300+ Problems on AGES with Solutions – Aptitude Questions for Bank Exams

Problems on AGES :- BANK PO Clerk Exam Special

Case-1
If Present age = x years(Given)
Then,
Age ago ‘n’ years = (x-n) years
Age after ‘m’ years = (x+m) years

Case-2
If Age ago ‘n’ years = x years(Given)
Then,
Present age = (x+n) years
Age after ‘m’ years = (x+n+m) years

Case-3
If Age after ‘n’ years = x years(Given)
Then,
Present age = (x-n) years
Age ago ‘m’ years = (x-n-m) years

1. Average age of A and B is 24 years and average age of B, C and D is 22 years. The sum of the ages of A, B, C and D is
A. 90
B. 98
C. 120
D. Data is not adequate
Answer: D

2. Ten years ago A was half of B in age. If the ratio of their present ages is 3 : 4, what will be the total of their present ages
A. 30
B. 35
C. 37
D. 41
Answer: B

Explanation:

Let A’s age 10 years ago = x years.
Then, B’s age 10 years ago = 2x years.
(x + 10) / (2x+ lO) = 3/4
=> x = 5.
So, the total of their present ages =(x + 10 + 2x + 10)
= (3x + 20) = 35 years.

3. Total of the ages of A, B ahd C at present is 90 years. Ten years ago, the ratio of their ages was 1: 2: 3. What is the age of B at present
A. 25
B. 30
C. 45
D. 60
Answer: B

Explanation:

Let their ages 10 years ago is x, 2x and 3x years.
10 + 2x + 10 + 3x + 10 = 90 hence x= 10
B’s present age = (2x + 10) =30 years

4. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be
A. 15 years
B. 18 years
C. 20 years
D. 22 years
Answer: C

Explanation:

Clue : (60 – x) – 6 = 5(x – 6)

5. Six years ago, the ratio of the ages of Kunal and Sagar was 6:5, Four years hence, the ratio of their ages will be 11:10. What is Sagar age at present
A. 10 years
B. 12 years
C. 14 years
D. 16 years
Answer: D

Explanation:

Let six years ago the age of Kunal and Sagar are 6x and 5x resp.
then,
=>(6x+6)+4(5x+6)+4=1110

<=>10(6x+10)=11(5x+10)

<=>5x=10=>x=2

So Sagar age is (5x+6) = 16

6. The ages of two persons differ by 20 years. If 5 years ago, the elder one be 5 times as old as the younger one, their present ages (in years) are respectively
A. 20,20
B. 20,10
C. 25,15
D. 30,10
Answer: D

Explanation:

Let their ages be x and (x + 20) years.
5 (x – 5) = (x + 20 – 5) or 4x = 40 or x = 10.
Their present ages are 30 years and 10 years

7. Sachin is younger than Rahul by 7 years. If the ratio of their ages is 7:9, find the age of Sachin
A. 23.5
B. 24.5
C. 12.5
D. 14.5
Answer: B

Explanation:

If Rahul age is x, then Sachin age is x-7,
so (x-7)/x = 7/9
=> 9x-63 = 7x
=> 2x = 63
=> x = 31.5

So Sachin age is 31.5 – 7 = 24.5

8. The ages of two persons differ by 16 years. 6 years ago, the elder one was 3 times as old as the younger one. What are their present ages of the elder person
A. 15
B. 20
C. 25
D. 30
Answer: D

Explanation:

Let’s take the present age of the elder person = x
and the present age of the younger person = x – 16
(x – 6) = 3 (x-16-6)
=> x – 6 = 3x – 66
=> 2x = 60
=> x = 60/2 = 30

9. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of his son is
A. 20 years
B. 21 years
C. 22 years
D. 24 years
Answer: C

Explanation:

Let the son’s present age be x years. Then, man’s present age = (x + 24) years
=> (x + 24) + 2 = 2(x + 2)
=> x + 26 = 2x + 4
So, x = 22

10. Ratio of ages of three persons is 4:7:9, Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages.
A. 16,35,36
B. 12,28,36
C. 16,28,27
D. 16,28,36
Answer: D

Explanation:

Let the present ages are 4x, 7x, 9x.
=> (4x-8) + (7x-8) + (9x-8) = 56
=> 20x = 80
=> x = 4

So their present ages are: 16,28,36

11. Raju age after 15 years will be 5 times his age 5 years back, What is the present age of Raju
A. 15
B. 14
C. 10
D. 8
Answer: C

Explanation:

Clearly,
x+15 = 5(x-5)
<=> 4x = 40 => x = 10

12. Ages of two persons differ by 16 years. If 6 year ago, the elder one be 3 times as old the younger one, find their present age
A. 12,28
B. 14,30
C. 16,32
D. 18,34
Answer: B

Explanation:

Let the age of younger person is x,
Then elder person age is (x+16)
=> 3(x-6) = (x+16-6) [6 years before]
=> 3x-18 = x+10
=> x = 14.
So other person age is x + 16 = 30

13. The sum of the ages of a father and son is 45 years. Five years ago, the product of their ages was four times the fathers age at that time. The present age of father and son
A. 34,11
B. 35,10
C. 36,9
D. 40,5
Answer: C

Explanation:

Let sons age = x years. Then fathers age = (45 – x)years.
(x—5)(45—x—5) = 4(45- x – 5) hence (x—5) = 4 so x = 9
Their ages are 36 years and 9 years.

14. Ten years ago, P was half of Q in age. If the ratio of their present ages is 3:4, what will be the total of their present ages
A. 35
B. 34
C. 45
D. 25
Answer: A

Explanation:

Let the present age of P and Q be 3x and 4x respectively.
Ten years ago, P was half of Q in age
=> 2(3x – 10) = (4x – 10)

=> 6x – 20 = 4x – 10

=> 2x = 10

=> x = 5

15. The ratio between the present ages of P and Q is 6:7. If Q is 4 years old than P, what will be the ratio of the ages of P and Q after 4 years
A. 7:8
B. 7:9
C. 3:8
D. 5:8
Answer: A

Explanation:

Let P age and Q age is 6x years and 7x years.
Then 7x – 6x = 4 <=> x = 4

So required ratio will be (6x+4): (7x+4) => 28:32 => 7:8

16. The total age of A and B is 12 years more than the total age of B and C. C is how many year younger than A
A. 11
B. 12
C. 13
D. 14
Answer: B

Explanation:

Given that A+B = 12 + B + C
=> A – C = 12 + B – B = 12
=> C is younger than A by 12 years

17. Sachin was twice as old as Ajay 10 years back. How old is Ajay today if Sachin will be 40 years old 10 years hence
A. 18
B. 25
C. 15
D. 20
Answer: D

Explanation:

Sachin’s age today = 30 years.
Sachin’s age 10 years back = 20 years.
Ajay’s age 10 years back = 10 years.
Ajay’s age today =20 years

18. Tanya’s grandfather was 8 times older to her 16 years ago. He would be 3 times of her age 8 years from now. What was ratio of ages of Tanya and her grandfather 8 years ago.
A. 11:50
B. 11:51
C. 11:53
D. 11:54
Answer: C

Explanation:

Let, Tanya age 16 years ago = x,
Grandfather’s age 16 years ago = 8x.

8 years from now, 3(x+16+8) = (8x+16+8)
=> x = 48/5

8 years ago ratio was:

=>x+88x+8=485+88×485+8

=>88424=1153

19. A person’s present age is two-fifth of the age of his mother. After 8 years, he will be one-half of the age of his mother. How old is the mother at present
A. 38
B. 40
C. 42
D. 44
Answer: B

Explanation:

Let the mother’s present age be x years.
Then, the person’s present age = (2/5 x) years.

=> (2/5 x + 8/2) = 1 (x + 8)
=> 2(2x + 40) = 5(x + 8)
=> x = 40

20. Ratio between Rahul and Deepak is 4:3, After 6 Years Rahul age will be 26 years. What is Deepak present age.
A. 14
B. 15
C. 20
D. 22
Answer: B

Explanation:

Present age is 4x and 3x,
=> 4x + 6 = 26 => x = 5

So Deepak age is = 3(5) = 15

21. A man is 24 years older than his son. In two years, his age will be twice the age of his son. The present age of this son is
A. 21 years
B. 22 years
C. 23 years
D. 24 years
Answer: B

Explanation:

Let’s Son age is x, then Father age is x+24.
=> 2(x+2) = (x+24+2)
=> 2x+4 = x+26
=> x = 22 years

22. Sushil was thrice as old as Snehal 6 years back. Sushil will be times as old as Snehal 6 years hence. How old is Snehal today
A. 12
B. 16
C. 18
D. 24
Answer: A

Explanation:

Let Snehals age 6 years back = x.
Then, Sushils age 6 years back = 3x.
(5/3) * (X + 6 + 6) = (3X + 6 + 6)
So 5(x+ 12) = 3(3x+ 12),
so x=6.
Snehal Age = (x+ 6) years = 12 years

23. In 10 years, A will be twice as old5as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B is
A. 35
B. 37
C. 39
D. 41
Answer: C

Explanation:

Let B’s age = x years.
Then, As age = (x+ 9) years.
(x+9+10)=2(x—10)
hence x=39.
Present age of B = 39 years

age topic questions with answers pdf download online exam test

One thought on “300+ Problems on AGES with Solutions – Aptitude Questions for Bank Exams

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *