100 TOP OPERATING SYSTEMS Multiple Choice Questions and Answers

OPERATING SYSTEMS Multiple Choice Questions and Answers  :-

1. If there are multiple recycle bin for a hard disk

a. you can set different size for each recycle bin
b. you can choose which recycle bin to use to store your deleted files
c. You can make any one of them default recycle bin
d. None of above

2. Identify false statement

a. You can find deleted files in recycle bin
b. You can restore any files in recycle bin if you ever need
c. You can increase free space of disk by sending files in recycle bin
d. You can right click and choose Empty Recycle Bin to clean it at once

3. If the displayed system time and date is wrong, you can reset it using

a. Write
b. Calendar
c. Write file
d. Control panel

4. You should save your computer from?

a. Viruses
b. Time bombs
c. Worms
d. All of the above

5. World Wide Web is being standard by

a. Worldwide corporation
b. W3C
c. World Wide Consortium
d. World Wide Web Standard

6. A co-processor

a. Is relatively easy to support in software
b. Causes all processor to function equally
c. Works with any application
d. Is quite common in modern computer

7. A Microsoft Windows is ….. a(n)

a. Operating system
b. Graphic program
c. Word Processing
d. Database program

8. Which of the following is program group?

a. Accessories
b. Paint
c. Word
d. All of above

9. Which is not application software?

a. Windows NT
b. Page Maker
c. WinWord XP
d. Photoshop

10. The ….. program compresses large files into a smaller file

a. WinZip
b. WinShrink
c. WinStyle
d. None of above

11. Which of the following is an example of a real time operating system?

a. Lynx
b. MS DOS
c. Windows XP
d. Process Control

12. Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?

a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS

13. Which of the following windows version support 64 bit processor?

a. Windows 98
b. Windows 2000
c. Windows XP
d. Windows 95

14. Which of the following Operating System does not implement multitasking truly?

a. Windows 98
b. Windows NT
c. Windows XP
d. MS DOS

15. What program runs first after computer is booted and loading GUI?

a. Desktop Manager
b. File Manager
c. Windows Explorer
d. Authentication

16. Which of the following operating system do you choose to implement a client server network?

a. MS DOS
b. Windows
c. Windows 98
d. Windows 2000

17. Which of the following Operating systems is better for implementing a Client-Server network

a. MS DOS
b. Windows 95
c. Windows 98
d. Windows 2000

18. My Computer was introduced from

a. Windows 3.1
b. Windows 3.11
c. Windows 95
d. Windows 98

19. Which of the following Windows do not have Start button

a. Windows Vista
b. Windows 7
c. Windows 8
d. None of above

20. Which is the latest version of MS Windows?

a. Windows 2007
b. Windows 8.1
c. Windows 2008
d. Windows 7

21. Which operating system doesn’t support networking between computers?

a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT

22. Which Operating System doesn’t support networking between computers?

a. Windows 3.1
b. Windows 95
c. Windows 2000
d. Windows NT

23. Which of the following does not support more than one program at a time?

a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Unix

24. Which of the following is not an operating system?

a. DOS
b. Linux
c. Windows
d. Oracle

25. Linux is a(n) … operating system

a. Open source
b. Microsoft
c. Windows
d. Mac

26. Which operating system can you give smallest file name?

a. Ps/2
b. Dos
c. Windows
d. Windows NT

27. Which one is not operating system?

a. P11
b. OS/2
c. Windows
d. Unix

28. Which of the following is not a multitasking operating system?

a. Windows
b. Linux
c. Win NT
d. DOS

29. You should choose Sleep option when

a. The computer is tired after working for the whole day
b. You are leaving for a very short time and want to resume you work shortly
c. When computer gets hanged frequently. Let it sleep for some time
d. You finish working and going to bed

30. The …. displays the name of every computer user on the computer

a. Wish list screen
b. Command screen
c. Welcome screen
d. None of the above

31. The category of software most appropriate for controlling the design and layout of complex document like newsletters and brochure is:

a. Word processing
b. Computer aided design
c. Web page authoring
d. Desktop publishing

32. Which one is not a system tool?

a. Backup
b. Disk defragment
c. Virus scanning
d. All of the above

33. The memory which allocates space for DOS and application is called

a. Expanded memory
b. Cache memory
c. Virtual memory
d. Conventional memory

34. The operating system creates … from the physical computer

a. Virtual space
b. Virtual computer
c. Virtual device
d. None

35. The operating system creates _____ from the physical computer

a. Virtual space
b. Virtual computers
c. Virtual device
d. None

36. Which menu bar selection would you access to open file?

a. Option
b. Help
c. View
d. None of above

37. Which mode loads minimal set of drivers when starting Windows?

a. Safe Mode
b. Normal Mode
c. VGA Mode
d. Network Support Mode

38. Which of the following are loaded in safe mode?

a. Keyboard driver
b. Mouse driver
c. VGA drive
d. All of above

39. A …. is a named location on a disk where files are stored

a. Folder
b. Pod
c. Version
d. None of the above

40. Which command is used to see the version of operating system?

a. Vol
b. Version
c. Ver
d. None of the above

41. Which type of command requires additional files to perform specific operations?

a. Internal commands
b. External commands
c. Valuable commands
d. Primary commands

42. Which of the following is system software?

a. Operating system
b. Compiler
c. Utilities
d. All of the above

43. A user-interface that is easy to use is considered to be

a. User-happy
b. User-simple
c. User-friendly
d. None of the above

44. A ….is a flash memory storage device that plugins into a USB port

a. USB snap drive
b. USB flash drive
c. USB memory maker drive
d. None of above

45. The ….is the drive containing the files to be copied

a. Source drive
b. Destination drive
c. USB drive
d. None of the above

46. The number of character contained in primary name (DOS)?

a. Up to 8 characters
b. 3 characters
c. Up to 10 characters
d. None of the above

47. Which one of the following is not a multitasking operating system?

a. DOS
b. Windows
c. Unix
d. Linux

48. The most recent version of MAC OS is based on the … operating system

a. Windows
b. Linux
c. Unix
d. CMOS

49. The … operating system was initially created in the early 1970s at AT and T’s Bell Labs

a. Linux
b. DOS
c. Unix
d. GNU

50. Which command is used to undelete a bunch of files with extension .doc that you have just deleted?

a. Undelete
b. Undelete/all
c. Undelete *.doc
d. All of above

OPERATING SYSTEMS Interview Questions and Answers ::

51. Which command is used to display the contents of the text file of DOS?

a. Copy con
b. Copy
c. Type
d. Dir

52. In Windows, start button is used to

a. Run applications
b. Device setting
c. Turn off the system
d. All of above

53. Which of the following is an essential file of a MS-DOS boot disk?

a. COMMAND.COM
b. START.COM
c. TREE.COM
d. VER.COM

54. Which one is true for unconditional disk formatting?

a. Destroys every byte of data on a disk by overwriting it with with blank spaces
b. Do not check/scan surface after format
c. Transfer system files after format
d. All of above

55. Once text has been cut to the clipboard, you can …..that text into another document

a. Paste
b. Copy
c. Transfer
d. None of the above

56. What is the function of radio button?

a. To select multiple option
b. To select single option
c. To select all option
d. All of above

57. The Banker’s algorithm is used

a. to rectify deadlock
b. to detect deadlock
c. to prevent deadlock
d. to slove deadlock

58. The primary purpose of an operating system is:

a. To make the most efficient use of the computer hardware
b. To allow people to use the computer,
c. To keep systems programmers employed
d. To make computers easier to use

59. The primary purpose of an operating system is a …

a. To make the most efficient use of computer hardware
b. To allow people to use the computer
c. To keep system programmer employed
d. To make computer easier to use

60. You can use print manage window

a. To check status of files in the print queue
b. To cancel the print job
c. To interrupt printing
d. All of the above

61. Which of the following operating system reads and reacts in actual time?

a. Quick Response System
b. Real Time System
c. Time Sharing System
d. Batch Processing System

62. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT

a. Any amount of RAM can be allocated to virtual memory
b. The setting for the amount of hard disk drive space to allocate virtual memory can be manually change
c. This temporary storage is called the swap file or page file
d. Virtual memory is the physical space o the hard drive

63. The essential difference between an operating system like Linux and one like Windows is that

a. Windows can run with an Intel processor, whereas Linux cannot
b. Linux is a proprietary whereas Windows is not
c. There are multiple versions of Linux, but only one version of Windows
d. Any programmer can modify Linux code which is not permitted with Windows

64. What is dispatch latency?

a. The time taken by the dispatcher to stop one process and start another
b. The time taken by the processor to write a file into disk
c. The whole time taken by all processor
d. None of Above

65. A page fault occurs when

a. the Deadlock happens
b. the Segmentation starts
c. the page is found in the memory
d. the page is not found in the memory

66. Whenever you move a directory from one location to another

a. All files inside the directory are moved
b. All the subdirectory inside that directory are moved
c. The directory is moved the source file is not moved
d. Both a and b

67. The Basic Input Output System (BIOS) resides in

a. RAM
b. ROM
c. The CPU
d. Memory Cache

68. Which of the following does not occur during the power-on-self-test (POST)?

a. The scandisk utility begins to run
b. The video card and video memory are tested
c. The BIOS identification process occurs
d. Memory chip are checked to ensure that they are working properly

69. The maximum size of a write file is limited to only

a. Name of the file
b. Extension of the file
c. The amount of memory in your computer
d. All of above

70. Which of the following is drop down list?

a. List
b. Combo box
c. Text area
d. None

71. Recently deleted files are stored in

a. Recycle bin
b. Desktop
c. Taskbar
d. My computer

72. Which components appear in the initial Windows start up display?

a. Dialog boxes
b. Start menu
c. Taskbar
d. All of above

73. A small part of taskbar that has icons of background running applications is

a. Start button
b. Quick launch
c. Task bar
d. System tray

74. An operating system version designed for use with a media center PC is Microsoft Windows XP

a. Home edition
b. Media center edition
c. Tablet PC edition
d. None of above

75. An operating system version designed for use with a tablet PC is Microsoft Windows XP

a. Home edition
b. Media center edition
c. Tablet PC edition
d. None of the above

76. The date and time displays on

a. Taskbar
b. Status bar
c. System tray
d. Launch pad

77. …. runs on a computer hardware and serves as a platform for other system to run on

a. Operating system
b. Application system
c. System software
d. All of above

78. Which runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on?

a. Operating System
b. Application Software
c. System Software
d. All

79. … is the program run on a computer when the computer boots up

a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None

80. Which is the first program run on a computer when the computer boots up?

a. System software
b. Operating system
c. System operations
d. None

81. The ….contains commands associated with the My Computer window

a. Standard menu
b. Start menu
c. System menu
d. None of the above

82. …. is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None of these

83. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program

a. Operating environment
b. Operating system
c. System environment
d. None

84. When you start up the computer the boot up storage at which the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the monitor is called

a. Bootstrap
b. Power on self test (POST)
c. System configuration
d. Kernel loading

85. The operating system is the most common type of …. Software

a. Communication
b. Application
c. System
d. Word processing software

86. Which of the following is/are external commands?

a. Edit
b. Label
c. Sys
d. All of above

87. Which is not an external command?

a. Edit
b. XCOPY
c. Sys
d. None of the above

88. Which of the following is not essential to shut down your computer?

a. Save all opened files
b. Close all running applications
c. Switch off monitor
d. Cut off the power supply

89. What is Dr. Watson?

a. IT Expert
b. Diagnosis tool
c. Surgeon
d. None

90. The command allows you to create logical drive

a. Sort
b. Path
c. Subst
d. Batch

91. The command used to create logical drive for specific location of disk

a. Fdisk
b. Format
c. Subst
d. All of the above

92. You can move a window to a different position on your screen by dragging it by its

a. Move handle
b. Tail
c. Status bar
d. Title bar

93. A bar that inform you the available options in your computer, opened applications, background running applications and can be used to switch between applications quickly is

a. Menu bar
b. Tool bar
c. Status bar
d. Task bar

94. Which components appear in the initial windows start up display?

a. Dialog box
b. Task bar
c. Start menu
d. All of the above

95. Taskbar is used for

a. Navigation program
b. Switching between program
c. Start a program
d. All of above

96. To install the new font

a. Start -> setting -> control panel -> font
b. Start -> setting -> control panel -> font -> install new font
c. Start -> control panel -> font -> install new font
d. Start -> setting -> font

97. When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generates a(n)

a. Interrupt
b. Spool
c. Stack
d. Page file

98. Underlined text, such as text and folder names is referred to as

a. Hyperlink
b. Menu
c. Source drive
d. None of these

99. Which of the following is suitable after you install new drivers?

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate

100. Windows displays various options to shutdown. Which is suitable at the end of day?

a. Shut Down
b. Restart
c. Sleep
d. Hibernate
Q.No-Correct Answer

1 – a

2 – c

3 – d

4 – d

5 – b

6 – a

7 – a

8 – a

9 – a

10 – a

11 – d

12 – d

13 – a

14 – d

15 – d

16 – d

17 – d

18 – c

19 – c

20 – b

21 – a

22 – a

23 – a

24 – d

25 – a

26 – b

27 – a

28 – d

29 – b

30 – c

31 – a

32 – c

33 – d

34 – b

35 – b

36 – d

37 – a

38 – d

39 – a

40 – c

41 – b

42 – d

43 – c

44 – b

45 – a

46 – a

47 – a

48 – c

49 – c

50 – c

51 – c

52 – d

53 – a

54 – a

55 – a

56 – b

57 – c

58 – a

59 – a

60 – d

61 – b

62 – a

63 – d

64 – a

65 – d

66 – d

67 – b

68 – a

69 – c

70 – b

71 – a

72 – c

73 – d

74 – b

75 – c

76 – c

77 – a

78 – a

79 – b

80 – b

81 – c

82 – b

83 – b

84 – b

85 – c

86 – d

87 – d

88 – c

89 – b

90 – c

91 – c

92 – a

93 – d

94 – b

95 – d

96 – b

97 – a

98 – a

99 – b

100 – a

One thought on “100 TOP OPERATING SYSTEMS Multiple Choice Questions and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *