250+ TOP MCQs on Tension and Compression Tests and Answers

Advanced Materials Science Questions on “Tension and Compression Tests”.

1. Which of the following property cannot be determined by a tensile test?
a) Yield strain
b) Yield stress
c) Elastic limit
d) Limit of proportionality
Answer: a
Clarification: Tensile tests is used to determine different kinds of mechanical properties like yield stress, elastic limit, maximum tensile strength, limit of proportionality.

2. Which type of load is applied in tensile testing?
a) Axial load
b) Shear load
c) Transverse load
d) Longitudinal load
Answer: a
Clarification: An axial load is applied to the material to be tested when performing tensile testing and the load is applied axially to the body to be tested.

3. Given the cross sectional are as 4 m2, what will be the gauge length?
a) 12.3 m
b) 13 m
c) 11.3 m
d) 12 m
Answer: c
Clarification: The formula for gauge length (Lo) is Lo= 5.65* root over of Area of cross section. We know that under root 4 is 2, therefore 5.65*2 is equal to 11.3 m.

4. Which of the following does not affect the value of ultimate tensile strength?
a) Quality of surface finish
b) Speed of testing
c) Dimensional accuracy of the specimen
d) Length of the specimen
Answer: d
Clarification: The length of the specimen does not affect the value of ultimate tensile strength. While the quality of surface finish, speed of testing, dimensional accuracy of the specimen affect the value of ultimate tensile strength.

5. Which of the following is used to elongation in the material?
a) Clinometer
b) Extensiometer
c) Micrometer
d) Feeler gauge
Answer: b
Clarification: An extensiometer is a gauge which is attached to the specimen and it gives us the value of elongation in the body at a time. Feeler gauge and micrometer or clinometer cannot be used during the testing.

6. The yield limit of compression and the tensile test can be different for the same material.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Titanium ( Ti ) is a material which shows different amount of yielding when subjected to tensile testing compared to when it is subjected to compressive testing.

7. An UTM can be used to conduct both tensile and compressive testing.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: A universal testing machine can be used to conduct tests like tension, compression, shear, friction, tear, stiffness. Many other such mechanical properties can be tested.

8. Which of the following factors do not affect the testing?
a) Temperature
b) Increase in number of axes for application of load
c) Fatigue
d) Pressure
Answer: d
Clarification: Increase in temperature and increase in the number of axes for load application can affect the testing results in a tensile or compressive test.

To practice advanced questions and answers on all areas of Materials Science,

Leave a Reply

Your email address will not be published.