100 TOP INDUSTRIAL DRIVES Objective Questions and Answers

INDUSTRIAL DRIVES Objective Questions :-

1. The selection of an electric motor for any application depends on which of the following factors ?
(a)    Electrical characteristics
(b)    Mechanical characteristics
(c)    Size and rating of motors
(d)    Cost
(e)    All of the above
Answer: e

2. For a particular application the type of electric-and control gear are determined by which of the following considerations ?
(a)    Starting torque
(b)    Conditions of environment
(c)    Limitation on starting current
(d)    Speed control range and its nature
(e)    All of the above
Answer: e

3. Which of the following motors is preferred for traction work ?
(a)     Universal motor
(b)     D.C. series motor
(c)    Synchronous motor
(d)    Three-phase induction motor
Answer: c

4   Which of the following motors always starts on load ?
(a)     Conveyor motor
(b)     Floor mill motor
(c)    Fan motor
(d)    All of the above
Answer: d

5. is preferred for automatic drives.
(a)     Squirrel cage induction motor
(b)     Synchronous motors
(c)    Ward-Leonard controlled D.C. motors
(d)    Any of the above
Answer: c

INDUSTRIAL DRIVES Objective Questions and Answers
INDUSTRIAL DRIVES Objective Questions

6. When the load is above _____ a synchronous motor is found to be more economical.
(a)     2 kW
(b)     20 kW
(c)     50 kW
(d)     100 kW
Answer: d

7. The load cycle for a motor driving a power press will be
(a)     variable load
(b)     continuous
(c)    continuous but periodical
(d)    intermittent and variable load
Answer: d

8. Light duty cranes are used in which of the following ?
(a)     Power houses
(b)     Pumping stations
(c)    Automobile workshops
(d)    All of the above
Answer: d

9. While selecting an electric motor for a floor mill, which electrical characteristics will be of least significance ?
(a)    Running characteristics
(b)    Starting characteristics
(c)    Efficiency
(d)    Braking
Answer: d

10. Which of the following motors are pre-ferred for overhead travelling cranes ?
(a)    Slow speed motors
(b)    Continuous duty motors
(c)    Short time rated motors
(d)    None of the above
Answer: c

11. is preferred for synthetic fibre mills.
(a)     Synchronous motor
(b)     Reluctance motor
(c)    Series motor
(d)    Shunt motor
Answer: b

12. Ward-Leonard controlled D.C. drives are generally used for ______ excavators.
(a)     Light duty
(b)     Medium duty
(c)    Heavy duty
(d)    All of the above
Answer: c

13. Which of the following motors is used for elevators ?
(a)    Induction motor
(b)    Synchronous motor
(c)    Capacitor start single phase motor
(d)    Any of the above
Answer: a

14. Which part of a motor needs maximum attention for maintenance ?
(a)     Frame
(b)     Rearing
(c)    Stator winding
(d)    Rotor winding
Answer: b

15. need frequent starting and stopping of electric motors,
(a)     Paper mills
(b)     Grinding mills
(c)    Air-conditioners
(d)    Lifts and hoists
Answer: d

16. Which feature, while selecting a.motor for centrifugal pump, will be of least significance ?
(a)    Starting characteristics
(b)    Operating speed
(c)    Horse power
(d)    Speed control
Answer: d

17. _______ motor is a constant speed motor.
(a)    Synchronous motor
(b)    Schrage motor
(c)    Induction motor
(d)    Universal motor
Answer: a

18. The starting torque in case of centrifugal pumps is generally
(a)    less than running torque
(b)    same as running torque
(c)    slightly more than running torque
(d)    double the running torque
Answer: a

19. Which of the following motors are best for the rolling mills ?
(a)     Single phase motors
(b)     Squirrel cage induction motors
(c)    Slip ring induction motors
(d)    D.C. motors
Answer: d

20. is not a part of ball bearing ?
(a)    Inner race
(b)    Outer race
(c)    Cage
(d)    Bush
Answer: d

21. The starting torque of a D.C. motor is independent of which of the following?
(a)     Flux
(b)     Armature current
(c)     Flux and armature current
(d)    Speed
Answer: d

22. Rotor of a motor is usually supported on _______ bearings.
(a)     ball or roller
(b)     needle
(c)     bush
(d)     thrust
Answer: a

23. For which of the following applications D.C. motors are still preferred ?
(a)     High efficiency operation
(b)     Reversibility
(c)    Variable speed drive
(d)    High starting torque
Answer: c

24. In a paper mill where constant speed is required
(a)     synchronous motors are preferred
(b)     A.C. motors are preferred
(c)    individual drive is preferred
(d)    group drive is preferred
Answer: c

25. A reluctance motor
(a)    is provided with slip rings
(b)    requires starting gear
(c)    has high cost
(d)    is compact
Answer: d

26. The size of an excavator is usually expressed in terms of
(a)     ‘crowd’ motion
(b)     angle of swing
(c)    cubic metres
(d)    travel in metres
Answer: c

27. For blowers which of the following motor is preferred ?
(a)     D.C. series motor
(b)     D.C. shunt motor
(c)    Squirrel cage induction motor
(d)    Wound rotor induction motor
Answer: b

28. Belted slip ring induction motor is almost invariably used for
(a)     water pumps
(b)     jaw crushers
(c)    centrifugal blowers
(d)    none of the above
Answer: b

29. Which of the following is essentially needed while selecting a motor ?
(a)     Pulley
(b)     Starter
(c)    Foundation pedal
(d)    Bearings
Answer: b

30. Reluctance motor is a
(a)     variable torque motor
(b)     low torque variable speed motor
(c)    self starting type synchronous motor
(d)    low noise, slow speed motor
Answer: c

31. method of starting a three phase induction motor needs six terminals.
(a)    Star-delta
(b)    Resistance starting
(c)    Auto-transformer
(d)    None of the above
Answer: a

32. In ______ method of staging three phase induction motors the starting voltage is not reduced.
(a)    auto-transformer
(b)    star-delta
(c)    slip ring
(d)    any of the above
Answer: c

33. In jaw crushers a motor has to often start against ______ load.
(a) heavy
(b) medium
(c) normal
(d) low
Answer: a

34. For a motor-generator set which of the following motors will be preferred ?
(a)     Synchronous motor
(b)     Slip ring induction motor
(c)    Pole changing induction motor
(d)    Squirrel cage induction motor
Answer: a

35. Which of the following motors is usually preferred for kiln drives ?
(a)     Cascade controlled A.C. motor
(b)     Slip ring induction motor
(c)    Three  phase  shunt  wound  com-mutator motor
(d)    Any of the above
Answer: d

INDUSTRIAL DRIVES Mcqs Pdf ::

36. Heat control switches are used in
(a)    transformers
(b)    cooling ranges
(c)    three phase induction motors
(d)    single phase
Answer: b

37. has relatively wider range of speed control.
(a)     Synchronous motor
(6)     Ship ring induction motor
(c)    Squirrel cage induction motor
(d)    D.C. shunt motor
Answer: d

38. In squirrel cage induction motors which of the following methods of starting cannot be used ?
(a)     Resistance in rotor circuit
(b)     Resistance in stator circuit
(c)     Auto-transformer starting
(d)     Star-delta starting
Answer: a

39. In which of the following applications the load on motor changes in cyclic order ?
(a)     Electric shovels
(b)     Cranes
(c)     Rolling mills
(d)     All of the above
Answer: d

40. Flame proof motors are used in
(a)     paper mills
(b)     steel mills
(c)    moist atmospheres
(d)    explosive atmospheres
Answer: d

41. Which of the following machines has heavy fluctuation of load ?
(a) Printing machine
(b) Punching machine
(c) Planer
(d) Lathe
Answer: b

42. For derries and winches which of the following drives can be used ?
(a)    Pole changing squirrel cage motors
(b)    D.C. motors with Ward-leonard con-trol
(c)    A.C. slip ring motors with variable resistance
(d)    Any of the above
Answer: d

43. Battery operated scooter for braking uses
(a)     plugging
(b)     mechanical braking
(c)    regenerative braking
(d)    rheostatic braking
Answer: b

44. has least range of speed control.
(a)    Slip ring induction motor
(b)    Synchronous motor
(c)    D.C. shunt motor
(d)    Schrage motor
Answer: b

45. has the least value of starting torque to full load torque ratio.
(a)    D.C. shunt motor
(b)    D.C. series motor
(c)    Squirrel cage induction motor
(d)     Slip ring induction motor
Answer: c

46. In case of _______ speed control by injecting e.m.f. in the rotor circuit is possible,
(a)     d.c. shunt motor
(b)     schrage motor
(c)    synchronous motor
(d)    slip ring induction motor
Answer: d

47. A pony motor is used for the starting which of the following motors ?
(a)     Squirel cage induction motor
(b)     Schrage motor
(c)    Synchronous motor
(d)    None of the above
Answer: c

48. In ________  the  speed can be varied by changing the position of brushes.
(a)     slip ring motor
(b)     schrage motor
(c)    induction motor
(d)    repulsion motor
Answer: b

49. In which of the following applications variable speed operation is preferred ?
(a)     Exhaust fan
(b)     Ceiling fan
(c)     Refrigerator
(d)     Water pump
Answer: b

50. Heavy duty cranes are used in
(a)    ore handling plants
(b)    steel plants
(c)    heavy engineering workshops
(d)    all of the above
Answer: d

51. The travelling speed of cranes varies from
(a)     20 to 30 m/s
(b)     10 to 15 m/s
(c)     5 to 10 m/s
(d)     1 to 2.5 m/s
Answer: d

52. Besides a constant speed a synchronous rotor possesses which of the following advantages ?
(a)     Lower cost
(b)     Better efficiency
(c)     High power factor
(d)     All of the above
Answer: c

53. By the use of which of the following m D.C. can be obtained from AC. ?
(a)    Silicon diodes
(b)    Mercury arc rectifier
(c)    Motor generator set
(d)    Any of the above
Answer: d

54. Which of the following motors is preferred when quick speed reversal is the main consideration ?
(a)     Squirrel cage induction motor
(b)     Wound rotor induction motor
(e)    Synchronous motor
(d)     D.C. motor
Answer: d

55. Which of the following motors is preferred when smooth and precise speed control over a wide range is desired ?
(a)     D.C. motor
(b)     Squirrel cage induction motor
(c)     Wound rotor induction motor
(d)     Synchronous motor
Answer: a

56. For crane travel which of the following motors is normally used ?
(a)     Synchronous motor
(b)     D.C. differentially compound motor
(c)    Ward-Leonard controlled D.C. shunt motor
(d)    AC. slip ring motor
Answer: d

57. The capacity of a crane is expressed in terms of
(a)     type of drive
(b)     span
(c)     tonnes
(d)     any of the above
Answer: c

58. The characteristics of drive for crane hoisting and lowering are which of the following ?
(a)     Precise control
(b)     Smooth movement
(c)    Fast speed control
(d)    All of the above
Answer: d

59. Which of the following motors is preferred for boom hoist of a travelling crane ?
(a)     Single phase motor
(b)     Synchronous motor
(c)    A.C. slip ring motor
(d)    Ward-Leonard controlled D.C. shunt motor
Answer: c

60. A wound rotor induction motor is preferred, as compared to squirrel cage induction motor, when major consideration is
(a)    slop speed operation
(b)    high starting torque
(c)    low windage losses
(d)    all of the above
Answer: b

61. Which of the following motors has series characteristics ?
(a)     Shaded pole motor
(b)     Repulsion motor
(c)    Capacitor start motor
(d)    None of the above
Answer: b

62. Which of the following happens when star-delta starter is used ?
(a)    Starting voltage is reduced
(b)    Starting current is reduced
(c)    Both (a) and (b)
(d)    None of the above
Answer: c

63. For a D.C. shunt motor which of the following is incorrect ?
(a)     Unsuitable for heavy duty starting
(b)     Torque varies as armature current
(c)    Torque-armature current is a straight line
(d)    Torque is zero for zero armature current
Answer: a

64. For which of the following applications motor has to start with high acceleration?
(a)    Oil expeller
(b)    Floor mill
(c)    Lifts and hoists
(d)    Centrifugal pump
Answer: c

65. Which of the following types of motor enclosure is safest ?
(a)    Totally enclosed
(b)    Totally enclosed fan cooled
(c)    Open type
(d)    Semi closed
Answer: b

66. While selecting motor for an air conditioner which of the following characteristics is of great importance ?
(a)     Type of bearings
(b)     Type of enclosure
(c)    Noise
(d)    Arrangement for power transmis¬sion
(e)    None of the above
Answer: c

67. The diameter of the rotor shaft for an  electric motor depends on which of the following ?
(a)     r.p.m. only
(b)     Horse power only
(c)    Horse power and r.p.m.
(d)    Horse power, r.p.m. and power factor
Answer: c

68. Which of the following alternatives will be cheaper ?
(a)     A 100 H.P. AC. three phase motor
(b)     Four motors of 25 H.P. each
(c)    Five motors of 20 H.P. each
(d)    Ten motors of 10 H.P. each
Answer: a

69. The cost of an induction motor will increase as
(a)    horsepower rating increases but r.p.m. decreases
(b)    horsepower rating decreases but r.p.m. increases
(c)    horsepower rating and operating speed increases
(d)    horsepower rating and operating speed decreases
Answer: a

70. In series motor which of the following methods can be used for changing the flux per pole ?
(a)    Tapped field control
(b)    Diverter field control
(c)    Series-parallel control
(d)    Any of the above
Answer: d

INDUSTRIAL DRIVES Questions with Answers Pdf Download ::

5 thoughts on “100 TOP INDUSTRIAL DRIVES Objective Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *