300+ TOP MCQs on Work Done by Variable Force and Answers

NEET  Physics is the very imporatant paper in the Medical Entrance EXAM. So these NEET Physics MCQs with Answers for all Concepts as per the new syllabus. Practice daily with these NEET Physics objective questions on air pollution . NEET Physics Work Done by Variable Force Multiple Choice Questions

MCQs on Work Done by Variable Force :

1. There are two springs with the force constant as k1 and k2 (k1>k2). They are stretched by the same force then
(A) More work is done in the first spring
(B) In both springs equal work is done
(C) In the second spring, more work is done
(D) No work is done in both the springs

Answer

Answer: (C) More work is done in case of the second spring

2. A spring with an initial stretch of  0.20 m has a force constant 10 N/m. When the stretch is changed to 0.25 m, the increase in potential energy is 
(A) 0.2 joule
(B) 0.3 joule
(C) 0.1 joule
(D) 0.5 joule

Answer

Answer: (C) 0.1 joule

3. Same force is used to stretch two springs of spring constants 1500 N/m and 3000 N/m respectively. What will be the ratio of potential energy?
(A) 1:4
(B) 2:1
(C) 4:1
(D) 1:2

Answer

Answer: (B) 2:1

4. What will be the work done in stretching the  spring through 40 mm if 10 N force is required to stretch the spring through 1 mm
(A) 68 J
(B) 23 J
(C) 84 J
(D) 8 J

Answer

Answer: (D) 8 J

5. A body moving with a velocity 10 m/s and having a mass 0.1 kg hits a spring (fixed at the other end) of force constant 1000 N/m and comes to rest after compressing the spring. What will be the value of compression of the spring?
(A) 0.1 m
(B) 0.2 m
(C) 0.01 m
(D) 0.5 m

  300+ TOP MCQs on Prism theory and Dispersion of light and Answers
Answer

Answer: (B) 0.1 m

6. A spring having an extension of 5 cm has a force constant 800 N/m. The work done in extending it from 5 cm to 15 cm is
(A) 16 J
(B) 8 J
(C) 32 J
(D) 24 J

Answer

Answer: (B) 8 J

7. 100 J of energy is stored by a spring when it is stretched by 2 cm. If it is stretched further by 2 cm, the stored energy will be increased by
(A) 100 J
(B) 200 J
(C) 300 J
(D) 400 J

Answer

Answer: (C) 300 J

8. The potential energy is 4 J for spring when it is stretched by 2 mm. If it is stretched by 10 mm, its potential energy is equal to
(A) 4 J
(B) 54 J
(C) 415 J
(D) 100 J

Answer

Answer: (D) 100 J

9. What would be the maximum compression of the spring if a mass of 0.5 kg moving on a horizontal smooth surface with a speed of 1.5 m/s  collides with a nearly weightless spring of force constant k= 5 N/m. 
(A) 0.5 m
(B) 0.12 m
(C) 1.5 m
(D) 0.15 m

Answer

Answer: (C) 0.15 m

10. A spring has a spring constant k. When the spring is stretched through 1 cm, the potential energy will be U. What will be the potential energy if it is stretched by 4 cm?
(A) 4 U
(B) 8 U
(C) 16 U
(D) 2 U

Answer

Answer: (C) 16 U

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top