Developmental Biology Multiple Choice Questions
1. A __________ is an excised piece of leaf or stem tissue used in micropropagation.
A Microshoot
B Medium
C Explant
D Scion
Answer: Explant
2. The larval epidermis is produced by.
A Clear cytoplasm
B Yellow cytoplasm
C Gray vegetal cytoplasm
D Brown cytoplasm
Answer: Clear cytoplasm
3. Rate of growth stops and plants die at a temperature of.
A 20-30°C
B 10-20°C
C 35-40°C
D None of the above
Answer: 35-40°C
4. The secondary tissue is added by the.
A Intercalary meristem
B Vascular cambium
C Apical meristems
D Both A and B
Answer: Both A and B
5. Phenomena that some cells evoke a specific developmental response in other cells is.
A Embryonic influence
B Embryonic induction
C Embryonic stimulation
D Embryonic dominance
Answer: Embryonic induction
6. Effect of auxin diffusing from an apical bud on lateral shoots is known as.
A Promoting effect
B Compensatory effect
C Inhibitory effect
D Supporting effect
Answer: Inhibitory effect
7. The notochord is one of few prominent structural features in chick embryo of about.
A 15 hours
B 18 hours
C 13 hours
D 10 hours
Answer: 18 hours
8. In chick, development of wing feather, thigh feather and claws depends on epithelial specificity conferred by induction from mesenchymal components from different sources of the dermins. This may be attributed to?
A Autocrine interaction
B Regional specificity of induction
C Receptor activation by hormones
D Inactivation of genetic interaction
Answer: Regional specificity of induction
9. Migration of individual cells from the surface into the embryo’s interior is termed as
A ingression
B involution
C invagination
D Delamination
Answer: ingression
10. Cell to cell communication is important in development of an organism. The ability of cells to respond to a specific inductive signal is called
A Regional specificity of induction
B Competence
C Juxtracrine signalling
D Instructive interaction
Answer: Competence
11. During development, if a cell has committed to a particular fate, it is said to be
A pluripotent
B totipotent
C determined
D Differentiated
Answer: determined
12. Bones of vertebrates are derived from embryonic
A Ectoderm
B Epiderm
C Mesoderm
D Endoderm
Answer: Mesoderm
13. The initial dorsal-ventral axis in amphibian embryos is determined by
A The Point Of Sperm Entry
B Gravity
C The Point Of Contact With The Uterus
D Genetic Differences In The Cells
Answer: The Point Of Sperm Entry
14. Certain proteins or mRNAs that are regionally localized within the unfertilized egg and regulate development are called
A Gene Regulators
B Morphometric Determinants
C Cytoplasmic Determinants
D Mosaic Forming Factors
Answer: Cytoplasmic Determinants
15. Synthesis of cytoplasm and cell wall material takes place during.
A Maturation
B Cell division
C Elongation
D None of the above
Answer: Cell division
16. Acetabularia is a kind of.
A Fungi
B Protist
C Multicellular alga
D Unicellular alga
Answer: Unicellular alga
17. Signs of aging include.
A Loss of hair pigment
B Dryness and wrinkling of skin
C Forgetfulness
D All of the Above
Answer: All of the Above
18. An internal factor that influences growth in plants is.
A Hormones
B Water
C Nutrition
D All of the above
Answer: All of the above
19. Stage one in differentiation involves.
A Recognition of apical meristems
B Formation of embryo
C Recognition of cambium
D Production of leaf primordial
Answer: Formation of embryo
20. Alveolar cells of the lung arise from which one of the following layer(s)? (CSIR Life Sciences Dec, 2015)
A Mesoderm
B Endoderm
C Ectoderm
D Both ectoderm and endoderm
Answer: Endoderm
