    Answer: Laknavaram lake
  78. Who built the Thousand Pillar Temple in Warangal
    Answer: Kakatiya rulers
  79. Which fort is located on a hilltop in Nalgonda district
    Answer: Devarakonda Fort
  80. Where is the Alampur Jogulamba Temple located
    Answer: Mahbubnagar district
  81. What is Golkonda known for trade in historic times
    Answer: Diamonds
  82. Which city is called City of Palaces
    Answer: Hyderabad
  83. What was the Qutb Shahi dynasty’s religion
    Answer: Islam, Sunni Muslim
  84. Where is the ancient Sri Ranganatha Temple located
    Answer: Srikakulam district
  85. What were the Qutub Shahi tombs built between years approximately
    Answer: 16th to 17th centuries
  86. Where is the Kolanupaka Temple dated back to Kakatiya rule
    Answer: Nalgonda distict
  87. What were the Kakatiya rulers religion
    Answer: Hinduism, Shaivism
  88. Where is the Medak cathedral located
    Answer: Medak district
  89. Where is the Pillalamarri Temple located
    Answer: Mahbubnagar district
  90. Who wrote the Sarojini Naidu poem on Hyderabad
    Answer: Sarojini Naidu
  91. Where is Nagunur Fort built during Kakatiya dynasty
    Answer: Karimnagar district
  92. Who built the stepwell at Ramappa Temple
    Answer: Kakatiya ruler Rudra Deva
  93. Where is the ancient Vemulawada temple located
    Answer: Rajanna Sircilla district
  94. Which city hosted the World Mining Congress in 2020
    Answer: Hyderabad
  95. Where is the tribal museum Lok Kala Museums located
    Answer: Warangal
  96. Who built the fort at Dharanikota village in Amrabad
    Answer: Rashtrakuta King Amma II
  97. Where is the Pocharam Wildlife Sanctuary located
    Answer: Medak district
  98. Where is the Shivaram Wildlife Sanctuary located
    Answer: Karimnagar district
  99. Which district has the largest number of temples
    Answer: Mahbubnagar district
  100. Which airport is under expansion to be India’s largest airport
    Answer: Hyderabad Airport
  101. What is the height of Golconda fort ramparts approximately
    Answer: 11 km
  102. What dynasty built the Warangal fort
    Answer: Kakatiya dynasty
  103. Where is Laknavaram suspension bridge located
    Answer: Laknavaram lake, Warangal district
  104. Who built the famous stepwell at Ramappa Temple
    Answer: Kakatiya ruler Rudra Deva
  105. Where is the famous minaret Chillah Ghor located
    Answer: Hyderabad
  106. Where is the Thousand Pillar temple located
    Answer: Hanamkonda, Warangal
  107. What is special delicacy of Hyderabad biryani
    Answer: Large rice grains and saffron
  108. Where is the ancient temple to Goddess Padmakshi located
    Answer: Warangal
  109. Where is the Pakhal Wildlife Sanctuary located
    Answer: Warangal district
  110. Which lake supplies drinking water to Hyderabad city
    Answer: Osman Sagar lake
  111. Where is the famous glass decor at historic Golconda fort
    Answer: Naya Quila
  112. What is Warangal’s old name during Kakatiya period
    Answer: Orugallu
  113. Where is the Komaram Bheem memorial
    Answer: Adilabad district
  114. Which city served as capital of unified Andhra Pradesh before bifurcation
    Answer: Hyderabad
  115. Where is the Mallikarjuna Temple dating back to 12th century
    Answer: Srisailam, Kurnool district
  116. Where is the ancient Bhadrachalam Temple on the banks of Godavari river
    Answer: Bhadradri Kothagudem district
  117. Which region did diamonds trade flourish since 15th century
    Answer: Golconda region
  118. Where is the historic Ramappa Temple located
    Answer: Mulugu district
  119. Where is the historic deer park for keeping spotted deer
    Answer: Warangal
  120. Which city has a rock formation called Mushirabad slate
    Answer: Hyderabad
  121. What was Hyderabad popularly called before independence
    Answer: City of Nizams
  122. Where is the famous minaret of Charminar located
    Answer: Hyderabad
  123. Which park has a marble replica of the Statue of Liberty
    Answer: Hyderabad
  124. Where is the strict nature reserve forest area at Rollapadu located
    Answer: Kurnool district
  125. Where is the heritage Ramappa temple located
    Answer: Mulugu district
  126. What does the name Warangal mean in Telugu
    Answer: One stone
  127. Where is the famous Warangal fort located
    Answer: Warangal
  128. What is Hyderabad’s famous Laad bazaar known for its shops
    Answer: Bangles
  129. Which royal family ruled Hyderabad before independence
    Answer: Nizams of Asaf Jahi dynasty
  130. How many arched gates are there in the Charminar structure
    Answer: 4 arched gates
  131. Which famous rulers held the Kohinoor diamond
    Answer: Kakatiya rulers
  132. Which city is home to famous Salar Jung Museum and Golconda Fort
    Answer: Hyderabad
  133. Where is the historic temple of Sri Lakshmi Narasimha Swamy located
    Answer: Yadadri Bhuvanagiri district
  134. Which region did Kakatiya dynasty rule over
    Answer: Telangana region
  135. Where is the famous handicraft village of Nirmal located
    Answer: Nirmal district
  136. Where is the famous rock formations site Bhongir located
    Answer: Yadadri Bhuvanagiri district
  137. What is the current official name of Hyderabad state
    Answer: Telangana
  138. Which village is famous for Nirmal toys and paintings
    Answer: Nirmal
  139. Where is the famous Kaleshwaram Lift Irrigation project located
    Answer: Jayashankar Bhupalapally district
  140. What was the name of Hyderabad city before Quli Qutub Shah
    Answer: Bhagnagar/Baghnagar
  141. Where is the famous Ramlingeswara Temple located
    Answer: Keesara, Hyderabad
  142. Which city served as capital of Andhra Pradesh before state bifurcation
    Answer: Hyderabad
  143. Where is Nehru Zoological Park located
    Answer: Hyderabad
  144. What is Telangana’s rank in India in area
    Answer: 12th
  145. Where is the historic temple of Bhadrakali located
    Answer: Warangal
  146. Where is the famous PERINI dance traditionally performed
    Answer: Edurumamidi, Warangal
  147. Who built the famous Kakatiya Thoranam
    Answer: Kakatiya ruler Rudra Deva
  148. What was the main occupation of Kakatiya rulers
    Answer: Farmers
  149. Where is the Devnarayan Gutta Temple located
    Answer: Adilabad district
  150. Where is the famous Ramappa Temple located
    Answer: Mulugu district
  151. Who built the thousand pillar temple at Hanamkonda
    Answer: Kakatiya rulers
  152. What is the bifurcation act name for Telangana state formation
    Answer: Andhra Pradesh Reorganisation Act, 2014
  153. Where is the famous Laknavaram lake bridge located
    Answer: Laknavaram lake
  154. Which district has the Nagarjunsagar-Srisailam Tiger Reserve
    Answer: Nalgonda district
  155. Which city is called bowl of temples of South India
    Answer: Srisailam
  156. Where is the historic Chhaya Someswara Temple dating from Kakatiya era
    Answer: Panagal, Nalgonda district
  157. Where is the famous Hemachalam hill located
    Answer: Adilabad district
  158. What is the main language spoken in Telangana
    Answer: Telugu
  159. Where is Janapada Lokam folk village located
    Answer: Ibrahimpatnam, Ranga Reddy district
  160. Where is Palampet famous for exclusive tobacco and pipe industry located
    Answer: Suryapet district
  161. Where is the famous Ramappa Temple located
    Answer: Mulugu district
  162. Where is the Mallanna Sagar reservoir temple submerged
    Answer: Nagarkurnool district
  163. When did Telangana officially became the 29th state of India
    Answer: June 2, 2014
  164. Where is the historic inscription of Kakatiya rulers preserved
    Answer: Hanamkonda museum
  165. Where is the historic remains of Kirti Thoranam located
    Answer: Palampet, Suryapet
  166. Which region is known for exclusive Golkonda Diamond mining history
    Answer: Golkonda mines, Hyderabad
  167. Who built the famous stepwell at Ramappa temple
    Answer: Kakatiya ruler Rudra Deva
  168. Where is the famous rock formations site Bhongir located
    Answer: Yadadri Bhuvanagiri district
  169. Who built the Thousand pillar temple at Hanamkonda town
    Answer: Kakatiya rulers
  170. Which script is seen on many ancient Telangana inscriptions
    Answer: Kakatiya script
  171. How many wildlife sanctuaries are there in Telangana state
    Answer: 8 Sanctuaries
  172. Where is the historic Komaram Bheem memorial located
    Answer: Jodeghat, Asifabad district
  173. Which rulers built Warangal to be known as gem trade centre in history
    Answer: Kakatiya rulers
  174. What is the state song of Telangana Song
    Answer: Jaya Jaya He Telangana
  175. When did Kakatiya rulers complete building Warangal fort
    Answer: Between 13th to 14th centuries
  176. Which city is home to a historic clock tower installed by 6th Nizam of Hyderabad
    Answer: Secunderabad
  177. Which lakes supply drinking water to Hyderabad city
    Answer: Himayat Sagar and Osman Sagar
  178. Who composed the official state anthem of Telangana
    Answer: Ande Sriramulu
  179. What is the name of GHMC outer ring road expressway around Hyderabad
    Answer: PVNR Express Highway
  180. Who painted the Salar Jung museum celebrity portrait gallery
    Answer: Raja Ravi Varma
  181. Who built the famous Charminar monument
    Answer: Quli Qutb Shah
  182. Where is Kotilingala famous for earliest Buddhist settlements
    Answer: Karimnagar district
  183. Which district has the largest tiger population in Telangana
    Answer: Kumram Bheem Asifabad district
  184. How many Jyotirlinga temples are there in Telangana
    Answer: 2 jyotirlinga temples
  185. Which city houses the temple with the tallest Shiva Linga
    Answer: Hyderabad
  186. Where is the Paradesi Synagogue built during Qutb Shahi dynasty rule
    Answer: Hyderabad
  187. When was the foundation for Warangal fort laid
    Answer: Around 199 CE
  188. What was the use of Warangal Fort four circles of fortification
    Answer: Royal residences
  189. Where is the largest museum in India after National Museum Delhi
    Answer: Salar Jung museum, Hyderabad
  190. Where is the historic arms museum located
    Answer: Warangal
  191. What is the estimated population of Telangana state
    Answer: Over 3.9 crores
  192. Where is the historic Tummalagudem Vishnu temple located
    Answer: Nalgonda district
  193. Which two north Telangana districts has coal reserves
    Answer: Komram Bheem and Adilabad
  194. Where is Nehru Zoological Park located in Hyderabad situated
    Answer: Bahadurpura
  195. Where is the historic Kolanupaka Someswara temple dedicated to Lord Shiva located
    Answer: Nalgonda district
  196. Where is the historic architecture of Qutb Shah Tombs displayed
    Answer: Hyderabad, Ibrahim Bagh
  197. What was the capital of unified Andhra Pradesh before Telangana state formation
    Answer: Hyderabad
  198. Who built the historic stepwell and sculptures at Ramappa Temple site
    Answer: Kakatiya ruler Rudra Deva
  199. Where is the famous Papi kondalu valley located
    Answer: Khammam district
  200. Where is the historic temple of Anjaneya Swamy believed to be existing for over 500 years located
    Answer: Hyderabad
  201. Where is the public aquarium and oceanarium AQUA hub located
    Answer: Shamshabad, Hyderabad
  202. Which district has the tiger reserve of Amrabad and richest biodiversity in Telangana
    Answer: Nagarkurnool
  203. Where is the historic architectural Nagarjunsagar dam located
    Answer: Nalgonda district
  204. Where is the famous thousand pillar temple built during Kakatiya dynasty rule
    Answer: Warangal
  205. Where is the historic rock formations site Bhongir located
    Answer: Yadadri Bhuvanagiri district
  206. Who built the historic architectural masterpiece of Kakatiya Thoranam
    Answer: Kakatiya ruler Rudra Deva
  207. Where is the historic Pakhal Lake built by Kakatiya rulers located
    Answer: Warangal
  208. Where is the integrated steel factory Steel Plant of TSIL located
    Answer: Bayyaram, Mahabubabad district
  209. When did Telangana region officially merge with Andhra state to form Andhra Pradesh
    Answer: 1956.
  210. Where is the historic temple dedicated to Lord Shiva as Kaleswara Muktheswara Swamy located
    Answer: Bhongir, Yadadri district
  211. What was the name of Hyderabad city during Qutub Shahi period before Mughals conquered
    Answer: Bhagnagar or Baghnagar.
  212. Where is the famous rock painting site Brundavan Gardens located
    Answer: Nirmal district
  213. Where is Chennakesava Swamy temple built during Kakatiya period located
    Answer: Somaram village, Nalgonda district
  214. Where is the historic temple of goddess Nakkala Bhairavi located
    Answer: Shamirpet, Medchal district
  215. Where is the famous Kanaka Durga temple located
    Answer: Vijayawada city
  216. Where is the historic temple dedicated to Lord Shiva as Vinayaka Swamy located
    Answer: Basara, Nirmal district
  217. Where is the historic temple Simhavahini dedicated to Lion traveling Goddess located
    Answer: Mahabubnagar district
  218. Where is the famous Kondagattu Anjaneya Swamy temple located
    Answer: Jagityal district
  219. Where is the historic temple dedicated to Lord Vishnu located since Kakatiya periods
    Answer: Alampur, Mahabubnagar district
  220. Where is the famous Bhadradri Sri Rama temple located
    Answer: Bhadrachalam, Khammam district
  221. Where is the historic architectural marvel of Nagarjunsagar dam located
    Answer: Nalgonda district
  222. Where is the anthropological museum first of its kind located in Hyderabad
    Answer: Hyderabad
  223. Where is the historic architectural Keesaragutta temple located
    Answer: Hyderabad
  224. Where is the historic site of a pillar from Buddhist period preserved
    Answer: Phangiri town, Nalgonda district
  225. Where is the historic site of Ghanpur group temples like Lamadi Palli located
    Answer: Jangaon district
  226. Where is the historic temple Moraharithota built during Vijayanagara empire located
    Answer: Mahabubnagar district
  227. What was the name given to Telangana region under Nizam and Asaf Jahi rule
    Answer: Telugu Angana Desh.
  228. Where is the historic temple dedicated to Lord Shiva since 16th century located
    Answer: Keesara, Hyderabad
  229. Which district is the entry point to Telangana from southern states via NH-167. Nalgonda district
  230. Where is the historic Buddhist site located near Phangiri town
    Answer: Sankaram
  231. What is the estimated area of the present state of Telangana
    Answer: 1,12,077 Sq. km
  232. Where is the Vaishno Devi temple built in replica of the one in Jammu located
    Answer: Secunderabad
  233. Where is the historic site with Buddhist relics from Satavahana period located
    Answer: Phangiri
  234. Which city acted as the centre of dynasties like Kakatiyas, Mughals, Nizams etc
    Answer: Hyderabad
  235. Where is the historic temple and architecture of Medak church located
    Answer: Medak district
  236. Where is the Neeladri hill temple located
    Answer: Vijayawada
  237. What is the official nickname given to Hyderabad city by GHMC
    Answer: City of Pearls
  238. What is another popular name for Hyderabad city
    Answer: Bhagyanagar
  239. Where is the historic temple dedicated to Lord Shiva since Kakatiya period located
    Answer: Hanamkonda, Warangal
  240. Which religion do majority of Telangana people belong to as per census
    Answer: Hinduism
  241. Where is the historic vishnu temple from Kakatiya period called Chennakesava swamy temple located
    Answer: Somaram village
  242. Which city served as the centre of various ruling dynasties in history
    Answer: Hyderabad
  243. Where is the tiger reserve in Telangana state located
    Answer: Amrabad, Nagarkurnool district
  244. What was the name given to Telugu angana before formation of unified Andhra Pradesh state
    Answer: Hyderabad state
  245. Where is Bhongir hill rock formations site located
    Answer: Distt. Yadadri Bhuvanagiri
  246. Who built the historic temple remains site called as Ghanpur group of temples in Warangal
    Answer: Kakatiya rulers
  247. Where is Jayashankar Bhupalpally district geting its name from
    Answer: Professor Jayashankar, leader of Telangana movement
  248. Where is the Vana Durga Bhadrakali Temple whose history traces back to 4th century CE located
    Answer: Warangal district
  249. Where is the historic temple dedicated to Lord Rama called Bhadrachalam temple located
    Answer: Khammam distt.
