250+ TOP MCQs on Inorganic Chemical – Fertilizer Industry and Answers

Chemical Industry Multiple Choice Questions on “Inorganic Chemical – Fertilizer Industry”.

1. Which component of fertilizer is used in stimulates early growth purpose?
a) Phosphorus
b) Nitrogen
c) Potassium
d) Oxygen

Answer: a
Clarification: Phosphorus stimulates early growth and accelerates seeding or fruit formation in later stages of growth while potassium is essential to development of the starches of potatoes and grains.

2. Potassium is used as fertilizer for which purpose?
a) Development of stems and leaves
b) Accelerating seeding
c) To prevent disease
d) Early stages of plant growth

Answer: c
Clarification: Potassium is supplied in the soil to prevent disease and to lessen the effects of excessive nitrogen application. Accelerating seeding is done by phosphorus, early stages of plant growth and development of stems and leaves are done by nitrogen.

3. Which salt of potassium consist highest amount of Nacl?
a) Carnallite
b) Sylvinite
c) Hard salt
d) Langbeinite

Answer: b
Clarification: Sylvinite contain 69.5% Nacl, carnallite contain 21.5% Nacl, hard salt contain 44.5% Nacl and 22.6% potassium chloride.

4. How liquid NH3 fertilizer can be produced?
a) By the gypsum process
b) By fauser process
c) By solvay process
d) From NH3 and HCL

Answer: a
Clarification: Liquid NH3 fertilizer can be produced from gypsum process by double decomposition with ammonium nitrate. Solvay process and NH3-HCL are used to produce ammonium chloride which contains 24% nitrogen.

5. Which one is urea formaldehyde condensation fertilizer mentioned below?
a) Kalkammon
b) Lime urea
c) Cal-ka-nite
d) Uramite

Answer: d
Clarification: Uramite is the urea formaldehyde condensation products which have been introducing as fertilizer. It is a condensation product of 3 moles of urea and 1 moles of formaldehyde. It consists of 38% nitrogen.

6. How potassium nitrate salt is obtained?
a) From a mixture of KCl and NaNO3
b) From a mixture of KCl and HNO3
c) From a mixture of KCl and NH4NO3
d) From a mixture of KCl and KNO3

Answer: a
Clarification: Potassium nitrate salt is obtained by adding potassium chloride to hot solutions of sodium nitrate. After that sodium chloride got separated and KNO3 is crystallizes on cooling.

7. What is the organic raw material source of potash?
a) Hard coal
b) Caliche
c) Wool suint
d) Sea water

Answer: c
Clarification: The sheep secretes part of the potash from the grass it eats into the wool with it’s sweat. Crood wool contains about 50% suint of which 20% consists of potassium salts and remainder of fats.

8. Which component is remain as ‘final liquor’ in KCl recovery process?
a) Nacl
b) K2O
c) K2SO4
d) Mgcl2

Answer: d
Clarification: In KCl recovery process a high concentration of magnesium chloride solutions remain as ‘final liquor’ containing only small amount of alkali chloride. Mgcl2 is much more water soluble than KCl at low temperature.

9. From where K2SO4 is recovered?
a) Epsom salts
b) Hard salts
c) Baracite
d) Rock salt

Answer: a
Clarification: K2SO4 is recovered from epsom salts in recovery of byproducts of potassium industry. Pure epsom salt is obtained by crystallization from concentrated solution in wooden vats.

Leave a Reply

Your email address will not be published.