250+ TOP MCQs on Inorganic Chemical – Electroorganic Chemicals and Answers

Chemical Industry Multiple Choice Questions on “Inorganic Chemical – Electroorganic Chemicals”.

1. Steps involved in formation of adiponitrile are _______
a) Benzene → adipic acid → cyclohexane → adiponitrile
b) Cyclohexane → benzene → adipic acid → adiponitrile
c) Benzene → cyclohexane →adipic acid → adiponitrile
d) Cyclohexane → adipic acid → benzene → adiponitrile

Answer: c
Clarification: Benzene on reduction gives cyclohexane, which further t forming adipic acid. Adipic acid on dehydration in presence of ammonia forms an amide which on dehydration produces adiponitrile.

2. Which of the following reaction takes place at cathode in electro chemical manufacture of adiponitrile from acrylonitrile?
a) H2O →2H++(frac{1}{2}) O2+ 2e
b) 2CH2=CHCN+2H2 O+2e→NC – (CH2)4 – CN
c) 2CH2=CHCN+2H2 O+2e→NC – (CH2)4 – CN+2OH
d) 2CH2=CHCN+2H2 O→NC – (CH2)4 – CN+(frac{1}{2}) O2

Answer: c
Clarification: Reaction H2O →2H++(frac{1}{2}) O2+ 2e takes place at anode since it is an oxidation reaction. In the reaction 2CH2=CHCN+2H2O + 2e → NC-(CH2)4-CN, charge is unbalanced. Reaction 2CH2=CHCN+2H2O+2e→NC-(CH2)4-CN+2OH takes place at cathode.

3. Cathode used in electro chemical manufacture of adiponitrile from acrylonitrile is ____________
a) Titanium
b) Platinum-coated carbon
c) Graphite
d) Lead

Answer: d
Clarification: The electrochemical cell uses platinum-coated carbon or titanium as anode and lead as cathode. Anode and cathode are separated by permeable membrane.

4. Anolyte used in electro chemical manufacture of adiponitrile from acrylonitrile is ______________
a) Lead
b) Sulfuric acid
c) Titanium
d) Ammonium salt solution

Answer: b
Clarification: Lead is used as cathode; Titanium is used as anode, quaternary ammonium salt solution as catholyte, and sulfuric acid as anolyte. For anolyte and catholyte, separate fluid circulating systems are maintained.

5. Which of the following raw material is not used in production of tetra ethyl lead (TEL) by electro chemical process?
a) Lead metal
b) Magnesium chloride
c) Ethyl chloride
d) Ethyl magnesium chloride

Answer: b
Clarification: Reaction 2C2H5 MgCl+2C2H5 Cl+Pb →Pb(C2H5)4 + 2MgCl2 is involved in the production of tetra ethyl lead. Hence the raw materials required are lead metal, ethyl chloride, and ethyl magnesium chloride.

6. Which of the following acts as cathode in production of tetra ethyl lead (TEL) by electro chemical process?
a) Lead
b) Titanium
c) Stainless steel
d) Paltinum

Answer: c
Clarification: Electrolytic cells in production of tetra ethyl lead (TEL) uses lead as anode and stainless steel as cathode where the electrolyte has Grignard reagent along with suitable solvents.

7. Grignard reagent is used in production of tetra ethyl lead (TEL) by electro chemical process. Is the statement true/false?
a) False
b) True

Answer: b
Clarification: Ethyl magnesium chloride (C2H5 MgCl) is used in the production of tetra ethyl lead (TEL) by electro chemical process which means Grignard reagent is used.

8. Shorting of cell in production of tetra ethyl lead (TEL) is prevented by adding __________
a) Excess Grignard reagent
b) Excess C2H5Cl
c) Excess Mg
d) Excess MgCl2

Answer: b
Clarification: Eliminated magnesium metal is deposited at cathode bridging the gap between electrodes which leads to shorting of cell. Hence excess C2H5Cl is added as reacts with magnesium forming Grignard reagent.

9. Which of the following acts as thermal stabilizer for tetra ethyl lead?
a) Diethyl ether
b) Tetra hydro furan
c) Aromatic hydrocarbon
d) Ethyl magnesium chloride

Answer: c
Clarification: Tetra hydro furan and diethyl ether are used to increase conductivity, ethyl magnesium chloride (Grignard reagent) is a raw material for production of tetra ethyl lead, and aromatic hydrocarbon is used as thermal stabilizer for TEL.

Leave a Reply

Your email address will not be published.