  250. Which ruling dynasty commissioned building iconic Charminar monument
    Answer: Qutub Shahi dynasty
  251. Which airport is undergoing expansion to become India’s largest airport
    Answer: Hyderabad Airport
  252. What is the name for the outer ring road expressway built around Hyderabad city
    Answer: PVNR Express highway or ORR
  253. Where is the temple built under Kakatiya rulers located near Chennur railway station
    Answer: Somaram village, now in Suryapet district
  254. Who built the Warangal fort whose history traces back to 12th century
    Answer: Kakatiya rulers
  255. Where is the famous Lotus Mahal structure built in Chandragiri Fort located
    Answer: Rangareddy district
  256. Which ruling dynasty made Telangana area their capital
    Answer: Kakatiya dynasty
  257. Where is the Pakhal wildlife sanctuary officially notified as protected reserve located
    Answer: Warangal district
  258. Which district has over 1300 ancient temples according to official records
    Answer: Mahabubnagar
  259. Where is the famous Thousand Pillars temple located which was built in 16th century
    Answer: Hanamkonda, Warangal
  260. What is the state festival of Telangana celebrated for Goddess Bhadrakali
    Answer: Bonalu festival
  261. Which temple site has both Shivalinga and statues, making it historically notable site
    Answer: Ghanpur, Warangal
  262. Where is Janapada lokam, a famous multi-crafts village project showcasing Telangana culture located
    Answer: Rangareddy district near Hyderabad
  263. Where was famous battle between Nizam and Mughal forces in which Nizam emerged victorious fought
    Answer: Near Aurangabad
  264. Which district is fast emerging as industrial corridor of Telangana state
    Answer: Rangareddy district
  265. Which historical site has the largest canal built during Kakatiya period called Pakhal Lake
    Answer: Warangal
  266. What is the rank of Hyderabad airport in India for cargo handled
    Answer: 1st rank
  267. Where is the temple built from Kakatiya period called Ramappa temple located
    Answer: Mulugu district
  268. Where is the large tiger reserve Park in Telangana called Amrabad tiger reserve located
    Answer: Nagarkurnool district
  269. What was the capital name for unified Andhra Pradesh state before bifurcation
    Answer: Hyderabad
  270. Why was Telangana historically called ” The Land of Nizams”
    Answer: It was part of Hyderabad state under Nizams rule
  271. Which temple built during Kakatiya period has both Shiva Linga and Statues
    Answer: Ghanpur group of temples, Warangal
  272. Where is the famous temple dedicated to Lord Rama called Bhadrachalam temple located
    Answer: Bhadradri Kothagudem distt.
  273. Where is the district called Bhadradri Kothagudem named after
    Answer: The famous Bhadrachalam temple of Lord Rama is located here.
  274. When did Telangana officially merge with Andhra state in post independence era
    Answer: 1956
  275. Where is the historic sprawling landscape of Ramappa temple located
    Answer: Mulugu district
  276. Where is Janapada Lokam showcasing Telangana culture located In which district
    Answer: Rangareddy district
  277. Which historic lake was built under Kakatiya ruler for irrigation needs
    Answer: Pakhal lake, Warangal
  278. Which temple site has earliest temple remnants that date back to 7th Century CE
    Answer: Keesara temple, Hyderabad
  279. Where is Laknavaram lake built across Warangal and Mulugu districts located
    Answer: Near Govindaraopet
  280. Which district has famous Ramappa temple built under Kakatiya dynasty rule
    Answer: Mulugu district
  281. Where is the famous thousand pillar temple located near Warangal town built
    Answer: Hanamkonda
  282. Where is the historic temple with inscriptions in Brahmi script of Ashoka period located
    Answer: Ghanpur group of temples, Warangal distt.
  283. Which district has one of densest tiger population according to Telangana forest department
    Answer: Kumram Bheem Asifabad
  284. Where is the Birla Mandir built in Hyderabad located at
    Answer: Kalasiguda, Secunderabad
  285. Where is historic temple called Keesara Ramalingeshwara temple located
    Answer: Keesara, Hyderabad
  286. Where is Ananthagiri hills famous for dense forests located
    Answer: Vikarabad district
  287. Which ruling dynasty is associated most with making Telangana area culturally prosperous
    Answer: Kakatiya dynasty
  288. Where is historic stepwell called Koti Lingalu located
    Answer: Hampi, Karnataka state
  289. Where is Vemulawada temple built during period of Kakatiya rulers located
    Answer: Distt. Rajanna Sircilla
  290. Where is Birla Planetorium located In Hyderabad
    Answer: Kalasiguda, Secunderabad
  291. Who wrote famous Telangana movement poem called Telangana Vibhuthi
    Answer: Kaloji Narayana Rao
  292. Where is historic temple called Thousand Pillar temple located
    Answer: Hanamkonda, Warangal distt.
  293. Where is famous Laknavaram Hanging Bridge located
    Answer: Across Laknavaram lake, Warangal district
  294. Who built Thousand Pillar temple in Hanamkonda town
    Answer: Kakatiya rulers
  295. Which historic temple sites date back to over 2500 years
    Answer: Panagal, Nalgonda district
  296. Where is famous Ramappa temple built under Kakatiyas rule located
    Answer: Mulugu district
  297. Who built the famous Keesara Temple, one of oldest temple in Telangana region
    Answer: Chalukyas rulers
  298. Where is famous wildlife sanctuary called Pocharam located
    Answer: Medak district
  299. Where is famous temple called Gnana Saraswati temple located
    Answer: Basara, Nirmal district
  300. Which temple commemorating Kakatiya rulers rule has thorana and prasada shape
    Answer: Ramappa temple, Mulugu district
  301. Who is the present Chief Minister of Telangana
    Answer: Anumula Revanth Reddy

Telangana GK Questions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *