300+ TOP William Wordsworth Romantic Age Poet MCQs

William Wordsworth Romantic Age Poet Multiple Choice Questions and Answers

1. William Wordsworth was the ______ son of his parents.

  1. First
  2. Second
  3. Third

Answer: A

2. Among whom, William Wordsworth spent his boyhood?

  1. Poets
  2. Critics
  3. Shepherds

Answer: C

3. Wordsworth lost his father, when he was _____ years old.

  1. fourteen
  2. sixteen
  3. eighteen

Answer: A

4. When William Wordsworth was born?

  1. 1760
  2. 1770
  3. 1780

Answer: B

5. Where William Wordsworth was born?

  1. Cockermouth
  2. Dublin
  3. Canterbury

Answer: A

6. Who is William Wordsworth’s Father?

  1. James Wordsworth
  2. Philip Wordsworth
  3. John Wordsworth

Answer: C

7. Who died, when Wordsworth was eight years of age?

  1. Father
  2. Elder brother
  3. Mother

Answer: C

8. At which age, Wordsworth went to Cambridge?

  1. Sixteen
  2. Eighteen
  3. Twenty

Answer: A

9. Where Wordsworth get his education in Cambridge?

  1. Saint Simon College
  2. Saint John College
  3. Aton College

Answer: B

10. How many times Wordsworth visited France?

  1. Three times
  2. Twice
  3. Never

Answer: B

11. Wordsworth was admitted to Hawkshead School in _______.

  1. Yorkshire
  2. Hampshire
  3. Lancashire

Answer: C

12. When Wordsworth visited France for the first time?

  1. 1790
  2. 1796
  3. 1780

Answer: A

13. When William Wordsworth published “An Evening Walk and Descriptive Sketches”?

  1. 1790
  2. 1793
  3. 1796

Answer: B

14. “In Evening Walk and Descriptive Sketches”, Wordsworth used which poetic form?

  1. Regular classic couplet
  2. Heroic couplet
  3. None

Answer: A

15. Wordsworth poetic genius was stimulated by his friendship with which Romantic poet?

  1. Pope
  2. Keats
  3. Coleridge

Answer: C

16. When Wordsworth began friendship with Coleridge?

  1. 1796
  2. 1798
  3. 1799

Answer: A

17. When Lyrical Ballads were published?

  1. 1780
  2. 1795
  3. 1798

Answer: C

18. With the help of which Romantic age poet, Lyrical Ballads were published?

  1. Coleridge
  2. P.B Shelley
  3. Lord Bayron

Answer: A

19. When Wordsworth was married?

  1. 1800
  2. 1802
  3. 1803

Answer: B

20. What is the relationship of Wordsworth with Dorothy?

  1. His wife
  2. His sister
  3. His mother

Answer: B

21. Which poetic movement originated by Wordsworth in English poetry?

  1. Neo-classical
  2. Classical
  3. Romantic

Answer: C

22. Who had left William Wordsworth, a small legacy?

  1. His friend Raisley Culvert
  2. S.T Coleridge
  3. His sister Dorothy

Answer: A

23. William Wordsworth’s wife was his _____.

  1. Collegemate
  2. Secretary
  3. Cousin

Answer: C

24. Who was William Wordsworth’s wife?

  1. Mary Hutchinson
  2. Annie Godwin
  3. Emile Bronte

Answer: A

25. Where Wordsworth began his first family life?

  1. Cambridge
  2. Glassgow
  3. Lake District

Answer: C

26. When Wordsworth was made poet Laureate?

  1. 1843
  2. 1845
  3. 1848

Answer: A

27. After the death of which literary personality, William Wordsworth was made poet Laureate?

  1. Robert Southey
  2. Robert Browning
  3. Matthew Arnold

Answer: A

28. A large number of _____ was written by Wordsworth.

  1. Mockepics
  2. Epics
  3. Lyrics

Answer: C

29. According to William Wordsworth, “a poet has greater knowledge of _____”.

  1. Human wisdom
  2. Human nature
  3. Poetic diction

Answer: B

30. In lyrics, Wordsworth can stir the deepest emotion by using _____.

  1. Simple means
  2. Deepest means
  3. Simple words

Answer: A

31. The above line is taken from which Wordsworth work?

  1. Sonnet to Milton
  2. Ode to Duty
  3. Lucy poems

Answer: C

32. William Wordsworth gave charm of Novelty to which things?

  1. Subtle
  2. Of every day
  3. Complicated

Answer: B

33. Which thing that Wordsworth generally chose for his poetry?

  1. Low and rustic life
  2. Royal life
  3. Intellectual life

Answer: A

34. Which poem of Wordsworth is autobiographical poem?

  1. Lucy Gray
  2. Sonnet to Duty
  3. Prelude

Answer: C

35. From which university, Wordsworth received his first honorary degree?

  1. Oxford
  2. Durham
  3. Dublin

Answer: B

36. When Wordsworth received his honorary degree from Durham University?

  1. 1838
  2. 1839
  3. 1840

Answer: A

37. From which university, Wordsworth was awarded by another honorary degree? 

  1. Cambridge
  2. Oxford
  3. None

Answer: B

38. Where Wordsworth spent his greater part of visit in France?

  1. Paris
  2. Orleans
  3. Cains

Answer: B

39. Wordsworth became the supporter of which French political party?

  1. Communist Party
  2. National Revolutionary Party
  3. Girondist Party

Answer: C

40. When Wordsworth back to England, how he found conservative opinion strongly running?

  1. Against French Revolution
  2. In favour of French Revolution
  3. None

Answer: A

41. To whom, Wordsworth wrote a letter in favour of French Revolution?

  1. Cardiff
  2. Bishop of Canterbury
  3. Queen Dowager

Answer: A

42. Wordsworth belong to which literary period?

  1. Victorian Age
  2. Restoration Period
  3. Romantic Period

Answer: C

43. The rise of Napoleon made William Wordsworth ______.

  1. Opponent of French Revolution
  2. In favour of French Revolution
  3. None

Answer: A

44. Lyrical Ballads mark both the development of Romanticism and _____ movement.

  1. Naturalism
  2. Classicism
  3. Humanism

Answer: A

45. When William Wordsworth turned against the French Revolution, a prominent dement in his poetry was the sense of the sanctity of _____.

  1. the past
  2. royalty
  3. church

Answer: A

46. Which of the following work is not written by William Wordsworth?

  1. The Thorn
  2. The Idiot Boy
  3. The Ancient Mariner

Answer: C

47. Where Wordsworth wrote that, “principle object proposed in these poems was to choose incidents and situations from common life”?

  1. In preface to second publication of Lyrical Ballads
  2. In preface to first publication of Lyrical Ballads
  3. In preface to Ode to Milton

Answer: A

48. Which poem is not written by William Wordsworth?

  1. Deserted Village
  2. Ode to Autumn
  3. Toys

Answer: B

49. William Wordsworth in his poem ‘Michael’, has chosen the theme of _____.

  1. Royal life
  2. Revolution
  3. Common life

Answer: C

50. As a poet, Wordsworth has complete contrast to which poet?

  1. Browning
  2. Pope
  3. Dryden

Answer: B

51. William Wordsworth is the greatest poet of the country and also _____.

  1. Natural life
  2. Royal life
  3. Artificial life

Answer: A

52. Which Romantic poet is called the keenest eyed of all modern poets for what is deep and essential in nature? 

  1. Southy
  2. Coleridge
  3. Wordsworth

Answer: C

53. Every touch in William Wordsworth poetry is true to the copying of literary phrase which is the result of ______.

  1. Keen attention
  2. Direct observation
  3. Both a and b

Answer: B

54. In “Intimations of Immortality”, Wordsworth gives expression to his high ideals and _____.

  1. Philosophy of life
  2. Pessimism
  3. None

Answer: A

55. The embodiment of divine spirit, for William Wordsworth was:

  1. Pastoral life
  2. Science
  3. Nature

Answer: C

56. In his Ode “Intimations of Immortality”, Wordsworth most cherished belief is:

  1. Man by nature is complicated
  2. Our earliest institutions are the truest
  3. Both a and b

Answer: B

57. Wordsworth’s poems “Yew Tree and the Simplon Pass” are about _____.

  1. Nature
  2. Freedom
  3. French Revolution

Answer: A

58.  Wordsworth is a famous poet for his _____.

  1. Elegies
  2. Epics
  3. Odes

Answer: C

59. The longer poems of Wordsworth contain much that is prosy and ____.

  1. rational
  2. uninteresting
  3. emotional

Answer: B

60. Which poem is finished by Wordsworth in 1805?

  1. Prelude
  2. Tin tern Abbey
  3. Michael

Answer: A

61. Which is the second book of the poem “Recluse” written by William Wordsworth?

  1. Michael
  2. Yew Tree and the Simplon Pass
  3. The Excursion

Answer: C

62. When the poem “The Excursion” was written by William Wordsworth?

  1. 1814
  2. 1816
  3. 1820

Answer: A

63. ” He uttered nothing base”, Who said it about Wordsworth?

  1. Browning
  2. Tennyson
  3. P.B Shelley

Answer: B

64. Into which poetry of Wordsworth, the poem “The Excursion” is included? 

  1. Natural poetry
  2. Philosophical poetry
  3. Both a and b

Answer: B

65. When William Wordsworth died?

  1. 1850
  2. 1865
  3. 1867

Answer: A

66. Wordsworth was appointed as _______ in 1813.

  1. Poet laureate
  2. Keeper of the royal seal
  3. Distributor of stamps for Lake District

Answer: C

67. With whom Wordsworth visited Germany in 1798 along with his sister Dorothy?

  1. Coleridge
  2. Southy
  3. None

Answer: A

68. Which poem was published by William Wordsworth in 1821?

  1. Prelude
  2. Thorne
  3. The River Duddon

Answer: C

69. When Wordsworth written the poem “Cuckoo”?

  1. 1800
  2. 1804
  3. 1808

Answer: B

70.  In 1811, which poem was written by Wordsworth?

  1. Michael
  2. Cuckoo
  3. Loadamia

Answer: C

71. Wordsworth written “Westminster Bridge”, which is a/an _____.

  1. Sonnet
  2. Ode
  3. Ballad

Answer: A

72. In the writing of ______ Wordsworth is next to Shakespeare.

  1. Elegies
  2. Sonnets
  3. Odes

Answer: B

73. Wordsworth wrote sonnets approximately:

  1. 400
  2. 500
  3. 600

Answer: B

74. The third book of “Recluse” was not completed by ______.

  1. Coleridge
  2. Southey
  3. Wordsworth

Answer: C

75. Into how many groups Wordsworth’s sonnets can be divided?

  1. Five groups
  2. Seven groups
  3. Eight Groups

Answer: B

76. Wordsworth had no humor and little passion and was singularly deficient in ______.

  1. Poetic diction
  2. Dramatic power
  3. Philosophical approach

Answer: B

77. How many number of sonnets in “Duddon River” series by Wordsworth?

  1. Thirty
  2. Thirty five
  3. Thirty eight

Answer: A

78. Which Romantic poet’s love of nature is comprised of four stages?

  1. Southey
  2. Keats
  3. Wordsworth

Answer: C

79.  How many numbers of poems contributed to the first edition of the Lyrical Ballads?

  1. four
  2. Six
  3. Ten

Answer: A

80. Who was Wordsworth’s great friend to whom Wordsworth addressed his poem “The Prelude”?

  1. Southey
  2. Coleridge
  3. P.B Shelley

Answer: B

81. Who wrote the poem “The Sparrow’s Nest”?

  1. Crabbe
  2. Keats
  3. Wordsworth

Answer: C

82. When “Intimations of early childhood”, was published?

  1. Two years periods
  2. Three years periods
  3. Four years periods

Answer: B

83. Wordsworth registered his protest against whom in “Lyrical Ballads”?

  1. Artificial poetic diction
  2. Poetic diction of Pope
  3. Complicated poetic diction

Answer: A

84. “To Milton” is a poem by William Wordsworth which is:

  1. Sonnet
  2. Epic
  3. Ode

Answer: A

85. When a song “At The Feast of Brougham” was written by William Wordsworth?

  1. 1805
  2. 1806
  3. 1807

Answer: C

86. The whole trend of Wordsworth writings during revolutionary period was:

  1. Towards complications of life
  2. Towards simplification of life
  3. Towards morality of life

Answer: B

87. What is the number of Ecclesiastical sonnets written by Wiliam Wordsworth?

  1. 132
  2. 152
  3. 142

Answer: A

88. Man is a part of ______, according to William Wordsworth?

  1. Universe
  2. Nature
  3. Both a and b

Answer: B

89. William Wordsworth wrote about:

  1. The world is a hell
  2. The world is not a place worth my living
  3. The world is too much with us

Answer: C

90.  William Wordsworth regarded ‘Nature’ as:

  1. A part and parcel of man
  2. A moral teacher and loving mother
  3. None

Answer: B

91. According to Lowell, William Wordsworth is the historian of _____.

  1. Lancashire
  2. Wordsworthshire
  3. Lake District

Answer: C

92. Prelude’s first book is concerned with the first stage of the role of nature in:

  1. Wordsworth poetry
  2. Wordsworth life
  3. None

Answer: B

93. When William Wordsworth made a trip to Alps as a great lover of nature?

  1. 1789
  2. 1790
  3. 1793

Answer: B

94. Where William Wordsworth spent his vacation in 1790?

  1. France
  2. Germany
  3. Italy

Answer: A

95. William Wordsworth’s family consisted of _____ persons at Lake District?

  1. Two persons
  2. Three persons
  3. Four persons

Answer: B

96. Who said that ” The revolution in its earlier phases involved no revolution in Wordsworth’s mental life”?

  1. Coleridge
  2. Raleigh
  3. Godwin

Answer: B

97. In which poem of William Wordsworth, the line “Bliss was in the dawn to be alive” appears?

  1. To Milton
  2. The Excursion
  3. Prelude

Answer: C

98. William Wordsworth saw _____ in his second visit to France.

  1. misery and suffering
  2. justice and happiness
  3. prosperity and healthiness

Answer: A

99. When England declared war on France, then what was the reaction of William Wordsworth?

  1. He was on Britain side
  2. He was impartial
  3. He was enraged

Answer: C

100. Who said the line about William Wordsworth that “uttered nothing base”?

  1. Alfred Tennyson
  2. S.T Coleridge
  3. W.B Yeast

Answer: A

William Wordsworth Romantic Age Poet objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *