250+ TOP MCQs on Inorganic Chemical – Nuclear Materials and Answers

Chemical Industry Multiple Choice Questions on “Inorganic Chemical – Nuclear Materials”.

1. Which one is the fertile fuel in nuclear industry?
a) Uranium-233
b) Uranium-235
c) Uranium-238
d) Plutonium-239

Answer: c
Clarification: The fertile fuels which are used in nuclear fission reactor are- uranium-238, thorium-232 and fission fuels are – uranium-233, uranium-235, plutonium-239 and plutonium-241.

2. Which coolant mentioned below is used to remove liberated energy?
a) Heavy water
b) Stainless steel
c) Zirconium
d) Aluminum

Answer: a
Clarification: Coolants to remove liberated energy are – Na, NaK, Bi, purified H2, deuterium oxide or heavy water while zirconium, aluminum are the materials with low absorption property for neutrons.

3. In which ores U3O8 can be recovered as byproduct of phosphate fertilizer?
a) Pitchblende
b) Carnotite
c) Monazite sands
d) Phosphate rock

Answer: d
Clarification: In phosphate rock inclusions U3O8 can be recovered as by-product of phosphate fertilizer production. Extraction is economic as long as carnotite and pitchblende exist in abundance.

4. Soda ash leaching’ comes into the picture in which type of removal of non-uranium constituents?
a) Ion exchange following acid leach
b) Leaching
c) Solvent extraction
d) Separation

Answer: b
Clarification: Removal of non-uranium constituents is done by leaching, ion exchange following acid leach and solvent extraction. Acid leach on low limestones ores, salt roast, soda ash leach -these are comes under the leaching process.

5. In which form deuterium exists in natural water?
a) HD
b) D2O
c) HDO
d) D

Answer: c
Clarification: Deuterium exists in natural water as HDO and in hydrogen from petroleum sources as HD. The isotopic atom percentage in both source type is 0.0143%. To produce 99+ % is a sizeable separation task.

6. Cryogenic process is coupled with which type of separating technique of deuterium?
a) Dual temperature exchange
b) Distillation
c) Electrolysis
d) Hydrogen distillation

Answer: d
Clarification: The cryogenic or low -temperature process must be coupled with a synthesis gas plant to extract the deuterium and effectively use the hydrogen for chemical synthesis or rocket propellant fuel.

7. Which material is used to purify ThO2?
a) Butyl phosphate
b) NaOH leaching
c) Butyl triphosphate
d) Acid leaching

Answer: a
Clarification: ThO2 can be purified with tertiary butyl phosphate in a similar manner as for U3O8.NaOH leaching is used to satisfactorily extract ThO2 from monazite.

8. Why fluidized bed is used in Uranium gaseous conversion process?
a) Good heat transfer
b) Low turbulent mixing
c) Production of low bulk density
d) Batch processing

Answer: a
Clarification: Fluidized beds are fluid-solid system in which the solid is maintained in suspension by gas flowing through a vertical reactor. It provides good heat transfer and internal heat exchanger surfaces permit high production rates in continuous processing.

9. Which type of reaction – UO2 + 4C -> UC2 + 2CO
a) Uranium metal fuel elements
b) Reduction with alkali
c) Uranium carbide
d) Enrichment

Answer: c
Clarification: This reaction is uranium carbide reaction. Due to the reaction between uranium oxide and carbon, uranium carbide is formed which is also preferable to uranium metal from a stability standpoint.

10. Which type of esters used in the solvent extraction process?
a) Inorganic phosphate
b) Phosphate
c) Organic phosphate
d) Low limestones ores

Answer: c
Clarification: This process is one of a removal of non-uranium constituents process. Solvent extraction of acid leach slurries is done by organic phosphate esters such as tributyl phosphate in kerosene.

Leave a Reply

Your email address will not be published.