300+ TOP Engineering Materials MCQs and Answers Quiz

Engineering Materials Multiple choice Questions

1. The composition of silver solder is

A. Silver, copper, zinc

B. Silver, tin, nickel

C. Silver, lead, zinc

D. Silver, copper, aluminium

Answer: A

2. When a steel containing __________ 0.8% carbon is cooled slowly below the lower critical point, it consists of ferrite and pearlite.

A. Equal to

B. Less than

C. More than

D. None of these

Answer: B

3. Pipes for bicycle frames are made of

A. Cold rolled steel

B. Hot rolled steel

C. Forged steel

D. Cast steel

Answer: A

4. Which one of the following metals would work-harden more quickly than the others?

A. Copper

B. Brass

C. Lead

D. Silver

Answer: B

5. Iron-carbon alloys containing carbon ________ 4.3% are known as hyper-eutectic cast irons.

A. Equal to

B. Less than

C. More than

D. None of these

Answer: C

6. Bell metal contains

A. 70% copper and 30% zinc

B. 90% copper and 10% tin

C. 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel

D. 70 – 75% copper and rest tin

Answer: D

7. The temperature required for full annealing in hypereutectoid steel is

A. 30° C to 50° C above upper critical temperature

B. 30° C to 50° C below upper critical temperature

C. 30° C to 50° C above lower critical temperature

D. 30° C to 50° C below lower critical temperature

Answer: C

8. The charge of the blast furnace consists of

A. Calcined ore (8 parts), coke (4 parts) and limestone (1 part)

B. Calcined ore (4 parts), coke (1 part) and limestone (8 parts)

C. Calcined ore (1 part), coke (8 parts) and limestone (4 parts)

D. Calcined ore, coke and limestone all in equal parts

Answer: A

9. The following element can’t impart high strength at elevated temperature

A. Manganese

B. Magnesium

C. Nickel

D. Silicon

Answer: B

10. The percentage carbon content in wrought iron is about

A. 0.02

B. 0.1

C. 02

D. 0.4

Answer: A

Engineering Materials MCQs

11. Heavy duty leaf and coil springs contain carbon of the following order

A. 0.2%

B. 0.5%

C. 0.8%

D. 1.0%

Answer: D

12. The silicon steel is widely used for

A. Connecting rods

B. Cutting tools

C. Generators and transformers in the form of laminated cores

D. Motor car crankshafts

Answer: C

13. Blast furnace produces following by reduction of iron ore

A. Cast iron

B. Pig iron

C. Wrought iron

D. Malleable iron

Answer: B

14. For a steel containing 0.8% carbon

A. There is no critical point

B. There is only one critical point

C. There are two critical points

D. There can be any number of critical points

Answer: B

15. Nickel in steel

A. Improves wear resistance, cutting ability and toughness

B. Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties

C. Improves cutting ability and reduces hardenability

D. Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties

Answer: D

 

16. Which of the following impurity in cast iron makes it hard and brittle?

A. Silicon

B. Sulphur

C. Manganese

D. Phosphorus

(1) Answer: B

17. Tensile strength of steel can be safely increased by

A. Adding carbon up to 2.8%

B. Adding carbon up to 6.3%

C. Adding carbon up to 0.83%

D. Adding small quantities of copper

Answer: C

18. Which of the following metal is used for nuclear energy?

A. Uranium

B. Thorium

C. Niobium

D. All of these

Answer: D

19. Cemented carbide tools are not found to be suitable for cutting

A. Brass

B. Cast iron

C. Aluminium

D. Steel

Answer: D

20. Y-alloy contains

A. 3.5 to 4.5% copper, 0.4 to 0.7% magnesium, 0.4 to 0.7% manganese and rest aluminium

B. 3.5 to 4.5% copper, 1.2 to 1.7% manganese, 1.8 to 2.3% nickel, 0.6% each of silicon, magnesium and iron, and rest aluminium

C. 4 to 4.5% magnesium, 3 to 4% copper and rest aluminium

D. 5 to 6% tin, 2 to 3% copper and rest aluminium

Answer: B

21. Amorphous material is one

A. In which atoms align themselves in a geometric pattern upon solidification

B. In which there is no definite atomic structure and atoms exist in a random pattern just as in a liquid

C. Which is not attacked by phosphorous

D. Which emits fumes on melting

Answer: B

22. According to Indian standard specifications, SG 400/15 means

A. Spheroidal graphite cast iron with B.H.N. 400 and minimum tensile strength 15 MPa

B. Spheroidal graphite cast iron with minimum tensile strength 400 MPa and 15 percent elongation

C. Spheroidal graphite cast iron with minimum compressive strength 400 MPa and 15 percent reduction in area

D. None of the above

Answer: B

23. Brass (alloy of copper and zinc) is an example of

A. Substitutional solid solution

B. Interstitial solid solution

C. Intermetallic compounds

D. All of the above

Answer: A

24. In process annealing, the hypo eutectoid steel is

A. Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled in still air

B. Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled suddenly in a suitable cooling medium

C. Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled slowly in the furnace

D. Heated below or closes to the lower critical temperature and then cooled slowly

Answer: D

25. Pick up the wrong statement

A. Aluminium in steel results in excessive grain growth

B. Manganese in steel induces hardness

C. Nickel and chromium in steel helps in raising the elastic limit and improve the resilience and ductility

D. Tungsten in steels improves magnetic properties and hardenability

Answer: A

26. A coarse grained steel

A. Is less tough and has a greater tendency to distort during heat treatment

B. Is more ductile and has a less tendency to distort during heat treatment

C. Is less tough and has a less tendency to distort during heat treatment

D. Is more ductile and has a greater tendency to distort during heat treatment

Answer: A

27. Pick up the wrong statement Nickel and chromium in steel help in

A. Providing corrosion resistance

B. Improving machining properties

C. Providing high strength at elevated temperatures

D. Raising the elastic limit

Answer: B

28. Normalising of steel is done to

A. Refine the grain structure

B. Remove strains caused by cold working

C. Remove dislocations caused in the internal structure due to hot working

D. All of the above

Answer: D

29. Steel contains

A. 80% or more iron

B. 50% or more iron

C. Alloying elements like chromium, tungsten nickel and copper

D. Elements like phosphorus, sulphur and silicon in varying quantities

Answer: B

30. Which of the following has a fine gold colour and is used for imitation jewellery?

A. Silicon bronze

B. Aluminium bronze

C. Gun metal

D. Babbitt metal

Answer: B

 

31. Elinvar, an alloy used in precision instruments, hair springs for watches, etc. contains the following element as principal alloying element

A. Iron

B. Copper

C. Aluminium

D. Nickel

Answer: D

32. Which of the following statement is wrong?

A. Steel with 0.8% carbon is wholly pearlite

B. The amount of cementite increases with the increase in percentage of carbon in iron

C. A mechanical mixture of 87% cementite and 13% ferrite is called pearlite

D. The cementite is identified as round particles in the structure

Answer: C

33. Which of the following has highest specific strength of all structural materials?

A. Magnesium alloys

B. Titanium alloys

C. Chromium alloys

D. Magnetic steel alloys

Answer: B

34. In a hardening process, the hypo-eutectoid steel is

A. Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled in still air

B. Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled suddenly in a suitable cooling medium

C. Heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled slowly in the furnace

D. Heated below or closes to the lower critical temperature and then cooled slowly

Answer: B

35. The correct composition of Babbitt metal is

A. 87.75% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 0.25% Bi

B. 90% Sn, 2% Cu, 4% Sb, 2% Bi, 2% Mg

C. 87% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 1% Al

D. 82% Sn, 4% Cu, 8% Sb, 3% Al, 3% Mg

Answer: A

36. When steel containing less than 0.8% carbon is cooled slowly from temperatures above or within the critical range, it consists of

A. Mainly ferrite

B. Mainly pearlite

C. Ferrite and pearlite

D. Pearlite and cementite

Answer: C

37. Dow metal contains

A. 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe

B. 92.5% aluminium and, 4% copper, 2% nickel and 1.5% Mg

C. 90% aluminium and 90% copper

D. 90% magnesium and 9% aluminium with some copper

Answer: D

38. Body centered cubic space lattice is found in

A. Zinc, magnesium, cobalt, cadmium, antimony and bismuth

B. Gamma iron, aluminium, copper, lead, silver and nickel

C. Alpha iron, tungsten, chromium and molybdenum

D. None of the above

Answer: C

39. Which of the following alloys does not have copper as one of the constituents?

A. Delta metal

B. Monel metal

C. Constantan

D. Nichrome

Answer: D

40. In spheroidising process, the steel is

A. Heated below the lower critical temperature and then cooled slowly

B. Heated up to the lower critical temperature and then cooled in still air

C. Heated slightly above the lower critical temperature and then cooled slowly to a temperature of 600°C

D. None of the above

Answer: C

41. Which of the following alloys does not contain tin?

A. White metal

B. Solder admiralty

C. Fusible metal

D. Phosphor bronze

Answer: A

42. The bond formed by transferring electrons from one atom to another is called

A. Ionic bond

B. Covalent bond

C. Metallic bond

D. None of these

Answer: A

43. Addition of manganese to aluminium results in

A. Improvement of casting characteristics

B. Improvement of corrosion resistance

C. One of the best known age and precipitation hardening systems

D. Improving machinability

Answer: B

44. When medium carbon steel is heated to coarsening temperature

A. There is no change in grain size

B. The average grain size is a minimum

C. The grain size increases very rapidly

D. The grain size first increases and then decreases very rapidly

Answer: C

45. Admiralty gun metal contains

A. 63 to 67% nickel and 30% copper

B. 88% copper, 10% tin and rest zinc

C. Alloy of tin, lead and cadmium

D. Iron scrap and zinc

Answer: B

 

46. The alloy, mainly used for corrosion resistance in stainless steels is

A. Silicon

B. Manganese

C. Carbon

D. Chromium

Answer: D

47. The correct sequence for descending order of machinability is

A. Grey cast iron, low carbon steel, wrought iron

B. Low carbon steel, grey cast iron, wrought iron

C. Wrought iron, low carbon steel, grey cast iron

D. Wrought iron, grey cast iron, low carbon steel

Answer: A

48. Duralumin contains

A. 3.5 to 4.5% copper, 0.4 to 0.7% magnesium, 0.4 to 0.7% manganese and rest aluminium

B. 3.5 to 4.5% copper, 1.2 to 1.7% manganese, 1.8 to 2.3% nickel, 0.6% each of silicon, magnesium and iron, and rest aluminium

C. 4 to 4.5% magnesium, 3 to 4% copper and rest aluminium

D. 5 to 6% tin, 2 to 3% copper and rest aluminium

Answer: A

49. Admiralty brass used for steam condenser tubes contains copper and zinc in the following ratio

A. 50 : 50

B. 30 : 70

C. 70 : 30

D. 40 : 60

Answer: B

50. A steel containing 16 to 18% chromium and about 0.12% carbon is called

A. Ferritic stainless steel

B. Austenitic stainless steel

C. Martenistic stainless steel

D. Nickel steel

Answer: A

51. Ductile cast iron

A. Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron

B. Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable

C. Is produced by annealing process. It is soft, tough and easily machined metal

D. Is produced by small additions of magnesium (or creium) in the ladle. Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer: D

52. Which of the following iron exist between 910°C and 1403°C?

A. α-iron

B. β-iron

C. γ-iron

D. δ-iron

Answer: C

53. Malleable cast iron

A. Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron

B. Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable

C. Is produced by annealing process. It is soft, tough, and easily machined metal

D. Is produced by small additions of magnesium (or cerium) in the ladle. Graphite is in the nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer: C

54. The presence of hydrogen in steel causes

A. Reduced neutron absorption cross-section

B. Improved Weldability

C. Embrittlement

D. Corrosion resistance

Answer: C

55. Which is the false statement about wrought iron? It has

A. High resistance to rusting and corrosion

B. High ductility

C. Ability of hold protective coating

D. Uniform strength in all directions

Answer: D

56. Which of the following is added in low carbon steels to prevent them from becoming porous?

A. Sulphur

B. Phosphorus

C. Manganese

D. Silicon

Answer: D

57. Which of the following element results in presence of free graphite in C.I.?

A. Carbon

B. Sulphur

C. Silicon

D. Manganese

Answer: C

58. Free cutting steels

A. Contain carbon in free from

B. Require minimum cutting force

C. Is used where rapid machining is the prime requirement

D. Can be cut freely

Answer: C

59. Grey cast iron

A. Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron

B. Is also known as chilled cast iron is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable

C. Is produced by annealing process. I is soft, tough and easily machined metal

D. Is produced by small additions o magnesium (or cerium) in the ladle Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer: A

60. The aluminium alloy, mainly used, for anodized utensil manufacture, is

A. Duralumin

B. Y-alloy

C. Magnalium

D. Hindalium

Answer: D

 

61. White cast iron

A. Contains 1.7 to 3.5% carbon in Free State and is obtained by the slow cooling of molten cast iron

B. Is also known as chilled cast iron and is obtained by cooling rapidly. It is almost unmachinable

C. Is produced by annealing process. It is soft, tough and easily machined metal

D. Is produced by small additions of magnesium (or creium) in the ladle. Graphite is in nodular or spheroidal form and is well dispersed throughout the material

Answer: B

62. The compressive strength of cast iron is __________that of its tensile strength.

A. Equal to

B. Less than

C. More than

D. None of these

Answer: C

63. Monel metal contains

A. 63 to 67% nickel and 30% copper

B. 88% copper and 10% tin and rest zinc

C. Alloy of tin, lead and cadmium

D. Malleable iron and zinc

Answer: A

64. In the lower part of the blast furnace (zone of fusion), the temperature is

A. 400° to 700°C

B. 800°C to 1000°C

C. 1200°C to 1300°C

D. 1500°C to 1700°C

Answer: C

65. The temperature at which ferromagnetic alpha iron transforms to paramagnetic alpha iron is

A. 770°C

B. 910°C

C. 1050°C

D. Below recrystallization temperature

Answer: A

66. The ratio of the volume occupied by the atoms to the total volume of the unit cell is called

A. Coordination number

B. Atomic packing factor

C. Space lattice

D. None of these

Answer: B

67. Which is false statement about annealing? Annealing is done to

A. Relieve stresses

B. Harden steel slightly

C. Improve machining characteristic

D. Soften material

Answer: B

68. When low carbon steel is heated up to upper critical temperature

A. There is no change in grain size

B. The average grain size is a minimum

C. The grain size increases very rapidly

D. The grain size first increases and then decreases very rapidly

Answer: B

69. Dislocations in materials refer to the following type of defect

A. Point defect

B. Line defect

C. Plane defect

D. Volumetric defect

Answer: B

70. Pearlite consists of

A. 13% carbon and 87% ferrite

B. 13% cementite and 87% ferrite

C. 13% ferrite and 87% cementite

D. 6.67% carbon and 93.33% iron

Answer: B

71. Sulphur in steel

A. Acts as deoxidiser

B. Reduces the grain size

C. Decreases tensile strength and hardness

D. Lowers the toughness and transverse ductility

Answer: D

72. The toughness of a material __________ when it is heated.

A. Remain same

B. Decreases

C. Increases

D. None of these

Answer: B

73. Structural steel contains following principal alloying elements

A. Nickel, chromium and manganese

B. Tungsten, molybdenum and phosphorous

C. Lead, tin, aluminium

D. Zinc, sulphur, and chromium

Answer: A

74. In basic Bessemer process, the furnace is lined with

A. Silica bricks

B. A mixture of tar and burnt dolomite bricks

C. BothA. andB.

D. None of these

Answer: B

75. Aluminium bronze contains

A. 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe

B. 92.5% aluminium, 4% copper, 2% nickel, and 1.5% Mg

C. 10% aluminium and 90% copper

D. 90% magnesium and 9% aluminium with some copper

Answer: C

 

76. The material in which the atoms are arranged chaotically, is called

A. Amorphous material

B. Mesomorphous material

C. Crystalline material

D. None of these

Answer: A

77. The percentage of carbon in pig iron varies from

A. 0.1 to 1.2%

B. 1.5 to 2.5%

C. 2.5 to 4%

D. 4 to 4.5%

Answer: D

78. Crystal structure of a material is, generally, examined by

A. Naked eye

B. Optical microscope

C. Metallurgical microscope

D. X-ray techniques

Answer: D

79. A reversible change in the atomic structure of steel with corresponding change in the properties is known as

A. Molecular change

B. Physical change

C. Allotropic change

D. Solidus change

Answer: C

80. An eutectoid steel consists of

A. Wholly pearlite

B. Wholly austenite

C. Pearlite and ferrite

D. Pearlite and cementite

Answer: A

81. Ductility of a material can be defined as

A. Ability to undergo large permanent deformations in compression

B. Ability to recover its original form

C. Ability to undergo large permanent deformations in tension

D. All of the above

Answer: C

82. Which of the following property is desirable in parts subjected to shock and impact loads?

A. Strength

B. Stiffness

C. Brittleness

D. Toughness

Answer: D

83. In compression, a prism of brittle material will break

A. By forming a bulge

B. By shearing along oblique plane

C. In direction perpendicular to application of load

D. By crushing into thousands of pieces

Answer: B

84. The main alloying elements high speed steel in order of increasing proportion are

A. Vanadium, chromium, tungsten

B. Tungsten, titanium, vanadium

C. Chromium, titanium, vanadium

D. Tungsten, chromium, titanium

Answer: A

85. Corundum contains more than 95%

A. Steel

B. Al2O3

C. SiO2

D. MgO

Answer: B

86. The aluminium alloy made by melting aluminium with 2 to 10% magnesium and 1.75% copper is called

A. Duralumin

B. Y-alloy

C. Magnalium

D. Hindalium

Answer: C

87. Brass contains

A. 70% copper and 30% zinc

B. 90% copper and 10% tin

C. 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel

D. 70 – 75% copper and rest tin

Answer: A

88. There are fourteen atoms in a unit cell of

A. Body centered cubic space lattice

B. Face centered cubic space lattice

C. Close packed hexagonal space lattice

D. None of these

Answer: B

89. A specimen of aluminium metal when observed under microscope shows

A. B.C.C. crystalline structure

B. F.C.C. crystal structure

C. H.C.P. structure

D. A complex cubic structure

Answer: B

90. The defect which takes place due to imperfect packing of atoms during crystallization is known as

A. Line defect

B. Surface defect

C. Point defect

D. None of these

Answer: C

 

91. Large forgings, crank shafts, axles normally contain carbon up to

A. 0.05 to 0.20%

B. 0.20 to 0.45%

C. 0.45 to 0.55%

D. 0.55 to 1.0%

Answer: C

92. Which of the following statement is incorrect about duralumin?

A. It is prone to age hardening

B. It can be forged

C. It has good machining properties

D. It is lighter than pure aluminium

Answer: D

93. The hardness of steel primarily depends on

A. Percentage of carbon

B. Percentage of alloying elements

C. Heat treatment employed

D. Shape of carbides and their distribution in iron

Answer: D

94. Gamma-iron occurs between the temperature ranges of

A. 400°C to 600°C

B. 600°C to 900°C

C. 900°C to 1400°C

D. 1400°C to 1530°C

Answer: C

95. Alnico, an alloy used extensively for permanent magnets contains iron, nickel, aluminium and cobalt in the following ratio

A. 50 : 20 : 20 : 10

B. 40 : 30 : 20 : 10

C. 50 : 20 : 10 : 20

D. 30 : 20 : 30 : 20

Answer: A

96. According to Indian standard specifications, plain carbon steel designated by 40 C8 means that the carbon content is

A. 0.04%

B. 0.35 to 0.45%

C. 0.4 to 0.6%

D. 0.6 to 0.8%

Answer: B

97. If a refractory contains high content of silicon, it means refractory is

A. Acidic

B. Basic

C. Neutral

D. Brittle

Answer: C

98. Cementite consist of

A. 13% carbon and 87% ferrite

B. 13% cementite and 87% ferrite

C. 13% ferrite and 87% cementite

D. 6.67% carbon and 93.33% iron

Answer: D

99. The usual composition of a soldering alloy is

A. Tin, lead and small percentage of antimony

B. Tin and lead

C. Tin, lead and silver

D. Tin and copper

Answer: A

100. The property of a material which enables it to retain the deformation permanently, is called

A. Brittleness

B. Ductility

C. Malleability

D. Plasticity

Answer: D

101. The tensile strength of wrought iron is maximum

A. Along the lines of slag distribution

B. Perpendicular to lines of slag distribution

C. Uniform in all directions

D. None of the above

Answer: A

102. The metal suitable for bearings subjected to heavy loads, is

A. Silicon bronze

B. White metal

C. Monel metal

D. Phosphor bronze

Answer: B

103. Which of the following elements does not impart hardness to steel?

A. Copper

B. Chromium

C. Nickel

D. Silicon

Answer: A

104. In low carbon steels, presence of small quantities of sulphur improves

A. Weldability

B. Formability

C. Machinability

D. Hardenability

Answer: C

105. Cobalt in steel

A. Improves wear resistance, cutting ability and toughness

B. Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improve corrosion and heat resistant proper ties

C. Improves cutting ability and reduce hardenability

D. Gives ductility, toughness, tensile strength and anti corrosion property

Answer: C

 

106. Which of the following metal shrinks most from molten state to solid state?

A. Cast iron

B. Cast steel

C. Brass

D. Admiralty metal

Answer: D

107. Tungsten in steel

A. Improves wear resistance, cutting ability and toughness

B. Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties

C. Improves cutting ability and reduces hardenability

D. Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties

Answer: B

108. The ability of a material to resist fracture due to high impact loads, is called

A. Strength

B. Stiffness

C. Toughness

D. Brittleness

Answer: C

109. Which is false statement about normalizing? Normalizing is done to

A. Refine grain structure

B. Reduce segregation in casting

C. Improve mechanical properties

D. Induce stresses

Answer: D

110. Hematite iron ore contains iron about

A. 30%

B. 45%

C. 55%

D. 70%

Answer: D

111. The surface hardness of the following order is achieved by nitriding operation

A. 600 VPN

B. 1500 VPN

C. 1000 to 1100 VPN

D. 250 VPN

Answer: C

112. The unit cells

A. Contain the smallest number of atoms which when taken together have all the properties of the crystals of the particular metal

B. Have the same orientation and their similar faces are parallel

C. May be defined as the smallest parallelepiped which could be transposed in three coordinate directions to build up the space lattice

D. All of the above

Answer: D

113. Which of the following represents the allotropic forms of iron?

A. Alpha iron, beta iron and gamma iron

B. Alpha iron and beta iron

C. Body centered cubic iron and face centered cubic iron

D. Alpha iron, gamma from and delta iron

Answer: D

114. Which of the following property is desirable for materials used in tools and machines?

A. Elasticity

B. Plasticity

C. Ductility

D. Malleability

Answer: A

115. Points of arrest for iron correspond to

A. Stages at which allotropic forms change

B. Stages at which further heating does not increase temperature for some time

C. Stages at which properties do not change with increase in temperature

D. There is nothing like points of arrest

Answer: A

116. The portion of the blast furnace below its widest cross-section is called

A. Hearth

B. Stack

C. Bosh

D. Throat

Answer: C

117. Taps dies and drills contain carbon

A. Below 0.5%

B. Below 1%

C. Above 1%

D. Above 2.2%

Answer: C

118. The coke in the charge of blast furnace

A. Controls the grade of pig iron

B. Acts as an iron bearing mineral

C. Supplies heat to reduce ore and melt the iron

D. Forms a slag by combining with impurities

Answer: C

119. The percentage of carbon in grey iron castings usually varies between

A. 0.5 to 1%

B. 1.2%

C. 2.5 to 4.5%

D. 5 to 7%

Answer: C

120. The machinability of steel is improved by adding

A. Nickel

B. Chromium

C. Nickel and chromium

D. Sulphur, lead and phosphorus

Answer: D

 

121. The ultimate tensile strength and yield strength of most of the metals, when temperature falls from 0 to 100°C will

A. Increase

B. Decrease

C. Remain same

D. First increase and then decrease

Answer: A

122. Macrostructure of a material is, generally, examined by

A. Naked eye

B. Optical microscope

C. Metallurgical microscope

D. X-ray techniques

Answer: A

123. Which of the following pipes is least corrosion resistant?

A. Brass

B. Mild steel

C. Cast iron

D. Wrought iron

Answer: D

124. Wrought iron

A. Is a ductile material

B. Can be easily forged or welded

C. Cannot stand sudden and excessive shocks

D. All of these

Answer: D

125. The metallic structure of mild steel is

A. Body centered cubic

B. Face centered cubic

C. Hexagonal close packed

D. Cubic structure

Answer: A

126. The material in which the atoms are arranged regularly in some directions but not in others, is called

A. Amorphous material

B. Mesomorphous material

C. Crystalline material

D. None of these

Answer: B

127. Vanadium in high speed steels

A. Promotes decarburisation

B. Provides high hot hardness

C. Forms very hard carbides and thus increases wear resistance

D. Promotes retention of austenite

Answer: C

128. Which of the following material has nearly zero coefficient of expansion?

A. Stainless steel

B. High speed steel

C. Invar

D. Heat resisting steel

Answer: C

129. Nodular iron has

A. High machinability

B. Low melting point

C. High tensile strength

D. All of the above

Answer: D

130. The addition of which of the following improves machining of copper?

A. Sulphur

B. Vanadium

C. Tin

D. Zinc

Answer: A

131. Pig iron is the name given to

A. Raw material for blast furnace

B. Product of blast furnace made by reduction of iron ore

C. Iron containing huge quantities of carbon

D. Iron in molten form in the ladles

Answer: B

132. Which of the following when used in ordinary low carbon steels, makes the metal ductile and of good bending qualities?

A. Sulphur

B. Phosphorus

C. Manganese

D. Silicon

Answer: C

133. In which of the following cases, consideration of creep is important

A. Flywheel of steam engine

B. Cast iron pipes

C. Cycle chains

D. Gas turbine blades

Answer: D

134. Which of the following statement is correct?

A. The product produced by blast-furnace is called cast iron

B. The pig iron is the name given to the product produced by cupola

C. The cast iron has high tensile strength

D. The chilled cast iron has no graphite

Answer: D

135. Muntz metal contains copper and zinc in the ratio of

A. 50 : 50

B. 40 : 60

C. 60 : 40

D. 20 : 80

Answer: C

 

136. 1841 high speed steel contains

A. Vanadium 4%, chromium 18% and tungsten 1%

B. Vanadium 1%, chromium 4% and tungsten 18%

C. Vanadium 18%, chromium 1% and tungsten 4%

D. None of the above

Answer: B

137. Age-hardening is related with

A. Stainless steel

B. Gun metal

C. German silver

D. Duralumin

Answer: D

138. Which of the following statement is true about brittle fracture?

A. High temperature and low strain rates favour brittle fracture

B. Many metals with hexagonal close packed (H.C.P) crystal structure commonly show brittle fracture

C. Brittle fracture is always preceded by noise

D. Cup and cone formation is characteristic for brittle materials

Answer: B

139. Recrystallization temperature can be lowered by

A. Purification of metal

B. Grain refinement

C. Working at lower temperature

D. All of the above

Answer: D

140. The ability of a material to absorb energy in the plastic range is called

A. Resilience

B. Creep

C. Fatigue strength

D. Toughness

Answer: A

141. Maximum percentage of carbon in austenite is

A. 0.025%

B. 0.26%

C. 0.8%

D. 1.7%

Answer: D

142. In low carbon steels, ________ raises the yield point and improves the resistance to atmospheric corrosion.

A. Sulphur

B. Phosphorus

C. Manganese

D. Silicon

Answer: B

143. Super conduction by metals is observed in the temperature range of

A. Below 10°K

B. Above 100°K

C. Around 0°C

D. Around 100°C

Answer: A

144. Connecting rod is, usually, made from

A. Low carbon steel

B. High carbon steel

C. Medium carbon steel

D. High speed steel

Answer: C

145. Ferromagnetic alpha iron exists in temperature range of

A. Below 723°C

B. 770 to 910°C

C. 910 to 1440°C

D. 1400 to 1539°C

Answer: A

146. Which of the following impurity in cast iron promotes graphite nodule formation and increases the fluidity of the molten metal?

A. Silicon

B. Sulphur

C. Manganese

D. Phosphorus

Answer: A

147. For the allotropic forms of iron, the points of arrest are

A. The points where no further change occurs

B. Constant for all metals

C. The points where there is no further flow of metal

D. The points of discontinuity

Answer: D

148. Inconel contains

A. 65% nickel, 15% chromium and 20% iron

B. 68% nickel, 29% copper and 3% other constituents

C. 80% nickel and 20% chromium

D. 80% nickel, 14% chromium and 6% iron

Answer: D

149. A reversible change in the atomic structure of the steel with a corresponding change in the properties is known as

A. Allotropic change

B. Recrystallization

C. Heat treatment

D. Precipitation

Answer: A

150. A material is said to be allotropic, if it has

A. Fixed structure at all temperatures

B. Atoms distributed in random pattern

C. Different crystal structures at different temperatures

D. Any one of the above

Answer: C

Engineering Materials objective questions with answers pdf download online exam test

151. An important property of high silicon (12-18%) cast iron is the high

A. Hardness

B. Brittleness

C. Plasticity

D. Ductility

Answer: A

152. Dye penetrant method is generally used to locate

A. Core defects

B. Surface defects

C. Superficial defects

D. Temporary defects

Answer: B

153. Constantan an alloy used in thermocouples is an alloy of

A. Copper and tin

B. Copper and zinc

C. Copper and iron

D. Copper and nickel

Answer: D

154. Delta-iron occurs between the temperature ranges of

A. 400°C to 600°C

B. 600°C to 900°C

C. 900°C to 1400°C

D. 1400°C to 1530°C

Answer: D

155. White cast iron contains carbon in the form of

A. Free carbon

B. Graphite

C. Cementite

D. White carbon

Answer: C

156. The heat treatment process used for softening hardened steel is

A. Carburising

B. Normalizing

C. Annealing

D. Tempering

Answer: D

157. Stress relaxation is the phenomenon

A. In which parts are not loaded

B. In which stress remains constant on increasing load

C. In which deformation tends to loosen the joint and produces a stress reduced

D. Stress reduces on increasing load

Answer: C

158. Babbitt metal is a

A. Lead base alloy

B. Copper base alloy

C. Tin base alloy

D. Cadmium base alloy

Answer: C

159. Hardness of lower bainite (tempered martensite) is about

A. RC 65

B. RC 48

C. RC 57

D. RC 80

Answer: C

160. Silicon when added to copper improves

A. Machinability

B. Hardness

C. Hardness and strength

D. Strength and ductility

Answer: C

161. A material is known as allotropic or polymorphic if it

A. Has a fixed structure under all conditions

B. Exists in several crystal forms at different temperatures

C. Responds to heat treatment

D. Has its atoms distributed in a random pattern

Answer: B

162. The brown smoke during the operation of a Bessemer converter indicates that the

A. Air is burning out silicon and manganese

B. Silicon and manganese has burnt and carbon has started oxidizing

C. The converter must be titled to remove the contents of the converter

D. The brown smoke does not occur during the operation of a Bessemer converter

Answer: A

163. The percentage of carbon in low carbon steel is

A. 0.05%

B. 0.15%

C. 0.3%

D. 0.5%

Answer: B

164. A small percentage of boron is added to steel in order to

A. Increase hardenability

B. Reduce machinability

C. Increase wear resistance

D. Increase endurance strength

Answer: A

165. Neutral solution is one which has pH value

A. Greater than 7

B. Less than 7

C. Equal to 7

D. pH value has nothing to do with neutral solution

Answer: C

166. The coordination number of a face centered cubic space lattice is

A. Six

B. Twelve

C. Eighteen

D. Twenty

Answer: B

167. Lead is poured into the joint between two pipes. These pipes may be made of

A. Cast iron

B. Vitrified clay

C. Asbestos cement

D. Concrete

Answer: A

168. Brass is an alloy of

A. Copper and zinc

B. Copper and tin

C. Copper, tin and zinc

D. None of these

Answer: A

169. Malleability of a material can be defined as

A. Ability to undergo large permanent deformations in compression

B. Ability to recover its original form

C. Ability to undergo large permanent deformations in tension

D. All of the above

Answer: A

170. Tin base white metals are used where the bearings are subjected to

A. Large surface wear

B. Elevated temperatures

C. Light load and pressure

D. High pressure and load

Answer: A

171. Which of the following is not the correct method of increasing fatigue limit?

A. Shot peening

B. Nitriding of surface

C. Cold working

D. Surface decarburisation

Answer: D

172. In full annealing, the hypo eutectoid steel is heated from 30°C to 50°C above the upper critical temperature and then cooled

A. In still air

B. Slowly in the furnace

C. Suddenly in a suitable cooling medium

D. Any one of these

Answer: B

173. Materials after cold working are subjected to following process to relieve stresses

A. Hot working

B. Tempering

C. Normalizing

D. Annealing

Answer: D

174. Iron-carbon alloys containing 1.7 to 4.3% carbon are known as

A. Eutectic cast irons

B. Hypoeutectic cast irons

C. Hypereutectic cast irons

D. None of these

Answer: B

175. Which is false statement about case hardening? Case hardening is done by

A. Electroplating

B. Cyaniding

C. Induction hardening

D. Nitriding

Answer: A

176. White cast iron has

A. Carbon in the form of carbide

B. Low tensile strength

C. High compressive strength

D. All of these

Answer: D

177. Following elements have face-centered cubic structure

A. Gamma iron (910° to 1400°C), Cu, Ag, Au, Al, Ni, Pb, Pt

B. Mg, Zn, Ti, Zr, Br, Cd

C. A iron (below 910°C and between 1400 to 1539°C), W

D. All of the above

Answer: A

178. When low carbon steel is heated up to lower critical temperature

A. There is no change in grain size

B. The average grain size is a minimum

C. The grain size increases very rapidly

D. The grain size first increases and then decreases very rapidly

Answer: A

179. The molecules in a solid move

A. In a random manner

B. In a haphazard way

C. In circular motion

D. Back and forth like tiny pendulums

Answer: D

180. Balls for ball bearings are made of

A. Cast iron

B. Mild steel

C. Stainless steel

D. Carbon-chrome steel

Answer: D

 

181. Which of the following display properties similar to that of steel?

A. Blackheart cast iron

B. Whiteheart cast iron

C. BothA. andB.

D. None of these

Answer: C

182. Which is false statement about properties of aluminium?

A. Modulus of elasticity is fairly low

B. Wear resistance is very good

C. Fatigue strength is not high

D. Creep strength limits its use to fairly low temperatures

Answer: B

183. The steel widely used for motor car crankshafts is

A. Nickel steel

B. Chrome steel

C. Nickel-chrome steel

D. Silicon steel

Answer: B

184. Foundry crucible is made of

A. Mild steel

B. German silver

C. Lead

D. Graphite

Answer: D

185. The stiffness is the ability of a material to resist

A. Deformation under stress

B. Fracture due to high impact loads

C. Externally applied forces with breakdown or yielding

D. None of the above

Answer: A

186. The ability of a material to resist softening at high temperature is known as

A. Creep

B. Hot tempering

C. Hot hardness

D. Fatigue

Answer: C

187. The type of space lattice found in alpha-iron is

A. Face centered cubic space lattice

B. Body centered cubic space lattice

C. Close packed hexagonal space lattice

D. None of these

Answer: B

188. Mild steel belongs to the following category

A. Low carbon steel

B. Medium carbon steel

C. High carbon steel

D. Alloy steel

Answer: A

189. Closed packed hexagonal space lattice is found in

A. Zinc, magnesium, cobalt, cadmium, antimony and bismuth

B. Gamma-iron, aluminium, copper, lead, silver and nickel

C. Alpha-iron, tungsten, chromium and molybdenum

D. None of the above

Answer: A

190. The ultimate tensile strength of low carbon steel by working at a high strain rate will

A. Decrease

B. Increase

C. Remain constant

D. First increase and then decrease

Answer: B

191. When elements like nickel, chromium, copper and molybdenum are added to the molten cast iron, it produces

A. White cast iron

B. Nodular cast iron

C. Malleable cast iron

D. Alloy cast iron

Answer: D

192. Slow plastic deformation of metals under a constant stress is known as

A. Creep

B. Fatigue

C. Endurance

D. Plastic deformation

Answer: A

193. The elastic stress strain behavior of rubber is

A. Linear

B. Nonlinear

C. Plastic

D. No fixed relationship

Answer: B

194. Isotropic materials are those which have the same

A. Elastic properties in all directions

B. Stresses induced in all directions

C. Thermal properties in all directions

D. Electric and magnetic properties in all directions

Answer: A

195. Which of the following metal is used in making electrical resistance wire for electric furnaces and heating elements?

A. Babbitt metal

B. Monel metal

C. Nichrome

D. Phosphor bronze

Answer: C

 

196. Recrystallization temperature is one

A. At which crystals first start forming from molten metal when it is cooled

B. At which new spherical crystals first begin to form from the old deformed one when a strained metal is heated

C. At which change of allotropic form takes place

D. At which crystals grow bigger in size

Answer: B

197. The charge is fed into the blast furnace through the

A. Stack

B. Throat

C. Bosh

D. Tyres

Answer: B

198. Delta iron occurs at temperature of

A. Room temperature

B. Above melting point

C. Between 1400°C and 1539°C

D. Between 910°C and 1400°C

Answer: C

199. The property of a material essential for spring materials is

A. Stiffness

B. Ductility

C. Resilience

D. Plasticity

Answer: C

200. Which of the following constituents of steels is softest and least strong?

A. Austenite

B. Pearlite

C. Ferrite

D. Cementite

Answer: C

201. Which of the following is an amorphous material?

A. Mica

B. Silver

C. Lead

D. Glass

Answer: D

202. The following types of materials are usually the most ductile

A. Face centered cubic lattice

B. Body centered cubic lattice

C. Hexagonal close packed lattice

D. All of the above

Answer: A

203. Chromium when added to steel _________ the tensile strength.

A. Does not effect

B. Decreases

C. Increases

D. None of these

Answer: C

204. Pure iron is the structure of

A. Ferrite

B. Pearlite

C. Austenite

D. Ferrite and cementite

Answer: A

205. The lower critical temperature

A. Decreases as the carbon content in steel increases

B. Increases as the carbon content in steel increases

C. Is same for all steels

D. Depends upon the rate of heating

Answer: C

206. Gamma iron exits at following temperature

A. Room temperature

B. Near melting point

C. Between 1400°C and 1539°C

D. Between 910°C and 1400°C

Answer: D

207. In induction hardening ________ is high.

A. Current

B. Voltage

C. Frequency

D. Temperature

Answer: C

208. Paramagnetic alpha iron changes to gamma iron at

A. 770°C

B. 910°C

C. 1440°C

D. 1539°C

Answer: B

209. Which of the following statements are true for annealing of steels?

A. Steels are heated to 500 to 700°C

B. Cooling is done slowly and steadily

C. Internal stresses are relieved

D. All of these

Answer: D

210. The crystal structure of gamma iron is

A. Body centered cubic

B. Face centered cubic

C. Hexagonal close packed

D. Cubic structure

Answer: B

 

211. Induction hardening is basically a

A. Carburising process

B. Surface hardening process

C. Core hardening process

D. None of these

Answer: B

212. The crystal of alpha iron is

A. Body centered cubic

B. Face centered cubic

C. Hexagonal close packed

D. Cubic structure

Answer: A

213. Malleable cast iron is produced

A. By adding magnesium to molten cast iron

B. By quick cooling of molten cast iron

C. From white cast iron by annealing process

D. None of these

Answer: C

214. The unique property of cast iron is its high

A. Malleability

B. Ductility

C. Surface finish

D. Damping characteristics

Answer: D

215. Steel containing ferrite and pearlite is

A. Hard

B. Soft

C. Tough

D. Hard and tough

Answer: B

216. Cast iron is characterized by minimum of following percentage of carbon

A. 0.2%

B. 0.8%

C. 1.3%

D. 2%

Answer: D

217. Grey cast iron has

A. Carbon in the form of free graphite

B. High tensile strength

C. Low compressive strength

D. All of these

Answer: A

218. In grey cast iron, carbon is present in the form of

A. Cementite

B. Free carbon

C. Flakes

D. Spheroids

Answer: C

219. In nodular iron, graphite is in the form of

A. Cementite

B. Free carbon

C. Flakes

D. Spheroids

Answer: D

220. In high speed steels, manganese is used to tougher the metal and to increase its

A. Yield point

B. Critical temperature

C. Melting point

D. Hardness

Answer: B

221. In malleable iron, carbon is present in the form of

A. Cementite

B. Free carbon

C. Flakes

D. Nodular aggregates of graphite

Answer: D

222. The purpose of heat treatment is to

A. Relieve the stresses set up in the material after hot or cold working

B. Modify the structure of the material

C. Change grain size

D. Any one of these

Answer: D

223. Wrought iron is

A. Hard

B. High in strength

C. Highly resistant to corrosion

D. Heat treated to change its properties

Answer: C

224. When the steel is normalized, its

A. Yield point increases

B. Ductility decreases

C. Ultimate tensile strength increases

D. All of these

Answer: D

225. Sulphur in pig iron tends to make it

A. Hard

B. Soft

C. Ductile

D. Tough

Answer: A

 

226. Pick up wrong statement about wrought iron

A. It contains carbon of the order of 0 to 0.25%

B. It melts at 1535°C

C. It is very soft and ductile

D. It is made by adding suitable percentage of carbon to molten iron and subjecting the product to repeated hammering and rolling

Answer: D

227. Combined carbon in iron makes the metal

A. Soft and gives coarse grained crystalline structure

B. Soft and gives a fine grained crystalline structure

C. Hard and gives a coarse grained crystalline structure

D. Hard and gives a fine grained crystalline structure

Answer: D

228. Iron is

A. Paramagnetic

B. Ferromagnetic

C. Ferroelectric

D. Dielectric

Answer: B

229. Manganese is added in low carbon steel to

A. Make the steel tougher and harder

B. Raise the yield point

C. Make the steel ductile and of good bending qualities

D. All of the above

Answer: C

230. Chilled cast iron has

A. No graphite

B. A very high percentage of graphite

C. A low percentage of graphite

D. Graphite as its basic constituent of composition

Answer: A

231. The metal suitable for bearings subjected to light loads, is

A. Silicon bronze

B. White metal

C. Monel metal

D. Phosphor bronze

Answer: D

232. Cast iron has

A. High tensile strength

B. Its elastic limit close to the ultimate breaking strength

C. High ductility

D. All of the above

Answer: B

233. Nodular cast iron is produced by adding ________ to the molten cast iron.

A. Nickel

B. Chromium

C. Copper

D. Magnesium

Answer: D

234. In mottled cast iron, carbon is available in

A. Free form

B. Combined form

C. Nodular form

D. Partly in free and partly in combined state

235. An important property of malleable cast iron in comparison to grey cast iron is the high

A. Compressive strength

B. Ductility

C. Carbon content

D. Hardness

Answer: B

236. Monel metal is an alloy of

A. Nickel and copper

B. Nickel and chromium

C. Nickel, Chromium and iron

D. Copper and chromium

Answer: A

238. Carbon steel is

A. Made by adding carbon in steel

B. Refined from cast iron

C. An alloy of iron and carbon with varying quantities of phosphorus and sulphur

D. Extensively used for making cutting tools

Answer: C

239. Annealing of white cast iron results in production of

A. Malleable iron

B. Nodular iron

C. Spheroidal iron

D. Grey iron

Answer: A

240. The alloying element which can replace tungsten in high speed steels is

A. Nickel

B. Vanadium

C. Cobalt

D. Molybdenum

Answer: D

241. ‘Killed steels’ are those steels

A. Which are destroyed by burning

B. Which after their destruction are recycled to produce fresh steel

C. Which are deoxidized in the ladle with silicon and aluminium

D. In which carbon is completely burnt

Answer: C

 

242. Hardness of steel depends on

A. Amount of carbon it contains

B. The shape and distribution of the carbides in iron

C. Method of fabrication

D. Contents of alloying elements

Answer: B

243. Free carbon in iron makes the metal

A. Soft and gives a coarse grained crystalline structure

B. Soft and gives a fine grained crystalline structure

C. Hard and gives a coarse grained crystalline structure

D. Hard and gives a fine grained crystalline structure

Answer: A

244. Maximum percentage of carbon in ferrite is

A. 0.025%

B. 0.06%

C. 0.1%

D. 0.25%

Answer: A

245. Tungsten when added to steel __________ the critical temperature.

A. Does not effect

B. Lowers

C. Raises

D. None of these

Answer: C

246. Corrosion resistance of steel is increased by addition of

A. Chromium and nickel

B. Sulphur, phosphorus, lead

C. Vanadium, aluminium

D. Tungsten, molybdenum, vanadium, chromium

Answer: A

247. The material widely used for making pendulums of clocks is

A. Stainless steel

B. High speed steel

C. Heat resisting steel

D. Nickel steel

Answer: D

248. The most effective inhibitor of grain growth, when added in small quantities is

A. Carbon

B. Vanadium

C. Manganese

D. Cobalt

Answer: B

249. The property of a material due to which it breaks with little permanent distortion, is called

A. Brittleness

B. Ductility

C. Malleability

D. Plasticity

Answer: A

250. Depth of hardness of steel is increased by addition of

A. Nickel

B. Chromium

C. Tungsten

D. Vanadium

Answer: B

251. When filing or machining cast iron makes our hands black, then it shows that ________ is present in cast iron.

A. Cementite

B. Free graphite

C. Both ‘A’ and ‘B’

D. None of these

Answer: B

252. Railway rails are normally made of

A. Mild steel

B. Alloy steel

C. High carbon

D. Tungsten steel

Answer: C

253. The carbon in the pig iron varies from

A. 0.1 to 0.5%

B. 0.5 to 1%

C. 1 to 5%

D. 5 to 10%

Answer: C

254. Machining properties of steel are improved by adding

A. Sulphur, lead, phosphorous

B. Silicon, aluminium, titanium

C. Vanadium, aluminium

D. Chromium, nickel

Answer: A

255. The hardness of steel depends upon the

A. Amount of cementite it contains

B. Amount of carbon it contains

C. Contents of alloying elements

D. Method of manufacture of steel

Answer: A

256. Eutectoid steel contains following percentage of carbon

A. 0.02%

B. 0.3%

C. 0.63%

D. 0.8%

Answer: D

 

257. The electric process of steel making is especially adapted to

A. Alloy and carbon tool steel

B. Magnet steel

C. High speed tool steel

D. All of these

Answer: D

258. The basic constituents of Hastelloy are

A. Aluminium, copper etc.

B. Nickel, molybdenum etc.

C. Nickel, Copper, etc.

D. All of the above

Answer: B

259. German silver contains

A. 1% silver

B. 2% silver

C. 5% silver

D. No silver

Answer: D

260. Basic constituents of Monel metal are

A. Nickel, copper

B. Nickel, molybdenum

C. Zinc, tin, lead

D. Nickel, lead and tin

Answer: A

261. An alloy of copper, tin and zinc is known as

A. Brass

B. Bronze

C. Gun metal

D. Muntz metal

Answer: C

262. German silver is an alloy of

A. Silver and some impurities

B. Refined silver

C. Nickel, Copper and zinc

D. Nickel and copper

Answer: C

263. Quenching is not necessary when hardening is done by

A. Case hardening

B. Flame hardening

C. Nitriding

D. Any one of these

264. Surveying tapes are made of a material having low coefficient of expansion and enough strength. The alloy used is

A. Silver metal

B. Duralumin

C. Hastelloy

D. Invar

Answer: D

265. The alloying element which increases residual magnetism and coercive magnetic force in steel for magnets is

A. Chromium

B. Nickel

C. Vanadium

D. Cobalt

Answer: D

266. A cold chisel is made of

A. Mild steel

B. Cast iron

C. H.S.S.

D. High carbon

Answer: D

267. Blast furnace is used to produce

A. Pig iron

B. Cast iron

C. Wrought iron

D. Steel

Answer: A

268. An engineer’s hammer is made of

A. Cast iron

B. Forged steel

C. Mild steel

D. High carbon steel

Answer: D

269. The blade of a power saw is made of

A. Boron steel

B. High speed steel

C. Stainless steel

D. Malleable cast iron

Answer: B

14. Inconel is an alloy of

A. Nickel, chromium and iron

B. Nickel, copper

C. Nickel, Chromium

D. Nickel, zinc

270. The strength is the ability of a material to resist

A. Deformation under stress

B. Externally applied forces with breakdown or yielding

C. Fracture due to high impact loads

D. None of these

Answer: B

 

271. By severely deforming a metal in a particular direction it becomes

A. Ductile

B. Malleable

C. Homogeneous

D. Anisotropic

Answer: D

272. Solder is an alloy consisting of

A. Tin, antimony, copper

B. Tin and copper

C. Tin and lead

D. Lead and zinc

Answer: B

273. Iron ore is usually found in the form of

A. Oxides

B. Carbonates

C. Sulphides

D. All of these

Answer: D

274. Cyaniding is the process of

A. Dipping steel in cyanide bath

B. Reacting steel surface with cyanide salts

C. Adding carbon and nitrogen by heat treatment of steel to increase its surface hardness

D. Obtaining cyanide salts

Answer: C

275. Shock resistance of steel is increased by adding

A. Nickel

B. Chromium

C. Nickel and chromium

D. Sulphur, lead and phosphorus

Answer: C

276. Induction hardening is the process of

A. Hardening surface of work-piece to obtain hard and wear resistant surface

B. Heating and cooling rapidly

C. Increasing hardness throughout

D. Inducing hardness by continuous process

Answer: A

277. The loss of strength in compression with simultaneous gain in strength in tension due to overloading is known as

A. Hysteresis

B. Creep

C. Visco elasticity

D. Boeschinger effect

Answer: D

278. Process of Austempering results in

A. Formation of bainite structure

B. Carburised structure

C. Martenistic structure

D. Lamellar layers of carbide distributed throughout the structure

Answer: A

279. Hardness of martensite is about

A. RC 65

B. RC 48

C. RC 57

D. RC 80

Answer: A

280. Ball bearings are, usually, made from

A. Low carbon steel

B. High carbon steel

C. Medium carbon steel

D. Chrome steel

Answer: D

281. Weld decay is the phenomenon found with

A. Cast iron

B. Mild steel

C. Nonferrous materials

D. Stainless steel

Answer: D

282. Hardness of upper bainite (acicular structure) is about

A. RC 65

B. RC 48

C. RC 57

D. RC 80

Answer: B

283. Carbon in iron is an example of

A. Substitutional solution

B. Interstitial solid solution

C. Intermetallic compounds

D. All of the above

Answer: B

284. Argentite is the principal ore or raw material for

A. Aluminium

B. Tin

C. Zinc

D. Silver

Answer: D

285. Nimonic contains __________ percentage of nickel as that of Inconel.

A. Same

B. Less

C. More

D. None of these

Answer: A

 

286. An example of amorphous material is

A. Zinc

B. Lead

C. Silver

D. Glass

Answer: D

287. Which is false statement about tempering? Tempering is done to

A. Improve machinability

B. Improve ductility

C. Improve toughness

D. Release stresses

Answer: A

288. Which of the following is the binding material in cemented carbides?

A. Cobalt

B. Nickel

C. Vanadium

D. Iron

Answer: A

289. Shock resisting steels should have

A. Low wear resistance

B. Low hardness

C. Low tensile strength

D. Toughness

Answer: D

290. Chromium in steel

A. Improves wear resistance, cutting ability and toughness

B. Refines grain size and produces less tendency to carburisation, improves corrosion and heat resistant properties

C. Improves cutting ability and reduces hardenability

D. Gives ductility, toughness, tensile strength and anti-corrosion properties

Answer: A

291. Manganese in steel increases its

A. Tensile strength

B. Hardness

C. Ductility

D. Fluidity

Answer: A

292. Tungsten in high speed steel provides

A. Hot hardness

B. Toughness

C. Wear resistance

D. Sharp cutting edge

Answer: A

293. Sulphur in cast iron

A. Makes the iron soft and easily machinable

B. Increases hardness and brittleness

C. Make the iron white and hard

D. Aids fusibility and fluidity

Answer: B

294. Connecting rod is usually made of

A. Aluminium

B. Low carbon steel

C. Medium carbon steel

D. High carbon steel

Answer: C

295. The hardness is the property of a material due to which it

A. Can be drawn into wires

B. Breaks with little permanent distortion

C. Can cut another metal

D. Can be rolled or hammered into thin sheets

Answer: C

296. High carbon steel carries carbon percentage

A. 0.1 to 0.3%

B. 0.3 to 0.6%

C. 0.6 to 0.8%

D. 0.8 to 1.5%

Answer: D

297. The hardness of steel increases if it contains

A. Austenite

B. Martensite

C. Pearlite

D. Cementite

Answer: B

298. The presence of sulphur in pig iron makes

A. It easily machinable

B. It brittle

C. It hard

D. The casting unsound

Answer: D

299. Melting point of iron is

A. 1539°C

B. 1601°C

C. 1489°C

D. 1712°C

Answer: A

300. Compressive strength of grey cast iron in tonnes/cm is of the order of

A. 35

B. 57

C. 710

D. 1015

Answer: B

 

301. Cupola produces following material

A. Cast iron

B. Pig iron

C. Wrought iron

D. Malleable iron

Answer: A

302. Beryllium bronze has

A. High yield point

B. High fatigue limit

C. BothA. andB.

D. None of these

Answer: C

303. The machinability of steel is increased by

A. Silicon and sulphur

B. Phosphorous, lead and sulphur

C. Sulphur, graphite and aluminium

D. Phosphorous and aluminium

Answer: B

304. Drop forging dies contain carbon of the order of

A. 0.1 to 0.2%

B. 0.25 to 0.5%

C. 0.6 to 0.7%

D. 0.7 to 0.9%

Answer: C

305. The alloying element which reduces the formation of iron sulphide in steel is

A. Chromium

B. Nickel

C. Vanadium

D. Manganese

Answer: D

306. Preheating is essential in welding

A. Cast iron

B. High speed steel

C. All nonferrous materials

D. All of the above

Answer: A

307. Steel made from phosphate iron is

A. Brittle

B. Hard

C. Ductile

D. Tough

Answer: A

308. The crystal structure of brass is

A. F.C.C.

B. B.C.C.

C. H.C.P.

D. Orthorhombic crystalline structure

Answer: A

309. Corrosion resistance of steel is increased by adding

A. Chromium and nickel

B. Nickel and molybdenum

C. Aluminium and zinc

D. Tungsten and sulphur

Answer: A

310. Which of the following is used for bearing liner?

A. Gun metal

B. Bronze

C. Bell metal

D. Babbitt metal

Answer: D

311. Aluminium bronze contains aluminium and copper in the ratio of

A. 50 : 50

B. 40 : 60

C. 60 : 40

D. 10 : 90

Answer: D

312. Bronze contains

A. 70% copper and 30% zinc

B. 90% copper and 10% tin

C. 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel

D. 70 – 75% copper and rest tin

Answer: B

313. Gun metal contains

A. 70% copper and 30% zinc

B. 90% copper and 10% tin

C. 85 – 92% copper and rest tin with little lead and nickel

D. 70 – 78% copper and rest tin

Answer: C

314. Perminvar alloy having constant permeability is an alloy of

A. Nickel, copper and iron

B. Nickel, copper and zinc

C. Copper, nickel and antimony

D. Iron, zinc and bismuth

Answer: A

315. The alloy used for making electrical resistances and heating elements is

A. Nichrome

B. Invar

C. Magnin

D. Elinvar

Answer: A

316. Permalloy is a

A. Kind of stainless steel

B. None ferrous alloy

C. Polymer

D. Nickel and iron alloy having high permeability

Answer: D

317. Phosphor bronze contains

A. 0.5% of phosphorous

B. 1% phosphorous

C. 2.5% phosphorous

D. None of the above

Answer: D

318. Free cutting steels

A. Are used where ease in machining is the criterion

B. Contain carbon in free form

C. Require least cutting force

D. Do not exist

Answer: Option

319. Delta metal is an alloy of

A. Copper, zinc and iron

B. Iron, nickel and copper

C. Iron, lead and tin

D. Iron, aluminium and magnesium

Answer: A

320. Addition of copper to aluminium results in

A. Improvement of casting characteristics

B. Improvement of corrosion resistance

C. One of the best known age and precipitation hardening systems

D. Improving machinability

Answer: C

322. Addition of lead and bismuth to aluminium results in

A. Improvement of casting characteristics

B. Improvement of corrosion resistance

C. One of the best known age and precipitation hardening systems

D. Improving machinability

Answer: D

323. Cast iron is a

A. Ductile material

B. Malleable material

C. Brittle material

D. Tough material

Answer: C

324. Addition of silicon to aluminium results in

A. Improvement of casting characteristics

B. Improvement of corrosion resistance

C. One of the best known age and precipitation hardening systems

D. Improving machinability

Answer: A

325. White metal contains

A. 63 to 67% nickel and 30% copper

B. 88% copper and 10% tin and rest zinc

C. Alloy of tin, lead and cadmium

D. Silver and chromium

Answer: C

326. German silver contains

A. 1% silver

B. 2.5% silver

C. 5% silver

D. 10% silver

Answer: C

327. Smelting is the process of

A. Removing the impurities like clay, sand etc. from the iron ore by washing with water

B. Expelling moisture, carbon dioxide, sulphur and arsenic from the iron ore by heating in shallow kilns

C. Reducing the ore with carbon in the presence of a flux

D. All of the above

Answer: C

328. Babbitt metal is a

A. Lead base alloy

B. Tin base alloy

C. Copper base alloy

D. BothA. andC. above

Answer: D

329. Duralumin contains

A. 94% aluminium, 4% copper and 0.5% Mn, Mg, Si and Fe

B. 92.5% aluminium, 40% copper, 2% nickel, and 1.5% Mg

C. 10% aluminium and 90% copper

D. 90% magnesium and 9% aluminium with some copper

Answer: A

330. Which of the following material has maximum ductility?

A. Mild steel

B. Copper

C. Nickel

D. Aluminium

Answer: A

331. Acidic solution is one which has pH value

A. Greater than 7

B. Less than 7

C. Equal to 7

D. pH value has nothing to do with neutral solution

Answer: B

332. Basic solution is one which has pH value

A. Greater than 7

B. Equal to 7

C. Less than 7

D. pH value has nothing to do with basic solution

Answer: A

333. Pearlite is a combination of

A. Ferrite and cementite

B. Cementite and gamma iron

C. Ferrite and austenite

D. Ferrite and iron graphite

Answer: A

334. Austenite is a combination of

A. Ferrite and cementite

B. Cementite and gamma iron

C. Ferrite and austenite

D. Ferrite and iron graphite

Answer: B

335. Specify the sequence correctly

A. Grain growth, recrystallization, stress relief

B. Stress relief, grain growth, recrystallization

C. Stress relief, recrystallization, grain growth

D. Grain growth, stress relief, recrystallization

Answer: C

336. The transistor is made of

A. Silver

B. Gold

C. Copper

D. Germanium

Answer: D

337. Thermoplastic materials are those materials which

A. Are formed into shape under heat and pressure and results in a permanently hard product

B. Do not become hard with the application of heat and pressure and no chemical change occurs

C. Are flexible and can withstand considerable wear under suitable conditions

D. Are used as a friction lining for clutches and brakes

Answer: B

338. The percentage of carbon in cast iron varies from

A. 0.1 to 0.5

B. 0.5 to 1

C. 1 to 1.7

D. 1.7 to 4.5

Answer: D

339. The hardness and tensile strength in austenitic stainless steel can be increased by

A. Hardening and cold working

B. Normalizing

C. Martempering

D. Full annealing

Answer: A

340. An alloy steel which is work hardenable and which is used to make the blades of bulldozers, bucket wheel excavators and other earth moving equipment contain iron, carbon and

A. Chromium

B. Silicon

C. Manganese

D. Magnesium

Answer: C

341. Beryllium bronze contains

A. 60% copper and 40% beryllium

B. 80% copper and 20% beryllium

C. 97.75% copper and 2.25% beryllium

D. 99% copper and 1% beryllium

Answer: C

342. Cast iron is manufactured in

A. Blast furnace

B. Cupola

C. Open hearth furnace

D. Bessemer converter

Answer: B

343. The lower critical point for all steels is

A. 600°C

B. 700°C

C. 723°C

D. 913°C

Answer: C

344. The hardness of steel increases if it contains

A. Pearlite

B. Ferrite

C. Cementite

D. Martensite

Answer: C

345. The cupola is used to manufacture

A. Pig iron

B. Cast iron

C. Wrought iron

D. Steel

Answer: B

 

346. The type of space lattice found in gamma-iron is

A. Face centered cubic space lattice

B. Body centered cubic space lattice

C. Close packed hexagonal space lattice

D. None of these

Answer: A

347. Cartridge brass can be

A. Cold rolled into sheets

B. Drawn into wires

C. Formed into tube

D. Any one of these

Answer: D

348. Which of the following steel making process is being adopted at Rourkela (in India) Steel Plant?

A. Bessemer process

B. Open hearth process

C. Electric process

D. LD process

Answer: D

349. Bronze is an alloy of

A. Copper and zinc

B. Copper and tin

C. Copper, tin and zinc

D. None of these

Answer: B

350. Steel with __________ carbon is known as hypo-eutectoid steel.

A. 0.8%

B. Below 0.8%

C. Above 0.8%

D. None of these

Answer: B

351. Age hardening is related to

A. Duralumin

B. Brass

C. Copper

D. Silver

Answer: A

352. The maximum internal diameter of a blast furnace is about

A. 3 m

B. 6 m

C. 9 m

D. 12 m

Answer: C

353. The machinability of aluminium increases when _________ is added to aluminium.

A. Copper

B. Magnesium

C. Silicon

D. Lead and bismuth

Answer: D

354. Eutectoid reaction occurs at

A. 600°C

B. 723°C

C. 1147°C

D. 1493°C

Answer: B

355. Nickel when added to copper improves

A. Machinability

B. Hardness

C. Hardness and strength

D. Strength and ductility

Answer: B

Engineering Materials Questions and Answers pdf free download

13 thoughts on “300+ TOP Engineering Materials MCQs and Answers Quiz

  1. hi sir
    need previous year questions paper for delhi metro rail coopeartion

  2. sir,pls mail me all sub questions&answer in pdf..am job seacher ,i hope that you are helping me sir.
    mail id :arunpandiyan51995@gmail.com

Comments are closed.