300+ TOP ENGINEERING MECHANICS Interview Questions pdf

14o TOP ENGINEERING MECHANICS Interview Questions and Answers pdf :- <—- CLICK HERE

71. The ratio of limiting friction and normal reaction is known as
(a) coefficient of friction
(b) angle of friction
(c) angle of repose
(d) sliding friction
(e) friction resistance.
Ans: a

72. Which one of the following statements is not correct
(a) the tangent of the angle of friction is equal to coefficient of friction
(b) the angle of repose is equal to angle of friction
(c) the tangent of the angle of repose is equal to coefficient of friction
(d) the sine of the angle of repose is equal to coefficient to friction
(e) none of the above.
Ans: d

73. On a ladder resting on smooth ground and leaning against vertical wall, the force of friction will be
(a) towards the wall at its upper end
(b) away from the wall at its upper end
(c) upwards at its upper end
(d) downwards at its upper end
(e) none of the above.
Ans: c

74. On the ladder resting on the ground and leaning against a smooth vertical wall, the force of friction will be
(a) downwards at its upper end
(b) upwards at its upper end
(c) perpendicular to the wall at its upper end
(d) zero at its upper end
(e) none of the above.
Ans: d

76. Frictional force encountered after commencement of motion is called
(a) post friction
(b) limiting friction
(c) kinematic friction
(d) frictional resistance
(e) dynamic friction.
Ans: e

77. Coefficient of friction is the
(a) angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
(b) ratio of limiting friction and normal reaction
(c) the friction force acting when the body is just about to move
(d) the friction force acting when the body is in motion
(e) tangent of angle of repose.
Ans: b

78. Pick up wrong statement about friction force for dry surfaces. Friction force is
(a) proportional to normal load between the surfaces
(b) dependent on the materials of contact surface
(c) proportional to velocity of sliding
(d) independent of the area of contact surfaces
(e) none of the above is wrong statement.
Ans: c

79. A body of weight W on inclined plane of a being pulled up by a horizontal force P will be on the point of motion up the plane when P is equal to
(a) W
(b) W sin (a + $)
(c) Wtan(a + <|))
(d) Wan(a-<t>)
(e) Wtana.
Ans: c

80. A particle moves along a straight line such that distance (x) traversed in t seconds is given by x = t2 (t – 4), the acceleration of the particle will be given by the equation
(a) 3t2-lt
(b) 3t2+2t
(c) 6f-8
(d) 6f-4
(e) 6t2-8t.
Ans: c

2 thoughts on “300+ TOP ENGINEERING MECHANICS Interview Questions pdf

  1. you can send your book for helping me to study more if possible my email is mbelelejunior13071993@gmail. com

Leave a Reply

Your email address will not be published.