300+ TOP Tribal Society of India MCQs and Answers Quiz

Tribal Society of India Multiple Choice Questions

1. The number of primary kins are?

A. Eight
B. Two
C. Six
D. One

Answer: A. Eight

2. Who among the following has not said anything of kinship?

A. Murdock
B. Levi-Strauss
C. Radcliffe Brown
D. Durkheim

Answer: D. Durkheim

3. The Ho as a tribe are endogamous. The tribe is divided into exogamous clans known as _____________ which are often associated with totemism

A. Moeity
B. Killi
C. Kulapa
D. Bharatha

Answer: B. Killi

4. The word ‘Taboo’ is derived from the language of the

A. Tribes of Africa
B. Tribes of Tikopia
C. Tribes of Amazon
D. Tribes of Alaska

Answer: B. Tribes of Tikopia

5. Khasi tribes living in the hills of Meghalaya are

A. Matrilineal
B. Patrilineal
C. Bi-lineal
D. Cognatic

Answer: A. Matrilineal

6. The practice to marry outside the village is prevalent in

A. Tribes of Chota Nagpur
B. Tribes of Nilgiri
C. Tribes of Malabar
D. Tribes of Andaman

Answer: A. Tribes of Chota Nagpur

7. ‘Bow and arrow ceremony’ prevalent is among

A. Todas
B. Bhutias
C. Jorwas
D. Kadars

Answer: A. Todas

8. ___ indicates the side of the kinship group

A. Lachal
B. Parental
C. Lateral
D. Fraternal

Answer: C. Lateral

9. _____ refers to the line of the kinship group

A. Lineal
B. Linear
C. Dotted
D. Combined

Answer: A. Lineal

10. Who has adopted purity/ pollution criteria in the study of cast hierarchy in India?

A. Andre Beteille
B. M.N. Srinivas
C. F.G.Baily
D. Louis Dumont

Answer: D. Louis Dumont

11. Sociological concept which is most closely related to social inequality is

A. Social classification
B. Social differentiation
C. Social categorization
D. Social stratification

Answer: D. Social stratification

12. The word ‘caste’ has been derived from which language?

A. Portuguese
B. Spanish
C. English
D. Chinese

Answer: A. Portuguese

13. Henry Maine was one of the opinion that the castes were born out of

A. Occupational divisions crystallising in to castes
B. Brahmanical domination
C. The priests definition
D. Religious sanctions

Answer: A. Occupational divisions crystallising in to castes

14. Which type of society has more possibility for individual social mobility?

A. Caste based society
B. Age- grade based society
C. Feudal loard based society
D. Class based society

Answer: D. Class based society

15. Taboos of non-permission or inter –marriage and free mixing up with the members of other classes, sometimes point to the

A. Antagonism prevalent amongst the classes
B. ritual purity of the classes
C. Inferiority complex present in the lower classes
D. Demand of a particular economic system

Answer: B. ritual purity of the classes

16. Some individuals and groups are rated higher in society because

A. They belong to higher castes
B. They are considered to be basically good
C. They enjoy opportunities and privileges which others seldom enjoys
D. They had a good class relation

Answer: C. They enjoy opportunities and privileges which others seldom enjoys

17. Social Stratification

A. Is an unavoidable phenomenon
B. Weakens existing social structure
C. Causes social disintegration
D. Gives support to untouchability

Answer: C. Causes social disintegration

18. When a class is somewhate extremely hereditary , it is called

A. Class
B. Caste
C. Clergy
D. kingship

Answer: B. Caste

19. Any portion of community marked off from the rest by social status is a

A. Varna
B. Gotra
C. Caste
D. Social class

Answer: D. Social class

20. Distinction between Indian castes primarily rest on

A. Fixed occupation
B. Religious sanctions
C. Political power and dominance
D. Relative ritual purity

Answer: D. Relative ritual purity

21. Who were allowed to wear secred thread

A. Only the Brahmins
B. First two varnas
C. First three varnas
D. Caste system have no ‘sacred thread’

Answer: C. First three varnas

22. Which among the following is extremely differentiated?

A. Caste system
B. Class system
C. Slavery system
D. Feudal system

Answer: A. Caste system

23. Which among the following is not the characteristics of ‘Jati’?

A. Political autonomy
B. Endogamy
C. Traditional occupation
D. Economic self sufficiency

Answer: D. Economic self sufficiency

24. In the context of ‘Varna Dharma’ varna is signified is

A. Jati
B. Culture
C. Colour
D. Caste

Answer: C. Colour

25. “Caste as status group is defined essentially in term of styles of life. Property and occupation enter as important elements in the style of life of a status group, but they need not be decisive. Thus the Sri Vaishnava Brahmins of Sripuram, who constitute to status group or community, include people with different occupations and economic positions.” Whose statement is this?

A. Max Weber
B. Andre Beteille
C. F. G. Bailey
D. M.N.Srinivas

Answer: B. Andre Beteille

26. Structural view of caste, considers caste to be a / an

A. Structure on which principle of stratification is based
B. Universal principle of stratification which can be applied to all society
C. Equivalent to varna and jati
D. Structure on which caste system is based

Answer: B. Universal principle of stratification which can be applied to all society

27. The marriage circle of caste was traditionally confined to a very small group within a /an

A. Village
B. Region
C. Clan
D. Group

Answer: B. Region

28. The use of caste for political purposes makes caste a/ an

A. Pressure group
B. Interest group
C. Association
D. Institution

Answer: B. Interest group

29. Name of the tribal panchayat in Kerala.

A. Attappady
B. Sholayur
C. Edamalakkudy
D. Amboori

Answer: A. Attappady

30. Sibu soren is the leader of which tribal movement?

A. Santal
B. Tana Bhagat
C. Jharkhand
D. Birsa Munda

Answer: C. Jharkhand

Tribal Society of India objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *