250+ TOP MCQs on Diesel Cycle and Answers

IC Engines Multiple Choice Questions on “Diesel Cycle”.

1. Diesel cycle is also known as _____________
a) constant volume cycle
b) constant pressure cycle
c) constant temperature cycle
d) none of the mentioned
Answer:b
Clarification: Diesel cycle is also known as constant pressure cycle as pressure is constant in this cycle.

2. A diesel engine has compression ratio from ____________
a) 6 to 10
b) 10 to 15
c) 16 to 20
d) 25 to 40
Answer: c
Clarification: None.

3. In Diesel cycle, heat addition takes place at ____________
a) constant temperature
b) constant pressure
c) constant volume
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

4. The combustion in compression ignition engine is ____________
a) homogeneous
b) heterogeneous
c) laminar
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

5. In a diesel engine, the fuel is ignited by ____________
a) spark
b) injected fuel
c) heat resulting from compressing air that is supplied for combustion
d) combustion chamber
Answer: c
Clarification: None.

6. The thermal efficiency of a diesel cycle having fixed compression ratio, with increase in cut-off ratio will ____________
a) increase
b) decrease
c) be independent
d) none of the mentioned
Answer: b
Clarification: None.

7. The pressure at the end of compression, in diesel engines, is approximately ____________
a) 10 bar
b) 20 bar
c) 25 bar
d) 35 bar
Answer: d
Clarification: None.

8. What is the combustion in spark ignition engine?
a) homogeneous
b) heterogeneous
c) laminar
d) none of the mentioned
Answer: a
Clarification: The combustion in spark ignition engine is homogeneous while the combustion in compression ignition engine is heterogeneous.

9. If the temperature of intake air in I.C. engine is lowered, then its efficiency will ____________
a) increase
b) decrease
c) remain same
d) increase up to a certain limit and then decrease
Answer: a
Clarification: None.

10. The fuel in diesel engine is normally injected at pressure of ____________
a) 5-10 kg/cm2
b) 20-25 kg/cm2
c) 60-80 kg/cm2
d) 90-130 kg/cm2
Answer: d
Clarification: None.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *